📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuřecí polévka s masovými knedlíčky

Kuřecí polévka s masovými knedlíčky

  , ,   , , , , ,   , , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Kuřecí polévka s masovými knedlíčky
5.0 4

Kuřecí polévka je tradiční a oblíbená klasika. Nikoho chuťově neurazí, ale většinou také ani nijak výrazně nenadchne. Co na to jít jednou malinko trošku jinak? Z téměř těch samých surovin totiž můžete připravit krásně hustou a sytou polévku, kterou si každý zamiluje na první ochutnání ❤️ Alespoň u nás doma to platí do posledního člena rodiny.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 35 minut
  • 5 minut

    1 hodina 35 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

VÝVAR

1,2 kg celého kuřete (bez drobů) nebo stehen

voda podle potřeby

1 lžíce jablečného octa

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

10 kuliček celého pepře

POLÉVKA

30 g másla *

100 g cibule

60 g řapíkatého celeru

160 g mrkve

80 g petržele

80 g pórku

1 stroužek česneku

200 g kedlubny nebo ředkve

60 g smetany ke šlehání (volitelně) *

KNEDLÍČKY

1 vejce

1 g jedlé sody (volitelně)

20 g mandlové mouky (neodtučněné)

3 stroužky česneku

1 velká hrst čerstvé petrželky nebo libečku

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 35 minut
  • 5 minut

    1 hodina 35 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

VÝVAR

Z kuřete či stehen vyřízněte cca 300 g masa a dejte zatím stranou (později z něj připravíme masové knedlíčky).

Ořezané kuře vložte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby bylo kompletně ponořené.

Přidejte ocet a vodu přiveďte k jemnému varu. Pomocí malého sítka nebo lžíce odstraňte vznikající pěnu.

Až se pěna přestane tvořit, přidejte bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl.

Za velmi jemného tvoření bublinek vařte nezakryté 60-80 minut, dokud kuřecí maso nepůjde velmi snadno oddělit od kosti.

Pak obsah hrnce slijte přes husté síto. Vývar dejte zatím stranou (mělo by ho být cca 900 ml, případně ho svařte na odpovídající množství) a z uvařeného kuřete oberte maso.

Obrané uvařené maso nakrájejte na kousky, zalijte troškou vývaru (aby zbytečně neoschlo), zakryjte a uložte zatím do lednice.

POLÉVKA

V širším hrnci rozehřejte máslo a nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou a jemně osolenou cibuli.

Přidejte nadrobno nakrájený řapíkatý celer a 2 minuty restujte.

Vmíchejte na půlkolečka nakrájenou mrkev a petržel. Za velmi častého promíchání restujte další 2 minuty.

Nakonec přisypte na nudličky nakrájený pórek, rozdrcený česnek a také menší kostky kedlubny či ředkve.

Krátce zeleninu opečte a pak zalijte cca 900 ml scezeného vývaru.

Vařte přibližně 15 minut do změknutí.

Část polévky odeberte stranou a rozmixujte co nejvíce dohladka.

Rozmixovanou zeleninu vraťte do hrnce, přilijte smetanu (volitelně) a polévku dochuťte solí a pepřem.

Vmíchejte obrané uvařené maso a krátce prohřejte.

Nakonec přidejte uvařené masové knedlíčky (viz další bod).

Polévku podávejte posypanou lístky čerstvé petrželky nebo libečku.

Uložená v lednici vydrží několik dní, lze ji případně i zamrazit.

KNEDLÍČKY

Zatímco se vaří zelenina, připravte masové knedlíčky.

Syrové maso, které jste na začátku ořezali z kuřete, nakrájejte na malé kostky a následně rozdrťte v elektrickém sekáčku spolu s vejcem a jedlou sodou (volitelně).

Do jemné masové pasty vmíchejte mandlovou mouku (pokud se vyhýbáte ořechům, vynechejte ji), najemno utřený česnek, nadrobno nasekanou petrželku nebo libeček, sůl a pepř.

Pomocí mokrých rukou či lžičky z těsta vytvořte kuličky nebo nočky a ty vhazujte do vroucí osolené vody.

Až knedlíčky vyplavou na hladinu, vařte je dalších cca 5 minut.

Uvařené knedlíčky slijte a pak přidejte do hotové polévky.

TIPY

S přidávanou solí na začátku vaření kuřete to zbytečně nepřežeňte. Počítejte se zredukováním množství vývaru. Takže jí dejte jen tolik (cca 6-9 g), aby ochutila maso, ale slanost vývaru nebyla zatím vyloženě výrazná.

Pokud vám vyšlo více obraného uvařeného masa (záleží na konkrétně zvoleném části kuřete), než je potřeba do polévky, uložte ho do lednice a použijte na přípravu jiných jídel. Například kuřecího salátu se žampióny, bude se hodit i jako náplň tortill nebo na doplnění rychlých zeleninových směsí z pánve.

V případě, že máte na přípravu polévky více času, můžete pro dosažení výraznější chuti obrané uvařené kuřecí kosti ještě vrátit do vývaru a vařit další cca 1 hodinu (už nepřidávejte obranou kůži).

Přípravu polévky můžete rozdělit do 2 dnů. Nejprve připravte vývar, ten nechte zchladnout a z jeho povrchu pak případně seberte přebytečný tuk. Pro tento účel můžete také teplý vývar přelít do vysoké úzké nádoby a po krátkém odstátí pomocí lžíce z hladiny odebrat nadbytečný tuk.

Pokud nemáte rádi krémové polévky, zeleninu mixovat nemusíte. Lze vynechat i přidání smetany (například v paleo či Whole30 verzi).

Jestliže naopak chcete dosáhnout krémové konzistence, ale vyhýbáte se mléčným výrobkům, polévku zjemněte přidáním syrového žloutku (na 5-6 porcí 2 žloutky). Ten pak v polévce už jen prohřejte, ale vyloženě prudce nevařte. Variantou je i rozmixování pár předem namočených kešu ořechů.

Jedlá soda přidávaná do masové směsi pomáhá zjemnit konzistenci knedlíčků, aby byly více nadýchané. Ale nepřežeňte to s jejím množstvím, protože pak má výraznou nepříjemnou pachuť. Můžete ji případně zcela vynechat.

Při přípravě knedlíčků nejprve jeden uvařte, ochutnejte a pak masovou směs podle potřeby ještě osolte a opepřete.

Dostatečné provaření knedlíčků zkontrolujte překrojením jednoho z nich. Pokud bude světlý i v samém středu, máte hotovo.

V Keto variantě snižte množství použité mrkve a petržele.

* V bezmléčné, paleo či Whole30 verzi máslo nahraďte ghee nebo olivovým olejem a smetanu vynechte, nebo využijte některý z tipů na konci receptu.
Reálné množství tuku na 1 porci (a tudíž i celková kalorická hodnota) bude nižší, než je uvedeno, protože uvařenou kůži v jídle nepoužijete (a možná odeberete tuk i z vývaru). Proto to spočítat přesně nelze.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota570 kcal / 2370 kJ *
Sacharidy11 g
Tuky42 g *
Bílkoviny33 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

16 Recenzí / komentářů

Jana P.

18 ledna, 2023

Další fantastická polévka. Zasytí, zahřeje, recept je skvěle napsaný. Děkuji, zařazuji si ho mezi své oblíbené recepty.

Lucka

19 ledna, 2023

Jano, mám velkou radost, že jste si pochutnala! ❤️ Tohle je moje oblíbená, tak jsem moc ráda, že se stala oblíbenou i u vás 🙂
Děkuji za milý komentář.

Kateřina

20 ledna, 2023

Tak tato polévka je naprosto luxusní! Už samotný čirý vývar, naprosto výborný, ale ovšem pak jako celek s těmi knedlíčky! No rozhodně se zařadí mezi mé stálice:)) Děkuji moc za recept:))

Lucka

21 ledna, 2023

Mám velkou radost, že se polévka povedla a že jste si pochutnala! ❤️ Děkuji za milý komentář. Zařazení mezi oblíbené recepty beru jako velkou pochvalu 🙂

Ludmila

13 února, 2023

Výborná polévka, určitě zařadím a budu vařit i do práce. Skvěle napsaný postup. Děkuji moc a těším se na další recepty.

Lucka

13 února, 2023

Ludmilo, děkuji za milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že jste si pochutnala.

Lubomír

23 února, 2023

Fakt čumím…krásne napísaný recept a k chuti sa vyjadrím zajtra Idem na to…

Lucka

23 února, 2023

Lubomíre, děkuju za pochvalu ❤️ Těším se na zprávu, jak vám chutnalo. Doufám, že bude a hodně 🙂

Věra

6 listopadu, 2023

Bohužel nemám řapíkaté celer

Lucka

6 listopadu, 2023

Tak ho vynechte 🙂

Věra

9 listopadu, 2023

Dobrý večer nakonec jsem sehnala řapíkatý celer a polévka se mi povedla je to vynikající recept děkuji

Lucka

9 listopadu, 2023

Dobrý večer, děkuji, že jste se vrátila s komentářem, jak se vám polévka povedla. Mám radost, že jste si pochutnala ❤️

Len

7 října, 2024

Lucko, kolik by se mělo dát mrkve pro keto verzi polévky? Děkuji.

Lucka

7 října, 2024

Jako Keto mám označené recepty, které se vejdou se sacharidy do 10 g na 1 porci. Tady “přebývá” 1 g, takže pro zařazení pod Keto stačí odebrat opravdu jen trošku mrkve a petržele (cca 10 %). Anebo to nechat, jak to je, a ubrat na jiném jídle.
Tohle řešení hodně záleží na tom, co považujete za Keto a jak máte přesně postavený jídelníček 🙂

Hana

10 listopadu, 2024

Mám dotazy : jaký význam má jablečný ocet ve vývaru , proč soda ,a jaký je rozdíl mezi máslem a ghí v souvislosti s bezlaktozovou stravou .Děkuji za odpovědi . ( Polévka vypadá báječně ! )

Lucka

11 listopadu, 2024

Jablečný (nebo i jiný) ocet se při přípravě kostního vývaru přidává do vody, protože pomáhá narušovat strukturu kostí a chrupavek, a tím lépe extrahovat minerály a kolagen. Tedy tvrdí se to. Nakolik je to pravda, neumím posoudit, ale každopádně mi takový vývar pak více chutná. Jeho chuť mi přijde intenzivnější a zároveň jakoby “čistší”. Jakýkoliv náznak kyselosti tam ale není, takže se toho člověk nemusí bát.
Soda se do masových knedlíčků přidává pro větší nadýchanost. Zásaditost sody narušuje masová vlákna, mění strukturu masa (trochu pak připomíná jakoby párky), teplé knedlíčky nabydou a nafouknou se. Můžete se s tím setkat třeba i při přípravě čevapčiči nebo v asijské kuchyni u masových stir-fry.
Správně připravené ghee je čistý mléčný tuk. Neobsahuje laktózu a ani kasein. Ty jsou během přípravy odstraněny. Proto lze ghee používat i tam, kde jsou jinak mléčné výrobky vyloučené.
Doufám, že se mnou recept na kuřecí polévku vyzkoušíte. Pochutnáte si ❤️ Je pracnější, uznávám. Ale po ochutnání člověk toho času vůbec nelituje a naopak si říká, že mohl připravit větší množství. Alespoň já to tak mám 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0