🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 1000+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

KOREJSKÝ ZÁZRAK V MISKÁCH

Malé porce, velká radost – to je tajemství korejského stolování. Pokud jste viděli nějaký korejský seriál, určitě jste si všimli, že při rodinných večeřích nebo slavnostnějších příležitostech byla u mnoha jídel na stole spousta malých misek s různými druhy zeleniny a omáček. Tyto misky se nazývají banchan (반찬, vyslovuje se jako bančan) a jsou neodmyslitelnou součástí korejské kuchyně.

Jsou to něco jako přílohy, které doplňují hlavní misku, obvykle s rýží nebo nudlemi. Mohou být studené i teplé, sladké či pikantní, vařené nebo nakládané. Většinou se jedná o zeleninu, ale mohou být i s masem, rybami nebo vejci. Dodávají jídlu rozmanitost a osobitou chuť, protože si díky nim můžete jídlo sestavit přesně podle sebe.

Stačí se nechat vést svými chuťovými pohárky. Není žádné pravidlo, které druhy banchanu se k čemu hodí a jak je máte kombinovat. Můžete si vybrat podle toho, co vám chutná nebo co vás zaujme. Můžete si tak vyzkoušet různé kombinace a experimentovat s chutěmi. Banchany jsou navržené tak, aby se vzájemně doplňovaly a vyvažovaly chutě hlavního pokrmu. Pokud jíte něco mastného, zkuste si dát něco kyselého jako protiváhu (třeba nakládanou ředkev ke smaženému kuřeti). Pokud jíte něco slaného, přidejte něco osvěžujícího (sezamový špenát k nakládaným vejcím). Pikantní jídla zase skvěle vyvažují sladké omáčky, které pálivost zjemní.

Jako základ můžete použít chuťově neutrální nudle či rýži (klidně i tu květákovou) a sestavit si misku nebo i jednotlivá sousta přímo na lžíci přesně podle sebe. Stačí přidat třeba trošku dušeného masa a kimči. Vše pokapat sójovou omáčkou, sezamovým olejem a/nebo chilli pastou. A nakonec posypat třeba sezamovými semínky a jarní cibulkou. Lahoda!

Stravování ve stylu banchan je nejen zábavné a pestré, ale také snadné na přípravu. Stačí ohřát rýži (ta se připraví téměř sama v automatickém rýžovaru, který je samozřejmou součástí každé korejské domácnosti) a na stole ji doplnit alespoň dvěma různými předem připravenými banchany. Ty můžete zakoupit v obchodě či restauraci a uložit na později do lednice. Korejci žijí velmi rychle (tzv. ppalli ppalli) a na každodenní vyvařování nemají čas. Proto je tohle “sestavování jídla na stole” pro ně velmi typické.

Druhy a rozmanitost banchanu se liší podle aktuální sezóny, regionu a také příležitosti, při které je jídlo podávané. Jsou považovány za projev pohostinnosti a péče o hosty nebo rodinu. Čím více jich je servírováno, tím formálnější a důležitější je jídlo. Banchany jsou také sdílené mezi všemi strávníky u stolu jako způsob komunikace a sounáležitosti.

Jaké jsou nejznámější a nejoblíbenější druhy banchanu?

  • Kimchi – fermentovaná zelenina nebo bylinky, velmi často s chilli a kořením, je nejznámější korejským banchanem (viz kimči, nabak nebo kkakdugi tady u mě na stránkách)
  • Namul – čerstvá nebo vařená zelenina ochucená solí, sezamovým olejem, česnekem a dalšími surovinami, podávaná teplá nebo studená (například sezamový špenát)
  • Jorim – pokrmy z dušeného či vařeného masa, ryb, mořských plodů či zeleniny a sójové omáčky, například dubu-jorim z tofu, gyeran-jorim z vajec a gamja-jorim z brambor
  • Jeon – smažené placky nebo plátky surovin obalených v těstíčku z mouky a vajec, nejčastěji připravené ze zeleniny, mořských plodů nebo sýra, například pajeon s cibulkou, hobakjeon s cuketou a kimchijeon s kimči
  • Bokkeum – smažené pokrmy z masa, ryb, mořských plodů, tofu nebo nudlí s kořením či omáčkou, například dak-bokkeum s kuřecím masem nebo velmi oblíbené japchae s nudlemi ze sladkých brambor
  • Muchim – salátové pokrmy ze zeleniny, mořských řas, nudlí nebo rýže ochucené solí, octem a chilli pastou, například miyeok-muchim s řasou wakame a kongnamul-muchim se sójovými klíčky

Banchan jsou skvělým způsobem, jak si užít korejskou kuchyni a kulturu. Jsou plné chutí, barev a života. Zkuste je někdy ochutnat a nechte se okouzlit malými kousky Koreje na talíři ❤️

 

Na závěr přidávám recept na jednoduchý banchan z okurek Oi-muchim:

  • 2 okurky
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce chilli pasty gochujang
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu nebo jiného vhodného sladidla
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1 lžička nasekané jarní cibulky

Omyté okurky nakrájejte na tenké plátky, posypte solí a promíchejte. Nechte je odpočívat asi 15 minut, aby se z nich uvolnila voda. V míse smíchejte chilli pastu, rýžový ocet, med nebo sladidlo a sezamový olej.
Okurky dobře vymačkejte, přidejte do mísy k zálivce a promíchejte. Posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou.

Dobrou chuť! 맛있게 드세요!

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0