Pečená mrkev s tvarohem a chilli medem
Pečená mrkev s tvarohem a chilli medem
Hlavní jídla, Horkovzdušná fritéza, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Primal, Vegetariánské chilli, med, mrkev, polníček, rukola, semínka, smetana, tvaroh
2024-11-16
Ohodnotit receptPečená mrkev je taková dobrota! ❤️ Nevím, čím to je, ale tento způsob tepelné úpravy ji dodává naprosto skvělou chuť a konzistenci. Když ji doplníte pěkně výrazně slaným tvarohem a úžasnou medovou chilli zálivkou, tak vám zaručuju, že nikdy nebudete mít nedostatek vitamínu A. Protože tohle jídlo budete prostě milovat a spotřeba mrkve u vás doma stoupne k nečekaným hodnotám 😀
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
PEČENÁ MRKEV
2 lžičky olivového oleje
1 zarovnaná lžička mletých semínek koriandru
1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
1 zarovnaná lžička uzené papriky
CHILLI MED
1 lžíce olivového oleje
1 lžička chilli vloček
14 g medu nebo čekankového sirupu *
8 g jablečného nebo vinného octa
OCHUCENÝ TVAROH
300 g polotučného nebo tučného měkkého tvarohu *
60 g smetany ke šlehání nebo na vaření *
SERVÍROVÁNÍ
2 hrsti rukoly, polníčku a/nebo baby špenátu
20 g dýňových a/nebo slunečnicových semínek
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
Postup
PEČENÁ MRKEV
Mrkev očistěte a nakrájejte na tenčí špalíčky (cca 1 cm).
Mrkvové hranolky smíchejte s olivovým olejem a následně i veškerým kořením a solí.
Nasypte je do košíku horkovzdušné fritézy předem vyhřáté na 180 °C. Za občasného protřesení pečte cca 17 minut.
Pokud fritézu nemáte, ochucené špalíčky mrkve rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte v klasické troubě cca 40 minut na 200 °C.
CHILLI MED
Zatímco se mrkev peče, připravte medovou zálivku.
Jemně zahřejte olivový olej - v malé pánvičce na plotně, krátce v misce v mikrovlnné troubě nebo v žáruvzdorné nádobce v horkovzdušné fritéze či klasické troubě.
Do teplého (ne horkého) oleje zamíchejte chilli vločky a směs nechte stranou vychladnout.
Před podáváním do chilli oleje vmíchejte med nebo čekankový sirup a ocet.
OCHUCENÝ TVAROH
Vychlazený tvaroh rozmíchejte dohladka se smetanou a utřeným česnekem.
Jemně opepřete a naopak výrazněji osolte.
SERVÍROVÁNÍ
Na talíř rozetřete ochucený tvaroh, přidejte rukolu, polníček a/nebo baby špenát.
Navrch rozložte právě upečenou mrkev, pokapejte ji chilli medem a posypte semínky.
Hned podávejte, volitelně doplněné oblíbenými krekry (například sezamovými nebo lněnými).
Ochucený tvaroh lze připravit předem, stejně jako medovou zálivku, a až několik dní uchovat v lednici (pro zamrazení se nehodí). Mrkev chutná nejlépe čerstvě upečená.
TIPY
Při krájení mrkve se snažte, aby všechny špalíčky byly přibližně stejně silné. Zabráníte tak tomu, aby se některé při pečení začaly pálit, zatímco jiné by zůstávaly stále tvrdé.
Přesná doba pečení bude záležet na síle nakrájené mrkve, výkonu vašeho spotřebiče a také připravovaném množství. Proto ji případě upravte podle svých potřeb. Mrkvové hranolky by měly mít dozlatova vypečený povrch a uvnitř být příjemně měkké.
Množství chilli případně upravte podle sebe. Pro menší pikantnost můžete chilli olej po zchladnutí slít přes sítko a do medu ho přimíchat bez chilli vloček.
Dýňová či slunečnicová semínka můžete na několik minut přidat v samostatné nádobce k mrkvi do fritézy nebo trouby. Krátké upražení zvýrazní jejich chuť a také budou krásně křupat.
Zařazení mezi Rychlovky platí pro přípravu v horkovzdušné fritéze.
Níže uvedené výživové údaje platí při použití surovin, které jsou uvedené v alternativách jako první, tedy polotučného tvarohu, smetany ke šlehání a medu.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..