Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Omáčka Chimichurri

Omáčka Chimichurri

  ,   , , , , , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Omáčka Chimichurri
5.0 2

Jakmile se přiblíží grilovací sezóna, okamžitě si vzpomenou na tuhle mega jednoduchou, ale přitom chuťově naprosto dokonalou, argentinskou bylinkovou omáčku, kterou připravíte doslova za pár minut. K perfektně upečenému steaku či grilované zelenině je to ta pomyslná třešnička na dortu, která každé sousto dovede k dokonalosti.

  • Příprava: 20 minut
  • 20 minut

    20 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

5 lžic olivového oleje

1 lžíce červeného vinného octa

1 velká hrst hladkolisté petrželky

1 lžíce čerstvého oregana nebo 1 plná lžička sušeného

3 stroužky česneku

1 čerstvá chilli paprička (volitelně)

sůl

čerstvě umletý pepř

  • Příprava: 20 minut
  • 20 minut

    20 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Olivový olej smíchejte s vinným octem, drobounce nasekanou petrželkou, oreganem, rozdrceným česnekem a na drobno nakrájenou chilli papričkou zbavenou semínek.

Ochuťte solí a čerstvě umletým pepřem.

Nechte rozležet alespoň 10 minut, ideálně cca 2 hodiny, aby se chutě co nejlépe propojily.

V lednici lze omáčku uchovávat přibližně 1 den.

Omáčka Chimichurri se tradičně používá k ochucení grilovaného hovězího nebo kuřecího masa - ať přímo na talíři nebo se s ní v posledních pár minutách před upečením maso potírá. Chybu ale neuděláte, ani když s ní doplníte upečenou zeleninu nebo vaječnou omeletu.

TIPY

Máte-li rádi chuť čerstvého koriandru, můžete ho do omáčky také přidat. I když do tradičního receptu úplně nepatří, bývá jednou z oblíbených obměn.

Pokud nemáte k dispozici čerstvou chilli papričku, můžete ji nahradit chilli vločkami.

Část vinného octa můžete nahradit citrónovou šťávou a do omáčky přistrouhat i trošku kůry.

Komu vadí výrazná hořká chuť olivového oleje, může ho alespoň částečně nahradit panenským slunečnicovým.

I když se někdy uvádí, že lze všechny suroviny na omáčku rozmixovat, spíše to nedoporučuji. Nejenže vznikne nepříjemná blátivá hmota, kde není znát chuť jednotlivých surovin, ale díky vysokým otáčkám mixéru olivový olej zhořkne.

Po grilování vám omáčka zbyla? Přimíchejte ji do květákové rýže nebo použijte jako dresink do salátu.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota120 kcal / 500 kJ
Sacharidy1 g
Tuky13 g
Bílkoviny0 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




4 Recenzí / komentářů

Franta

1 července, 2021

Chimichurri naše rodina miluje a děláme ho už kolik let.. Používáme jej častěji, dokonce i tam, kde se běžně dává pesto. Petrželové je asi nejlepší, ale dobré je i mrkvové. Nevím přesně jaké složení je v originálním receptu, ale my nedáváme sůl, ani pepř.

Lucka

1 července, 2021

Chimichurri je poklad ❤️ Pár bylinek a jakou to udělá parádu 🙂
Díky za super tip s tím využitím místo pesta.

Lubo54

1 července, 2021

ak som potešený a spokojný s receptom dávam tri palce…ale tu nie je ten štvrtý palec omyl ďakujem Lucka

Lucka

2 července, 2021

Luboši, já děkuju za vysoké hodnocení receptu a čas věnovaný komentáři 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky