Nepečený „cheesecake“ s jahodami
Nepečený „cheesecake“ s jahodami
Dezerty Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal datle, jahody, kokos, kokosové mléko, ořechy, želatina
2015-05-30
Ohodnotit receptSezóna jahod je tady! 🙂 Jahody se sice už dají koupit v obchodech poměrně dlouho, ale zatím to byly plody bez chuti, které „dozrávaly“ v kamionech během cesty ze Španělska nebo Itálie. Teď už ale seženete krásně voňavé a chutné české jahody, tak si je nenechte ujít. Dejte si je jen tak, s kokosovou šlehačkou anebo se nechte inspirovat receptem na nepečený „cheesecake“ z kešu ořechů.
- Příprava: 5 hodin 30 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
5 hodin 30 minut
30 minut
6 hodin
- Množství: 6-8 kousků
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
100 g pekanů (natural)
8 datlí
100 + 20 g kešu ořechů (natural)
2 vrchovaté lžíce kokosového oleje
2 dcl kokosového mléka
1 vrchovatá lžíce ghee nebo kokosového oleje
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 5 hodin 30 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
5 hodin 30 minut
30 minut
6 hodin
- Množství: 6-8 kousků
Postup
Několik hodin předem (ideálně přes noc, nejméně pak 2 hodiny předem) si namočte 100g kešu do studené vody.
Díky tomu z nich pak půjde „našlehat“ hladký krém.
V den přípravy si vytvořte „těsto“ na krustu.
V mixéru rozdrťte 100 g pekanů, 20 g nenamočených kešu ořechů, 20 g kokosu a 8 vypeckovaných datlí (osobně používám čerstvé, které jsou měkčí, sušené raději pokrájejte na menší kousky a předem na pár hodin namočte do malého množství vody).
Výsledkem by měla být mírně drolivá jemná směs (pozor, nepřemixujte ji do máslové konzistence).
Tu pomocí prstů upěchujte na dno vhodné nádoby (já používám misku s rovným dnem, vyloženou potravinářskou fólií, aby se po vychlazení s dortem lépe manipulovalo).
Korpus dejte vychladit do lednice.
Pokračujte krémem – v mixéru si našlehejte dohladka kokosové mléko a olej s okapanými předem namočenými kešu.
To trvá v závislosti na výkonu vašeho mixéru i několik minut.
Občas ho zastavte, nechte odpočinout motor (ať ho nezavaříte 😉 ), pomocí špachtle setřete ze stěn krém, který se tam uchytil, a po chvíli opět pokračujte v mixování (dokud nebude krém úplně hladký, bez kousíčků ořechů).
Hotový krém rozlijte rovnoměrně na vychlazenou krustu, párkrát s miskou klepněte o stůl, aby se hladina krému srovnala.
Misku vraťte do lednice chladit.
Proberte jahody, očistěte je od stopek, omyjte a osušte.
Část jich nakrájejte na tenké plátky. Těmi pokryjte vršek vychlazeného dortu.
Zbytek jahod (cca 1/3 až 1/2, zejména ty otlučené) nakrájejte na malé kousky a dejte je za častého míchání rozpustit na rozehřáté ghee nebo kokosový olej (osobně jsem použila lžíci namíchaného ghee s kokosovým olejem značky Nutric, které díky jemnému nádechu přidaného koření jahodovou směs krásně ovoní).
Přidejte lžičku citrónové šťávy.
Jakmile jsou všechny kousky jahod rozvařené (můžete jim trošku pomoct rozmačkáním vidličkou), vypněte plotýnku, přimíchejte do směsi lžičku agar-agar rozpuštěného v cca 0,5 dcl vody a velice krátce prohřejte (směs se nesmí vařit).
Vzniklým rozvarem rovnoměrně zalijte vršek dortu a dejte ho chladit do lednice minimálně na 3 hodiny.
Před podáváním opatrně „cheesecake“ nakrájejte na jednotlivé porce a ty ozdobte lístky máty.
* Agar agar koupíte běžně v prodejnách se zdravou výživou, jedná se o rostlinou náhražku želatiny. Ale i želatinu lze v receptu se stejně dobrým výsledkem použít, stačí pouze postupovat podle návodu na obalu.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucie
21 května, 2017
Dobrý den, přiznám se, že už si to úplně přesně nepamatuju. Ale dle mého něco okolo 20 x 15 cm.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Dominika
20 května, 2017
Dobrý den, uz nějakou dobu koukám na tento recept!! Nemůžu se dočkat jahod! Jen mám dotaz, nádobu jakých přibližně rozměrů byste doporučila?
Děkuji 🙂