Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Houbové „risotto“ (Květákotto)

Houbové „risotto“ (Květákotto)

    , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Houbové „risotto“ (Květákotto)
5.0 1

Máte chuť na krémové houbové risotto? Nejde to, protože nejíte rýži? Snadná pomoc – připravte si ho z květáku. Možná budete překvapeni, jak je to výborné ❤️

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

600 g květáku

400 g čerstvých hub (lesní houby či krémové žampióny)

25 g másla

25 g olivového oleje

80 g šalotky

1 stroužek česneku

špetka nastrouhané citrónové kůry (volitelně)

pár lístků šalvěje (volitelně)

1 zarovnaná lžička mletého kmínu

1 dcl suchého bílého vína (volitelně)

150 g smetany ke šlehání

30 g strouhaného parmazánu

1 hrst lístků čerstvé petrželky

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Květák rozeberte na růžičky a ty pak v elektrickém sekáčku rozdrťte na zrníčka velikosti rýže.

Kromě sekáčku lze použít i obyčejný nůž nebo hrubé struhadlo. V obou případech ale počítejte s tím, že budete mít květák po celé kuchyni 🙂

Ponorný nebo klasický stolní mixér v tomto případě nepoužívejte. Místo zrnek by vznikla spíše kaše.

Polovinu hub nakrájejte na silnější plátky, druhou polovinu na kostičky.

V co největší pánvi rozehřejte máslo a polovinu olivového oleje.

Za vyšší teploty v tuku opečte dozlatova plátky jemně osolených hub. Zacházejte s nimi vyloženě jako s plátky masa - nemíchejte jimi, opečte je z jedné strany, otočte a opečte i z druhé.

Opečené houby vyjměte a dejte zatím stranou.

Snižte mírně teplotu plotýnky, do pánve přidejte zbytek olivového oleje a orestujte v něm nadrobno nakrájenou šalotku.

Až začne růžovět, vmíchejte rozdrcený česnek a nechte krátce rozvonět.

Přisypte houby nakrájené na kostičky, osolte a za častého promíchání vyvařte tekutinu, kterou pustí.

Houby ochuťte nastrouhanou citrónovou kůrou, nadrobno nasekanou šalvějí, mletým kmínem a pepřem.

Zvedněte teplotu plotýnky, přilijte bílé víno (případně ho nahraďte pár kapkami vinného octa) a za stálého míchání ho vyvařte.

Do pánve nasypte rozdrcený květák a osolte. Snižte teplotu plotýnky na přibližně třetinový výkon a za občasného promíchání nechte zrnka květáku změknout. Květák není nutné podlévat, díky osolení pustí dostatek vláhy sám.

Až bude květák příjemně měkký, přilijte do pánve smetanu a přisypte většinu parmazánu. Krátce povařte do požadované hustoty. Ochuťte podle potřeby.

Hotové "květákotto" doplňte na talíři opečenými plátky hub a posypte zbytkem parmazánu a petrželkou.

Ať chutná ❤️

TIP

Bez přidání parmazánu lze "květákotto" podávat jako přílohu k masu, případně kostky masa orestovat přímo do základu spolu s houbami.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota480 kcal / 1990 kJ
Sacharidy16 g
Tuky35 g
Bílkoviny15 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




2 Recenzí / komentářů

Renáta

10 července, 2017

Luci,děkuji !
šalvěj , kterou jsem bohužel neměla, jsem „nahradila“ troškou pažitky.
Bála jsem se rozvaření květáku, ale ne!! Výborné, na skus…
Test na příteli – chutnalo a stále tipoval a hádal, co tam kromě té rýže je navíc :-D, oproti běžnému rizotu.
Když jsem odtajnila ingredience, nechápal, divil se a pochválil 🙂

Lucie

11 července, 2017

Moje oblíbené jídlo! Mám radost, že se povedlo a chutnalo i příteli.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0