Recept na paleo pečivo » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

paleo-pecivo

Paleo pečivo

paleo-pecivo

Paleo pečivo

    , , , ,   , ,

Srpen 22, 2014

Hodnotit recept
Paleo pečivo
5.0 2

Vyzkoušela jsem hodně druhů „paleo“ pečiva, ale žádné mě chuťové plně neuspokojilo. Mělo divnou strukturu či nezvyklou chuť. Ale tenhle recept je ve výsledku nejblíže standardnímu tmavému pečivu.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 5 houstiček
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

150 g mandlové mouky

45 g psyllia

1 zarovnaná lžička soli

2 lžičky vinného kamene

2-3 lžíce jablečného octu

3 bílky

200 ml vařící vody

Postup

Všechny ingredience (kromě vody) pečlivě smíchejte (ideálně v mixéru).

Pak přidejte 200 ml vařící vody.

Znovu promíchejte a pak co nejrychleji udělejte z těsta 5 bochánků, které vložte na pečícím papírem vyložený plech.

S těstem pracujte opravdu rychle, nesmí vychladnout, jinak bude mít pečivo v sobě vzduchovou kapsu.

S tvarem bulek se moc nepiplejte, hodne nabydou, zakulatí se.

Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 170°C cca 1 hodinu.

Před pečením můžete bulky posypat sezamem, mákem, kmínem, solí apod.

Pečivo krájejte až po vychladnutí.

Jen aby bylo jasno – pokud držíte paleo poctivě a berete ho vážně, nebudete si péct „housky“ každý den a nebudete vlastně jen nahrazovat „zakázané“ ingredience těmi „povolenými“. K tomu vás nenavádím. Tenhle recept vám ale může pomoct zahnat občasné chutě na „něco namazané na housce“ 😉

00:00

26 Recenzí / komentářů

Petra

Únor 22, 2016

Dobrý den, lze vynechat psyllium, nemám ho doma a na pečivo mám velkou chuť:)děkuji, Petra

Lucie

Únor 22, 2016

Dobrý den. Nikdy jsem to bez psyllia nezkoušela, ale podle mého to bez něj nebude fungovat. Psyllium částečně svými vlastnostmi nahrazuje lepek v běžné mouce. Jinak psyllium běžně koupíte v lékárně.

Petra

Únor 22, 2016

Dobrý den, zkoušela jsem o víkendu…ale asi jsem někde udělala chybu…nenabyly tak jak bych čekala a jsou takové hutné….napadlo mě z bílků udělat sníh, jestli by je to trochu neodlehčilo??

Lucie

Únor 22, 2016

Dobrý den, tak nadýchané jako z klasické mouky nebudou nikdy. Mrzí mě, že se nepovedly 🙁 Důležité je použít mandlovou mouku (ne drcené mandle, protože mouka je částečně odtučněná a tudíž má trošku jinou konzistenci) a také použít opravdu vařící vodu, těsto dát do vyhřáté trouby ještě teplé a pečivo krájet až po vychladnutí. Sníh podle mého nepomůže, protože právě vařící voda všechny jeho benefity zcela smaže.

Petra

Únor 22, 2016

Ale oni se myslim povedly…..jen jsem čekala něco jiného 🙂 ale chutově to bylo moc dobré …měli jsme je k pečeným žebírkům, na vybrání štávičky ideální 🙂 zkusím to dnes znovu….jen přemýšlím nad dalšími varianty … Nějaký typ na pomazánky?

Lucie

Únor 22, 2016

Pomazánek je nepřeberné množství! Osobně třeba miluju domácí paštiku, bůčkovou pomazánku, avokádovou, tuňákovou…

Petra

Únor 22, 2016

Tak už jsem na to přišla….tentokrát jsem sehnala jinou mandlovou mouku…takovou hrubší a vláčnou…ta předchozí byla suchá a jemná..opravdu jak mouka. Z téhle vláčné jsou bochánky opravdu vláčné…s těstem se díky tomu nedá moc pracovat, ale jsou výborné 🙂

Lucie

Únor 22, 2016

Práce s těstem je opravdu náročnější, ale ono to není až tak důležité – všechny nerovnosti zmizí pečením. Jsem moc ráda, že se povedlo a že chutnaly.

Alena

Únor 22, 2016

Zdravím, dnes som piekla a myslím že sa vydarili, sú krasne vysoké. Ako ich skladovať a ako dlho vydržia? Dopiekli sa večer a už som ich nejedla,takže ani neviem ako chutia… ale verím že budú chutiť. Treba ich dať do mikrotenoveho sáčku alebo môžu byť len tak voľne na vzduchu?

Lucie

Únor 22, 2016

Dobrý den, do sáčku bych je nedávala. Spíš do nějaké krabičky a tu do lednice. Na vzduchu během dne okorají. Ne tak rychle jako běžné pečivo, ale i tak. Takže případně nechat vcelku, krájet až před použitím. Jak dlouho vydrží, vám přesně neřeknu, protože jsme pečivo vždy nejpozději do druhého dne snědli.

Jitka

Únor 22, 2016

Dobrý den, dnes jsem pekla poprvé a jsou úžané, měkké a nadýchané a výborné! Na přípravu jsem použila celé mandle a namlela z nich mouku v Thermomixu, kde jsem následně zpracovala i zbytek surovin a výsledek opravdu stojí za to! U druhé várky jsem nahradila cca 30 g mandlí slunečnicovými semínky, taky to funguje dobře. Příšte zkusím část mandlí nahradit dýňovým semínkem. Děkuji za recept, je to nejblíže klasickému pečivu ze všech variant paleo pečiva, které jsem doposud vyzkoušela.

Lucie

Únor 22, 2016

Dobrý den, Jitko. To mám radost, že vám chutnalo. A moc díky za tip s náhradou mandlí za semínka, to musím vyzkoušet.

Jitka

Únor 22, 2016

Ještě jednou zdravím a přidám tip na uchování houstiček. Pekla jsem dvě dávky, takže zbyly. Uložila jsem je do krabičky přikryté jen utěrkou a do kuch. skříňky. Obecně se pečivo nemá dávat do igelitu, brzy začnou uvnitř vznikat plísně, i když nejsou hned patrné na povrchu. A myslím, že pečivo primárně z ořechů může být ještě mnohem choulostivější.
Jinak jsem do housek udělala super hamburger a zbytek jsme snědli s domácí vepřovou šunkou ze šunkovaru. Mňamka, ještě jednou díky za recept.
Jak tak zkoumám Vaši stránku, inspirace je tu spousta, krásná práce! Jedeme na paleo/primal celá rodina už delší dobu, já téměř rok a zbytek posádky cca půl roku a jsme naprosto spokojení. Díky.

Lucie

Únor 22, 2016

Super tip, díky moc.

Jitka

Únor 22, 2016

Dobrý den, tak zase já s dalším pokusem – dnes 100g mandlí a 50 g bílého sezamu, v Thermomixu rozemleto na mouku, bílek jen jeden, ostatní dle receptu. Výsledek – 6 ks menších super houstiček se sezamovou příchutí, nadýchané, skvělé!

Lucie

Únor 22, 2016

To zní skvěle! Musím vyzkoušet, díky moc.

Jana

Duben 16, 2016

Dobry den prosim jakou mandlovou mouku pouzivate? dala jsem vsechny ingredience, jak jsou v receptu a po priliti 200 ml vody z toho byla tekuta kase a bochanky z toho fakt delat nesly 🙁 Diky za typ

LG

Lucie

Duben 16, 2016

Dobrý den, Jano. Víc než v mandlové mouce bych viděla problém v tom, zda byla voda opravdu vařící a zda jste omylem nevynechala psyllium. To je v receptu hodně důležité, je to právě to lepivé pojítko, které nahrazuje lepek v klasické mouce. Jinak mandlové mouky používám různé a zatím mi to fungovalo se všemi. Jaký druh psyllia jste použila?

Míra

Duben 17, 2016

Dobrý den , dá se použít jiná mouka než ta mandlová? mám jen konopnou, dýňovou ,lněnou a kokosovou.

LG

Lucie

Duben 17, 2016

Dobrý den, do tohoto receptu podle mého ne. Konopnou a dýňovou nepoužívám, s těmi vám neporadím. Lněná je hodně specifická a zde dle mého fungovat nebude. Možná by šla použít kokosová mouka, je ale nutné více než o polovinu snížit množství, protože hodně saje. Nicméně to v tomto receptu nemám vyzkoušené, takže za výsledek neručím.

Jana

Duben 24, 2016

tak to vypada, ze problem byl v psylliu … koupila jsem jine, pred tim jsem mel z DM a to vubec nenabylo … ted mam od apotheke a to musim rict, ze to testo vypada uplne jinak …

LG

Lucie

Duben 24, 2016

Aha, no ono opravdu na psylliu hodně záleží. Já ho kupuji jen v lékárně. Jednou jsem koupila nějaký jiný druh přes internet. Pečivo sice nabylo, ale bylo fialové 😀 Takže už neexperimentuji a zůstávám věrná značkám Dr. Popov a Medicol.

Marta

Červen 14, 2016

Já sem pekla včera a jsou úžasné. Díky za recept 🙂

LG

Lucie

Červen 14, 2016

Ráda slyším (čtu ;-), že se povedly a chutnají.

Miroslav

Červenec 1, 2016

Vynikající. Povedlo se hned na první pokus. Uplácal jsem tlustého hada, a ve finále z toho byl pěkný minibochník 🙂

LG

Lucie

Červenec 2, 2016

Super, to ráda čtu 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation