📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Lněné krekry

Lněné krekry

  , , ,   , , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Lněné krekry
5.0 14

Vím, že se třeba paštika nebo pomazánka dá namazat na kousek zeleniny nebo plátek paleo pečiva. Nevím, jak to máte vy, mě ale občas chytne chuť na něco pěkně křupavého. A s tím mi zelenina ani pečivo nepomůže. Zato krekry ano 🙂

  • Příprava: 1 hodina 5 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 1 hodina 5 minut

    30 minut

    1 hodina 35 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

50 g zlatého lněného semínka (10 lžiček)

10 g sezamových semínek (2 lžičky)

1 dcl vody

1/2 lžičky soli

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 1 hodina 5 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 1 hodina 5 minut

    30 minut

    1 hodina 35 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

30 g (6 lžiček) lněných semínek rozemelte v mlýnku na kávu.

Vzniklou mouku smíchejte se zbytkem ingrediencí – 20 g (4 lžičkami) nedrceného lnu, sezamem, solí a vodou.

Směs nechte cca 1 hodinu nabobtnat.

Po hodině vzniklé těsto rozetřete pomocí lžíce na pečicí papír do placky vysoké cca 5 mm a nakrájejte na čtverečky cca 3×5 cm.

Připravené krekry vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte cca 25-30 minut 30 minut, dokud nebudou pěkně křupavé.

Nechte je vychladnout, pak krekry nalámejte podle řezů a podávejte s vaší oblíbenou pomazánkou.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota165 kcal / 690 kJ
Sacharidy0 g
Tuky14 g
Bílkoviny6 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

42 Recenzí / komentářů

Katka

16 června, 2016

Dnes som ich robila, chuťovo sú výborné, len tej vody stačilo menej. Zmes síce po hodine napučala a tým pádom aj zhustla, ale stále to bolo dosť riedke, napríklad na krájanie. Takže aj piecť som to dala ako 1 kus – placku, ktorú som potom asi po 20 min. prekrojila, aby boli aj kraje chrumkavé. Inak super, ďakujem za recept.

Lucie

16 června, 2016

Ono to těsto je skutečně řidší. Krekry se vyloženě nekrájí, spíš se jen naznačují zlomy. Ale jsem ráda, že se podařilo a chutnalo 🙂

zuzana

19 února, 2017

Lucko, krekry jsou super!! Nedodrzela jsem tedy presne recept, protoze se mi vybil telefon, tak to bylo od oka. Ale krasne se testo napatlalo na pecak, nakrajeno a po upeceni se rozlamaly v rezu na kousky. Diky

Lucie

19 února, 2017

To já děkuju! Za vyzkoušení a hlavně za zprávu. Vždycky mě ohromně potěší, když někdo připraví nějaký můj recept a dá vědět, jak mu chutnalo. Je to jediný způsob, jak zjistit, který recept je dobrý. Nejen pro můj zmlsaný jazýček 😉

Lenka

24 března, 2017

Včera jsem upekla a dneska měla spolu s bílou ředkví ke škvarkové pomazánce. Jsou výborné – moc děkuji za recept a nejen za něj, ale i za celý tenhle web. Krásný den.

Lucie

24 března, 2017

Já děkuju za vyzkoušení receptu a za tuhle milou zprávu. Mějte se krásně 🙂

jana

23 září, 2017

hledam nejakou alternativu s mákem alá makové telky,slo by to nejak nakombinovat?

Lucie

23 září, 2017

Tohle nebude nejlepší varianta receptu. Spíš bych zkusila sezamové krekry s přidáním máku https://paleosnadno.cz/recept/sezamove-krekry/

Zuzka

23 listopadu, 2017

Upečeno a ihned snězeno. Vše v jedné osobě. Příště dělám 3x tolik, aby i něco zbylo na další den 🙂

Lucie

24 listopadu, 2017

Mám radost, že tak chutnalo 🙂 Některá jídla se v málo porcích nevyplatí vůbec připravovat 😉

Renata

18 února, 2018

Dobrý večer, pekla jsem podle receptu asi 35 minut, jedlé to je, ale bohužel ne křupavé. méla bych dobu pečení prodloužit? A ještě jeden dotaz, jak je pečivo trvanlivé v souvislosti s rychlým žluknutím lněného semínka? Děkuji za odpověď. Jinak vaše recepty teď zkouším poměrně intenzivně, jsou výborné. Díky

Lucie

19 února, 2018

Dobrý den, pokud krekry nevyšly křupavé, napadá mě pouze, že těsto nebylo dostatečně tenké. Pak bych, přesně jak píšete, zkusila prodloužit dobu pečení a možná krekry i v troubě rozlámat a otočit.
Co se týká trvanlivosti, žluknou čerstvě umletá semínka, a to v řádu několika dní, při uchovávání při pokojové teplotě. Tyhle krekry jsou ale určené spíše k okamžité spotřebě, protože při skladování přestanou být křupavé.
Mám radost, že vás recepty inspirují ke zkoušení, a samozřejmě úplně nejvíc z toho, že chutnají <3 Díky.

Bara

6 března, 2018

No tedy Lucko, co mi to delate, ty krekry jsou proste dokonaleeeee
Takze je jasne, ze ted je budu delat furt a aspon konecne najdu vyuziti pro ta lnena seminka 😀 moc dekuji a mam vyridit od meho muze, ze prej jako hodne dobrej “žerfurt” (tak obvykle u nas rikame vsemu, co kdyz zacnete jist, musite zrat furt )
Diky!

Lucie

7 března, 2018

To mám radost, že chutná! Žerfurt je super název 😀 Pozdravujte muže a moc děkuju za milý komentář 🙂

Katka

21 července, 2018

Tak mě tento recept nalákal, že sem ho zkusila i bez sezamu, za to se lžičkou chia, no asi chyba veliká, poněvadž po hodině a půl pečení byl sice povrch pevný, ale vnitřek blemcavý, šlo to do koše….

Lucie

23 července, 2018

To bohužel chia semínka dělají. Hodně nasáknou vodu a drží ji v sobě, takže to může dopadnout přesně jak píšete. Mrzí mě, že se krekry nepovedly 🙁

Didi

4 srpna, 2018

Krekry jsou opravdu vynikající. Dělala jsem je na večírek s nivovým dipem a naprosto luxusní! A jak paní psala, že nebyly křupavé, tam já jsem měla trochu vyšší vrstvu uprostřed, tam to taky ještě bylo vlhčí, odlomila jsem tedy okraje, zbytek vrátila do trouby a pekla ještě otočené. A co ze včerejška zbylo, jsem dnes hodila dopéct/rozpéct do toustovače a snědla jsem je jako přílohu k zeleninovému salátu. Dnes jdu dělat novou várku, opravdu moc díky za superjednoduchý recept. Skvělý způsob, jak tato zdravá semínka zařadit do stravy.

Lucie

7 srpna, 2018

Mám velkou radost, že se recept líbí a že krekry chutnají 🙂

Pavlína

23 srpna, 2018

Skvělý recept, dělám ho už po několikáté a začínám trošku více experimentovat. Dneska jsem nahradila 2 lžičky lněných semínek za 2 lžičky psyllia. Pekla jsem je asi o 10 min déle ale mám horší troubu takže issue může být někde úplně jinde. Přemýšlím, že bych do těsta přihodila třeba pažitku nebo petrželku, nebo nám dozrává spoustu chilli. Je fajn, že s pomazánkou nebo dipem to chutná všem a já tak nemusím řešit celiaky 🙂

Lucie

23 srpna, 2018

Mám radost, že chutná a že vás recept inspiruje k novým variantám 🙂 Bylinky i chilli budou skvělou volbou <3

Lenka

20 října, 2018

Dobrý den, kdybych chtěla nahradit lněná semínka lněnou moukou, kolik by bylo té mouky, děkuji

Lucie

21 října, 2018

Dobrý den, tu část lněných semínek, která se melou, lze nahradit cca 30-35 g lněné mouky.

Dora

7 listopadu, 2018

Dobry večer, dnes jsem krekry dělala a jsou moc dobre, jen priste udělám z většího množství. Testicko jsem nechala odležet 24 hod, jelikož jsem to bohužel drive nestihla. Ale protože mam strach z mletého lneneho semínka, tak se chci zeptat, zda by mohlo dojít ke žluknuti, kdyz jsem testicko nechala odležet tak dlouho pri pokojové teplotě? Dekuji za odpoved. Jinak vasi kuchařku si přeji od Ježíška.

Lucie

8 listopadu, 2018

Dobrý den, máte pravdu, že mleté lněné semínko žlukne rychle, ale ne v řádech hodin, takže bych se toho nebála. Mám radost, že krekry chutnaly 🙂
Doufám, že Ježíšek přání vyslyší a kuchařku pod stromeček nadělí <3

Lucka

8 listopadu, 2018

Dobrý večer Luci,

krekry jsou právě upekla a jsou super, připomínají mi moje oblíbene Low Carb krekry od Penamu, avšak tyhle jsou urcitě mnohem zdravější a rozhodně levnější 😉

Lucie

8 listopadu, 2018

Dobrý večer, Luci, to mám radost, že chutnají a že u vás (možná) vytlačí z jídelníčku ty od Penamu 🙂

Nina

26 ledna, 2019

Luci naprosto luxusní recept dělala jsem včera a dneska zase
Dělám teda z dvojité davky a povedly se na 1*

Lucie

27 ledna, 2019

To mám radost, že se krekry povedly a chutnaly 🙂 Moc díky za komentář.

Peťa

9 května, 2020

Tak tohle je nej recept na samožerky. Jediným problémem je, že opravdu nic nezbyde. Brzo peču znovu. Moc díky!

Pavla Kovacova

9 května, 2020

Dobry vecer, Lucie, premyslim, zdali tim, ze se seminka pecou, docela na vysokou teplotu a nekteri i 2x, nic proti,… neztraceji prave ty omega mastne/zdrave kyseliny.. vzdyt se maji pouzivat ty oleje je ve studene kuchyni..a vubec nezahrivat.. vim, ze je to jen doplnek k jidlu… ale takto mi to prijde, ze finalni vyrobek jen projde traktem a doufejme, ze nic po sobe uvnitr tela zaporneho nezanecha.. chutove poharky a mysl jest ale urcite naplnena:)
Nicmene jsem z vas uplne nadsena… smekam pred vami, to jak jste vse vymyslela, pripravila, vylepsila… klobouk dolu. Budu Vas muset podporit a vymyslet, kterou tu Vasi „pokladnici“ si vyberu. Krasnou nedeli:)

Evalto

10 května, 2020

Jéééje, já zaměnila rozemleté lněné semínko za rozemleté chia 🙂 Ale vyšlo to taky a krekry byly výtečné. Díky Eva

Lucka

11 května, 2020

Peťo, to já moc děkuju za vyzkoušení receptu a za milý komentář ❤️ Název Samožerky mě rozesmál 😀 Možná si ho někdy s dovolením půjčím 😀

Lucka

11 května, 2020

Dobrý den, Pavlo, on je malinko rozdíl mezi semínky a oleji lisovanými za studena 🙂 Ale máte pravdu, že každá tepelná úprava snižuje výživové hodnoty potravin a u extra vysokých teplot dochází dokonce k vytváření škodlivých látek. I proto se snažím, kde to jen jde, používat při pečení spíše nižší teploty.
Moc děkuji za pochvalu a vyjádření podpory ❤️ Mám radost, že se stránky líbí, a doufám, že podle nich bude i chutnat 🙂

Lucka

11 května, 2020

To myslím vůbec nevadí 🙂 I chia jsou skvělou volbou a v mnoha receptech se chovají obdobně jako len. Mám radost, že chutnalo ❤️

Gábina

4 ledna, 2021

Dobrý den, Lucko,
jakou konzistenci by mělo mít těsto? I po více než hodině jsem měla těsto dost řídké…spíše jako na lívance. Možná jsem použila moc malou lžičku, takže málo semínek… Bylo by možné uvést i gramáž? Ráda bych vyzkoušela znovu.
Děkuji.

Lucka

5 ledna, 2021

Dobrý den, Gábino,
těsto by mělo být spíše tužší, ne tekuté. Gramáž jsem doplnila. Doufám, že to napodruhé vyjde lépe ❤️

Gábina

6 ledna, 2021

Dobrý den, Lucko,
druhý pokus se vydařil 🙂 Krekry jsou skvělé!

Lucka

6 ledna, 2021

Dobrý de, Gábino, to moc ráda čtu, že se napodruhé povedly a chutnaly ❤️ Moc děkuju, že jste dala vědět 🙂

Monika Nemcova

23 května, 2022

Luci, chci vyzkouset tento recept, vypada moc lakave. Netusite, zda jsou krekry vhodne i pro 2-lete dite?

Lucka

24 května, 2022

Moni, bohužel asi nebudu umět úplně přesně odpovědět. Dceru už mám hodně velkou a dětskému stravování se nevěnuji. Takže přesně detaily a případná omezení se zaváděním surovin neznám.
Ale pokud bych se měla rozhodnout sama za sebe, nebála bych se je 2leté dceři dát. Samozřejmě jako u každé nové suroviny bych byla opatrná s možnou alergickou reakcí, ale jinak bych se použitých surovin neobávala.
Většinu lnu umelte opravdu hodně najemno, dodržte minimální čas namočení a také pro dítě nedávejte plnou porci hotových krekrů. Sledujte napoprvé, zda nedošlo k průjmu.

Martina

22 října, 2023

Dobrý den Lucko,
nezkoušela jste je v sušičce? Pokud ano, poradíte na kolik stupňů a cca jak dlouho?
Děkuji
Martina

Lucka

23 října, 2023

Dobrý den, Martino, přiznám se, že nezkoušela. Bohužel neporadím.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0