Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Italské chlebové tyčinky Grissini

Italské chlebové tyčinky Grissini

  , ,   , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Italské chlebové tyčinky Grissini
5.0 12

Nebudeme si nic nalhávat. I když jste vyřadili klasické pečivo ze svého jídelníčku a téměř vám nechybí (někomu méně, někomu více), chuť na něco hezky křupavého máme občas všichni. Zkuste si proto v takových chvílích připravit voňavé italské tyčinky. Můžete je podávat jako doplnění pohoštění na párty, skvěle se ale hodí i k různým pomazánkám, paštikám či tataráku.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 15 minut

    25 minut

    40 minut

  • Množství: 30 tyčinek (4 porce)
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

130 g tapiokové mouky (škrobu) + trošku na podsypání

30 g kokosové mouky

15 g psyllia

10 g soli

150 ml vlažné vody

1 vejce

50 ml panenského olivového oleje + 1 lžička navíc

1 žloutek

semínka a koření podle vaší volby na posypání tyčinek

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 15 minut

    25 minut

    40 minut

  • Množství: 30 tyčinek (4 porce)

Postup

Smíchejte tapiokovou mouku s kokosovou a s psylliem.

V jiné misce rozpusťte sůl ve vlažné vodě a pak přimíchejte 1 vejce a 50 ml olivového oleje.

Obě směsi vypracujte do hladkého lepivého těsta. Nechte ho pár minut odpočinout na kuchyňské lince, aby do sebe kokosová mouka a psyllium mohly natáhnout co nejvíc vláhy a těsto mírně zhoustlo.

Odpočinuté těsto znovu propracujte a pak z něj vytvořte tenké tyčinky. Těsto bude stále trošku lepit, tak je dobré si ruce trošku posypat malým množstvím tapiokové mouky.

Nejlépe to jde tak, že si na velký mělký talíř nasypete trošku tapioky a v ní si vždy podle potřeby obtisknete ruce (pozor, musí být dokonale suché). Z těsta odebírejte malé bochánky (15 g), v rukou nebo na jemně pomoučeném prkýnku z nich rolováním vytvořte tenké tyčinky a ty skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Počítejte s tím, že mírně nabydou, takže je neskládejte příliš natěsno k sobě.

Tyčinky na plechu tlakem prstů mírně zploštěte, aby na nich lépe držela posypka. Tou může být cokoliv, co máte rádi. Třeba drcený česnek, mák, kmín, sůl, sezam, len, strouhaný parmazán (neplatí pro Whole30 a paleo), oblíbená směs koření či hrubá sůl. V malém hrnku si rozmíchejte žloutek a lžičku olivového oleje. Touto směsí jemně pomocí mašlovačky potřete všechny tyčinky a posypte je vámi zvoleným kořením či semínky.

Připravené tyčinky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut v závislosti na tloušťce tyčinek. Mně při 15 gramovém množství těsta a délce tyčinek přibližně 18 cm vycházela optimální doba pečení na 22 minut. Pokud máte vaše tyčky silnější, dobu prodlužte.

Po vyndání z trouby nechte tyčinky vychladnout. Za tepla je jejich vnitřek ještě vlhký.

Podávejte je samotné jako doplněk párty pohoštění, dobře ale také poslouží jako náhrada pečiva k různým pomazánkám či tataráku. Pokud se chcete co nejvíce přiblížit italskému originálu, doplňte je na talíři mozzarelou (neplatí pro Whole30 a paleo), plátky prosciutta, rajčaty a/nebo oblíbeným pestem.

Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete nastrouhaný sýr přimíchat i do těsta. Zkoušela jsem to s 50 gramy parmezánu a fungovalo to skvěle.
Pro zajímavý efekt můžete tyčinky před pomazáním zatočit mírně do ruličky a teprve potom potřít vejcem a posypat semínky, sýrem či kořením.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




33 Recenzí / komentářů

Denisa

13 března, 2017

JSOU VÝBORNÉ, UDĚLALA JSEM I TVAR KREKRŮ S POMAZÁNKOU A MĚLA PLNOHODNOTNÉ ČESNEKOVÉ JEDNOHUBKY;-)..DÍKY ZA SUPER TIPY NA TAKOVÉ MŇAMKY;-)

Denisa

13 března, 2017

Jsou výborné!!I jako krekry s česnekovou pomazánkou:)Díky moc!!!!

Lucie

13 března, 2017

To mám radost, že chutná. Díky za sdílení nápadu na podávání. Hned bych si dala 😉

Lenka

14 března, 2017

Dobry den,sla by prosim vas dat i jina mouka nez tapiokova?dekuji

Lucie

14 března, 2017

Dobrý den. Nemám jinou variantu vyzkoušenou, ani jich v paleo moc není. Napadá mě arrowroot, ale ten se hůř shání a je i dražší. Mimo paleo pak bramborový, kukuřičný či rýžový škrob. Ale nezkoušela jsem. Tapioku seženete už celkem snadno.

Marie

15 března, 2017

Dobrý den,
tyčinky jsou naprosto famózní a strašně rychlé na přípravu. Stihla jsem upéct ráno, než děti vstávaly do školy …. jen si „chrochtaly“ blahem . Moc díky za recept! Ukládám do sekce „luxusní mňamky“. Díky a krásný den 🙂

Lucie

15 března, 2017

Dobrý den, to já děkuju vám. Nejen že jste receptu věřila a zkusila ho, ale také jste mi dala vědět, že se tyčinky povedly a chutnaly. Takže já děkuju vám 🙂

Lenka

22 dubna, 2017

Děkuju, přesně toto mi chybělo!!!

Lucie

22 dubna, 2017

Mám radost, že máte radost 🙂

Pavla

16 července, 2017

Inspirovala jsem se tu dnes hned dvakrát – receptem a komentářem o krekrech s česnekovou pomazánkou 🙂 Udělala jsem krekry s mákem, uzenou paprikou a parmezánem (byly toho asi 4 plechy), byly výborný a už jsou fuč 😉 Překvapilo mě, že šlo těsto krásně vyválet a jaká to byla rychlovka. Díky moc!

Lucik

7 srpna, 2017

Tyčky jsou výborné

Lucie

7 srpna, 2017

To mám radost, díky za zprávu 🙂

Monika

23 srpna, 2017

Dobrý večer, dnes jsem tyčinky upekla, chuťově výborné, jsem nadšená, ale během dne změkly – mám příště nechat déle péct nebo je chyba jinde? Děkuji

Lucie

24 srpna, 2017

Dobrý den, Moniko. Vyloženě křupavé dlouho nevydrží. Ale máte pravdu, že prodloužení doby pečení jim pomůže. Navíc je zkuste uchovávat v uzavřené nádobě, zabalené v papírovém ubrousku.

Evka

21 prosince, 2017

Uzasny variabilni recept,ktery chutna naprosto vsem. Ohromila jsem nekolik navstev a z testa uz jsem zkousela bagetky i pizzu. Parada!

Lucie

22 prosince, 2017

Evi, to mám radost, že tolik chutná 🙂 Použití těsta na bagetky či základ pizzy je skvělý nápad.

Andrea

30 prosince, 2017

Lucie, tento recept je nevhodný pro LC z jakého důvodu prosím?

Lucie

30 prosince, 2017

Z důvodu vysokého obsahu sacharidů. Tapioka je prakticky téměř čistý škrob.

Eva

4 dubna, 2018

Upekla jsem pro návštěvu, ale bohužel na ni nezbylo. Tyčinky jsme spořádali s manželem. Jsou vynikající.

Lucie

5 dubna, 2018

Chudák návštěva 😀 Ale naprosto chápu 🙂

Petra

24 května, 2018

Místo tapioky mandlová mouka? Co myslíte?

Lucie

25 května, 2018

To nebude fungovat. Obě mouky mají úplně jinou konzistenci i vlastnosti.

Gabriela

7 srpna, 2018

Dobrý den, dá se prosím z tapiokových perel umlýt mouka? 🙂 Moc děkuji. Určitě budou luxusní, jak všechny recepty… Co jsem zatím vyzkoušela.

Lucie

7 srpna, 2018

Dobrý den, nikdy jsem to nezkoušela, takže to neumím potvrdit, ale myslím, že to nepůjde.
Moc děkuji za pochvalu receptů, mám velkou radost, že podle nich chutná 🙂

Hana

18 září, 2018

Dobrý den Luci, dá se něčím nahradit kokosová mouka? Syn má alergii na kokos.

Lucie

18 září, 2018

Dobrý den, Hani, nikdy jsem to u tohoto receptu nezkoušela nahradit. Kokosová mouka má hodně specifické vlastnosti – je hodně suchá a savá, což jiné mouky moc nejsou.
Ale možná bych zkusila sáhnout po najemno umletém lnu.

Jiří Sázel

23 září, 2018

Poslušně hlásím že jsem toto taky pekl. Tyčinky které jsem udělal pouze placaté se v troubě ještě více zplácli a byly takové vysušené. lepší mi přišlo tyčinky zatočit protože potom zůstaly na povtrchu křupavé a ve vnitř vláčné.

pavča

5 října, 2018

Opět musím jen chválit. Dělala jsem už podruhé. nejdřív posypané sýrem a chilli a dnes jsem do nich přidala tři lžíce škvarek. Což tedy není vůbec dietní, ale jednou za čas se to nezblázní. Jsou úžasné.

Lucie

6 října, 2018

Mám radost, že chutnají. Ty varianty zní úžasně <3 Troška škvarků občas neuškodí 🙂

Stanislava

18 října, 2018

Prosím Vás, jak se to kroutí? Mně se to láme, zvládám jen placaté. Ale luxus!!!

Lucie

19 října, 2018

Těžko na dálku radit, v čem by mohl být problém. Těsto by mělo být tvárné a dobře držet pohromadě. Ale tvar není důležitý, hlavní je, že chutná 🙂

Olga

5 prosince, 2018

pro LC namisto tapiokove mouky…existuje nahrada? Lze pouzit vyse zminovanou lnenou mouku, nebo slunecnicovou?

Lucie

5 prosince, 2018

Bohužel o žádné odpovídající náhradě nevím. Lněná nebo slunečnicová mouka má úplně jinou strukturu a také se při pečení jinak chová. Osobně bych je do tohoto receptu pro stejný výsledek nepoužila 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0