🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 990+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

Ořechová kávová zrna

Ořechová kávová zrna

  ,   , , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Ořechová kávová zrna
5.0 1

Tradičně se na přípravu oblíbeného vánočního cukroví s příchutí kávy a také typickým tvarem používají rozdrcené dětské piškoty, nebo hromada moučkového cukru. Pokud na to chcete jít tentokrát jinak a zdravěji, vyzkoušejte tuhle variantu s umletými kešu ořechy. Já sice úplně nemusím sladké, ale na tuhle dobrotu jsem s chutí chodila do lednice několik dní ❤️

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 3 hodin

    5 minut

    3 hodin 5 minut

  • Množství: 7 porcí (35 kusů)
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

150 g kešu ořechů

35 g sladidla podle stravovacího stylu *

5 g kávy

20 g nepraženého hořkého kakaa

55 g másla nebo kokosového oleje

pár kapek rumu (volitelně)

50 g hořké vysokoprocentní čokolády

990+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 3 hodin

    5 minut

    3 hodin 5 minut

  • Množství: 7 porcí (35 kusů)

Postup

NÁPLŇ

Umelte co nejvíce najemno kešu ořechy, sypké sladidlo (pro tekuté nakoukněte do TIPŮ na konci receptu) a kávu.

Vše smíchejte s kakaem, 35 g rozměklého másla nebo kokosového oleje a volitelně i pár kapkami rumu.

Vypracujte do tvarovatelné a jen mírně lepivé hmoty.

Ze směsi vytvořte přibližně 35 oválků po 7 gramech.

Pomocí jídelní hůlky nebo tupé strany nože v nich udělejte typické zářezy. Snažte, aby rýhy nebyly příliš tenké a mělké. Počítejte s tím, že se částečně naplní čokoládovou polevou, tak aby byly pak patrné.

Připravený základ kávových zrn dejte vychladit do lednice.

POLEVA

Čokoládu rozlámejte na kousky.

V misce (ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě za častého promíchání) rozehřejte 2/3 připravené čokolády. Pozor, nesmí být vyloženě vroucí, jen na dotyk příjemně teplá.

Do rozpuštěné čokolády (bez dalšího zahřívání) vmíchejte zbytek rozlámané čokolády a také 20 g změklého másla nebo kokosového oleje. Za stálého míchání rozpusťte do dokonale hladké tekuté směsi.

KÁVOVÁ ZRNA

Vychlazená kávová zrna obalte v rozpuštěné čokoládě. Můžete je čokoládou jemně potřít, do polevy namočit nebo je vždy po jednom položte na hroty vidličky a nad miskou s čokoládou lehce polijte lžičkou.

Uložte do lednice na minimálně několik hodin. Podávejte vychlazené, případně mražené.

Kávová zrna uložená v lednici vydrží několik dní až týdnů, lze je i zamrazit.

TIPY

Recept je rozpočítán pro sypké sladidlo. Pokud chcete použít například med, čekankový či datlový sirup, přidejte o trochu více umletých ořechů, aby směs byla dostatečně pevná pro vytvarování.

Místo kešu ořechů lze použít i jiné druhy, například mandle, lískové, vlašské či pekany.

Uvedené množství mleté kávy přidává jen lehce kávovou chuť a vůni, bez výrazné hořkosti. Pokud je chcete mít výraznější, použité množství zvyšte. Můžete také použít kávu instantní. Pro děti naopak kávu zcela vynechte, případně ji nahraďte třeba troškou mleté skořice či perníkového koření.

Při mletí surovin si dejte záležet (zejména to platí u kávy a sypkého sladidla), ať vám hrubší kousky později nedrhnou v puse.

Pokud použijete holandské kakao, které má výrazněji hořkou chuť oproti tomu nepraženému, použité množství snižte. Nebojte se směs během přípravy ochutnat a upravit poměr surovin podle sebe.

Pozor při ohřevu čokolády - neměla by překročit teplotu 50 °C. Proto při jejím rozpouštění ve vodní lázni nepoužívejte vroucí vodu a také dbejte na to, aby se pára nebo přímo voda do ní nedostala. Při ohřevu v mikrovlnce troubu často zastavte, čokoládu od krajů promíchejte a přestaňte ji ohřívat ještě před kompletním rozpuštěním.

* Druh a přesné množství sladidla záleží na vašich zvyklostech a chuti. Lze použít třeba xylitol, med, datlový sirup, kokosový cukr atd.
Recept je rozpočítán na erythritol s nulovou kalorickou hodnotou nebo při úplném vynechání sladidla.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mou mobilní aplikaci s více než 990+ recepty. Najít ten nejvhodnější právě pro vás bude hračka.

Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.

Aplikace mě zajímá

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/7 podle receptu (5 kusů)
Energetická hodnota230 kcal / 960 kJ *
Sacharidy7 g *
Tuky20 g
Bílkoviny5 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

2 Recenzí / komentářů

Irena

21 prosince, 2024

Mňam! výborný recept. Obalování v čokoládě bylo trochu pracné, ale výsledek stojí za to.

Lucka

22 prosince, 2024

Mám velkou radost, že se kávová zrna povedla a že Vám chutnají ❤️
Máte pravdu, obalování v čokoládě je trošku piplačka. Ale osvědčilo se mi polévání zrn položených na hrotech vidličky dobře rozpuštěnou řídkou čokoládou. To pak šlo docela rychle 🙂
Krásné Vánoce Vám přeji ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nákupní košík1
-
+
Mezisoučet
149 
Celkem
149 
Pokračovat v nákupu
1