📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

HOUBA, KTERÁ LÉČÍ A CHUTNÁ

Hlíva ústřičná, původně pocházející z Číny, patří mezi nejoblíbenější druhy hub na světě. Její název vychází z tvaru klobouku, který připomíná ústřici. Má bílošedou až šedou barvu, jemně masitou chuť a příjemnou houbovou vůni. Jedná se o dřevokaznou houbu, která parazituje na listnatých stromech. V přírodě roste zejména od léta do zimy, doma ji ve vhodných podmínkách můžete pěstovat po celý rok.

Zdravotní přínosy
Hlíva ústřičná bývá velmi často označována jako superpotravina s mnoha zdravotními benefity. Podle některých zdrojů je to jeden z nejúčinnějších prostředků na posílení imunity, snížení cholesterolu a cukru v krvi, prevenci srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny a také na podporu onkologické léčby. Je také doporučována při akné, svědění kůže, ekzému a výskytu bradavic. Má vysoký obsah některých vitamínů a minerálů. Například z 200 g hlívy získáte více než 50 % doporučené denní dávky vitamínů B3, B2 a B5 a také mědi. Z třetiny pak pokryjete potřebu fosforu a železa.

Na co si dát pozor
Při nákupu hlívy ústřičné vybírejte mladší a menší houby (nemají tak tvrdý stonek) a dbejte na to, aby nebyly znehodnocené otlaky či nadměrnou vlhkostí. Občas se můžete setkat s balenou hlívou, která na první pohled vypadá jako by stříbřitě plesnivá. Nemusíte mít strach, nejedná se o závadu. Houby lze normálně konzumovat. Je to pouze povlak z jejich výtrusů. Hlíva totiž ve vhodných podmínkách dál roste i po oddělení z mateřského trsu. Kdyby to byla plíseň, poznali byste to podle typického zápachu a také odlišné barvy, většinou jemně zelené, žluté, modré či červené.

Hlíva v kuchyni
Zakoupené houby doma zbavte igelitového obalu a umístěte nejlépe do papírového sáčku. Uložte je do lednice s teplotou okolo +4 °C, kloboučky nahoru. Spotřebujte nejpozději do 3-4 dnů. Houby nikdy neomývejte! Pouze je otřete papírovým ubrouskem od případné povrchové nečistoty.
Hlívu můžete tepelně upravovat snad na všechny způsoby – restovat, smažit, vařit, dusit, péct i sušit. Připravíte tak z ní různé omáčky, polévky, karbanátky, řízky a stir-fry. Na rozdíl od mnoha jiných hub lze hlívu jíst i syrovou.

Nejlepší lahůdky s hlívou
Navnadila jsem vás a dostali jste chuť na něco dobrého z hlívy? Prošli jste tyto houbové recepty a stále jste si nevybrali? Nevadí! Mám tu pro vás pár dalších tipů 👌

  • Smažená obalovaná hlíva – tuhle lahůdku jsem si během psaní tohoto hlívového článku uvařila. Že vám sem dám pěknou fotku. Jenže to byla taková dobrota a já pořád ujídala, že než jsem stačila připravit všechny propriety na focení, tak už vlastně nebylo co fotit 🫣😇 No nic, tak příště! 😄 O recept vás ale neochudím. Pokud hledáte (bezlepkovou, nízkosacharidovou) variantu ke klasickému trojobalu (nebo chcete prostě jen zkusit něco nového), postupujte úplně stejně jako u obalovaného květáku. Velmi dobře také funguje i těstíčko z bramborového škrobu a vody, ochucené česnekem, solí a pepřem.
  • Nakládaná sladko-kyselá hlíva – je mi úplně jasné, že tohle nebude úplně pro každého. Ale je to taaak dobré! 👌 Navíc v téhle úpravě je v hlívě zachováno maximum zdraví prospěšných látek, takže recept rozhodně stojí za vyzkoušení. Stačí nakrájet hlívu a cibuli a zalít je horkým svařeným nálevem z vody, octa, bobkového listu, nového koření, celého pepře, sladidla a soli. Po pár hodinách odležení v lednici si můžete pochutnat na úžasně svěží lahůdce, která se skvěle hodí například k pečenému masu. Jestli plánujete ještě nějakou grilovačku, tak tohle vám při ní rozhodně nesmí chybět!
  • Houbová paštika – zní to asi zvláštně, ale je to vážně boží! ✌️ Na větším množstvím tuku orestujte šalotku a hlívu. Směs ochuťte česnekem, mletým kmínem, troškou balzamika, bylinkami, solí a pepřem. Vše rozmixujte co nejvíce dohladka. Dejte vychladit a ztuhnout do lednice. Pak už používejte, jak jste zvyklí u klasické játrové paštiky. Tento recept najdete také ve Svěží kuchařce. Pokud ji máte doma, tak nalistujte stranu 488. Nemáte? Pak neváhejte objednat, protože v knize na vás čeká dalších 169 svěžích receptů.
  • Trhaná pečená hlíva – máte rádi trhané maso? Já ho naprosto miluju! 😍 Jenže příprava nějakou chvíli trvá a ne vždy je na to nálada a čas. Ale jde to i jinak! Za pár minut a s minimem práce můžete mít na stole obdobnou lahůdku, jen připravenou z hlívy. Celý recept na pečenou trhanou hlívu najdete u mě na Instagramu a brzy ho určitě také přidám do aplikace, protože je to vážně mega dobrota!
  • Houbové koření – voňavá kořenicí směs dokáže s jídlem divy! Stačí přidat špetku třeba do květákového “risotta”, houbové polévky nebo třeba i jen domácího másla. Mňamka! 😋 Pro tyto účely nakrájenou hlívu usušte spolu s cibulí, česnekem a bylinkami. Až budou všechny suroviny krásně šustit, rozemelte je se solí a kmínem. Uchovávejte v chladu, suchu a temnu, kde vám tohle boží koření vydrží i několik měsíců.
  • Tatarák z hlívy – pro někoho možná další zvláštnost, ale je to vážně dobrota, slibuju! ✌️ Nadrobno nakrájenou hlívu a rozmačkaný česnek orestujte, ochuťte sójovou omáčkou, kmínem, solí a pepřem. Část směsi rozmixujte a vraťte zpět. Nechte vychladit a pak dochuťte jemně nakrájenou šalotkou, kapary a petrželkou. Tataráček podávejte se syrovým žloutkem a opečeným oblíbeným pečivem.

Tak který hlívový recept se mnou dnes vyzkoušíte? Dejte mi vědět, na čem jste si pochutnali 😍

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky