Recept na hovězí rendang se zeleninovými nudlemi » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

vecere24

Hovězí rendang se zeleninovými nudlemi

vecere24

Hovězí rendang se zeleninovými nudlemi

  , ,   , , , , ,   , , , , , ,

Leden 25, 2015

Hodnotit recept
Hovězí rendang se zeleninovými nudlemi
0.0 0

Tenhle recept jsem měla v „merku“ už dávno předtím, než jsem vůbec poprvé slyšela o paleu nebo Whole30, ale nikdy jsem se k jeho přípravě „nedokopala“. Až teď. Své aktuální Whole30 jsem si kromě jiného pojala jako takovou malou osobní revoluci v kuchyni – zkouším nové recepty a ingredience, oprašuji ty dávno zapomenuté. Takže to byla skvělá příležitost tento recept vyzkoušet. Tím spíš, že obsahuje jen povolené potraviny pro Whole30. Jedná se o starý indonéský recept, který se používal k částečné konzervaci hovězího masa. Při jeho přípravě se plynule přechází z vaření ke smažení, maso získává postupně až čokoládově hnědou barvu, omáčka se redukuje na minimum. Pro správný rendang platí 2 základní pravidla: 1) rendang s omáčkou není rendang, 2) rendang chutná nejlépe druhý den (pokud ho vydržíte nesníst 😉 ).

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 15 minut

    4 hodin

    4 hodin 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Rendang

1 kg hovězí kližky

4 cibule

2 chilli papričky

4 stroužky česneku

5 cm čerstvého zázvoru

1 lžička mleté kurkumy

2 l kokosového mléka

2 stonky citrónové trávy

5 limetových listů (kaffir)

sádlo

sůl

Zeleninové nudle

1 bulva celeru

4 mrkve

1 lžíce sezamových semínek

olivový olej

K podávání

1 svazek čerstvého koriandru

2 chilli papričky

Postup

V mixéru si rozdrťte na jemnou pastu oloupanou cibuli, česnek, zázvor, kurkumu a chilli papričky (zbavené semínek).

Na rozpáleném sádle si zprudka osmahněte hovězí maso nakrájené na větší kostky (cca 4×4 cm).

Jakmile je opečené ze všech stran, přidejte rozmixovanou pastu, nechte krátce prohřát a rozvonět koření, pak vše zalijte kokosovým mlékem. Osolte (cca 1 lžička soli).

Další příprava záleží na vašem vybavení a času, který chcete přípravě rendangu věnovat.

Směs můžete vařit 1 hodinu v tlakovém hrnci, 3 hodiny za občasného promíchání pod obyčejnou pokličkou a v pomalém hrnci (cca 4 hodiny na high, cca 6 hodin na low).

Každopádně, po této době by mělo být maso krásně měkké a kokosové mléko by se mělo redukovat na hustou omáčku.

Pokračujte ve varu dalších 30-60 minut, nyní už v otevřeném hrnci za častého míchání, aby se vám omáčka nepřipekla.

Výsledkem by mělo být maso obalené hustým výpekem, připomínající barvou hořkou čokoládu.

K podávání se hodí květáková „rýže“, můžete si ale připravit stejně jako já zeleninové nudle.

Na spiromatu nebo pomocí škrabky julienne si zeleniny (celer, mrkev, popř. jiná zelenina podle vaší volby) vytvořte nudličky.

Ty osmahněte do změknutí na olivovém oleji. Na závěr osolte a promíchejte se sezamovými semínky.

Rendang před podáváním dosolte podle chuti, na talíři ozdobte čerstvým koriandrem a kousky chilli papriček.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation