Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Živáňská pečeně

Živáňská pečeně

  ,   , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Živáňská pečeně
5.0 4

Naprosto jednoduché jídlo, které se vlastně připraví samo. No dobře, úplně samo se nepřipraví, trošku práce vás stát bude 😉 Ale těch pár minut stojí rozhodně za to. A než se živáňská upeče, můžete na hodinu vyrazit na procházku. Pak vám bude chutnat ještě víc 🙂

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

600 g vepřové krkovice

1 lžíce olivového oleje

100 g rajčatového protlaku

2 plné lžičky domácího grilovacího koření

špetka chilli koření nebo pálivé papriky (volitelně)

200 g plátků slaniny (u Whole30 varianty dle vašeho uvážení)

600 g batátů či dýně *

200 g čerstvé papriky

2 stroužky česneku

160 g cibule

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Nakrájejte krkovičku na plátky a naklepejte klouby ruky (nedoporučuji používat paličku, maso se potrhá a pak se příliš vysušuje).

Smíchejte dohromady olivový olej, rajčatový protlak a grilovací koření. Kdo má rád pikantní chuť, může přidat i trošku chilli koření nebo pálivé papriky.

Vzniklou směsí z obou stran potřete masové plátky.

Z alobalu nebo pečicího papíru připravte obdélníky podle počtu porcí. Pokud máte slabý alobal, doporučuji na sebe položit více vrstev, aby se balíček při manipulaci neprotrhl a jeho obsah nevytekl.

Na každý obdélník položte doprostřed pár plátků slaniny, na ně oloupané a na plátky nakrájené batáty, pak proužky papriky a tenké plátky česneku.

Zeleninu osolte a opepřete. Počítejte s obsahem soli ve slanině a grilovacím koření.

Další vrstvou bude okořeněné maso, na něj položte na proužky nakrájenou cibuli a vše zakryjte zbylými plátky slaniny.

Alobal nebo pečicí papír pečlivě zabalte tak, aby z něj nemohla během pečení unikat šťáva (spoje vytvořte nahoře).

Takto připravte balíček na každou porci. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 45 minut.

Pak všechny balíčky opatrně otevřete, zvyšte teplotu trouby na 190 °C a pečte cca 15 minut.

Obsah balíčků přendejte na talíře a podávejte.

TIPY

Počítejte s tím, že zelenina (batáty, dýně, ředkev, kedlubna) bude díky délce pečení hodně měkká. Pokud vám to vadí, nedávejte ji do balíčku spolu s masem, ale upečte ji na plechu nakrájenou na plátky.

Některé druhy slaniny pustí více vody a v balíčku vznikne hodně řídké šťávy. Tu můžete před podáváním přelít do pánvičky a povařit do zhoustnutí.

Ať chutná ❤️

* Ve Whole30 lze případně použít brambory.
U Low carb varianty použijte menší množství batátů či dýně, nebo je zcela či alespoň částečně nahraďte například ředkví nebo kedlubnou.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota720 kcal / 3 000 kJ
Sacharidy36 g
Tuky43 g
Bílkoviny40 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




14 Recenzí / komentářů

Lukáš

15 února, 2016

Perfektní, jedli jsme 3 dny, dělali jsme z hodně masa 🙂

Jarka

15 února, 2016

Vynikající jidýlko.

Lucie

15 února, 2016

To mám radost, že chutnalo.

Danča

28 dubna, 2016

Skvělé a opravdu jednoduché vaření, co víc si přát 🙂

Lucie

28 dubna, 2016

Snadněji už to vážně nejde 🙂

Lucie

7 října, 2016

Výborné jídlo. První jídlo, které jsem z vašeho webu vyzkoušela a rozhodně budu vařit další. 🙂 hned jsem si koupila i kuchařku 🙂 a doufám že brzo vyjde další.

Lucie

7 října, 2016

Moc děkuju za pochvalu a vyzkoušení receptu. Jsem ráda, že se povedl a chutnal vám 🙂 Další díl kuchařky (tentokrát zimní) by měl vyjít začátkem prosince.

Silvie

15 ledna, 2019

Jak je to, prosím, s použitím rajskeho protlaku u Whole30 a kde koupím vhodný protlak…? Děkuji.

Lucie

16 ledna, 2019

Rajský protlak se používat smí. Sehnat vhodný, nedoslazovaný se dá celkem snadno. Kupuju ho například v DM drogerii, v Mark and Spencer, nebo i v Lidlu.

Silvie

17 ledna, 2019

Děkuji Vám moc, jste skvělá 🙂

Jana

10 listopadu, 2019

Vynikající,chválila celá rodina 🙂

Lucka

10 listopadu, 2019

Vy jste vařila, vám patří pochvala 🙂 Moc děkuji za komentář a vyzkoušení receptu. Mám radost, že podle něj chutnalo <3

Nada

10 března, 2020

véžená paní nebo slečno. Právě pročítám vaše recepty a na některé se už chystám.Tedy právě jsem strčila do trouby búčkovou roládu–manžel se už moc těší. Ale chtěla jsem se hlavně zeptat– v mnoha receptech zde je jako ingredience uváděný rajský protlak spolu s paprikami, cibulí, atd. Mámvyrobené vlastní omáčky Encle Bens, tam to je všechno vlastně v jednom. Tak se ptám– jde to tajkto nahradit. Děkuji za odpověd.

Lucka

11 března, 2020

Mám radost, že se recepty líbí a inspirovaly vás k vyzkoušení 🙂 Doufám, že podle nich bude doma chutnat.
Myslím, že domácí zeleninová směs by fungovat měla. Samozřejmě záleží na konkrétním receptu, poměru surovin a způsobu jejich použití, ale u většiny receptů to půjde použít.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0