📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Jelení guláš s batátovými placičkami

Jelení guláš s batátovými placičkami

  , ,   , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Jelení guláš s batátovými placičkami
0.0 0

Dostal se mi do ruky hezký kousek jeleního masa. První, co mě napadlo, byl guláš s brusinkami. A volba to byla vážně dobrá. V kombinaci s nasládlými batáty tvořila jeho lehce navinulá chuť skvělou kombinaci.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 20 minut

    3 hodin

    3 hodin 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

Jelení guláš

750 g jeleního masa na guláš (např. plecko)

700 g cibule

100 g rajčatového protlaku

3 stroužky česneku

50 g sušených brusinek (nedoslazované cukrem)

8 kuliček jalovce

3 lžíce sladké papriky

1 lžička kmínu

1 lžička tymiánu

1 l hovězího vývaru

2 lžíce jablečného octa

sůl

pepř

4 lžíce sádla

Batátové placky

1 kg batátů

2 vejce

2 stroužky česneku

2 lžičky majoránky

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 20 minut

    3 hodin

    3 hodin 20 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Jelení guláš

Na sádle si osmahněte do hněda cibuli nakrájenou na kostičky.

Nesnažte se tuhle fázi uspěchat! Jedině cibule opečená krásně do tmavě hnědé barvy (ne spálená) dá guláši tu správnou chuť a barvu.

Pak přidejte maso nakrájené na kostičky a zprudka ho osmahněte.

Až se opeče ze všech stran, přidejte rajčatový protlak a cca 2 minuty vše restujte za stálého míchání.

V hmoždíři nebo mlýnku na kávu si rozmělněte nadrobno kmín, tymián a jalovec.

Koření přisypte spolu se sladkou paprikou, špetkou soli a pepře, 3 rozdrcenými stroužky česneku a brusinkami k masu.

Vše zalijte 1 litrem vývaru a vařte zakryté cca 2 hodiny.

Po této době přidejte ještě jeden rozdrcený stroužek česneku a 2 lžíce octa a vařte na mírném plameni odkryté dalších 30-60 minut, dokud maso není úplně měkké.

Na závěr omáčku dosolte a opepřete podle chuti.

Batátové placičky

Jako přílohu si připravte pečené batátové placky.

Syrové sladké brambory nastrouhejte najemno, nasolte a nechte chvíli v sítku pustit vodu.

Pak je opravdu pečlivě vymačkejte (prostě mačkejte, dokud z nich poteče i pár kapek tekutiny), přidejte vejce, drcený česnek, majoránku, podle chuti sůl a pepř.

Těsto pečlivě promíchejte a pak z něj vytvořte na plechu vyloženém pečícím papírem malé placičky a pečte cca 15-20 minut na 180°C.

Během pečení je můžete otočit a pomazat lehce sádlem, aby byly hezky zlatavé z obou stran.

Guláš podávejte nejlépe druhý den, kdy jsou všechny chutě krásně propojené, posypaný troškou cibule, s čerstvě upečenými batátovými placičkami.

Jelení maso (z české produkce) již celkem běžně koupíte v nabídce Tesco či Sklizeno, v Praze a Kralupech pak prodejnách Nowaco, nebo si ho můžete i objednat přes internet.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

2 Recenzí / komentářů

Vláďa

22 února, 2022

Dobrý den, Lucie. Přemýšlím, že bych tento recept zkusil s dančím masem, doporučujete nějakou úpravu postupu? Myslím, že pokud vynechám batáty, dal by se konečný výsledek považovat za low carb 🙂

Lucka

23 února, 2022

Dobrý den, Vláďo, nemám s dančím masem úplně bohaté zkušenosti, ale myslím, že postup nebude potřeba nijak upravovat. Klíčem úspěchu bude zvolit ten správný kus masa vhodný na dušení a případně jen drobně upravit dobu přípravy.
K té příjemně nakyslé chuti guláše se batáty skvěle hodí, ale pokud chcete snížit obsah sacharidů, můžete je se stejným úspěchem nahradit třeba dýní, nebo placky připravit třeba z květáku či cukety. Ale umím si k němu představit i husté zeleninové pyré či jen kousky oblíbené pečené zeleniny.
Držím palce, ať se dančí guláš povede a vy si pochutnáte ❤️
Pokud si najdete chvilku a dáte pak vědět, budu moc ráda, díky 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0