Recept na hovězí carpaccio » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-09-19-13-12-48

Hovězí carpaccio

2014-09-19-13-12-48

Hovězí carpaccio

Září 19, 2014

Hodnotit recept
Hovězí carpaccio
0.0 0

Tohle jídlo asi nezařadíte do svého pravidelného jídelníčku ;-). Potřebné ingredience totiž nepatří mezi ty nejlevnější. Na druhou stranu – je to přesně ten recept, kterého se většina lidí bojí a přitom je tak jednoduchý. Pokud ho připravíte pro nějakou sváteční událost anebo jen pro hezký věčer s drahou polovičkou, určitě neprohloupíte.

  • Množství: 2 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

200 g pravé svíčkové (ideálně ze střední části)

50 g rukoly

30 g parmezánu

2 ředkvičky

1 lžíce extra panenského olivového oleje

šťáva z 1/4 citrónu

1/4 lžičky kvalitní hořčice

sůl

pepř

Postup

Pro maso si zajděte k osvědčenému řezníkovi. Mělo by být správně uleželé, ale samozřejmě pěkně čerstvé. Určitě neprohloupíte, pokud se v masně zmíníte, jak budete maso připravovat. Já v tomhle ohledu můžu pochválit přístup obsluhy v prodejně masa Sváček (Štefánikova 25, Praha 5), kde mi nejenom odřízli požadovanou gramáž masa (pěkně ze střední části svíčkové, kde je maso nejlepší), ale také mi ho odblanili, nakrájeli na plátky o tloušťce cca 1 cm a navrch ještě přidali pevnou fólii na naklepávání carpaccia. Pokud tak ochotného řezníka ve svém okolí nemáte, budete si muset poradit sami – maso odblaňte a nakrájejte na max 1 cm silné plátky. Z olivového oleje si v malé uzavíratelné lahvičce připravte zálivku – smíchejte 2 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky hořčice a šťávu ze čtvrtky citrónu. Lahvičku uzavřete a několika rychlými pohyby obsah pečlivě promíchejte, až se spojí do jednolité emulze. Pak touto zálivkou jemně zakápněte pevnější potravinovou fólii, položte na ní jeden plátek masa, přikrejte další fólií a pomocí ploché části paličky na maso (ne tou s hroty, ať si maso i fólii nepotrháte) nebo válečkem na nudle maso naklepejte na slabounký plátek (cca 2 mm). Odeberte opatrně vrchní fólii a pomocí špičky ostrého nože vyřízněte případné „flaxy“ (pozor, ať si nerozkrájíte i spodní fólii; proto je lepší nějaká pevnější). Upravené maso od okrajů několikrát přehněte do balíčku. Ten pak znovu zakryjte fólií a opět rozklepejte na slaboulinký plátek (cca 1 mm). Pokud se vám maso někde trhá nebo je na okrajích až příliš slabé, pěkně ho přes fólii obrácenou stranou čepele nože nahrňte více ke středu. Tímto způsobem vytvořte krásně slabé rovnoměrné plátky, s ne příliš roztřepenými okraji. Ty pak naaranžujte na velký talíř, ozdobte rukolou, slabými plátky ředkvičky a jemnými hoblinkami parmezánu. Lehce zakápněte zbylou zálivkou, popřípadě ještě troškou olivového oleje, osolte a opepřete (ideálně z mlýnku). Hned podávejte. Můžete doplnit plátky paleo pečiva, nasucho opečenými v troubě do křupava.

PS: Carpaccio někteří připravují z lehce zamraženého masa, které pak krájí na slabounké látky. Mně ale tahle „čerstvá“ příprava přijde více chutnější, protože maso neprochází mrazem.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation