Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“
Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“
Hlavní jídla, Maso Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Primal celer, cibule, hovězí, mandlová mouka, mrkev, petržel, psyllium, smetana, vejce
2014-10-04
Ohodnotit receptSvíčková s knedlíkem – perla české kuchyně. Zastesklo se vám po ní, ale snažíte se jíst Low carb nebo zcela vynecháváte mouku? Není nutné si zoufat, s několika obměnami si jí můžete také dopřát.
- Příprava: 45 minut
- Vaření / pečení: 3 hodin 50 minut
-
45 minut
3 hodin 50 minut
4 hodin 35 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
SVÍČKOVÁ
800 g pravé svíčkové (popř. falešné svíčkové nebo hovězího zadního)
2 lžíce sádla
KNEDLÍKY
1 vrchovatá lžíce mandlové mouky
1 vrchovatá lžíce psyllia
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 45 minut
- Vaření / pečení: 3 hodin 50 minut
-
45 minut
3 hodin 50 minut
4 hodin 35 minut
- Množství: 4 porce
Postup
SVÍČKOVÁ
Špek si nakrájejte na klínky a nechte je cca půl hodiny v mrazáku ztuhnout. Pak jimi prošpikujte maso.
V pekáčku rozpalte sádlo a něm ze všech stran opečte maso, aby se zatáhlo.
Vyjměte ho z pekáčku a zatím odložte stranou.
V sádle rozpusťte máslo a na něm na střední teplotu osmahněte cibuli nakrájenou na kostičky.
Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Chvíli nechte restovat, pak do pekáčku k zelenině vraťte maso, podlijte ho cca 1 dcl vývaru a přidejte koření – sůl, bobkový list, nové koření a kuličky pepře.
Pekáček zakryjte, vložte do trouby a pečte cca 3 hodiny na 150°C. Maso občas zkontrolujte, zeleninu promíchejte a v případě potřeby trošku podlijte.
Po 3 hodinách maso vyndejte, nechte trošku vychladit a pak nakrájejte na plátky.
Upečenou zeleninu rozdělte na poloviny – jednu část propasírujte přes síto, druhou jen trošku rozmačkejte vidličkou (ze zeleniny vyberte koření).
Propasírovanou zeleninu smíchejte se smetanou, dochuťte šťávou z citronu, osolte a v případě potřeby trošku nařeďte vývarem. Pokud chcete omáčku opravdu jemnou, ještě ji „prožeňte“ ponorným mixérem.
KNEDLÍKY
Druhou část zeleniny osolte, smíchejte ji s 5 našlehanými vejci, 1 vrchovatou lžíci mandlové mouky a psyllia.
Řidší těsto nalejte do sádlem nebo máslem vymazané formy a pečte v troubě na 180°C, dokud nezezlátne (cca 20 minut.
Propečení zkontrolujte pomocí zapíchnuté špejle, která by po vytažení měla zůstat suchá).
Podávejte s kouskem masa, zalité omáčkou, ozdobené brusinkami a případně i troškou šlehačky.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
33 Recenzí / komentářů
Lucie
22 února, 2016
😉
Martin
22 února, 2016
Dělal jsem větší množství než bylo v receptu a i tak šťáva z jednoho citronu byla příliš. Půlka byla akorát.
Lucie
22 února, 2016
Martine, díky za postřeh. Každý máme chutě trošku jiné, proto je dobré dochucovat postupně. U nás máme raději svíčkovou malinko kyselejší, někomu chutná spíše sladší.
Aithne
8 října, 2016
Dobrý den, právě dělám svoji první svíčkovou podle Vašeho receptu, akorát teda s větší obměnou – pomalu vařím v pomalém hrnci, na pomalý stupeň 9 hodin. Jsem moc zvědavá na ráno, snad se povede maso, omáčka i knedlík /toho se zatím obávám asi nejvíce 🙂 /
Lucie
9 října, 2016
Dobrý den, doufám, že se povede a bude vám chutnat. PH je skvělá volba 🙂 Dejte určitě vědět.
Aithne
10 října, 2016
Moc děkuji za tento recept. Lepší svíčkovou jsem nejedla a knedlíky taky výborné a syté! Díky Vám jsem nyní ještě více motivovaná jíst stylem, který (nejen) mému tělu dělá dobře 🙂 A roční dcerka se taky zalizovala až za ušima 🙂
Lucie
10 října, 2016
Já děkuju vám, že jste napsala! Takovéhle komentáře čtu obzvlášť ráda 😉
Veronika
22 června, 2017
Delala jsem jiz nekolikrat!! chutnala vzdy a vsem 🙂
Lucie
22 června, 2017
To ráda čtu. Ale chvála patří kuchařce 😉
Stepanka
22 ledna, 2018
Luxusní záležitost
Lucie
22 ledna, 2018
Moc díky za komentář! Mám radost, že chutnalo.
Lida
6 dubna, 2018
Dobrý den Lucie, lze vařit zeleninu s masem v normálním hrnci? Trouba nefunguje :-(, je potřeba více vyvaru pro vaření v hrnci? Děkuji předem za zprávu.
Lucie
6 dubna, 2018
Dobrý den, Lido, určitě to půjde. Vývaru bych najednou moc nedávala. Spíš bych zeleninu a maso častěji kontrolovala a v případě potřeby ho dolila. Ale ne moc najednou. Maso a zelenina by se měly spíš dusit, než vařit.
Miroslav
5 září, 2018
Vynikající…pět hvězdiček. Zkusil jsem loupanou plec (4 hodiny v troubě) a zadařilo se. Omáčka naprosto špičková. Knedlíky překvapily (pozitivně).
Veronika
21 listopadu, 2018
Luxusní svíčková! Hned na poprvé se mi povedla, už ji budu dělat pouze podle tohoto receptu! 🙂
Lucie
25 listopadu, 2018
To mám velkou radost,že chutnalo <3 Díky za vyzkoušení receptu a komentář 🙂
Veronika
9 března, 2019
Luci prosim mohu knedlik upect den predem? Delam dnes svickovou na zitrejsi obidek. Pokud ano, skladovat v lednici?
Lucie
9 března, 2019
Veroniko, ano, určitě můžete a pak uložit do lednice.
Andrea
23 března, 2019
Prosím o radu,svíčkovou nakládám,maso,zelenina,a pak necham maso a zeleninu zatahnout a sup s tim do pomaleho hrnce.múžu pak i z této zeleniny udělat knedlík,kdyz bude zelenina nalozena v sladko kyselem nalevu a v tom varena?
Lucie
24 března, 2019
Obávám se, že sladkokyselý nálev příliš ovlivní chuť knedlíků. Ale nezkoušela jsem a také hodně záleží, jak moc je ta sladkokyselá chuť výrazná.
Kateryna
21 června, 2019
Dobry den, pani Lucie,
momentalne nemam k dispozici pekacek s poklici (ani ho nemuzu treba zakryt alobalem, ten co mam je dost plytky). Myslite, ze by slo maso se zeleninou upect v sacku na peceni? Prip. jiny napad? Dekuji predem za odpoved! (Svickovou budu delat vubec poprve v zivote 🙂 , dekuji za Vas recept, rozumim mu a snad se vse podari!)
Lucie
21 června, 2019
Dobrý den, Kateryno, já myslím, že to bude fungovat skvěle 🙂 Držím palce, ať se svíčková podaří a chutná <3
Petra
20 listopadu, 2020
Dobrý den, s překvapením musím konstatovat, že recept je 100% shodný s tím, který dělala moje babička, dohledala jsem ještě zapsaný recept. Už jsem na něj skoro zapomněla, milé ho oprášit. Je fakt, že to je recept, který vždycky dopadl dobře.
Lucka
21 listopadu, 2020
Dobrý den, 100% shodu beru jako mega pochvalu ❤️ Ale on se ten základ nemění, dobrá svíčková má léty a generacemi kuchařek prověřený postup 🙂
Martina
28 listopadu, 2021
Dobrý den Lucie,já zkusila váš knedlík k hamburské kýtě jen pro sebe: 1 vejce,1Pl mandlové mouky,1Pl psylia,malinko soli a prdopeče,zelenina vytažená z vývaru a vařila v mikrovlnce 2 min.Moc jsem si pochutnali,děkuji za nápady Martina
Lucka
29 listopadu, 2021
Dobrý den, já děkuji za milý komentář, tip na přípravu knedlíků a za to, že se mnou vaříte. Mám velkou radost, že chutná ❤️
Vláďa
15 ledna, 2022
Zdravím Lucie, chápu to správně, že pokud neplánuji dělat zeleninové knedlíky, mám použít pouze 1/2 zeleniny? Díky 🙂
Lucka
15 ledna, 2022
Zdravím, Vláďo 🙂 Ano přesně tak. Bude stačit cca polovina.
Ľuboš
26 ledna, 2022
Dobrý deň. Sviečková je super. Ja som ju robil síce s karlovarskym knedlikom ale aj tak výborná. Chcem sa opýtať ako upraviť recept na verziu whole30. Mäso tonje jasné. Bez smotany a masla. Zaujíma ma skôr priloha. Díky. Ľuboš
Lucka
26 ledna, 2022
Jako přílohu můžete použít tyto zeleninové knedlíky anebo libovolné zeleninové placičky, pokud do nich nepoužijete mléčné výrobky. Umím si představit placky z celeru, květáku nebo dýně. A ve Whole30 by jako příloha šly případně i brambory.
Lusesita
19 ledna, 2024
Nedělala jsem sice tuhle svíčkovou, sáhla jsem v aplikaci po “svíčkové na smetaně z pomalého hrnce” (neni na stránkách a já mám potřebu napsat ji recenzi, takže píšu sem ), ale věřim, že jsou obě na stejnym levelu dobrot. Svíčková je podle mě jedna z takových těch “mytických” jídel, který má člověk pocit, že přece nemůže nikdy uvařit. My chytří naštěstí víme, že je tu pro nás vždycky po ruce Lucka, která nás nezklame a že se s ní můžeme vrhnout i na taková jídla. Byla to pecka!
Lucka
21 ledna, 2024
Lucko, mám mega radost, že se svíčková povedla a pochutnala jste si ❤️ A moc děkuju za úžasný komentář a super pochvalu! Se tu normálně až červenám 😀 Jste zlatá ❤️
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Danwe
22 února, 2016
Má úplně první svíčková dopadla na výbornou! Teď už si ale budu mnohem víc vážit té od babičky, když vím kolik je s ní práce 🙂