📖 VOŇAVÁ KUCHAŘKA - skladem poslední kusy. DOTISK NEBUDE. Poslední šance získat tuto kuchařku. PROZKOUMAT KUCHAŘKU
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

NEZAPOMEŇTE SALÁT PĚKNĚ OBLÉCT

Saláty jsou skvělou variantou rychlého jídla. Stačí nakrájet různé druhy zeleniny a případně dalších surovin a můžete jíst. Zapomněla jsem na něco? No jasně že ano! Na zálivku. Ta je totiž tím hlavním, co udá chuť celého salátu. V angličtině označení zálivky (dressing) skvěle vyjadřuje její úlohu – tahle důležitá ingredience celý salát „oblékne“. Stačí změnit zálivku a salát původně připravený ze stejných surovin chutná najednou úplně jinak. Proto se můžete při přípravě zálivek opravdu vyřádit a zkoušet různé varianty. A nemusíte jimi doplňovat jen saláty. Velká část z nich (zejména ty krémové) se skvěle hodí i k ochucení mnoha dalších jídel. Poslouží třeba jako dipy či omáčky ke ztraceným vejcím, ke grilovanému nebo pečenému masu, rybám či zelenině, různým kroketkám, masovým kuličkám a podobně.👌

Vinaigrette zálivky

Klasická a velmi jednoduchá vinaigrette je odrazovým můstkem pro mnoho dalších zálivek. Jedná se o emulzi dvou základních složek – kyselé a olejové (plus navíc soli a pepře). Ty se nejčastěji kombinují v poměru 1 : 2–4. Tedy 1 díl kyselé suroviny na 2 až 4 díly oleje. Takže můžete promíchat třeba lžíci vinného octa se 3 lžícemi panenského olivového oleje. Najděte si svůj vlastní poměr surovin a zapamatujte si ho. Ať už příště jdete na jistotu. Jako výchozí použijte poměr 1 : 3 a ten si případně upravte podle sebe přidáním kyselé nebo naopak olejové složky.

Lze si hrát nejen s poměrem, ale i se samotnými základními ingrediencemi. Vinný ocet můžete nahradit třeba citrónem, balzamikem, jablečným nebo rýžovým octem, limetkovou šťávou… Místo olivového oleje sáhněte po avokádovém, nějakém ořechovém, panenském nebo slunečnicovém s vysokým obsahem kyseliny olejové (high-oleic), lněném…

Při větším množství lze na propojení obou základních surovin použít mixér (pozor ale na panenské oleje, ty mixováním zhořknou!) nebo je ručně našlehat v misce metličkou. V menším množství stačí obě ingredience nalít do uzavíratelné skleničky, přidat sůl, pepř a vše intenzivně protřepat.

Je tu ale malý zádrhel – ocet a olej se nemají moc v lásce a dlouho spolu pohromadě nevydrží. Po krátkém odstátí se oddělí a vytvoří dvě samostatné vrstvy. Proto je dobré k nim přimíchat i další ingredienci, která pomůže jejich propojení udržet. Tou může být třeba hořčice, troška majonézy, uvařený či syrový žloutek, větší množství najemno utřeného syrového či upečeného česneku, lžička oříškového nebo semínkového másla, kousek rozdrobeného modrého sýru a tak podobně.

Pro ochucení můžete do základu přidat i různé nasekané bylinky, česnek, sušená rajčata, ovoce (třeba maliny jsou skvělé), hořčici, med, datle a mnoho dalších (vždy s přihlédnutím k vašemu stravovacímu stylu). Pokud použijete sušené bylinky či rajčata, nechte před podáváním zálivku pár minut odstát, aby suroviny natáhly vlhkost, změkly a rozvinula se jejich chuť. Při dochucování vždy myslete na to, že zálivka by měla mít výraznou a silnou chuť, protože se po přidání do salátu naředí. Nebojte se proto sáhnout i po ingrediencích, které jsou samy o sobě pro váš jazyk možná až moc výrazné, ale v zálivce dokážou zázraky. Typicky třeba ančovičky, kapary, sezamový olej, tahini atd.

Krémové zálivky

Kromě octových zálivek jsou velmi oblíbené i krémové. Nejčastěji se připravují z majonézy (tedy najdete její různé varianty) a/nebo mléčných výrobků, jako je třeba jogurt, zakysaná smetana (skvělá je domácí crème fraîche) a kefír. Tyhle krémové omáčky se hodí nejen jako zálivky na salát, ale velmi dobře poslouží i jako dipy k pečenému masu, rybám či zelenině.

Podobně jako u vinaigrette, i krémových zálivek jsou stovky, ne-li tisíce různých druhů. Zkuste třeba majonézu zkombinovat napůl se zakysanou smetanou, přimíchat do ní zkaramelizovanou cibuli nebo orestované nadrobno nakrájené houby či rozdrobený modrý sýr. Božská mana, která se skvěle hodí do salátů, kde je použité vepřové nebo drůbeží maso. Chcete naopak čistě rostlinnou zálivku, bez vajec a mléčných výrobků? Snadná pomoc! Smíchejte sezamovou pastu tahini (nebo jiné semínkové či oříškové máslo) s troškou vody, utřeným česnekem, šťávou z citrónu, solí a pepřem. Vznikne krásně hebká omáčka, která se skvěle hodí například k pečenému květáku a mrkvi. Milujete avokádo? Tak pak připravte zálivku z něj 🥑

To je možností, co říkáte! 😍 Pokud hledáte další inspiraci na zálivky, nezapomeňte nakouknout do Voňavé kuchařky, protože v ní najdete celou kapitolu věnovanou právě dresinkům a omáčkám s celkem 15+ recepty. S nimi budou (nejen) vaše saláty chutnat přímo božsky 😇😋

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0