📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

JAK SI UŽÍT PODZIMNÍ ÚRODU JABLEK A HRUŠEK

S příchodem chladnější části roku se výrazně změní i nabídka místního ovoce a hvězdami se po všech těch jahodách, malinách, rybízu a broskvích stávají hlavně jablka a hrušky. Třeba jich máte bohatou vlastní úrodu, od někoho jste dostali či koupili větší množství a hledáte inspiraci, jak je zpracovat. Tak pak tu pro vás pár nápadů mám! 😋👌

Pečený čaj
Jablka a/nebo hrušky pečlivě omyjte a zbavte stopek a jádřinců. Ovoce bez nutnosti loupání nakrájejte na menší kostky a smíchejte s oblíbeným kořením. Skvělá je celá skořice, vanilkový lusk (klidně již bez zrníček), hvězdičky badyánu, hřebíček a také třeba zázvor. Přidejte i maličkou špetičku soli, která i bez cukru zvýrazní chuť ovoce, a volitelně také trošku rumu (nebojte, alkohol se odpaří, zůstane jen vůně). Pokud máte v čaji rádi kyselý podtón, můžete přidat i pár nakrájených plátků oloupaného citrónu, limetky, mandarinky či pomeranče. Zakryté a bez podlití směs vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte cca 30 minut. Pak odkryjte a pečte za občasného promíchání dalších 15 minut. Ještě horkou směsí naplňte vroucí vodou důkladně vymyté a dobře oschlé menší sklenice (nepoužívejte utěrku!). Jejich okraje a víčka můžete pro lepší sterilitu otřít alkoholem a pro delší trvanlivost pečený čaj ještě zavařit. Až budete v chladném počasí mít chuť na úžasně voňavý nápoj, stačí trošku směsi zalít horkou vodou a volitelně i osladit.

Sušený ovocný čaj
Jablka a/nebo hrušky nakrájejte na tenké plátky a usušte za nízké teploty v troubě nebo v sušičce potravin. Můžete použít i samotné okrájené slupky a jádřince (zbavené jadérek). Pro přidání kyselého chuťového tónu s nimi usušte i pár plátků oloupaného citrónu nebo citrusovou kůru z chemicky neošetřených plodů. Až bude směs krásně šustit, nahrubo ji rozdrťte a smíchejte s oblíbeným sypaným čajem, ať už černým nebo zeleným. Příjemnou kyselost a výraznou červenou barvu dodáte přidáním pár sušených květů ibišku. Směs uchovávejte v chladu a suchu. Používejte k přípravě teplých a také studených nápojů (nutná delší doba namáčení).

Pracharanda
Toto sladké dochucovadlo/sladidlo se dříve běžně připravovalo z hrušek, ale nic vám nebrání si ho udělat i z jablek nebo v kombinaci z obou druhů ovoce. Stačí plody zbavené stopky a jádřince nakrájet na tenké plátky a usušit za nízké teploty v troubě nebo v sušičce potravin. Až bude ovoce při doteku vyloženě šustit, rozemelte ho na prach a v dokonale těsnících nádobách uložte na chladné a suché místo. Pracharandu pak můžete používat na oslazení a dochucení jogurtu, kaší, škubánků, ovocných knedlíků a také místo drobenky na koláče.

Povidla
I když se nejčastěji připravují ze švestek, tak i s těmi jablečnými nebo hruškovými uděláte doma velkou parádu. Stačí ovoce zbavit stopek a jádřinců, nakrájet, rozmixovat, podlít troškou jablečného octa a rumu (volitelně), doplnit kořením (například skořicí, hřebíčkem, kardamomem, zázvorem a/nebo badyánem) a pak delší dobu vařit či péct za častého promíchání, dokud směs výrazně nezhoustne (po rozhrnutí se nesmí slívat zpět). Ještě horkými povidly naplňte vysterilizované (suché) sklenice a otočte víčkem dolů. Používejte, jak jste zvyklí u švestkových povidel.

Ovocné plátky
Z jablek a hrušek (ale také dalších druhů ovoce) lze jako zdravé pamlsky připravit sušené plátky. Hodí se nejen jako sladká svačinka, ale na Vánoce také jako jedlá voňavá ozdoba. Stačí když očištěné ovoce nakrájíte a rozmixujete co nejvíce dohladka. Pro chuť a vůni přidejte další suroviny – například pár kapek citrónové šťávy nebo rumu, jemně nastrouhanou citrusovou kůru, mletý kardamom, mletou skořici atd. Směs nalijte do široké pánve nebo hrnce a za stálého míchání pár minut povařte do zhoustnutí. Směs ve slabé vrstvě rozetřete na pečicí silikonovou podložku nebo pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na nižší teplotu 80-120 °C (čím vyšší teplota, tím rychleji se plát vysuší, ale více nerovnoměrně). Pečte za průběžné kontroly několik hodin, dokud směs nepřestane lepit a půjde ji od krajů opatrně oddělit od podložky. Nesmí se ale vyloženě usušit dokřupava, musí zůstat ohebná. Hotový plát nastříhejte nůžkami a zabalte do roliček (můžete i s pečicím papírem, který zabrání slepení). Uchovávejte v uzavřené sklenici v chladu a suchu, kde vydrží až několik týdnů.

Hrušková zmrzlina
Tuhle dobrotu jsem vyzkoušela jen jako okamžitý nápad, ale fungovalo to skvěle. Všichni si ohromně pochutnali, tak posílám dál 👌 Očištěné hrušky nakrájejte na kostičky, podlijte pár kapkami vody, ochuťte kořením (například skořicí, sušeným zázvorem, perníkovým kořením atd.) a také pár kapkami citrónové šťávy. Rozvařte do kaše, rozmixujte dohladka nebo propasírujte, přilijte smetanu ke šlehání a za stálého míchání pár minut vařte do zhoustnutí. Směs nalijte do tvořítek na nanuky a nechte zmrazit. Pokud nanukové formičky nemáte, můžete vyzkoušet škrábanou zmrzlinu – směs nechte ztuhnout v plastové misce, pak ledový kvádr vyjměte a pomocí ploché škrabky z něj ze stran nakrouhejte tenké plátky. Hned podávejte. Výhoda této zmrzliny je v tom, že díky minimálnímu obsahu vody se v ní netvoří nepříjemné ledové krystalky. Stejným způsobem lze připravit i zmrzlinu z jablek nebo dokonce dýňového pyré.

Zaujal vás některý z tipů? Který recept se mnou vyzkoušíte? Ať už zvolíte jakýkoliv, nemůžete šlápnout vedle. Krásně si provoníte celý byt a navodíte doma tu správnou podzimní pohodovou atmosféru 😍

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky