Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Škvarkové zelňáky

Škvarkové zelňáky

  , , , ,   , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Škvarkové zelňáky
5.0 12

Ačkoliv se velmi ráda inspiruji zahraničními recepty, se stejnou chutí vařím i českou klasiku. I když s drobnými obměnami, aby vyhovovala mému stravovacímu stylu - tedy s vynecháním mouky, cukru a většinou i mléčných výrobků. U tohoto receptu to bylo snazší než obvykle - stačilo vyměnit brambory za batáty (vy je ale klidně použijte, pokud vám nepůsobí problémy) a postup upravit tak, aby nebyla nutná mouka.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

1 velká cuketa (250 g)

1 velký batát (400 g)

2 vejce

400 g kysaného zelí

2 hrsti škvarků

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Nastrouhejte najemno oloupanou cuketu a batát. Smíchejte je se zarovnanou lžičkou soli a nechte pár minut pustit vodu. Pak pečlivě vymačkejte přes sítko. Dokud ze směsi kape byť jen trošku tekutin, stále mačkejte. Jedině tak dosáhnete placiček, které vám budou krásně držet pohromadě.

Do vymačkané zeleninové směsi přimíchejte 2 vejce, trošku pepře, přisypte škvarky a nadrobno pokrájenou polovinu připraveného zelí, ze kterého jste vymačkali lák (zelí není nutné proplachovat).

Vypracujte do hutné hmoty, ze které na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujte placky o průměru přibližně 8 cm a výšce 2 cm.

Vložte do trouby vyhřáté na 190°C a pečte 20 minut.

Placičky podávejte se zbytkem kysaného zelí. Chutnají skvěle teplé i studené, hodí se úžasně k pečenému masu.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota480 kcal
Sacharidy43 g
Tuky27 g
Bílkoviny17 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




35 Recenzí / komentářů

Dalibor P.

23 června, 2016

Nádherná fotka. Víc se mi líbí ten širší záběr v seznamu receptů. Recept jednoduchý, skvělé suroviny, placičky budou určitě výborné. Já bych si k nim dal meltu s mlékem – hodí se to?

Lucie

23 června, 2016

Děkuju za pochvalu. Mně se taky víc líbí ten širší záběr, bohužel stránky si v detailu takhle fotku samy oříznou.
K placičkám si dejte cokoliv, na co máte chuť a dělá vám dobře 🙂 Ať chutná.

Pavla

28 června, 2016

vynikající! 🙂

Lucie

28 června, 2016

Mám radost, že chutná 🙂

Míša

29 září, 2016

Dělala jsem a jsou úžasné :-), dneska na ně jdu zase 🙂

Lucie

29 září, 2016

Jednoduché a chuťově výborné. Ideální kombinace 🙂

Mirka

31 října, 2016

Dobrý den, chci se zeptat na kysané zelí. Jaké a kde kupujete. Nebo děláte svoje? Děkuji za odpověď.

Lucie

31 října, 2016

Dobrý den, kupuji kysané zelí od značky Alnatura. K dostání v DM drogerii a Globusu.

Markéta

6 prosince, 2016

Chuťově senzační! Jen se mi trochu rozpadly….zřejmě příliš hrubé/jemné strouhání, příště zkusím vymačkat ještě více tekutiny, ale určitě nebyly naposledy:-). Co třeba lněné semínko, nepomohlo by s pojivostí?

Lucie

6 prosince, 2016

To mám radost, že vám chutnaly 🙂 Osobně se snažím používán semínek vyhýbat, pokud je to jen trošku možné. Spíš bych opravdu důsledně vymačkala přebytečnou tekutinu. Je to sice trošku tělocvik, ale pomáhá to udržet konzistenci 🙂

Jana

29 ledna, 2017

Dají se batáty nahradit bramborou? Díky Jana

Lucie

29 ledna, 2017

Ano, určitě. Brambory tam správně i patří, jak píšu v úvodu. Osobně se jim ale vyhýbám, proto jsem je v receptu nahradila batáty.

Dagmar

5 února, 2017

Lucie, vy jste geniální! Placičky jsem smažila na pánvi na sádle (čtyři malé placičky na jednu pánev), i tak výsledek stál za to! Polévka byla cibulačka a protože po placičkách je žízeň, tak jsem k tomu vylisovala zeleninovou šťávu ze směsi zeleniny (co dům dá). A všichni se olizovali!

Lucie

5 února, 2017

Jak já? To vy jste vařila 😉 Skvělá kombinace. Mám radost, že chutnalo 🙂

Terka

6 března, 2017

Ježiši, ono to jde i bez mouky! Moje nejmilovanější zobání na Silvestra! Mňam! Díky! 🙂

Zuzana

7 dubna, 2017

Naozaj vynikajuce!! neverila som, ze to moze byt take lahodne..moje dve fajnove deti, na vsetko hovoriace fuj sa olizovali…woow!! Dakujem, uz dva tyzdne ficim na vasej stranke..
Ps: ako to tu pisem tak tu moja mala krici “ ece chceeem“…uz nieee jeeee…

Lucie

7 dubna, 2017

Váš komentář je vynikající! Moc děkuju. Ohromně jste mě potěšila. Mám obrovskou radost, že vám všem chutná 🙂 Lepší recenze neexistuje 😉

Sára

29 dubna, 2017

Zelňáky jsou výborné! Sice je to místo posilovny, ale stojí to za to Neměla jsem batáty,tak jsem nahradila mrkví, i tak byly super

Lucie

29 dubna, 2017

Myslíte to strouhání? To chce robota. Nebo živého pomocníka 😉 Mrkev je dobrá obměna, díky za tip.

Jana

9 listopadu, 2017

Výborný recept, určitě je budu dělat často. Při mém prvním týdnu Whole30 jsem si je dávala jako přílohu k snídani, k obědu i k večeři. Mňam!

Lucie

11 listopadu, 2017

Mám radost, že vám tak moc zelňáky chutnají 🙂

Kateřina Jiroušková

1 března, 2018

Hodně žravé placky 🙂 Akorát tedy příště dvojnásobné množství surovin 🙂

Lucie

1 března, 2018

Označení „žravé“ je tou nejlepší pochvalou, díky <3

Zuzana

18 dubna, 2018

Pani Lucie tohle je vazne delikatesa.Vase stranky me nabiji dalsi chuti a virou ve spravny stravovaci směr. Děkuji Vam za Vase recepty a preji Vam, a tim i nam konzumentum, nove napady

Lucie

19 dubna, 2018

Zuzko, moc děkuji za milý komentář 🙂 Mám radost, že chutná. To je pro mě vždycky ta největší odměna.

pavla

25 září, 2018

placičky jsou geniální, moc díky za recept, můžu se ještě zeptat na kcal? a rozložení bílkovin, tuků a sacharidů? nikde to nevidím. předem díky 😉

Lucie

26 září, 2018

Mám radost, že placičky chutnaly. Díky za komentář 🙂
Kalorie a makra u starších receptů nejsou. K placičkám je dopočítám.

Jarka

14 prosince, 2018

Držím nízkosacharidovou stravu, takže nemůžu ani batáty ani brambory a mrkev. právě jsem dodělala zelňáky s moukou z dýňových semínek ale nic moc. Nenapadá vás, co bych tam ještě mohla dát?

Lucie

16 prosince, 2018

Možná bych zkusila třeba vymačkanou kedlubnu a/nebo dýni.

Monika

17 ledna, 2019

Dělala jsem dnes, zelí, batát, bez cukety. Snazila jsem se vodu úplně vymačkat a přesto mi tvar nedržel. Prosím, čím by to mohlo být? Jinak chuťově naprosto výborné. Děkuji

Lucie

20 ledna, 2019

To bohužel netuším 🙁 Nic kromě nedostatečného vymačkání mě nenapadá. Ono se to občas nezdá, ale zelenina obsahuje vody opravdu hodně, takže je potřeba použít třeba i utěrku a ždímat vyloženě silou. Mám vyzkoušeno, že podle druhu zeleniny je té vody i poloviční gramáž původního množství.
Ale jsem ráda, že i přes to, že placky nedržely tvar, chutnalo 🙂

Ptolemai

19 února, 2019

Stálice naší kuchyně 🙂

Lucie

19 února, 2019

U mě v kuchyni je to stejné. 😀

Michaela

2 června, 2020

Dobrý den, byl by problém vynechat cuketu a dát místo toho více batátů či brambor? 🙂

Lucka

2 června, 2020

Dobrý den, myslím, že by to vadit nemělo 🙂 Jen v případě batátů už to bude možná až moc sladké.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0