Ke každé objednávce nad 390 Kč získáte dárek (kalendář, notes nebo ebook) 🛍 Nakupit a vybrat dárek
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí rendang se zeleninovými nudlemi

Hovězí rendang se zeleninovými nudlemi

  , ,   , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Hovězí rendang se zeleninovými nudlemi
5.0 3

Tenhle recept jsem měla v „merku“ už dávno předtím, než jsem vůbec poprvé slyšela o paleu nebo Whole30, ale nikdy jsem se k jeho přípravě „nedokopala“. Až teď. Své aktuální Whole30 jsem si kromě jiného pojala jako takovou malou osobní revoluci v kuchyni – zkouším nové recepty a ingredience, oprašuji ty dávno zapomenuté. Takže to byla skvělá příležitost tento recept vyzkoušet. Tím spíš, že obsahuje jen povolené potraviny pro Whole30. Jedná se o starý indonéský recept, který se používal k částečné konzervaci hovězího masa. Při jeho přípravě se plynule přechází z vaření ke smažení, maso získává postupně až čokoládově hnědou barvu, omáčka se redukuje na minimum. Pro správný rendang platí 2 základní pravidla: 1) rendang s omáčkou není rendang, 2) rendang chutná nejlépe druhý den (pokud ho vydržíte nesníst 😉 ).

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 15 minut

    4 hodin

    4 hodin 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

Rendang

1 kg hovězí kližky

4 cibule

2 chilli papričky

4 stroužky česneku

5 cm čerstvého zázvoru

1 lžička mleté kurkumy

2 l kokosového mléka

2 stonky citrónové trávy

5 limetových listů (kaffir)

sádlo

sůl

Zeleninové nudle

1 bulva celeru

4 mrkve

1 lžíce sezamových semínek

olivový olej

K podávání

1 svazek čerstvého koriandru

2 chilli papričky

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 15 minut

    4 hodin

    4 hodin 15 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

V mixéru si rozdrťte na jemnou pastu oloupanou cibuli, česnek, zázvor, kurkumu a chilli papričky (zbavené semínek).

Na rozpáleném sádle si zprudka osmahněte hovězí maso nakrájené na větší kostky (cca 4×4 cm).

Jakmile je opečené ze všech stran, přidejte rozmixovanou pastu, nechte krátce prohřát a rozvonět koření, pak vše zalijte kokosovým mlékem. Osolte (cca 1 lžička soli).

Stvoly citrónové trávy rozdrťte úderem paličky na maso (plochou částí). Přidejte je do omáčky spolu s limetovými listy.

Další příprava záleží na vašem vybavení a času, který chcete přípravě rendangu věnovat.

Směs můžete vařit 1 hodinu v tlakovém hrnci, 3 hodiny za občasného promíchání pod obyčejnou pokličkou a v pomalém hrnci (cca 4 hodiny na high, cca 6 hodin na low).

Každopádně, po této době by mělo být maso krásně měkké a kokosové mléko by se mělo redukovat na hustou omáčku.

Vyjměte citrónovou trávu a limetové listy.

Pokračujte ve varu dalších 30-60 minut, nyní už v otevřeném hrnci za častého míchání, aby se vám omáčka nepřipekla.

Výsledkem by mělo být maso obalené hustým výpekem, připomínající barvou hořkou čokoládu.

K podávání se hodí květáková „rýže“, můžete si ale připravit stejně jako já zeleninové nudle.

Na spiromatu nebo pomocí škrabky julienne si zeleniny (celer, mrkev, popř. jiná zelenina podle vaší volby) vytvořte nudličky.

Ty osmahněte do změknutí na olivovém oleji. Na závěr osolte a promíchejte se sezamovými semínky.

Rendang před podáváním dosolte podle chuti, na talíři ozdobte čerstvým koriandrem a kousky chilli papriček.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




8 Recenzí / komentářů

Petra

Leden 27, 2018

Dnes jsme vařili k obědu. Moc dobré, povedený recept. Jen pro rychlejší variantu, v papiňáku, se nám kokosové mléko ani po 1,5 hod. Varu bez pokličky Nevyvařilo. Možná by stačilo jen 1 litr.

Lucie

Leden 28, 2018

Mám radost, že rendang chutnal. Máte pravdu, že pro papiňák bude asi stačit mléka méně. Hodně ale záleží, jak moc bude povolené upouštění páry.

Iva Vláčilová

Únor 28, 2019

Dobrý den, nějak nemůžu dohledat, kdy tam dat tu citronovou trávu ☺️ Čteme tu recept s manželem už po několikáté a nenašli jsme to Tak jen kdy, pro příště
Děkuji, Ivča

Lucie

Únor 28, 2019

Dobrý den, Ivčo, máte pravdu! Chyba v Matrixu 🙂 Už jsem to do receptu doplnila. Díky za upozornění.

Justýna

Duben 26, 2019

Dobrý den, bude to možné bez citronové trávy? Mám jen citrony a nemám ani limetkové lístky, děkuji

Lucie

Duben 28, 2019

Dobrý den, možné to je, ale nebude to už ono. Limetkové listy a citronová tráva dodávají jídlům vůni citrusů, aniž by jídlo okyselily.

Mira

Prosinec 29, 2019

Super recept, jen nezhnědla omáčka a misto kafru jsem tam dal lžičku kardamonu ale mmmm……

Lucka

Prosinec 29, 2019

To mám radost, že chutnalo, i když se omáčka nezbarvila, jak měla. Díky za tip s použitím kardamomu 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Top
0