Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
40 Recenzí / komentářů
Lucka
3 února, 2022
Dobrý den, Jano. Vůbec se toho nebojte 🙂 U kimchi je obrovskou výhodou, že nemusíte řešit pečlivé ponoření zeleniny do nálevu, protože před nežádoucími bakteriemi ho chrání vyšší množství chilli.
Na kvašení můžete použít jakékoliv sklenice, i ty zavařovací. Jen se vyhněte kovovým nádobám a nejlépe také plastovým. Sklo je úplně optimální.
S kimchi držím palce! dejte pak vědět, jak se povedlo 🙂
Lubica Gulasova
9 února, 2022
Dobry den.
Rada by som kimchi vyskusala…Nemam ale skusenosti s rybacou omackou…Kde ju viem kupit? Zalezi na jej druhu? Viete mi odporucit nejaku konkretnu? Dakujem
Lucka
10 února, 2022
Dobrý den, rybí omáčka má hodně specifickou a na první zkušenost ne úplně příjemnou vůni. Ale dodává jídlům nezaměnitelnou umami chuť, která je pro asijská jídla tak typická.
Proto si nejdříve sežeňte menší lahvičku a vyzkoušejte ji. Ne každý si na ni zvykne, ale hodně lidí ji naopak miluje.
Pokud nejste až tak striktní co se týká složení, vyhovující rybí omáčka je tato https://omacky.heureka.cz/squid-brand-rybi-omacka-60ml/#prehled/
Top složení (ale mnohem hůře se shání) má Red Boat https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=rybi+omacka+red+boat
Klára Fusková
19 května, 2022
Lucko Grusová, nikdo na světě nedokáže tak dokonale popsat v receptech postup, ingredience, jejich případnou náhradu a konečný efekt jako ty. Jsi prostě úžasně precizní, důsledná a dokonalá! Děkuji!
Já dělám něco velice podobné z čerstvého bílého zelí, podle rodinného receptu minimálně z dob Rakousko-Uherska. Nepřidávám vodu, ale nasolenou zeleninu nechám postát, dokud nezačne měknout. Pak ji několikrát opakovaně promačkávám, až se z ní začne uvolňovat šťáva. Poté ji již jenom přikryju a zatížim (třeba nádobou, nebo plastovým pytlíkem s vodou) a nechám projít blahodárným mléčným kvašením. Když to kvašení začne být cítit a jsou viditelné bublinky (přibližně po 1-2 dnech), tak se je snažím vyhnat/ vytlačit speciálně k tomu určeným dřevěným pěchovadlem, které je k dostání na farmářských trzích. Zeleninu znovu zatížím. Tento postup opakuji v následujících dnech ještě několikrát, dokud kvašení neskončí. Pak obsah přendám do zavařovacích sklenic (přebytečnou tekutinu vypiju, nebo použiju jako zálivku na salát), uzavřu a skladuji v lednici i několik týdnů dokud se nespotřebuje.
Co se týká ingrediencií, babička tam dávala jako základ to bílé zelí a pak všechnu zeleninu, která jí na zahradě zrovna přebývala. My děti sme milovaly zejména jednoduchou nasládlou kombinaci se strouhanou mrkví. Děda zase verzi s čerstvou paprikou, cibulí, okurkou a květákem. Pro lepší trávení přidávala též pár zrníček hořčice a koriandru.
Lucka
20 května, 2022
Kláro, moc děkuju za milou pochvalu! ❤️ Někdy je mi to moje „románové“ psaní receptů vyčítáno 😀 Ale já se prostě jen snažím, aby se při přípravě v receptech nikdo neztratil, aby se jídlo vždy povedlo a hlavně chutnalo. Tak moc děkuju za milá slova. Potěšila 🙂
Také moc děkuju za úžasný tip a skvěle popsaný popsaný postup přípravy kvašeného zelí se zeleninou. Úplně se mi sbíhají sliny, jen to čtu ❤️
Olga Whittaker
2 října, 2022
Dobrý den, po dlouhém váhání jsem se do toho pustila. Výsledek zdá se být dobrý, jen jsem tam dala asi nějaké ostřejší chilli. Pálí to teda dost a ti mi normálně ostré nedělá problémy. Dá se to ještě nějak upravit, stáhnout tu ostrost/pálivost?
Lucka
2 října, 2022
Dobrý den, kimchi už máte zkvašené? Kvašením se pálivost o něco sníží.
Pokud už je prokvašené a přesto příliš pálí (ale správné kimchi by mělo být pikantní), moc s tím už nic nenaděláte. Jedině připravit další várku s nižším množstvím chilli a následně je smíchat.
Jestliže jste použila klasické chilli (ne to korejské), je potřeba ho dát o něco méně. Je to více rozepsané v poznámkách. Ale pro větší přehlednost jsem to ještě více zvýraznila.
Tereza
3 října, 2022
Dobry vecer, diky moc za dobre prehledny recept, prave cekam az mi zeli zmekne, a ta pasta voni neskutecne krasne. Hledala jsem nejaky dobre srozumitelny recept dlouho a Vas se mi libil nejvic. Jestli se mi povede, chystam se pro kolegyni na vegan verzi, supr ze tu mate uvedene alternativy. Tesim se az bude hotovo 🙂
Lucka
4 října, 2022
Dobrý den, doufám, že se vše povedlo a kimchi už čeká na první bublinky 🙂
Držím palce, ať vše vyjde ❤️ Budu moc ráda, když pak dáte vědět 🙂
Miroslav
8 října, 2022
Tip na gochugaru…Korea Mart, Gorazdova 3, nebo Evropská 92, u stanice Na Pískách
Rena
8 října, 2022
Výborný a podrobný popis receptu. Děkuji
Lucka
8 října, 2022
Miroslave, díky za tipy na nákup gochugaru ❤️
Lucka
8 října, 2022
Děkuji za milý komentář a pochvalu 🙂 Doufám, že se vám podle receptu kimchi povede a pochutnáte si ❤️
Jirka
30 října, 2022
Lucko jste můj třetí pokus. První dva šly do koše, bohužel směs mi nezačal kvasit, mám podezření na rýžovou mouku tak snad už si konečně pochutnám
Lucka
31 října, 2022
Jirko, tak to nám držím společně palce! Ale věřím, že se tohle kimchi povede ❤️ Pokud nic výrazně nezměníte, není důvod, aby to neklaplo.
Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se kimchi podařilo 🙂
Tereza
23 listopadu, 2022
Od toho rijna uz delam podle Vaseho receptu asi 5. davku, je skvele a mizi neskutecne rychle 😀 mam uz nactenych i par knizek od korejcu ale vas recept vede 🙂 do davky co jsem dneska delala jsem pouzila porek misto cibulky, to jsem nacetla a jsem zvedava jestli to zmeni chut. delala jsem podle vas i kvasenou redkev a pecka. Dik za jednoduchy recept co me popostrcil 🙂
Lucka
23 listopadu, 2022
Jeee, to mám radost, že kimchi tak chutná! ❤️ Je to láska, že?
Pórek bude myslím skvěle fungovat. Oni Korejci ostatně stejně používají malilinko jinou zeleninu než my. Snad až na to zelí, to je stejné 🙂 Ale pórek bude skvělá varianta.
Děkuju za milý komentář. Jsem moc ráda, že vás recept popostrčil a že vám kimchi chutná ❤️
Vilma
24 listopadu, 2022
Ahoj Lucko, zkusila jsem první várku, povedla se, ale bylo méně šťávy. Teď jsem v druhé varce nechala více vody, ale už je to pět dnů a zelí je hodně slané. Můžu tu slanost něčím snížit? Moc díky
Lucka
24 listopadu, 2022
Ahoj, Vilmo. To mě mrzí, že kimchi úplně nevyšlo 🙁 Zelí je potřeba slít a propláchnout. Pokud se použije přímo ten lák, ve kterém se zelí namáčí, chápu, že je to moc slané.
Je slané přímo zelí, nebo jen ten lák? Jediné, co mě napadá, je přidání čisté vody, nebo udělání druhé dávky, která nebude tak výrazně slaná, a následné promíchání.
Aleš Milec
5 prosince, 2022
Co myslíte? Dají se použít i zelená rajčata?
Lucka
6 prosince, 2022
Myslím, že by to mohlo fungovat 🙂 Zelená rajčata jsem sice nikdy kvasit nezkoušela, ale vím, že Korejci dělají i rajčatové kimchi a zelená rajčata se běžně kvasí, tak by to mělo jít.
Pokud zkusíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak to dopadlo ❤️
https://www.zkvaseno.cz/nezrala-rajcata
Terka
11 prosince, 2022
Dobrý den
kde v celnici je ta korejská prodejna? Nějak si vybavuji jenom SIA – restaurace. A lze tam sehnat i tu rybí omáčku?
Děkuji a kimchi zdar!
Lucka
12 prosince, 2022
Dobrý den, prodejna K-food je kousek před Sia restaurací (směrem od Nám. Republiky) https://goo.gl/maps/ceCmqXQTtzvuNjU79
Rybí omáčku mají také 🙂
Adam
15 prosince, 2022
Dobrý den, chystám se na přípravu kimchi podle vašeho receptu, který mě zaujal nejvíce. Mám na to připravenou dózu která je přímo určena na kimchi/kvašení/fermentaci (viz odkaz)
https://www.amazon.com/Authentic-Crazy-Korean-Cooking-Container/dp/B00NO8SXKE
Je ale z plastu a tak se ptám proč plastovou nádobu nedoporučujete?
Děkuji 🙂
Lucka
15 prosince, 2022
Dobrý den, Adame, zastávám názor, že plast není dostatečně odolný proti dlouhodobému působení kyselého prostředí při kvasném procesu (podobně jako kov). Proto spíše doporučuji použití skleněné nádoby.
Ale je pravda, že Korejci běžně v plastových nádobách kimchi kvasí. Takže záleží na vás 🙂
Jirka
30 prosince, 2022
Dobrý den, v popisu není napsáno, že se má kimchi po vměstnání do sklenice zalít vodou. Tedy se voda nepoužívá či se uvolní ze zelí? Dle těch obrázků to vypadá jako by tam bylo více pasty/vody, než odhaduji dle toho množství. Tak se jen chci před prvním pokusem zeptat 🙂 A ještě jeden dotaz, je možno použít sušený/granulovaný zázvor?
Lucka
30 prosince, 2022
Dobrý den, kimchi se vodou nezalívá 🙂 Šťávy se vytvoří dostatek z namočeného změklého zelí a z kořenicí pasty.
Granulovanému zázvoru bych se spíše vyhnula. Netvrdím, že to s ním nepůjde, ale čerstvý zázvor má nejen lepší chuť, ale pomáhá kimchi, aby lépe zkvasilo.
Držím palce s prvním kimchi, ať se povede a chutná ❤️
Marek
23 ledna, 2023
Dobrý den Lucko,
absolutní špička – děkuji mockrát.
Už to jedu poněkolikáté – už zpaměti.
téměř totožné s „kyblíkovým kimchi“ (kupovaným 🙂 )
– možná i lepší! (nehledě na finanční úsporu)
Moc děkuji
S pozdravem Marek
Lucka
24 ledna, 2023
Dobrý den, Marku,
to já děkuju! Mám velkou radost, že se vám kimchi podle receptu povedlo a chutná vám ❤️
Díky za milý komentář, Lucka
Kačka
6 února, 2023
Dobrý den,
mohu se zeptat jak uchovat větší množství sklenic mimo lednici? Je nutné kimchi například zavařit nebo vydrží i několik měsíců mimo lednici?
Děkuji za odpověď.
Lucka
6 února, 2023
Dobrý den, Kačko 🙂 Myslím, že bohužel to úplně dobře nepůjde. Kimchi by se mělo uchovávat v chladu, protože v teple bude dál kvasit. Ono tedy kvasí i v chladu, ale zdaleka ne tak rychle. Kvašením se bude měnit chuť na výrazně kyselou a také hrozí (díky vznikajícímu plynu), že vám sklenice bouchnou.
Ani zavaření bych nevolila. Vyšší teplota zničí vše, co dělá kimchi tak zdraví prospěšným.
Pavel
12 února, 2023
Dobrý den, dnes dělám podle vašeho receptu kimchi, postup perfektně popsán. Dám vědět za pár dnů jak chutná, už se těším až bude v asijské polévce, tu dělám samozřejmě domácí ne kupovanou.
Lucka
13 února, 2023
Dobrý den, Pavle, s kimči držím palce. Doufám, že se perfektně povede a pochutnáte si ❤️ Budu se těšit na zprávu.
Zdenka
16 února, 2023
Perfektní, Lucinko! Také jsem se kimchi bála, ale podle vás vařím ráda, takže jsem do toho šla. Je výborné a já jsem na sebe pyšná.
Lucka
17 února, 2023
Zdenko, moc děkuju za milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že se vám kimči povedlo a pochutnala jste si. Beru jako velkou pochvalu, že jste obavy překonala a pustila se se mnou do jeho přípravy 🙂 Máte na co být pyšná! ❤️
Roman
11 března, 2023
No já ho poprvé dělal podle jiného receptu a vůbec se nepovedlo… Teď to zkouším podle Vašeho receptu, zatím to chutná mnohem lépe než to předešlé. Jen to vůbec nemám červené, jen tak trošku nádech. Použil jsem normální Chili kousky.
Lucka
11 března, 2023
Tak to moc doufám, že druhý pokus vyjde na jedničku s hvězdičkou a na kimči si pochutnáte ❤️
Pokud jste nepoužil klasické korejské chilli, které je hodně barevně výrazné, a dal klasické v menším množství, stejně rudé barvy nedosáhnete. Ale na výsledné kvašení by to vliv mít nemělo 🙂 Pokud vám domácí kimči zachutná, vřele doporučuji korejské gochugaru pořídit. Nejen že je krásně barevné, ale i příjemně chutná ❤️
Mike
20 března, 2023
Výborný recept. Kimchi jsme si poprvé koupili přes net, ať známé tu chuť odjinud. Poté jsme si řekli, že zkusíme udělat po domácku. Zprvu jsme udělali podle jiného receptu a nebylo to vůbec špatný. Poté jsme narazili na tenhle a musím říct, že to předčilo jak první domácí výrobu ale zároveň i zakoupené kimchi přes net. Velká chvála, tohle se bude těžko překonávat.
Lucka
20 března, 2023
Děkuju za komentář a pochvalu receptu. Mám velkou radost, že se vám domácí kimchi povedlo a pochutnali jste si ❤️
Jana
3 února, 2022
Dobrý den, Lucie. Již dlouho se na kimči chystám, ale stále jsem se toho bála -z podobných důvodů, jako Vy. Teď, po přečtení Vašeho fotoseriálu si troufnu. Jen mám dotaz na sklenice. Musí být nějaká speciální nebo i obyčejná zavařovací?