Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pikantní bůček v tomatové omáčce

Pikantní bůček v tomatové omáčce

  ,   , , , , ,   , , ,

Hodnotit recept
Pikantní bůček v tomatové omáčce
5.0 3

Bůček vypečený dokřupava, to je naprostá lahoda. Stále stejná příprava se vám ale může časem přejíst. Proto vyzkoušejte recept, kdy maso necháte hezky pomalu vypéct doměkka v pikantní tomatové omáčce. Na talíři pak vše doplňte upečenou dýní, která svou sladkostí krásně doplní jemně nakyslou chuť a pikantnost výrazné omáčky.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 4 hodin 30 minut
  • 10 minut

    4 hodin 30 minut

    4 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1,2 kg libovějšího vepřového bůčku bez kosti

500 g pasírovaných rajčat (passaty) nebo 1 plechovka loupaných rajčat

4 stroužky česneku

1 lžíce uzené nebo sladké papriky

1 zarovnaná lžička chilli vloček

3 lžíce balzamikového octa

sůl

pepř

1 větší dýně hokaido

1 lžíce olivového oleje

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 4 hodin 30 minut
  • 10 minut

    4 hodin 30 minut

    4 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Smíchejte dohromady rajčata, nahrubo rozdrcený oloupaný česnek, papriku, chilli, ocet, sůl a pepř. Vzniklou omáčkou zalijte očištěný bůček.

Další postup závisí na tom, zda máte pomalý hrnec.

Příprava v pomalém hrnci

Pokud ano, maso připravte v něm - 5 hodin na Low. Po této době maso vyjměte z omáčky, kůži nařežte do mřížky a bůček vložte do klasické trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte přibližně 30 minut, dokud se neudělá kůrka.

Omáčku z pomalého hrnce slijte na pánev a za častého promíchání nechte vyvařit do požadované konzistence. Na povrchu se vám bude oddělovat tuk vypečený z bůčku. Můžete ho lžící opatrně odebrat a polít jím maso v troubě.

Spolu s bůčkem upečte v troubě i dýni zbavenou semínek a nakrájenou na klínky (včetně slupky). Stačí ji promíchat se lžící olivového oleje a troškou soli a dát péct do trouby na přibližně 20 minut doměkka.

Až bude bůček upečený, nechte ho chvíli trošku vychladnout. Těsně po vyndání z trouby je totiž hodně měkký a špatně by se vám porcoval. Pak ho nakrájejte na plátky a podávejte spolu s omáčkou a upečenou dýní.

Příprava v troubě

Pokud pomalý hrnec nemáte, připravte bůček v troubě. Maso s omáčkou dejte péct v dobře uzavíratelné nádobě na 4 hodiny na 120 °C. Pak pekáček odkryjte a postupujte stejně jako při přípravě v pomalém hrnci - omáčku redukujte na plotně a k masu do trouby na posledních 20 minut přidejte klínky dýně.

Jak v troubě, tak i v pomalém hrnci není nutné maso během přípravy ničím podlévat. Podmínkou je ale dobře těsnící pečící nádoba (to se týká zejména trouby).

00:00

10 Recenzí / komentářů

Míša

Září 4, 2017

Něco tak dobrého už jsem dlouho nejedla. Postup vyšel krásně, chuť prostě úžasná. Moc děkujeme.

Lucie

Září 4, 2017

Paráda! Mám radost, že chutnalo <3

Kristyna

Prosinec 3, 2017

Skvělé! Zkusila jsem recept i s vepřovou kotletou a bylo to opravdu famózní. Po obědě se jen zaprášilo 🙂 Děkuji!

Lucie

Prosinec 5, 2017

Mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Díky za skvělý tip na obměnu masa.

Pavlína

Únor 6, 2018

Bůček jsem moc nemusela, ale po vyzkoušení tohoto receptu je všechno jinak!!!!!! Skvělý recept, výborná, ostrá chuť – chilli jsem přidala trochu víc, protože milujeme ostré.

Lucie

Únor 6, 2018

Pavlíno, skvělá zpráva! Mám vždycky radost, když si někdo díky mému receptu odbourá nechuť k nějaké surovině.

Dana

Září 7, 2018

Dobrý den, Lucie,
Chci připravit v troubě ALE…. co je dobře těsnící nádoba ?! Hmmm, mám jen skleněnou s vikem…tak uvidime…

Lucie

Září 8, 2018

Dobrý den, Dano, skleněná pečící nádoba s víkem bude fungovat dobře, nebála bych se toho 🙂

Soňka

Březen 13, 2019

Dobrý den, můžu použít máslovou dýni? Děkuji za info =)

Lucie

Březen 13, 2019

Dobrý den, ano určitě, to půjde. Jen ji na rozdíl od hokaido oloupejte.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.