🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Sušená rajčata s ořechy a bazalkou

Sušená rajčata s ořechy a bazalkou

  ,   , , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Sušená rajčata s ořechy a bazalkou
5.0 3

Nevím, jak vy, ale já naprosto miluju sušená rajčata. Dokážou dodat jídlu neopakovatelnou chuť. Jenže ta cena 🙁 Za malou skleničku běžně zaplatíte přes 100 Kč. Protože mám docela velkou spotřebu a právě je sezóna krásně zralých voňavých místních rajčat, zkusila jsem si je připravit doma. Vyšlo to. A víc než dobře 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 1 střední sklenice
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 kg rajčat

1 hrst vlašských ořechů

cca 10 lístků čerstvé bazalky

cca 2-3 dcl extra virgin olivového oleje

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 2 hodin 30 minut
  • 10 minut

    2 hodin 30 minut

    2 hodin 40 minut

  • Množství: 1 střední sklenice

Postup

Rajčata omyjte, odstopkujte a nakrájejte na plátky.

Osobně mi nejvíc chutnají menší rajčata (cherry, datlová), která stačí nakrájet na poloviny.

Pokud použijete větší plody, nakrájejte je na plátky silné cca 1 cm.

Nakrájená rajčata rozložte na plech vyložený pečícím papírem (u menších rajčat řezem nahoru). Jeden kilogram rajčat vyjde cca na 2 plechy.

Rajčata vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 20 minut.

Pak teplotu stáhněte na 150°C a pečte dalších 20 minut.

Teplotu opět stáhněte o 30 stupňů na 120°C a pečte 20 minut.

Nakonec teplotu stáhněte na 100°C a pečte cca 60-90 minut.

Konkrétní doba závisí na tloušťce nakrájených plátků a výkonu vaší trouby.

Během této doby rajčata jednou na plechu obraťte.

Usušená rajčata by měla mít mírně měkkou konzistenci, neměla by být příliš přesušená.

Rajčata naskládejte do pečlivě vymyté uzavíratelné sklenice, přidejte pokrájené lístky čerstvé bazalky a kousky ořechů.

Promíchejte, zalijte extra panenským olivovým olejem a nechte minimálně 1 den uležet.

Uchovávejte v lednici.

Přesnou dobu trvanlivosti bohužel nevím, rajčata se vždycky příliš rychle snědla 😉

Podle mého ale vydrží v uzavřené sklenici i několik měsíců.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

18 Recenzí / komentářů

cuprumov

15 února, 2016

Do toho jdu!

Lucie

15 února, 2016

Tak dejte vědět, jak se podařilo

Marcela

15 února, 2016

Rajčata takto usušená byla skvělá, budu dělat další várku, děkuji moc za recept!
Mně chutnají více než kupovaná 🙂

Lucie

15 února, 2016

Marcelo, moc díky za zprávu. Jsem vždycky moc ráda, když někdo recept vyzkouší a zachutná mu. Osobně mi takhle připravená sušená rajčata taky chutnají víc než většina v obchodech. A i když se občas najde výjimka (třeba ty od Hradeckých delikates), cena těch domácích to vždycky přebije 😉

Jana

15 února, 2016

Mám plné plechy v troubě a suším, ale nevím, kam potom s nima?

Lucie

15 února, 2016

Jak myslíte „kam s nima“? Jak píšu na konci receptu, doporučuji je vložit do uzavíratelné sklenice, zalít olejem a uskladnit v chladu.

Jana

15 února, 2016

Tak to jsem našla, ale s čím je potom jíst? Jen naostro, nebo do salátu…………..

Lucie

15 února, 2016

To záleží na vás – osobně je miluji třeba přimíchané do vaječné omelety, do omáčky na cuketové špagety, ke kozímu sýru, drobně pokrájené v sezamových krekrech, zamotané v masové roládě… variant je nespočet 🙂

diana

9 května, 2017

Dneska zkusím, moc se těším 🙂

Lucie

9 května, 2017

Ať se podaří a chutná. Hlavně kupte opravdu chuťově dobrá rajčata, což v tomhle období ale bohužel není zrovna nejlevnější.

Eva

17 srpna, 2017

Lucie, dnes jsem vyzkoušela další z Vašich receptů – sušená rajčata. Sušila jsem je o něco déle, než uvádíte, ale výsledek vypadá dobře a chutná ještě lépe :-). Těším se na další recepty, které hodlám realizovat v praxi. Díky za inspiraci.

Lucie

17 srpna, 2017

Evi, mám radost, že se recepty daří a že podle nich chutná. Každá trouba peče trošku jinak, proto je potřeba dobu pečení většinou trošku upravit podle konkrétního výrobku.

Venulka

10 září, 2017

Tak jelikoz mam na zahradce neco na vic,jdu do toho.Uz ted se s tatkou trsime na vysledek.

Lucie

10 září, 2017

Věřím, že si pochutnáte 🙂

Tereza

23 července, 2018

Dobrý den Luci, zkousela jste sušit rajčátka v sušičce? Byl by to stejně dlouhý proces? A stejný? Nejprve vyšší teplota a pak snižovat? Díky moc za odpověď. Tereza

Lucie

25 července, 2018

Dobrý den, Terezo, nezkoušela jsem, sušičku bohužel nemám, takže neporadím.

Luca

22 listopadu, 2021

Zdravím Luci, mám doma celý pytel kupovaných na slunci sušených rajčat, ale jsou na mě “tvrdá”.. Vždy jsem milovala sušená rajčata v oleji – ale v olivovém jsem ke koupi nesehnala, jen ve slunečnicovém a s éčky… Myslíte, že by šlo takto naložit kupovaná sušená rajčata do oliv. oleje, bylinek atd.? Ráda bych se zbavila těch, co mám doma… Případně nemáte tip, kde se dají koupit suš. rajčata v oliváči – vhodné pro whole? 🙂

Jinak určitě vyzkouším i tento recept a jistě bude skvělý stejně tak jako vše, co jsem již podle Vás uvařila! Moc díky za skvělé recepty!!! 🙂

Lucka

24 listopadu, 2021

Zdravím, Luci (jmenovkyně! ❤️), nejsem si úplně jistá, jak ta vysušená rajčata na naložení do oleje zareagují. Nikdy jsem to nezkoušela. Ale určitě to s pár kousky zkuste. Možná bych i zkusila jemňounce olej zahřát. Fakt jen trošku, na cca 40 °C, a tím teplým olejem rajčata zalijte. Mohlo by jim to trošku pomoct změknout 🙂
Rajčata v olivovém oleji je trošku oříšek sehnat. Ale už se to dá:
https://www.countrylife.cz/rajcata-susena-v-olivovem-oleji-190-g-bio-bio-idea
https://www.grizly.cz/hradecke-delikatesy-susena-rajcata-v-olivovem-oleji-160-g
https://www.lozanocervenka.cz/susena-rajcata/susena-rajcata-v-extra-panenskem-nefiltrovanem-olivovem-oleji–190g/
Ale recept určitě vyzkoušejte. Přeci jen ta domácí sušená rajčata voní úplně jinak než kupovaná. Ta láska, kterou do toho sama dáte, je prostě na výsledku vždycky znát ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0