📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kulajda s batáty

Kulajda s batáty

  ,   , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Kulajda s batáty
5.0 4

Tuhle polévku si nedělám často, ale s o to větší chutí. Pokud máte k dispozici nasušené nebo zmrazené houby od léta, rozhodně ji zkuste. A jestli seženete i čerstvý kopr, bude to lahoda. To mi věřte 😉

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

3-4 hrsti sušených hub

1 velký batát

150 g zakysané smetany (min. 15%)

1 cibule

plátek másla

4 vejce

4 lžíce jablečného octa

2 bobkové listy

sůl

pepř

svazek čerstvého kopru

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Kulajda

Připravte si houby – zmrazené nechte povolit, sušené namočte minimálně na 30 minut do horké vody (vodu pak nevylévejte, ale použijte ji do polévky).

Na másle si na mírném plameni zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile zesklovatí, přidejte houby, bobkové listy a vše zalijte cca 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru.

Nakrájejte oloupaný batát na kostičky a ty přihoďte do polévky. Vařte cca 5-10 minut.

Pak z polévky vyberte přibližně polovinu batátů a hub a dejte je zatím stranou.

Z polévky vyndejte bobkové listy a pak obsah hrnce rozmixujte dohladka.

Do polévky vraťte vyjmuté batáty a houby, které jste si dali předtím stranou, přidejte zakysanou smetanu a krátce prohřejte.

Osolte a opepřete podle chuti, pro typickou chuť přilijte do polévky i trošku octa (popřípadě si může každý polévku dochutit octem přímo na talíři podle svého).

Ztracené vejce

Kulajda se podává s uvařeným vejcem. Je buď možné vejce na závěr rozmíchat do polévky a krátce povařit, nebo můžete do talíře při podávání nasypat vejce natvrdo pokrájené na kostičky. Osobně mám ale nejraději kulajdu se ztraceným vejcem.

Pro jeho přípravu si přiveďte v hrnci k varu vodu.

Jakmile voda začne vřít, přelijte do ní trošku octa.

Stáhněte teplotu plotýnku, aby voda přestala vřít (ideální jsou jemné bublinky).

Pomocí míchání lžící vytvořte v horké vodě vír a do jeho středu pomocí naběračky opatrně vložte rozklepnuté syrové vejce.

Bílek se díky víru obalí okolo žloutku (žloutek se tzv. „ztratí“) a varem ztuhne, žloutek ale zůstane krásně tekutý. Až ho rozkrojíte v talíři s polévkou, krásně ji chuťově doplní.

Vejce nechte dojít v horké vodě cca 3-4 minuty.

Polévku podávejte horkou, posypanou pokrájeným čerstvým koprem a doplněnou jedním vejcem. Jeho úpravu nechám na vás, osobně ale hlasuji za ztracené vejce 😉

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

12 Recenzí / komentářů

Danwe

16 února, 2016

Lahoda to byla a veliká!
Má reputace „ne moc dobrá kuchařka“ začíná být v ohrožení 😉

Lucie

16 února, 2016

😀

Nina

1 dubna, 2016

Kulajdu zbožňuju a dlouho jsem myslela na paleo verzi, konečně jsem našla tenhle úžasný recept! 🙂

Lucie

1 dubna, 2016

Díky za pochvalu, taky kulajdu miluju 🙂

Šárka

6 února, 2017

Luxus :-p

Lucie

7 února, 2017

Ale to ráda slyším (čtu) 😉

Monika

23 listopadu, 2017

Kulajda je výborná! Šla by něčím nahradit zakysaná smetana? Prosím o radu, Lucie 🙂

Lucie

24 listopadu, 2017

Mám radost, že chutnalo 🙂 Kysanou smetanu můžete nahradit pár hodin namočenými kešu, které potom rozmixujete s troškou čerstvé vody do krému a polévku malinko víc přikyselíte.

Klára

28 května, 2018

Prosím, zakysaná smetana jako mléčný výrobek nevadí?

Lucie

28 května, 2018

Nejsem si jistá, jestli chápu otázku 🙂 Čemu to vadí? Pokud máte na mysli Paleo, tak tímto stravovacím stylem recept označený není. Vyhovuje pravidlům Primal.

Zuzka

9 ledna, 2020

Vynikající, použila jsem dýni a obyčejnou smetanu a fungovalo to skvěle!

Lucka

9 ledna, 2020

Mám velkou radost, že chutnalo. Moc děkuji za vložení komentáře a sdílení tipu na obměnu 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0