Italské chlebové tyčinky Grissini » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Italské chlebové tyčinky Grissini

Italské chlebové tyčinky Grissini

  ,   , , ,   , , ,

Březen 12, 2017

Hodnotit recept
Italské chlebové tyčinky Grissini
5.0 4

Nebudeme si nic nalhávat. I když jste vyřadili klasické pečivo ze svého jídelníčku a téměř vám nechybí (někomu méně, někomu více), chuť na něco hezky křupavého máme občas všichni. Zkuste si proto v takových chvílích připravit voňavé italské tyčinky. Můžete je podávat jako doplnění pohoštění na párty, skvěle se ale hodí i k různým pomazánkám, paštikám či tataráku.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 15 minut

    25 minut

    40 minut

  • Množství: 30 tyčinek (4 porce)
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

130 g tapiokové mouky (škrobu) + trošku na podsypání

30 g kokosové mouky

15 g psyllia

10 g soli

150 ml vlažné vody

1 vejce

50 ml panenského olivového oleje + 1 lžička navíc

1 žloutek

semínka a koření podle vaší volby na posypání tyčinek

Postup

Smíchejte tapiokovou mouku s kokosovou a s psylliem.

V jiné misce rozpusťte sůl ve vlažné vodě a pak přimíchejte 1 vejce a 50 ml olivového oleje.

Obě směsi vypracujte do hladkého lepivého těsta. Nechte ho pár minut odpočinout na kuchyňské lince, aby do sebe kokosová mouka a psyllium mohly natáhnout co nejvíc vláhy a těsto mírně zhoustlo.

Odpočinuté těsto znovu propracujte a pak z něj vytvořte tenké tyčinky. Těsto bude stále trošku lepit, tak je dobré si ruce trošku posypat malým množstvím tapiokové mouky.

Nejlépe to jde tak, že si na velký mělký talíř nasypete trošku tapioky a v ní si vždy podle potřeby obtisknete ruce (pozor, musí být dokonale suché). Z těsta odebírejte malé bochánky (15 g), v rukou nebo na jemně pomoučeném prkýnku z nich rolováním vytvořte tenké tyčinky a ty skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Počítejte s tím, že mírně nabydou, takže je neskládejte příliš natěsno k sobě.

Tyčinky na plechu tlakem prstů mírně zploštěte, aby na nich lépe držela posypka. Tou může být cokoliv, co máte rádi. Třeba drcený česnek, mák, kmín, sůl, sezam, len, strouhaný parmezán (neplatí pro Whole30 a paleo), oblíbená směs koření či hrubá sůl. V malém hrnku si rozmíchejte žloutek a lžičku olivového oleje. Touto směsí jemně pomocí mašlovačky potřete všechny tyčinky a posypte je vámi zvoleným kořením či semínky.

Připravené tyčinky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut v závislosti na tloušťce tyčinek. Mně při 15 gramovém množství těsta a délce tyčinek přibližně 18 cm vycházela optimální doba pečení na 22 minut. Pokud máte vaše tyčky silnější, dobu prodlužte.

Po vyndání z trouby nechte tyčinky vychladnout. Za tepla je jejich vnitřek ještě vlhký.

Podávejte je samotné jako doplněk párty pohoštění, dobře ale také poslouží jako náhrada pečiva k různým pomazánkám či tataráku. Pokud se chcete co nejvíce přiblížit italskému originálu, doplňte je na talíři mozzarelou (neplatí pro Whole30 a paleo), plátky prosciutta, rajčaty a/nebo oblíbeným pestem.

Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete nastrouhaný sýr přimíchat i do těsta. Zkoušela jsem to s 50 gramy parmezánu a fungovalo to skvěle.
Pro zajímavý efekt můžete tyčinky před pomazáním zatočit mírně do ruličky a teprve potom potřít vejcem a posypat semínky, sýrem či kořením.

00:00

9 Recenzí / komentářů

Denisa

Březen 13, 2017

JSOU VÝBORNÉ, UDĚLALA JSEM I TVAR KREKRŮ S POMAZÁNKOU A MĚLA PLNOHODNOTNÉ ČESNEKOVÉ JEDNOHUBKY;-)..DÍKY ZA SUPER TIPY NA TAKOVÉ MŇAMKY;-)

Denisa

Březen 13, 2017

Jsou výborné!!I jako krekry s česnekovou pomazánkou:)Díky moc!!!!

Lucie

Březen 13, 2017

To mám radost, že chutná. Díky za sdílení nápadu na podávání. Hned bych si dala 😉

Lenka

Březen 14, 2017

Dobry den,sla by prosim vas dat i jina mouka nez tapiokova?dekuji

Lucie

Březen 14, 2017

Dobrý den. Nemám jinou variantu vyzkoušenou, ani jich v paleo moc není. Napadá mě arrowroot, ale ten se hůř shání a je i dražší. Mimo paleo pak bramborový, kukuřičný či rýžový škrob. Ale nezkoušela jsem. Tapioku seženete už celkem snadno.

Marie

Březen 15, 2017

Dobrý den,
tyčinky jsou naprosto famózní a strašně rychlé na přípravu. Stihla jsem upéct ráno, než děti vstávaly do školy …. jen si “chrochtaly” blahem . Moc díky za recept! Ukládám do sekce “luxusní mňamky”. Díky a krásný den 🙂

Lucie

Březen 15, 2017

Dobrý den, to já děkuju vám. Nejen že jste receptu věřila a zkusila ho, ale také jste mi dala vědět, že se tyčinky povedly a chutnaly. Takže já děkuju vám 🙂

Lenka

Duben 22, 2017

Děkuju, přesně toto mi chybělo!!!

Lucie

Duben 22, 2017

Mám radost, že máte radost 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation