Recept na jelení guláš s batátovými placičkami » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

dscn0795b

Jelení guláš s batátovými placičkami

dscn0795b

Jelení guláš s batátovými placičkami

  , ,   , , ,   , , , , , ,

Listopad 19, 2014

Hodnotit recept
Jelení guláš s batátovými placičkami
0.0 0

Dostal se mi do ruky hezký kousek jeleního masa. První, co mě napadlo, byl guláš s brusinkami. A volba to byla vážně dobrá. V kombinaci s nasládlými batáty tvořila jeho lehce navinulá chuť skvělou kombinaci.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 3 hodin
  • 20 minut

    3 hodin

    3 hodin 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Jelení guláš

750 g jeleního masa na guláš (např. plecko)

700 g cibule

100 g rajčatového protlaku

3 stroužky česneku

50 g sušených brusinek (nedoslazované cukrem)

8 kuliček jalovce

3 lžíce sladké papriky

1 lžička kmínu

1 lžička tymiánu

1 l hovězího vývaru

2 lžíce jablečného octa

sůl

pepř

4 lžíce sádla

Batátové placky

1 kg batátů

2 vejce

2 stroužky česneku

2 lžičky majoránky

sůl

pepř

Postup

Jelení guláš

Na sádle si osmahněte do hněda cibuli nakrájenou na kostičky.

Nesnažte se tuhle fázi uspěchat! Jedině cibule opečená krásně do tmavě hnědé barvy (ne spálená) dá guláši tu správnou chuť a barvu.

Pak přidejte maso nakrájené na kostičky a zprudka ho osmahněte.

Až se opeče ze všech stran, přidejte rajčatový protlak a cca 2 minuty vše restujte za stálého míchání.

V hmoždíři nebo mlýnku na kávu si rozmělněte nadrobno kmín, tymián a jalovec.

Koření přisypte spolu se sladkou paprikou, špetkou soli a pepře, 3 rozdrcenými stroužky česneku a brusinkami k masu.

Vše zalijte 1 litrem vývaru a vařte zakryté cca 2 hodiny.

Po této době přidejte ještě jeden rozdrcený stroužek česneku a 2 lžíce octa a vařte na mírném plameni odkryté dalších 30-60 minut, dokud maso není úplně měkké.

Na závěr omáčku dosolte a opepřete podle chuti.

Batátové placičky

Jako přílohu si připravte pečené batátové placky.

Syrové sladké brambory nastrouhejte najemno, nasolte a nechte chvíli v sítku pustit vodu.

Pak je opravdu pečlivě vymačkejte (prostě mačkejte, dokud z nich poteče i pár kapek tekutiny), přidejte vejce, drcený česnek, majoránku, podle chuti sůl a pepř.

Těsto pečlivě promíchejte a pak z něj vytvořte na plechu vyloženém pečícím papírem malé placičky a pečte cca 15-20 minut na 180°C.

Během pečení je můžete otočit a pomazat lehce sádlem, aby byly hezky zlatavé z obou stran.

Guláš podávejte nejlépe druhý den, kdy jsou všechny chutě krásně propojené, posypaný troškou cibule, s čerstvě upečenými batátovými placičkami.

Jelení maso (z české produkce) již celkem běžně koupíte v nabídce Tesco či Sklizeno, v Praze a Kralupech pak prodejnách Nowaco, nebo si ho můžete i objednat přes internet.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation