Kaštanová polévka
Kaštanová polévka
Hlavní jídla, Polévky, Vánoce Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Paleo, Primal, Vegetariánské, Whole30 kešu, mléčné výrobky, ořechy, ovoce, zelenina
2014-10-29
Ohodnotit receptKaštanová polévka už několik let patří na náš rodinný tradiční štědrovečerní stůl. Poprvé jsem ji připravila jen tak pro zpestření a na ochutnání, ale všem tak zachutnala, že dnes už si bez ní slavnostní tabuli nedokážeme představit. Pokud máte rádi krémové polévky, s příjemně nasládlou jemně oříškovou chutí, pak tuhle lahůdku určitě také vyzkoušejte. Jen aby nedošlo k mýlce - když píšu o kaštanech, nemyslím plody jírovce maďalu, které najdete běžně v parku a ze kterých si děti vyrábějí ve školce zvířátka. Ty se jíst vážně nedají 🙂
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště
Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.
Suroviny
20 g ghee, másla (neplatí pro W30 nebo paleo) nebo olivového oleje
100 g jablka (ideálně nějaká kyselejší odrůda)
200 g loupaných pečených kaštanů (viz TIPY)
100 g smetany ke šlehání nebo rozmixovaných kešu ořechů (viz TIPY)
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 4 porce
Postup
V hrnci zahřejte na střední teplotu ghee, máslo nebo olivový olej a za častého míchání v něm opečte dorůžova nadrobno nakrájenou a jemně osolenou cibuli.
Přidejte na kostičky nakrájený řapíkatý celer a restujte ho s cibulí dalších pár minut.
Do hrnce přisypte na kousky nakrájené oloupané jablko zbavené jádřince. Pro přípravu této polévky použijte spíše kyselejší odrůdu, aby vyvážila výraznou sladkou chuť kaštanů.
Vše zaprašte sušeným zázvorem (nepoužívejte čerstvý, má příliš intenzivní chuť) a krátce orestujte.
Přidejte loupané kaštany a základ polévky zalijte vodou. Vše za nízké teploty krátce povařte (přibližně 10 minut).
Obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
Polévku odstavte z plotýnky, přilijte smetanu nebo rozmixované kešu ořechy a rozmíchejte ji.
Ochutnejte a podle potřeby polévku dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Polévku už jen krátce prohřejte.
Na talíři můžete hustý krém jemně zakápnout nějakým ořechovým olejem (skvělý je třeba vlašský) a doplnit krutonky z oblíbeného pečiva.
Polévka vydrží uložená v chladu několik dní,
TIPY
Pečené loupané kaštany koupíte ve většině prodejen se zdravou výživou nebo třeba i na Rohlik.cz. Na přípravu polévky můžete i sami upéct a oloupat koupené kaštany, které se od podzimu prodávají v mnoha supermarketech. Ale bohužel jejich kvalita nebývá moc dobrá a navíc je to hodně pracné. Ale zase čerstvě upečené kaštany jsou vážně lahůdka ❤️
Místo klasické smetany ke šlehání lze použít smetanu kysanou, která vyváží sladkost ostatních surovin. To závisí na vašich chuťových pohárcích.
Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům (například při Whole30 nebo paleu), můžete smetanu nahradit malou hrstičkou předem namočených kešu ořechů (na 2-8 hodin), které jste po slití rozmixovali dohladka s troškou vody. Kešu polévku chuťově zjemní a po provaření také zahustí.
Sdílejte recept s přáteli
Výživové hodnoty na 1 porci
Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..