Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Utopenci s kysaným zelím

Utopenci s kysaným zelím

  ,   , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Utopenci s kysaným zelím
5.0 4

I když se uzeninám snažím co nejvíce vyhýbat, občas na ně dostanu prostě chuť. Pak si seženu ty nejkvalitnější, které svým složením vyhovují mým stravovacím pravidlům (tedy bez lepku a s minimálním obsahem aditiv), a připravím si z nich nějakou dobrotu, ke které mě vážou osobní vzpomínky. Takhle to mám třeba s utopenci, které jsem jako malá chodila kontrolovat do lednice, když budou konečně uleželé. To čekání bylo tak dlouhé! Proto jsem si později našla způsob, jak tohle trápení hodně zkrátit 🙂

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření: 5 minut
  • 8 hodin

    5 minut

    8 hodin 5 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

600 g kvalitních špekáčků

200 g cibule

1 chilli paprička nebo špetka sušeného chilli (lze vynechat)

150 g čerstvých okurek - nakládaček nebo salátovky

140 g červené nebo žluté papriky

400 g kysaného zelí

2 bobkové listy

6 kuliček nového koření

10 kuliček celého pepře

250 ml jablečného octa

250 ml vody

  • Příprava: 8 hodin
  • Vaření: 5 minut
  • 8 hodin

    5 minut

    8 hodin 5 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

V malém hrnci smíchejte vodu a ocet, přidejte koření a vše přiveďte k varu. Jakmile začne nálev vřít, vypněte plotýnku. Pro někoho je poměr vody a octa 1:1 příliš nebo naopak málo výrazný, tak si ho případně podle potřeby drobně upravte přidáním jedné či druhé ingredience.

Špekáčky oloupejte od tuhých střívek (pokud je to nutné) a nakrájejte je na kolečka.

Oloupanou cibuli a omytou papriku nakrájejte na nudličky, omyté nakládačky (nebo salátovku s vyříznutým vodnatým středem) na plátky, chilli papričku zbavenou semínek nadrobno.

Z kysaného zelí vymačkejte přebytečný lák a podle potřeby ho mírně nakrájejte.

Velké sklenice naplňujte postupně jednotlivými ingrediencemi.

Jakmile budou plné, zalijte je vařícím nálevem (včetně koření). Je opravdu důležité, aby byl nálev vroucí, protože jedině tak dojde k urychlení celého procesu naložení.

Kolik sklenic a nálevu budete přesně potřebovat, záleží hodně na tom, jak na těsno budete sklenice plnit. Osobně je pěchuju hodně na doraz. V takovém případě je ale nutné si pohlídat, aby se vám ve sklenicích nevytvořily vzduchové bubliny a lák protekl všude. Pokud vám ve sklenici nějaká místa se vzduchem zůstanou, pomocí měkkého dlouhého nože se k těmto kapsám po obvodu sklenice dostaňte a prorazte cestu pro natečení láku.

Naplněné sklenice nechte pomalu vychladnout na kuchyňské lince a pak je uložte alespoň přes noc do lednice. Tomuto pokrmu "sluší" delší doba uležení, ale díky zalití surovin vařícím lákem a nakrájení buřtů na plátky lze utopence konzumovat již druhý den.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota600 kcal / 2490 kJ
Sacharidy10 g
Tuky52 g
Bílkoviny22 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




13 Recenzí / komentářů

Nina

8 října, 2016

Vynikající utopence! Moc děkuji za vzorek!!! Určitě nebudu líná a vyrobím si várku i sama 😀

Lucie

9 října, 2016

Ani nevíš, jak mě těší, že ti chutnaly 🙂 Tohle je ideální recept pro „líné“ kuchaře – hotovo za pár minut. Ani čekání na uležení není dlouhé. Tak ať chutná 🙂

Klára

28 října, 2016

To nevypadá vůbec špatně…

Jana

11 března, 2017

I pro mne jsou utopenci milované jídlo od dětství 🙂 máte prosím nějaký tip, kde pořídit kvalitní burtiky?

Lucie

11 března, 2017

Zkuste se poptat u prověřeného řezníka, popřípadě si kupte buřty v Lidlu od Steinahausera (Tradiční špekáčky Pikok).

Kristýna

22 března, 2018

A teď hloupá otázka, co se hodí k utopencům místo chleba? 🙂

Lucie

23 března, 2018

To není vůbec hloupá otázka 🙂 Buď nějaký doma upečený, nebo prostě nic. Ono je to o zvyku 🙂

Zuzana

6 dubna, 2018

Já bych se chtěla zeptat, jak dlouho zhruba vydrží v lednici? Nebudou rychle kvasit, když je tam zelí?
Děkuji za odpověď

Lucie

6 dubna, 2018

Přiznám se, že u nás doma nikdy moc dlouho nevydrží, takže maximální trvanlivost nemám vyzkoušenou, ale týden to bude určitě.

Kamila

15 září, 2018

Lucko, díky za „zkratku“ zalití horkým nálevem! To je prostě dokonalý, dají se fakt jíst už druhý den.

Lucie

16 září, 2018

Jsem Beran, takže čekání mi dělá obtíže 😀 Kde to jde, postup se snažím zkrátit a čekání minimalizovat. Mám velkou radost, že chutnalo <3

Michaela

28 června, 2020

Dotaz…po zalití hned uzavřít sklenici nebo počkat až nálev vychladne?

Lucka

28 června, 2020

Osobně je zavírám hned, ale ono to bude v tomto případě podle mě asi úplně jedno. Takže jak vám to vyjde 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0