Všechny objednávky fyzického zboží budou doručeny až po 2.1.2025 🚚

Květáková rýže

Květáková rýže

    , , , , , , , ,   

Ohodnotit recept
Květáková rýže
5.0 16

Přiznám se, že rýže nikdy nepatřila k mým oblíbeným surovinám. Maximálně v sushi, ale ne jako příloha. To se rychle změnilo, když jsem před několika lety ochutnala její variantu připravenou z květáku. I když jsem této úpravě zeleniny ze začátku moc nevěřila, naprosto mě nadchla a stala se pravidelnou součástí mého jídelníčku. Jestli květákovou rýži neznáte, určitě ji doporučuji co nejdřív vyzkoušet. Budete nadšení 🙂

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

600 g květáku

sůl

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Růžičky květáku rozdrťte ve větším elektrickém sekáčku (food procesoru) na zrníčka velikosti rýže. Určitě nepoužívejte ponorný nebo stolní mixér. Potřebujete přístroj, kde se břity točí vodorovně okolo středové osy. Nepoužívejte ani malé násady na tyčový mixér, jinak budete mít z květáku místo rýže spíš kuskus ( i to se ale občas hodí).

Pokud elektrický sekáček nemáte, můžete květák nastrouhat na hrubém struhadle, nebo ho nasekat nadrobno nožem. V obou případech ale počítejte s tím, že budete mít květák po celé kuchyni. Vím, o čem mluvím 🙂

Zrníčka květáku tepelně upravte, aby změkla a také ztratila svou typickou vůni. Máte zase víc možností.

Mně osobně nejvíc chutná květáková rýže z mikrovlnné trouby. Pro tuto úpravu stačí zrníčka osolit (nepodlévat) a ve vhodné nádobě je vařit 8-12 minut na plný výkon, s 2-3 promícháními. Přesná doba závisí na počtu připravovaných porcí a výkonu vaší mikrovlnky.

Pokud mikrovlnnou troubu nemáte, nebo se jejímu používání vyhýbáte, rozdrcený květák poduste na pánvi pod poklicí. Nepodlévejte ho, pouze osolte a duste ho zakrytý na nízkou teplotu za občasného promíchání 10-15 minut. Pak poklici odkryjte a ještě nechte tak 5 minut vyvařit přebytečnou tekutinu.

Květákovou rýži podávejte, jak jste zvyklí u té klasické, hodí se jako skvělá příloha k různým masovým směsím či omáčkám. Lze ji ochutit podle potřeby různým kořením (například kari či kurkuma), nebo bylinkami (petrželka, estragon, koriandr, oregano aj.).

Uvařenou květákovou rýži můžete uchovávat v lednici zakrytou 2-3 dny, v mrazáku vydrží i několik měsíců.

Obdobně lze rýži připravit i z brokolice nebo třeba dýně. Stačí je rozdrtit nadrobno a podle potřeby mírně upravit dobu přípravy.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota75 kcal / 319 kJ
Sacharidy9 g
Tuky1 g
Bílkoviny6 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

46 Recenzí / komentářů

Jana

17 října, 2017

Květáková rýže nemá chybu. S pečeným kuřátkem to byla opravdu pecka. A jak jednoduše, . Děkuji moc.

Lucie

17 října, 2017

Já děkuju za zprávu. Květáková rýže je skvělá, patří k mým oblíbeným přílohám.

Jana

17 října, 2017

Na to, že květák moc nemusím, moc jsem si pochutnala 🙂

Lucie

17 října, 2017

To moc ráda čtu 🙂 Já osobně květákovou rýži opravdu miluju. Stejně jako pyré.

Eva

29 října, 2017

Rýže je výborná, byla jsem moc překvapená její chutí.

Lucie

29 října, 2017

I já se jí ze začátku docela dlouho bránila. Teď ji mám raději než tu klasickou 🙂

Eva Kulková

6 ledna, 2018

Prosím dal by se květák uvařit v parním hrnce 10-15 min.?

Lucie

7 ledna, 2018

Bohužel neumím poradit, parní hrnec nemám. Nevím, jestli už pak nebude moc vlhký.

Lenka

11 ledna, 2018

Milá Lucinko, dnes jsem poprvé vařila květákovou rýži a je fakt luxusní, jak snadno se dá nahradit klasické příloha. Moc děkuji za skvělý recept, chutnala i manželovi. Přeji hezký den.

Lucie

16 ledna, 2018

Leni, to mám radost, že chutná! Já osobně ji mám mnohem radši než tu klasickou. I vám krásný den 🙂

Leona Šolcová

3 února, 2018

Dobrý den, tahle příloha je naprostá bomba. Nikdy by nás nenapadlo udělat květák takto a jeho chuť a použití i do rizota nás naprosto nadchla. Děkujeme za Vaše stránky a inspiraci při našem prvním W30.

Lucie

4 února, 2018

Dobrý den, Leono, pamatuju si, když jsem někde poprvé viděla nápad s květákovou rýží a říkala si, že to musí být “nic moc”. A teď jsem z téhle úpravy naprosto nadšená a patří na můj jídelníček naprosto pravidelně. Mám radost, že je z květákové rýže nadšený ještě i někdo jiný stejně jako já. Moc díky za pochvalu stránek. Vždycky mě ohromně potěší číst, že někoho inspirovaly při změně jídelníčku.

Iveta

7 února, 2018

Tak toto bylo velké překvapení !!!!!! Velmi rychlé a všichni se oblizovali až za ušima. Zařazuji našeho do jídelníčku..

Lucie

8 února, 2018

Kdysi to bylo velké překvapení i pro mě 🙂 Mám opravdu upřímnou radost, že chutná.

Světlana

5 června, 2018

je super – hodně mě překvapila (a to mám květák ráda v různých podobách). Díky za tip

Lucie

6 června, 2018

Já byla poprvé z květákové rýže také úplně paf. Klasickou rýži jsem úplně nikdy nemusela, ale květákovou miluju. Mám radost, že chutná i vám.

Rostislav

19 listopadu, 2018

Právě jsem dovařil květákovou rýži. Byla to z nouze cnost. Květák nijak zásadně nemusím a rýži jsem svého času měl opravdu rád.
Je to výborné!

Lucie

20 listopadu, 2018

Mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Květák umí hodně překvapit, je to neuvěřitelně variabilní zelenina.

Renata

2 ledna, 2019

Moc děkuji za úžasný recept a nápad, rodinka už jinou rýži ani nechce

Lucie

3 ledna, 2019

Nápad není můj 🙂 Už běhá delší dobu internetem. Ale i tak mám velkou radost, že “rýže” chutná. Je i moje oblíbená. Díky moc za milý komentář.

Milena

19 března, 2019

Dobrý den ,rýže podle vašeho receptu je vynikající,jen jsem se chtěla zeptat ,jestli i mikrovlnce se vaří přikrytá ,děkují za recept i za odpověď

Lucie

19 března, 2019

Dobrý den, mám radost, že vám květáková rýže chutná 🙂 V mikrovlnce ji nezakrývejte. Aby byla krásně sypká, je potřeba, aby odcházela vlhkost.

Sandra

19 června, 2019

Dobry den, chtela jsem se zeptat zda jde uvarit i v ryžovaru? Dekuji za odpoved

Lucie

19 června, 2019

Dobrý den, to bohužel neporadím. Rýžovar nemám, takže jsem to nikdy nezkoušela. Úplně přesně nevím, jak pracuje, proto to neumím ani odhadnout.

Martina

23 července, 2019

Do té mikrovlnné truby se dává namočená ve vodě nebo na sucho? V mikrovlnce obvykle nevařím, tak mi to vrtá hlavou. děkuji

Lucie

23 července, 2019

Květák se po rozdrcení dává do MKW samotný, pouze se solí, bez přidání vody. Díky nasolení pustí dostatek vláhy sám, ale zároveň zůstane krásně kyprý a nadýchaný.

Anna b

1 října, 2019

Dobrý den, mám velkou zásobu květáku ze zahrady, kdybych chtěla dát kvetákovou rýži do mrazáku, je lepší ji tam dát předvařenou nebo syrovou, prosím?

Lucka

1 října, 2019

Dobrý den, u květákové rýže mrazím květák tepelně upravený (dle mého je nejlepší z mikrovlnky, protože není tak vlhký).
Pokud byste chtěla zamrazit růžičky květáku, ty bych doporučila jen blanšírovat. Tzn. povařit cca 3 minuty a pak prudce zchladit v ledové vodě, nechat okapat a zamrazit.

Jana

16 února, 2020

Dobrý den, kvetakovou rýží miluji, ale toho nepořádku co při její přípravě vznikne 😀 Dneska jsem si tedy připravila několik porci do mrazaku, ať je to potom rychlovka. Zamrazila jsem ho však neuvareny. Bude se dát ještě použít? Děkuji za odpověď i za Vaše skvělé recepty 🙂

Lucka

17 února, 2020

Dobrý den, máte pravdu, že příprava květákové rýže není úplně bezbordelová činnost 😀 Ale pokud používáte elektrický sekáček, docela to jde 🙂
To s tím neuvařeným květákem si nejsem úplně jistá, jak dopadne. Květák by se měl před zamrazením alespoň částečně tepelně upravit. Ale nikdy jsem to nezkoušela, tak budu ráda pokud budete tak hodná a dáte případně vědět, jak to vyšlo. Předem děkuji ❤️

Hana

16 ledna, 2021

Dobrý den Lucko, dnes poprvé jsem dělala květákovou rýži, teda díky mému mixéru spíš ten kuskus, ale i tak boží, kromě soli jsem ochutila jeste curry a podávala s kuřecí játrou na žampionech, chutnalo i manželovi

Lucka

17 ledna, 2021

Dobrý den, Hano, moc ráda čtu, že se povedlo a chutnalo, i když květák úplně neustál sílu mixéru 🙂
Kombinace s curry zní božsky ❤️

Jarda

26 února, 2021

Hezky den, na drceni/mixovani květáku jsem pouzil nastavbu rucniho mixéru na drceni ledovych kostek na tříšť, myslim ze velikost der je idealni, z vrchu jen hazete květák a zrna květákové rýže padaji do misky (10 roků jsem tu nastavbu nepouzil). No udelal jsem trochu vic, tak to půjde na snidani se slaninou a vejcem 🙂

Lucka

27 února, 2021

Hezký den, super tip na přípravu, díky ❤️

Jana

13 dubna, 2021

Rýže je výborná

Lucka

13 dubna, 2021

Mám radost, že chutná ❤️ Moje oblíbená příloha 🙂

Michaela

23 ledna, 2022

Naprostá fantazie, která předčila veškerá má očekávání. Jen jsem teda postupovala tak, jako když dělám klasickou rýži. Takže jsem ji dusila na osmahnuté cibulce a přidala sůl a kari. A k pečenému kuřeti úplná bomba. Děkuji za recept

Lucka

24 ledna, 2022

Taky jsem původně byla ke květákové rýži skeptická. Ale teď ji miluju ❤️
Mám velkou radost, že jste si pochutnala 🙂

Lucka

8 března, 2022

Ano, i brokolice 🙂 Díky za tipy na nákup.

Věra

1 května, 2022

Vynikající, děkuji. Ještě více takových receptů

Lucka

2 května, 2022

Díky za milý komentář a vyzkoušení receptu. Mám radost, že chutnalo ❤️

Petra

16 června, 2022

diky za recept dnes jse poprvé dělala přidala jsem zeleninu a kureci maso .Rychly obed

Lucka

16 června, 2022

Já děkuju za komentář a krásné hodnocení 🙂 Moc ráda čtu, že se “rýže” povedla ❤️

Tomáš

17 ledna, 2023

Akorát jsem dokončil recept přesně podle návodu. Nápad jistě dobrý, výsledky nebyly dobré. Bez přidání vody květák zůstává syrový a připaluje se i na mírném ohni a kvalitní pánvy (za předpokladu, že ho chci dusit, jak je v receptu uvedeno)
Po přidání kari je možné tento výtvor použít jako nízkokalorickou náhradu rýže u jídel čínského typu. Pokud Vás ale kalorický příjem netrápí, tak se poohlédněte po jiném jídle. Chuťově to totiž není žádná hitparáda.

Lucka

17 ledna, 2023

Osobně mám květákovou rýži velmi ráda a dělám ji opravdu často, i svým blízkým. O to víc mě mrzí, že se nepovedla a nepochutnal jste si 🙁
Překvapilo mě, že vám rýžová zrnka zůstala syrová. Zřejmě došlo v nějakém bodu k nedorozumění a měla bych je více “vypíchnout”. Rozdrtil jste květák nadrobno? Osolil jste ho, aby pustil svoji přirozenou vláhu? Zakryl jste pánev poklicí a stáhnul teplotu plotýnky na minimum?
Ale chápu, že žádné jídlo nechutná úplně všem. Děkuju za komentář, i když ne pochvalný.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0