Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
157 Recenzí / komentářů
Lucka
3 února, 2022
Dobrý den, Jano. Vůbec se toho nebojte 🙂 U kimchi je obrovskou výhodou, že nemusíte řešit pečlivé ponoření zeleniny do nálevu, protože před nežádoucími bakteriemi ho chrání vyšší množství chilli.
Na kvašení můžete použít jakékoliv sklenice, i ty zavařovací. Jen se vyhněte kovovým nádobám a nejlépe také plastovým. Sklo je úplně optimální.
S kimchi držím palce! dejte pak vědět, jak se povedlo 🙂
Lubica Gulasova
9 února, 2022
Dobry den.
Rada by som kimchi vyskusala…Nemam ale skusenosti s rybacou omackou…Kde ju viem kupit? Zalezi na jej druhu? Viete mi odporucit nejaku konkretnu? Dakujem
Lucka
10 února, 2022
Dobrý den, rybí omáčka má hodně specifickou a na první zkušenost ne úplně příjemnou vůni. Ale dodává jídlům nezaměnitelnou umami chuť, která je pro asijská jídla tak typická.
Proto si nejdříve sežeňte menší lahvičku a vyzkoušejte ji. Ne každý si na ni zvykne, ale hodně lidí ji naopak miluje.
Pokud nejste až tak striktní co se týká složení, vyhovující rybí omáčka je tato https://omacky.heureka.cz/squid-brand-rybi-omacka-60ml/#prehled/
Top složení (ale mnohem hůře se shání) má Red Boat https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=rybi+omacka+red+boat
Klára Fusková
19 května, 2022
Lucko Grusová, nikdo na světě nedokáže tak dokonale popsat v receptech postup, ingredience, jejich případnou náhradu a konečný efekt jako ty. Jsi prostě úžasně precizní, důsledná a dokonalá! Děkuji!
Já dělám něco velice podobné z čerstvého bílého zelí, podle rodinného receptu minimálně z dob Rakousko-Uherska. Nepřidávám vodu, ale nasolenou zeleninu nechám postát, dokud nezačne měknout. Pak ji několikrát opakovaně promačkávám, až se z ní začne uvolňovat šťáva. Poté ji již jenom přikryju a zatížim (třeba nádobou, nebo plastovým pytlíkem s vodou) a nechám projít blahodárným mléčným kvašením. Když to kvašení začne být cítit a jsou viditelné bublinky (přibližně po 1-2 dnech), tak se je snažím vyhnat/ vytlačit speciálně k tomu určeným dřevěným pěchovadlem, které je k dostání na farmářských trzích. Zeleninu znovu zatížím. Tento postup opakuji v následujících dnech ještě několikrát, dokud kvašení neskončí. Pak obsah přendám do zavařovacích sklenic (přebytečnou tekutinu vypiju, nebo použiju jako zálivku na salát), uzavřu a skladuji v lednici i několik týdnů dokud se nespotřebuje.
Co se týká ingrediencií, babička tam dávala jako základ to bílé zelí a pak všechnu zeleninu, která jí na zahradě zrovna přebývala. My děti sme milovaly zejména jednoduchou nasládlou kombinaci se strouhanou mrkví. Děda zase verzi s čerstvou paprikou, cibulí, okurkou a květákem. Pro lepší trávení přidávala též pár zrníček hořčice a koriandru.
Lucka
20 května, 2022
Kláro, moc děkuju za milou pochvalu! ❤️ Někdy je mi to moje “románové” psaní receptů vyčítáno 😀 Ale já se prostě jen snažím, aby se při přípravě v receptech nikdo neztratil, aby se jídlo vždy povedlo a hlavně chutnalo. Tak moc děkuju za milá slova. Potěšila 🙂
Také moc děkuju za úžasný tip a skvěle popsaný popsaný postup přípravy kvašeného zelí se zeleninou. Úplně se mi sbíhají sliny, jen to čtu ❤️
Olga Whittaker
2 října, 2022
Dobrý den, po dlouhém váhání jsem se do toho pustila. Výsledek zdá se být dobrý, jen jsem tam dala asi nějaké ostřejší chilli. Pálí to teda dost a ti mi normálně ostré nedělá problémy. Dá se to ještě nějak upravit, stáhnout tu ostrost/pálivost?
Lucka
2 října, 2022
Dobrý den, kimchi už máte zkvašené? Kvašením se pálivost o něco sníží.
Pokud už je prokvašené a přesto příliš pálí (ale správné kimchi by mělo být pikantní), moc s tím už nic nenaděláte. Jedině připravit další várku s nižším množstvím chilli a následně je smíchat.
Jestliže jste použila klasické chilli (ne to korejské), je potřeba ho dát o něco méně. Je to více rozepsané v poznámkách. Ale pro větší přehlednost jsem to ještě více zvýraznila.
Tereza
3 října, 2022
Dobry vecer, diky moc za dobre prehledny recept, prave cekam az mi zeli zmekne, a ta pasta voni neskutecne krasne. Hledala jsem nejaky dobre srozumitelny recept dlouho a Vas se mi libil nejvic. Jestli se mi povede, chystam se pro kolegyni na vegan verzi, supr ze tu mate uvedene alternativy. Tesim se az bude hotovo 🙂
Lucka
4 října, 2022
Dobrý den, doufám, že se vše povedlo a kimchi už čeká na první bublinky 🙂
Držím palce, ať vše vyjde ❤️ Budu moc ráda, když pak dáte vědět 🙂
Miroslav
8 října, 2022
Tip na gochugaru…Korea Mart, Gorazdova 3, nebo Evropská 92, u stanice Na Pískách
Rena
8 října, 2022
Výborný a podrobný popis receptu. Děkuji
Lucka
8 října, 2022
Miroslave, díky za tipy na nákup gochugaru ❤️
Lucka
8 října, 2022
Děkuji za milý komentář a pochvalu 🙂 Doufám, že se vám podle receptu kimchi povede a pochutnáte si ❤️
Jirka
30 října, 2022
Lucko jste můj třetí pokus. První dva šly do koše, bohužel směs mi nezačal kvasit, mám podezření na rýžovou mouku tak snad už si konečně pochutnám
Lucka
31 října, 2022
Jirko, tak to nám držím společně palce! Ale věřím, že se tohle kimchi povede ❤️ Pokud nic výrazně nezměníte, není důvod, aby to neklaplo.
Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se kimchi podařilo 🙂
Tereza
23 listopadu, 2022
Od toho rijna uz delam podle Vaseho receptu asi 5. davku, je skvele a mizi neskutecne rychle 😀 mam uz nactenych i par knizek od korejcu ale vas recept vede 🙂 do davky co jsem dneska delala jsem pouzila porek misto cibulky, to jsem nacetla a jsem zvedava jestli to zmeni chut. delala jsem podle vas i kvasenou redkev a pecka. Dik za jednoduchy recept co me popostrcil 🙂
Lucka
23 listopadu, 2022
Jeee, to mám radost, že kimchi tak chutná! ❤️ Je to láska, že?
Pórek bude myslím skvěle fungovat. Oni Korejci ostatně stejně používají malilinko jinou zeleninu než my. Snad až na to zelí, to je stejné 🙂 Ale pórek bude skvělá varianta.
Děkuju za milý komentář. Jsem moc ráda, že vás recept popostrčil a že vám kimchi chutná ❤️
Vilma
24 listopadu, 2022
Ahoj Lucko, zkusila jsem první várku, povedla se, ale bylo méně šťávy. Teď jsem v druhé varce nechala více vody, ale už je to pět dnů a zelí je hodně slané. Můžu tu slanost něčím snížit? Moc díky
Lucka
24 listopadu, 2022
Ahoj, Vilmo. To mě mrzí, že kimchi úplně nevyšlo 🙁 Zelí je potřeba slít a propláchnout. Pokud se použije přímo ten lák, ve kterém se zelí namáčí, chápu, že je to moc slané.
Je slané přímo zelí, nebo jen ten lák? Jediné, co mě napadá, je přidání čisté vody, nebo udělání druhé dávky, která nebude tak výrazně slaná, a následné promíchání.
Aleš Milec
5 prosince, 2022
Co myslíte? Dají se použít i zelená rajčata?
Lucka
6 prosince, 2022
Myslím, že by to mohlo fungovat 🙂 Zelená rajčata jsem sice nikdy kvasit nezkoušela, ale vím, že Korejci dělají i rajčatové kimchi a zelená rajčata se běžně kvasí, tak by to mělo jít.
Pokud zkusíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak to dopadlo ❤️
https://www.zkvaseno.cz/nezrala-rajcata
Terka
11 prosince, 2022
Dobrý den
kde v celnici je ta korejská prodejna? Nějak si vybavuji jenom SIA – restaurace. A lze tam sehnat i tu rybí omáčku?
Děkuji a kimchi zdar!
Lucka
12 prosince, 2022
Dobrý den, prodejna K-food je kousek před Sia restaurací (směrem od Nám. Republiky) https://goo.gl/maps/ceCmqXQTtzvuNjU79
Rybí omáčku mají také 🙂
Adam
15 prosince, 2022
Dobrý den, chystám se na přípravu kimchi podle vašeho receptu, který mě zaujal nejvíce. Mám na to připravenou dózu která je přímo určena na kimchi/kvašení/fermentaci (viz odkaz)
https://www.amazon.com/Authentic-Crazy-Korean-Cooking-Container/dp/B00NO8SXKE
Je ale z plastu a tak se ptám proč plastovou nádobu nedoporučujete?
Děkuji 🙂
Lucka
15 prosince, 2022
Dobrý den, Adame, zastávám názor, že plast není dostatečně odolný proti dlouhodobému působení kyselého prostředí při kvasném procesu (podobně jako kov). Proto spíše doporučuji použití skleněné nádoby.
Ale je pravda, že Korejci běžně v plastových nádobách kimchi kvasí. Takže záleží na vás 🙂
Jirka
30 prosince, 2022
Dobrý den, v popisu není napsáno, že se má kimchi po vměstnání do sklenice zalít vodou. Tedy se voda nepoužívá či se uvolní ze zelí? Dle těch obrázků to vypadá jako by tam bylo více pasty/vody, než odhaduji dle toho množství. Tak se jen chci před prvním pokusem zeptat 🙂 A ještě jeden dotaz, je možno použít sušený/granulovaný zázvor?
Lucka
30 prosince, 2022
Dobrý den, kimchi se vodou nezalívá 🙂 Šťávy se vytvoří dostatek z namočeného změklého zelí a z kořenicí pasty.
Granulovanému zázvoru bych se spíše vyhnula. Netvrdím, že to s ním nepůjde, ale čerstvý zázvor má nejen lepší chuť, ale pomáhá kimchi, aby lépe zkvasilo.
Držím palce s prvním kimchi, ať se povede a chutná ❤️
Marek
23 ledna, 2023
Dobrý den Lucko,
absolutní špička – děkuji mockrát.
Už to jedu poněkolikáté – už zpaměti.
téměř totožné s “kyblíkovým kimchi” (kupovaným 🙂 )
– možná i lepší! (nehledě na finanční úsporu)
Moc děkuji
S pozdravem Marek
Lucka
24 ledna, 2023
Dobrý den, Marku,
to já děkuju! Mám velkou radost, že se vám kimchi podle receptu povedlo a chutná vám ❤️
Díky za milý komentář, Lucka
Kačka
6 února, 2023
Dobrý den,
mohu se zeptat jak uchovat větší množství sklenic mimo lednici? Je nutné kimchi například zavařit nebo vydrží i několik měsíců mimo lednici?
Děkuji za odpověď.
Lucka
6 února, 2023
Dobrý den, Kačko 🙂 Myslím, že bohužel to úplně dobře nepůjde. Kimchi by se mělo uchovávat v chladu, protože v teple bude dál kvasit. Ono tedy kvasí i v chladu, ale zdaleka ne tak rychle. Kvašením se bude měnit chuť na výrazně kyselou a také hrozí (díky vznikajícímu plynu), že vám sklenice bouchnou.
Ani zavaření bych nevolila. Vyšší teplota zničí vše, co dělá kimchi tak zdraví prospěšným.
Pavel
12 února, 2023
Dobrý den, dnes dělám podle vašeho receptu kimchi, postup perfektně popsán. Dám vědět za pár dnů jak chutná, už se těším až bude v asijské polévce, tu dělám samozřejmě domácí ne kupovanou.
Lucka
13 února, 2023
Dobrý den, Pavle, s kimči držím palce. Doufám, že se perfektně povede a pochutnáte si ❤️ Budu se těšit na zprávu.
Zdenka
16 února, 2023
Perfektní, Lucinko! Také jsem se kimchi bála, ale podle vás vařím ráda, takže jsem do toho šla. Je výborné a já jsem na sebe pyšná.
Lucka
17 února, 2023
Zdenko, moc děkuju za milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že se vám kimči povedlo a pochutnala jste si. Beru jako velkou pochvalu, že jste obavy překonala a pustila se se mnou do jeho přípravy 🙂 Máte na co být pyšná! ❤️
Roman
11 března, 2023
No já ho poprvé dělal podle jiného receptu a vůbec se nepovedlo… Teď to zkouším podle Vašeho receptu, zatím to chutná mnohem lépe než to předešlé. Jen to vůbec nemám červené, jen tak trošku nádech. Použil jsem normální Chili kousky.
Lucka
11 března, 2023
Tak to moc doufám, že druhý pokus vyjde na jedničku s hvězdičkou a na kimči si pochutnáte ❤️
Pokud jste nepoužil klasické korejské chilli, které je hodně barevně výrazné, a dal klasické v menším množství, stejně rudé barvy nedosáhnete. Ale na výsledné kvašení by to vliv mít nemělo 🙂 Pokud vám domácí kimči zachutná, vřele doporučuji korejské gochugaru pořídit. Nejen že je krásně barevné, ale i příjemně chutná ❤️
Mike
20 března, 2023
Výborný recept. Kimchi jsme si poprvé koupili přes net, ať známé tu chuť odjinud. Poté jsme si řekli, že zkusíme udělat po domácku. Zprvu jsme udělali podle jiného receptu a nebylo to vůbec špatný. Poté jsme narazili na tenhle a musím říct, že to předčilo jak první domácí výrobu ale zároveň i zakoupené kimchi přes net. Velká chvála, tohle se bude těžko překonávat.
Lucka
20 března, 2023
Děkuju za komentář a pochvalu receptu. Mám velkou radost, že se vám domácí kimchi povedlo a pochutnali jste si ❤️
Drahomíra Habalová
16 května, 2023
Dobrý den, tak jsem v hodině 12+48+48 Moc děkuji za opravdu důkladně rozepsaný recept
Myslím, že povedlo… alespoň manžel je spokojený. Já bohužel toužím po nějaké záměně zázvoru (I když jinak mi zázvor nevadí), bohužel mi prostě v receptu chuťově nesedí. Můžu ho něčím nahradit? Moc děkuji za odpověď. Drahomíra
Lucka
17 května, 2023
Dobrý den, Drahomíro, děkuji vám za komentář. Mám radost, že recept byl pro vás inspirací a pustila jste se podle něj do přípravy kimči.
Zázvor je pro správné kimči zásadní surovinou. Pokud vám ale chuťově vadí, zkuste příště snížit jeho množství, nebo ho zcela vynechte. Ničím bych ho vyloženě nenahrazovala.
Lenka
12 června, 2023
Dobrý den, líbí se mi váš recept, určitě ho zkusím, jen jsem se chtěla zeptat, jestli můžu použít i čerstvé chilli papričky (nakrájené) a pokud ne, jestli to chilli musí být mleté. Sama si chilli pěstuji, mám hodně nasušených papriček, nestačilo by je tam jen tak rozdrobit?
Lucka
13 června, 2023
Dobrý den, pokud jste zvyklá na silnou chuť chilli, určitě to použít půjde (jak nakrájené papričky, tak i rozemleté) a věřím, že si pochutnáte. Ale chuť už bude zkrátka trošku někde jinde. Korejské chilli má specifickou chuť (je sladší, mírně kouřové, ne až tak pálivé, protože se mele bez semínek) a jemnou konzistenci.
Osobně bych asi zkusila čerstvé chilli (zbavené semínek) rozmixovat 🙂
Eva
22 srpna, 2023
Děkuji za perfektně podrobný recept. Včera jsem založila, dnes promíchala, ochutnala a mám jen obavu, abych po dvou dnech kvašení venku s dvou v lednici ještě měla co ochutnávat. Je skvělé už teď. Děkuji.
Lucka
23 srpna, 2023
Evo, děkuji za komentář. Mám velkou radost, že vám kimči chutná ❤️ Také se na něj zítra chystám. Tak možná založíme novou várku společně? 🙂
Alan
30 září, 2023
Recept zajisté dobrý,ale hrubá chyba je v něm uvádět mezi ingredience 500ml vody.Voda není v receptu použita jako ingredience,ale jako proplach zelí.Pokud vodu přidáte mezi ingredience,tak chutě rozředíte a prakticky to můžete vyhodit a znova.Vodu bych minimálně ve výpisu ingrediencí vymazal,nebo důkladně označil jako pouhý proplach.Není důvod ji tam vůbec zmiňovat, stačí formulovat stylem (zelí propláchneme studenou vodou a necháme okapat).
Lucka
30 září, 2023
Množství vody je záměrně uvedeno přesně. Nejedná se ale o vodu určenou na proplach, nýbrž o tekutinu potřebnou na vytvoření namáčecího láku s přesnou salinitou, konkrétně 10%. Pokud by bylo vody na namáčení zelí použito méně nebo více (při stejném množství soli), nemělo by to dle mé zkušenosti stejný efekt. Proto jsem použité množství soli a vody přesně specifikovala. Vodu potřebnou na proplach ve výčtu surovin neuvádím.
Alan
30 září, 2023
Chápu jak to myslíte,ale v receptu by bylo lepší uvést,že zelí by mělo být naloženo v 10% láku po nějaký časový úsek.Není uvedeno jak dlouho má být zelí smícháno pouze se solí a jak dlouho má být v tom “nezmíňeném” 10% láku.Nehledě na to, že každá hlávka jako kus pustí jiné množství vody, čímž lák ještě více rozředí.Pokud se bude zelí koupat pouze se solí 50g/kg 120minut a pak se přidá voda,tak to bude chutnat jinak než 10% lák ihned od začátku macerace.Recept pokud má být jednoduše pochopitelný,bych formuloval tak, že zelí má být naloženo na 1kg zelí /500ml 10% solného roztoku po dobu 90-120minut.Jinak to někdo třeba osolí,pak tam dle libosti třeba po 1,5hodině nalije 0,5 vody a pak to opláchne a zelí bude maximálně vyčerpané solí a bude slané jak mrtvé moře Ale jinak recept je dobrý,jen s tou vodou a solným lákem bych to více a lépe zmínil, má to dost vliv na výsledek a jednoduchost pochopení.
Lucka
1 října, 2023
Děkuji za vaše tipy na větší srozumitelnost receptu. Většinou mi lidi píší, že mám recepty až příliš podrobné a měla bych je zkrátit. Nikoliv že bych je měla doplnit 🙂
V receptu je uvedeno, že se zelí má promnout se solí, PAK zalít vodou a nechat takto namáčet 90-120 minut. Přijde mi to dostatečně srozumitelné. Proto text postupu nechávám, tak jak je, bez úprav. Ale i tak děkuji za vaše postřehy a doporučení. Přeji pěkný den.
František Zach
5 října, 2023
Tak jsem o víkendu zkoušel Kimchi dle Vašeho receptu a jedním slovem VYNIKAJÍCÍ.Příjemně pikantní no prostě není co dodat. Kdysi jsem si koupil hotové kimchi v jednom supermarketu a to se nedalo sníst jak to bylo škaredé. Toto je VÝBORNÉ .Jiné už dělat nebudu než toto. Děkuji Vám za recept.
Lucka
5 října, 2023
Františku, děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že se kimchi povedlo a pochutnal jste si ❤️
Osobně jsem zatím také na moc běžně prodávaných a dobrých kimchi nenarazila. A když už, tak jen v asijských prodejnách.
Ještě jednou děkuji za krásnou pochvalu receptu a přeji vám krásný den 🙂
Kimchi2023 Roman
9 října, 2023
Tak mohu váš recept na kimchi doporučit,naloženo mám den a půl a stále ochutnáváme a to mě baví je fakt luxusní přidal jsem do pasty ještě křen malinko sojovky a worchesteru,dlouho to nevydrží protože to dřív sníme
Lucka
10 října, 2023
Děkuji za pochválení receptu 🙂 Mám velkou radost, že vám kimči chutná ❤️
Ivana
13 října, 2023
Dobrý den chtěla bych se zeptat, zda je možné místo chilli koření gochugaru použít gochugaru pastu a pokud ano, tak jaké množství.
Předem moc děkuji za opověď.
Lucka
13 října, 2023
Dobrý den, zřejmě máte na mysli chilli pastu gochujang. Ve zkratce – ano, můžete, ale…
Pasta gochujang neobsahuje jen chilli gochugaru, ale také další přísady, jako je fermentovaná sója, rýže, kukuřičný sirup atd. Chutná proto jinak, je více sladká.
Nicméně občas se do kimchi tato pasta používá. Korejci s ní ale spíš dělají čerstvé nekvašené kimchi a různé dušené pokrmy atd.
Osobně jsem pasu gochujang na kimchi nepoužila, takže vám nemůžu potvrdit výsledek a správné dávkování. Asi bych jí ale dala cca stejně a během přípravy ochutnávala.
Ivana
13 října, 2023
Moc děkuji za odpověď, dám vědět jak to dopadlo. 🙂
Janka
15 října, 2023
Dlho som sa na kimci chystala.
A keď Lucka posielala korenie za poštovné (na IG), už som si povedala, že sa vážne musím do toho pustiť. Ako vždy, Lucka potvrdila svoje majstrovstvo – podrobne rozpísaný recept, priložená fotodokumentácia, nedalo sa nič pokaziť. Robili sme ho spolu s manželom, mali sme v kuchyni normálne kultúru obaja sme si to užili…Práve kimči po dvoch dňoch ochutnávam a musím napísať iba jednu obrovskú pochvalu. Fantastická chuť. Toto je najlepšie kimči aké som doteraz jedla…recept odporúčam všetkými desiatimi!
Lucka
16 října, 2023
Janka, moc děkuju za úžasný komentář a krásnou pochvalu ❤️ Mám velkou radost, že jste si s manželem užili přípravu kimči a že vám chutná! A děkuju za úžasnou fotku na Instagramu ❤️
Jana
16 října, 2023
Skutečně nejlepší recept. Kimchi jsem dělala po třetí, protože ho zbožňuju a tento recept je opravdu nejdokonalejší a chuť výborná. Děkuji moc.
Lucka
16 října, 2023
Moc děkuji za milý komentář ❤️ Mám radost, že se kimči povedlo a že vám chutná 🙂
Jana
21 října, 2023
Dobry den:) chcem sa spytat, dostali sme kimchi v sklenenej nadobe, ale zistili sme ze je otvorene (este som nevedela, ze sa nezavara). Na 20 min som teda nadobu dala ho vody a zavarila, kedze sme ho chceli odlozit neneskor. Teraz si nie som ista, ci som kimchi neublizila, a teda ci je este vhodne na konzumaciu 🙁
Vdaka za radu.:)
Lucka
21 října, 2023
Dobrý den, kimchi určitě sníst můžete, nijak si neublížíte. I sami Korejci kimchi často vaří a dusí. Nicméně teplem se zahubí zdraví prospěšné laktobacily. Je to stejné, jako když podusíte kysané zelí.
Eva
28 října, 2023
Dobrý deň Lucka, môžem dať kvasiť Kimči aj do sudku na kyslú kapustu a potom skladovať v pivnici vedľa súdu s kvasenou kapustou?
Lucka
29 října, 2023
Dobrý den, Evo, pekingské zelí, které se na přípravu kimči používá, měkne a kvasí výrazně rychleji než hlávkové, tak ho jen víc hlídejte, ale dle mého to fungovat bude 🙂
Veronika
3 listopadu, 2023
Děkuji za skvěle popsány recept. Jen co budu mít to koření, hned se do kimchi pustím a pak dám vědět, jak se povedlo. Hezký den. Veronika
Lucka
4 listopadu, 2023
Pěkný den, Veroniko, budu se těšit na zprávy o kimchi ❤️ A děkuju za pochvalu receptu 🙂
David
18 listopadu, 2023
Děkuji za skvělý jednoduchý recept. Dnes jsem dělal už potřetí a rovnou ze čtyřnásobné dávky, tj. na velkou část zimy. Místo části ředkviček jsem dal červenou řepu. 😀
Lucka
19 listopadu, 2023
Jsem moc ráda, že se vám recept na kimchi líbí a že se k němu tak často vracíte. To beru jako velkou pochvalu ❤️
Červená řepa je skvělá obměna! I ty ředkvičky za ředkev. Oboje kvasí velmi ochotně, tak výsledek musí být super 🙂
Tomas
28 listopadu, 2023
Prva davka uspesne vykvasena a zjedena, perfektny, detailny recept. Vcera urobena nova varka z 3 kg kapusty, usetrili ste mi kopu penazi na kimchi kupovane z obchodu, dakujem 🙂
Lucka
29 listopadu, 2023
Moc děkuju za komentář 🙂 Mám radost, že se vám podle receptu kimči daří a že vám chutná ❤️
Markéta
2 prosince, 2023
Dobrý den, tak jsem dnes zkusila udělat. Krásně napsané, akorát nevím jestli se to musí nějak zatížit
Lucka
2 prosince, 2023
Dobrý den, tak to držím palce! Ale věřím, že se vám první kimči povede a pochutnáte si ❤️ Zatížit není potřeba. Pokud jste opravdu dobře dbala na hygienu přípravy a použila odpovídající množství chilli (působí trochu jako ochrana), tak to vyjde i bez zatížení.
Magdalena
26 prosince, 2023
Bála jsem se do toho pustit, protože mi vždycky všechno zplesniví. Ale povedlo se! Ani po uložení do lednice se tomu nic nestalo. Pěstuji doma habanero, tak jsem použila to (hned po sklizni ukládáme do mrazáku). Na můj vkus bylo kimči moc česnekové, takže příště uberu. Těším se, že si udělám další várku.
Lucka
26 prosince, 2023
Mám velkou radost, že se vám i přes počáteční obavy a výraznější česnekovou chuť kimči povedlo a pochutnala jste si ❤️ Díky za milý komentář a vysoké hodnocení 🙂
Petr
27 prosince, 2023
Dobrý den, kimchi sem dělal podle vás (už po několikáté) a je moc dobré, jen by mě zajímalo, zda jde udělat kimchi i bez zázvoru, kamarádka by ho ráda zkusila, ale je alergická na zázvor, vím, že to nebude už ono, ale spíš by mě zajímalo, zda se tím, že vynechám zázvor vůbec začne správně kvasit atd.
Lucka
27 prosince, 2023
Dobrý den, mám radost, že vám kimchi chutná a že se k receptu vracíte ❤️
Pro kamarádku zázvor vynechte. Zkvasí to i bez něj. Chuťově to bude malinko jinde, ale pořád skvělé 🙂
Pavla
6 ledna, 2024
Dobrý den, vynikající recept, je můj oblíbený, díky moc!
Lucka
6 ledna, 2024
Dobrý den, Pavlo, děkuju za milý komentář. Mám velkou radost, že vám kimchi chutná ❤️
Petr
13 ledna, 2024
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli kimchi můžu naložit do zeláku a nechat ho probublávat jako zelí pak místo lednice ho nechat ve sklepě.
Děkuji
Lucka
14 ledna, 2024
Dobrý den, nemám to osobně vyzkoušené, takže jen odhaduji 🙂 Korejci tradičně kimchi kvasili ve velkých hliněných nádobách. Proto předpokládám, že zelák bude fungovat skvěle. Ohledně uložení do sklepa – bude velmi záležet na konkrétní okolní teplotě. Pokud bude vyšší než 6 °C, kimchi bude dále poměrně prudce kvasit. Pak je nutné počítat s tím, že se ztratí jeho křupavost a také bude výrazně kyselé. Nemluvě o tom, že kvašené kimchi má hodně výraznou vůni, takže sklep po něm bude cítit.
Petr
30 ledna, 2024
Dobrý večer, tak jsem to zkoušel v tom zeláku a myslím, že to funguje úplně v pohodě. Zkusil jsem pro začátek dávku asi 4 kila dohromady a a a už není. Takže budu dělat ještě jednu ale min. dvojitou dávku. Je to hodně návykový
Děkuji za recept ️
Lucka
31 ledna, 2024
Dobrý den, moc vám děkuji za doplňující komentář s potvrzením, že zelák funguje 🙂 Mám velkou radost, že se kimči povedlo a že jste si na něm pochutnal ❤️ A naprosto souhlasím – je to návykové! 😀
Martin
15 února, 2024
Dobrý večer, mám naloženo, přesně podle tvého receptu, včetně orig. Gochugaru. Teplota v komoře 20 st. C. Nicméně po 24 hodinách ani stopy po bublinkách a viditelných známkách kvašení. Kde by mohla být chyba? Díky za posudek! Martin
Lucka
15 února, 2024
Dobrý večer, Martine 🙂 Ony jsou ty bublinky někdy ze začátku vážně mini, že si toho člověk skoro ani nevšimne. Ani to nezačíná vonět po kvašení?
Ale zkusila bych kimchi přesunout někam s mírně vyšší teplotou. To by mělo proces nastartovat. Pokud jsi do směsi nepřidal třeba ocet, není důvod, proč by to nezačalo kvasit.
Držím palce, ať to začne žít 🙂 A budu se těšit na zprávu, jak se kimchi povedlo ❤️
Svetlana
27 února, 2024
Dobry den, idem sa pochvalit – aj ja som si urobila kimchi.. zohnala som ale rybiu omacku zo sardel.. hadam to nebude problem.. a dnes mam kimchi uz v chladnicke po 2 dnoch na linke a trochu mi to na linke aj smrdelo.. dufam, ze to nie je problem.. rodina ma prosila ze nech to uz niekde upracem ze smrdi cely byt..chutovo vyborne.. palivost akurat.. uvidim co to bude este robit v chladnicke.. ale tesim sa na to..
Lucka
27 února, 2024
Dobrý den, také že si pochvalu zasloužíte! ❤️ Ne každý najde odvahu a do přípravy kimči se pustí. Ale podle vašeho popisu to zní, že se vaše kimči povede na jedničku s hvězdičkou ❤️
Sardelky (ančovičky) jsou nejčastěji používanou surovinou při výrobě rybí omáčky, takže jste koupila správně.
Je pravda, že kimči je trochu cítit (právě i díky té omáčce) a snadno “zavoní” celý byt 😀 V lednici se kimči trochu zklidní, ale pokud nebude velmi důkladně odizolované (zavřené třeba ještě navíc v plastové krabici), tak bude cítit i tam. Není divu, že Korejci mají doma více lednic a jednu vyloženě jen na kimči 😀
Dejte pak vědět, jak vaše kimči dopadlo 🙂 Ale věřím, že bude fantastické ❤️
Kristina
28 února, 2024
Dobrý den, Lucie.
Recept je super. Kimchi dělám jak se sójovou tak i s rybí omáčkou. Pokaždé nějak záhadně rychle zmizí. Díky za recept.
K.
Lucka
28 února, 2024
Pěkný den, Kristino 🙂 Děkuju za milý komentář. Jsem moc ráda, že se vám kimči daří a má doma takový (zasloužený) úspěch ❤️
Markéta
16 března, 2024
Recept je opravdu vynikající. Jen na mě je to moc ostré a to jsem dala víc jak o polovinu chili míň. Co s tím? Píšete, že chili se vynechat nesmí
Lucka
16 března, 2024
Použila jste korejské chilli gochugaru? Nebo to klasické? Korejské chilli koření totiž pálí mnohem méně a dávkování je uvedeno pro něj.
Netvrdím, že se vyloženě nesmí vynechat 🙂 Ale už to holt nebude tradiční kimchi. Bude také potřeba důkladněji směs hlídat, aby byla všechna ponořená pod nálevem.
Markéta
16 března, 2024
Děkuji moc za rychlou odpověď.
Použila jsem klasické, ale dala jsem tam míň jak polovinu. Zkusím udělat bez chili, nebo dám jen malinko a uvidím
Hezký víkend
Lucka
17 března, 2024
Pokud vyzkoušíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak se povedlo ❤️ Krásný zbytek víkendu 🙂
Renata
13 dubna, 2024
Zdravím. Kimči dle Vašeho receptu dělám opakovaně a to pro celou rodinu. Všichni si ho chválí. Mám korejské chilli ve formě pasty, lupínky nešli sehnat. Dávám do 4l sklenky. Zatezuju sáčkem s vodou. Nevím či je to nutné,bojím se to nechat jenom zavíčkované. V teple 7dni a pak do menších sklenek.
Teď již dělám z 2,7kg zelí
Lucka
14 dubna, 2024
Pěkný de přeji 🙂 Děkuji za milý komentář. Mám radost, že vám kimči chutná a že jste si našla svůj ověřený postup ❤️
Zatížení sáčkem není dle mé zkušenosti potřeba. Ale rozhodně tím nic nezkazíte, naopak máte tak větší jistotu.
Mirek
25 dubna, 2024
Epochální recept, epochální výsledek. Díky moc.
Lucka
26 dubna, 2024
Já díky za komentář a pochvalu receptu ❤️ Mám upřímnou radost, že se vám kimči daří a chutná.
Markéta
29 dubna, 2024
Tak jsem zkusila úplně bez chili. Moc nám chutnalo , ale je pravda, že i přesto, že to mám v lednici, tak se to asi trochu zkazilo
Lucka
30 dubna, 2024
Děkuju za zprávu, jak to dopadlo s kimči bez chilli 🙂 U téhle verze bude potřeba důkladně dbát na to, aby všechna zelenina byla kompletně ponořená pod lákem. Pokud by ho bylo málo, hned na začátku bych přidala více slané vody (na 100 ml vody cca 2 g soli).
Vítek
18 května, 2024
Dobrý den Lucko,
dříve jsem ochutnal nějaké kimchi a nyní jsem se po menších obavách pustil do výroby kimchi podle Vašeho receptu. Musím Vás moc a moc pochválit, protože takhle krásně zpracovaný recept je pro mě nejlepší Není opravdu čeho se bát a vše je jen o krájení správného množství, které udělá po dokončení tu správnou chuť! Pochválil mě za toto kimchi i kolega z práce a to je co říct Jsem moc rád za Vaší skvělou práci a chuť předávat zkušenosti dalším lidem. Máte můj obdiv
Lucka
18 května, 2024
Dobrý den, Vítku,
děkuji Vám za milý komentář a pochvalu. Moc ráda čtu, že se Vám podle receptu kimchi dobře připravovalo a povedlo se ❤️
Doufám, že se potkáme i u nějakého dalšího receptu 🙂
Jiří
19 května, 2024
Dobrý den. před 2roky jsem dělal kimchi podle vyprávění povedlo se ted budu děat podle Vašeho receptu už se těším jenom mi nikdo přesně neodpověděl jestli mohu kimchi na žlučníkové kamínky odkládám stále operaci. Jinak já mrkev ředkvičky zázvor strouhám. Rád si předčtu od Vás i další recepty .Přeji hodně zdraví.
Lucka
20 května, 2024
Dobrý den, tak to moc držím palce, ať se vám kimči povede a hodně si pochutnáte 🙂
O tom, že by se kvašené potraviny nemohly jíst při obtížích se žlučníkem, nic nevím. Spíš bych se obávala té pikantnosti 🙂
Děkuji za přání a taktéž vám přeji pevné zdraví. Budu se těšit na viděnou u nějakého dalšího receptu.
Iva
27 května, 2024
Moc hezky napsaný recept, jste šikulka, díky. Někde jsem snad četla i lžíci medu. Co si o tom myslíte?
Lucka
27 května, 2024
Ivo, děkuji za pochvalu. Mám radost, že se vám recept líbí ❤️
Med asi dát můžete, ale nemám s ním v kimchi osobní zkušenost, takže úplně přesně nevím. Pokud ale použijete do pasty jablko, přijde mi zbytečný 🙂
Brenda
31 května, 2024
Dobrý den,
Moc děkuji za velmi podrobný recept.
Hned včera jsem si kimchi zkusila udělat, jen Vašeho fotoreceptu jsem si všimla pozdě a až dnes po prolistování stránky jsem zjistila, že sklenice nemám naplněné tak jako Vy. (Jsou naplněné více pod okraj) Chtěla bych se zeptat zda by to mohlo proces nějak ovlivnit? Každopádně voní překrásně a doufám, že bude i moc dobré
Lucka
31 května, 2024
Dobrý den, děkuji Vám za komentář. Mám radost, že Vás recept inspiroval k vyzkoušení 🙂
To, že máte sklenice více naplněné, samotnému procesu kvašení nijak nevadí. Ale… Jak bude obsah “pracovat”, bude se nadouvat (kvasící zelenina bude produkovat plyn a budou vznikat vzduchové kapsy), tak se vám asi vylije ze sklenic. Proto klidně i teď, po 1 dni, část obsahu sklenic odeberte a dejte do nějaké menší třetí důkladně vymyté sklenice. Nebo alespoň ty 2 současné sklenice podložte miskami, aby měl obsah kam případně přepadnout, a často jejich obsah upěchujte.
Každopádně moc moc držím palce, ať se Vám kimchi povede a pochutnáte si. Budu se těšit na zprávu, jak to dopadlo ❤️
Robert
7 června, 2024
Moc dobré,odzkoušeno s jablkem, hruškou i rýžovou moukou.Skvěle zpracovaný recept i pro začátečníky. Zkuste místo zelí připravit květák,budeme překvapená…
Lucka
7 června, 2024
Ráda čtu, že jste si pochutnal 🙂 Děkuji za milý komentář a pochvalu receptu.
A také díky za tip na květák. Máte pravdu, že je skvělý ❤️ Dělám podobně i ředkvičky, dýni, papriku, rajčata… a nemůžu se toho dojíst!
Petr
18 června, 2024
Dobrý den Lucko,
vyzkoušeno. Zapomněl jsem koupit ředkvičky, tak jsem nastrouhal celer.
Dle přítelkyně fantastická volba 🙂
Každopádně moc fajn zpracováno, děkuji
Lucka
18 června, 2024
Dobrý den, Petře. Děkuji za vyzkoušení a pochvalu receptu a také za vložení komentáře s dalším tipem na obměnu obměny 🙂
Bez mučení přiznávám, že chuť celeru si v kimchi úplně představit neumím. Ale vzhledem k tomu, že sami Korejci dělají snad tisíc variant a kvasí vše, co se dá, věřím, že to bude dobré ❤️
Tom
22 června, 2024
Dobrý den Lucko
Děkuji za recept je fantastický. Dělám pátou várku pokaždý větší než předešlou, 2 pokus s fenyklem 3 s řapíkatým celerem též skvělé . Fenykl i když má výraznou chuť tak se krásně rozplyne skvělé. Řapíkatý celer je cítit mnohem víc zůstává aromatický a pozmění celé kimchi tak záleží jak komu podle chuti za mě a 90% dalších milovníků kimchi nadšení. Děkuji Tom
Lucka
23 června, 2024
Dobrý den, Tome 🙂 Moc ráda čtu, že se Vám recept líbí, kimchi podle něj chutná a že Vás také inspiroval k vlastním obměnám. Fenykl zní úžasně! Celer už tu byl výše zmíněný (i když asi ne řapíkatý) a přiznám se, že si ho osobně v kimchi neumím moc představit. Ale asi to budu muset zkusit. Díky za tip ❤️
Petr
7 července, 2024
Dobrý den Luckou
Mám místo vloček pastu gochujang lze použít a jak upravit dávkování děkuji Petr
Lucka
8 července, 2024
Pěkný den, Petře,
gochujang není úplně to samé jako gochugaru. Kromě chilli obsahuje další složky, jako třeba fermentovaná sója, rýže, kukuřičný sirup atd. Chutná proto jinak, je více sladká. Občas se sice do kimchi tato pasta používá, ale Korejci s ní spíš dělají čerstvé kimchi (bez kvašení) a ochucují dušené pokrmy, polévky atd.
Osobně jsem pastu gochujang na kimchi nikdy nepoužila, proto neumím potvrdit výsledek a odpovídající dávkování. Ale kdybych to zkoušela, dala bych jí cca stejně a během přípravy ochutnávala.
Ella
26 července, 2024
❤️❤️❤️❤️
Lucka
27 července, 2024
❤️ 🙂 ❤️
Martin
5 srpna, 2024
Dobrý den. Chystám se na první vlastní výrobu. Je nějaká šance to pojmout sezonně a udělat obrovské množství kimchi po sklizni a uskladnit minimálně do jara, než zase bude dostupná čerstvá zelenina? Napadlo mě nechávat to ve velkých nádobách ve sklepě… to by pak bylo podobné skladování kysaného zelí. A možná zkusit po několika týdnech kvašení zavřít do sklenic, nebo zavaxovat do sáčků?
Lucka
5 srpna, 2024
Dobrý den, kimchi bude i v chladu kvasit. Sice mnohem pomaleji než na začátku v teple, ale stále bude pracovat. Proto zavření do sklenic nebo sáčků nevidím jako optimální řešení.
Kimchi vydrží v chladu až několik měsíců. Jak ale bude stále pracovat, bude se postupně zvýrazňovat jeho kyselá chuť a bude také měknout. Zcela stejné chuťové vlastnosti jako na začátku dlouhodobě udržet nelze.
V zimním období lze využít jinou sezónní zeleninu – jak na vaření, tak i některé druhy čerstvé nebo na zkvašení, klidně v podobě kimchi. Hodí se například ředkev, řepa, dýně, zelí, kapusta, kapustičky, mrkev, pórek…
Držím palce s první vlastní výrobou. Ať se kimchi povede ❤️
Jakub
7 srpna, 2024
Zdravím, Váš recept na kim chi je skvělý, mám za sebou cca 8 pokusů a všechny se povedlo na jedničku, takže si pochutnávám. Teď mám v plánu dělat trochu větší “porci”, něco přes 3kg zelí. Můj dotaz je, jestli to mohu připravit do potravinářského kyblíku a v něm celou dávku fermentovat? A pak, až před lednicí bych to rozdělil do sklenic. Co si o tom myslíte? Moc díky za radu
Lucka
8 srpna, 2024
Zdravím, Jakube 🙂 Děkuji za pochvalu receptu. Mám radost, že Vám podle něj kimchi vychází a chutná ❤️
Připravit kimchi v jedné velké nádobě a rovnou ho v něm nechat i zkvasit je rozhodně jedna z možností. Jen si nejsem jistá tím plastem, i když se bude jednat o kbelík určený přímo pro potraviny. Jak kimchi kvasí, výrazně se snižuje pH a kyselost prostředí bude s plastem reagovat. Nicméně jedná se o jen o můj náhled na věc a důvod, proč se plastu při kvašení vyhýbám. Korejci ale běžně kimchi ve velkých plastových nádobách kvasí. Takže záleží na vás 🙂
Jakub
14 srpna, 2024
Zdravím Lucko. Vracím se zpět k předchozímu komentáři a děkuji Vám za radu. Použil jsem tedy 5L zavařovačku (Sklo místo plastu) a musím říct, že to dopadlo skvěle. Vyšlo mi cca 4kg kim chi. Myslím, že to množství pohromadě pomohlo fermentaci, takže je Kim Chi trochu kyselejší, ale chuťově vynikající. Měl bych na Vás ještě jeden dotaz. Vím, že Korejci takto nakládají i jinou zeleninu. Chtěl bych si naložit cuketu ala Kim Chi…. Měla byste nápad jak na to? Přemýšlel jsem, že bych bych to udělal uplně stejně podle Vašeho receptu, jen místo zelí bych dal cuketu, ale, nevím co ta sůl s cuketou udělá a jestli je postup vhodný i pro tebto jiný druh zeleniny? Budu Vám vděčný za tipy a rady. Jakub
Lucka
15 srpna, 2024
Zdravím Jakube 🙂 Máte pravdu, že Korejci kvasí všechno možné. Nejen zeleninu, ale také bylinky a ovoce.
Kimchi z cukety je skvělé. Můžete při jeho přípravě postupovat téměř shodně jako u tohoto receptu. Stačí, když neoloupané mladé cukety (bez tuhé slupky a výrazných semínek) nakrájíte na silnější (7-10 mm) čtvrt nebo půlkolečka. Nasolte je a bez přidání vody nechte odpočinout v sítu cca 20 minut. Pak lehce opláchněte, smíchejte s ostatními surovinami, v případě potřeby zalijte malým množstvím 2% solného roztoku a nechte zkvasit. Už jsem tuhle cuketovou verzi párkrát dělala, ale vždy se rychle snědla, takže vám neumím přesně potvrdit trvanlivost. Je potřeba počítat s tím, že cukety jsou měkčí, takže se rychleji při kvašení rozpadají (i proto se nesmí krájet moc natenko). Ale několik týdnů vydří určitě. Pokud se do cuketového kimchi pustíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak se povedlo 🙂
Eva
16 září, 2024
Dobrý den, chci taky poděkovat za recept a názorné vysvětlení. Kimchi jsem chtěla vyzkoušet už dlouho a tak jsem si ho dala v restauraci, ale rybí chuť mě odradila. Pak jsem si koupila v Tescu bez rybí omáčky a to mě povzbudilo vyzkoušet váš recept. Kimchi se nám super povedlo a je nejlepší, jen jsme měli nějaké super pálivé chilli, tak to příště musím trochu vyladit. V každém případě díky.
Lucka
17 září, 2024
Dobrý den, děkuji za pochvalu receptu. Moc ráda čtu, že se vám kimchi povedlo a pochutnali jste na něm.
Použila jste korejské chilli gochugaru (viz TIPY)? Pokud ne a dala jste klasické chilli koření, je potřeba ho dávkovat v menším množství. Raději jsem to v surovinách upravila, aby to zbytečně nemátlo 🙂
Eva
19 září, 2024
Dala jsem chilli, co jsem měla doma jako dárek od kamaráda, který pěstuje nějaké super pálivé specialitky. Dala jsem ho tam 1g :), na příště si seženu to gochugaru.
Lucka
19 září, 2024
1 gram a pálilo to na kilo zelí? Ufff, to teda muselo mít grády! Kamarád je očividně odvážný muž 😀 ❤️
Lenka
20 září, 2024
Dobrý den,
Zkoušela jsem Kimchi dělat podle různých receptů, a žádné nebylo vyloženě špatné. Ale ten váš recept to je top! Ten nám chutná moc! Takže DĚKUJI ❤️
Lucka
20 září, 2024
Moc děkuju za Váš komentář ❤️ Mám velkou radost, že Vám kimchi chutná ❤️
Zdeněk Rada
1 října, 2024
Dobrý den Lucko, váš recept na Kimchi je perfektně popsaný, musím vyzkoušet, dělám podle jiného, ale není to ono, asi i proto že nepoužívám papriku Gochugaru. Jen bych prosil o info, zda by tam neměla být ještě rýžová mouka, předem děkuji a přeji hezký den, Zdeněk Rada
Lucka
1 října, 2024
Dobrý den, Zdeňku, s kimchi podle tohoto receptu budete určitě spokojený. Dávám za to ruku do ohně! Ne nadarmo jsem v Koreji spořádala několik kilo téhle tradiční korejské kvašené pochoutky 🙂
Korejské gochugaru je pro správnou a autentickou chuť za mě zásadní. Lze to obejít i s klasickým chilli (a případně i sladkou paprikou), ale chuťově je to už zkrátka jiné.
Rýžová mouka se používá na přípravu nekrájeného kimchi z půlených hlávek pekingského zelí. Pro toto jednoduché krájené kimchi to není potřeba (viz druhý odstavec v sekci Pár zajímavostí navíc za receptem).
Držím palce s přípravou vlastního kimchi ❤️ Budu moc ráda, pokud dáte vědět, jak se povedlo 🙂
Eva
9 října, 2024
Dobrý den,
vyzkoušela jsem znovu s jiným druhem chilli v menším množství a nejsem úplně spokojená s chutí. Myslím, že je to tím, že tam mám méně papriky — hodně mi tam převládá chuť zázvoru a možná jsem nechala slanější zelí. Minule mi jedno vypláchnutí stačilo, tentokrát mi připadá, že ne. Jde to ještě nějak doladit? (Už to mám v lednici) Předem díky.
Lucka
9 října, 2024
Dobrý den, použila jste tentokrát gochugaru? Jeho chuť je za mě prostě nezaměnitelná a s jinými druhy chilli to nikdy nebude úplně to ono 🙂
Zelí je potřeba při proplachování ochutnávat. S měnící se sezónou se mírně mění i jeho ochota absorbovat sůl, vliv bude mít i doba pobytu ve slaném nálevu, počet promačkání během odpočívání… Kvašením se ale jeho slanost o něco sníží.
Pokud chcete stávající dávku čerstvého kimchi chuťově upravit, asi bych se dala cestou jeho naředění další dávkou, u které bych podle potřeby některé suroviny ubrala a jiné přidala.
Držím palce, ať se kimchi povede ❤️
Viliam
22 října, 2024
Ahoj Lucko, jsem kuchař ale propracovanější recepty jsem ještě nečetl a to nezmňuji obrazové přílohy, možnosti alternace a vřelý lidský přístup. Okamžitě jsem si stáhl tvoji apku a tleskám tvé dovednosti. Vaření je magie a ty jsi alchymistka. Díky Viliam ☺
Lucka
23 října, 2024
Ahoj, Viliame 🙂 Tvoje jméno a milý komentář je jak z pohádky! Takhle krásně mě snad ještě nikdy nikdo nepochválil ❤️ A že pochvalu od profíka beru jako mega poctu!
Vaření mě bavilo už od dětství. Miluju to dobrodružství při kombinování různých surovin, kouzlení s chutěmi, konzistencí, barvami, vůněmi… Mám radost, že je to přes moje recepty znát 🙂
Budu se s Tebou těšit na viděnou u nějakého receptu. Ať už tady na webu nebo v aplikaci 🙂
Martin
24 října, 2024
Dobrý deň Lucka.
Už asi dva mesiace jem pravidelne každý deň Kimchi. Žiaľ,zatiaľ som skúsil iba kupované Kimchi rôznych značiek. Najviac mi chutilo s hruškou. Rád by som sa Vás opýtal, či aj Vy máte skúsenosť dať namiesto jablka hrušku? Alebo v čom je rozdiel?
Strašne sa teším vyskúšať Váš recept, lebo,dva týždne som každý deň na internete a hľadám recept na Kimchi, podľa mojej chuti. Myslím si a vidím podľa receptu, že ten Váš bude najlepší. Veľmi dobre a pekne popísaný postup receptu. Už mám všetky ingrediencie kúpené, len sa pustiť do prípravy.
Ďakujem a prajem Vám, len to naj v živote.
Martin
Lucka
24 října, 2024
Pěkný den, Martine,
vůbec se Vám nedivím, že jste si kimchi tak oblíbil. Je to prostě láska ❤️
Přidání hrušky do nakládací pasty je v Koreji hodně časté. Nicméně se nejedná o tradiční hrušku, jak jsme zvyklí my v Evropě, ale o asijskou hrušku nashi https://cs.wikipedia.org/wiki/Na%C5%A1i Chuťově je někde mezi “naší” hruškou a jablkem, ale ne tak aromatická jako některé evropské druhy hrušek.
Proto je dost možné, že jste ochutnal kimchi, kde byla skutečně použita originální hruška nashi (jen v překladu se ta specifikace už vytratila).
Sama jsem ji již několikrát při nakládání kimchi vyzkoušela. Ale bohužel se v ČR (a na Slovensku to bude asi stejné) hůř shání. A když už ji seženete, jen málokdy bývá dobře vyzrálá, dostatečně sladká a šťavnatá.
Z důvodu dostupnosti a také podobnější chuti osobně při výrobě kimchi volím raději jablko. Případně při větším množství ho kombinuji s hruškou odrůdy Boskova hlavice. Ale pokud se vy rozhodnete použít jen hrušku, určitě neuděláte chybu. Tohle je hodně o osobní chuti 🙂
Ovoce jako takové pomáhá hlavně nastartovat proces fermentace, vyvažuje slanost a pikantnost kimchi a také dodává hustotu pastě.
Děkuji Vám za milý komentář a držím palce s přípravou vlastního kimchi ❤️ Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se povedlo.
Lucka
Eva
4 listopadu, 2024
Svého prvního pokusu o kimcchi jsem se bála jak čert kříže. Dle Vašeho receptu ( ano,potřebuji vše dopodrobna , děkuji moc, nemám ráda improvizace) šlo všechno hladce a huraaa první sklenice je na světě. Jediné co jsem dnes nesehnala byla gochugara, ale vypadá to i s pastou gochujang úplně v pohodě. Dala jsem stejné množství. Teď ještě čekat na bubliny a stopro příště dvojitá dávka
Lucka
5 listopadu, 2024
Mám velkou radost, že jste strach z přípravy překonala. Kimchi je prostě láska! Když si ho člověk může udělat sám, chutná ještě o to lépe ❤️
Gochugaru zkuste na příští přípravu sehnat. Pasta gochujang se používá spíše jen na dochucování vařených jídel nebo čerstvých salátů. Kromě chilli koření totiž obsahuje i spoustu dalších surovin, jako je kvašená sója a mletá rýže (bohužel často i kukuřičný nebo glukózový sirup) a ty posouvají výslednou chuť trošku jinam. Ale i tak věřím, že si pochutnáte ❤️ Těším se na další společné kvašení ve dvojitém množství!
Eva
13 listopadu, 2024
Dobrý den potřetí,
mám za sebou třetí pokus o Kimchi, už jsem si konečně sehnala Gochugaru a musím říct, že je to zásadní rozdíl. Konečně se mi to povedlo vyladit k úplné dokonalosti. Podle své chuti jsem tedy trochu ubrala trochu zázvoru (a přiznávám lžíci cukru do pasty), ale ta paprika to je úplně něco jiného. Jak říkáte – láska. Díky za recept.
Lucka
14 listopadu, 2024
Pěkný den, Evo, moc děkuju za update a potvrzení, že gochugaru je opravdu úplně jiná liga ❤️
Mám velkou radost, že jste našla tu pravou kombinaci a poměr surovin přesně pro sebe. Přeju vám hromadu skvěle vykvašeného kimchi ❤️
Honza V.
17 listopadu, 2024
Dobrý den, Lucko,
musím Vám strašně moc poděkovat za recept 🙂 díky jeho detailnosti jsem se konečně odhodlal to zkusit, sehnal jsem i gochugaru, jen tu ředkev jsem nahradil červenou řepou, a půlku cibulky pórkem a druhou půlku řapíkatým celerem. Na chuti nejsou ale vůbec znát, je to naprosto VYNIKAJÍCÍ, a to jsem zatím jen po 2.5 dnech kvašení – právě dávám do lednice a myslím, že do týdne vše sním a budu dělat další várku
Moc díky a mějte krásný den
Lucka
17 listopadu, 2024
Dobrý den, Honzo,
moc děkuju za Váš komentář. Já mám vždycky takovou radost, když někomu recept pomůže a popostrčí ho k vlastní výrobě kimči!
Tenhle kvašený korejský salát je tak trochu závislost. Jakmile to člověk jednou s úspěchem zkusí a chutná mu, tak je to prostě láska na celý život. Naštěstí zrovna tahle závislost je zdraví prospěšná 😀
Jsem moc ráda, že i Vy jste se s úspěchem zařadil mezi “kimči závisláky” ❤️
Mějte se krásně
Monika
22 listopadu, 2024
Dobrý večer. Dneska už dělám podruhé. Pročetla jsem pár receptů a váš se mi zdál nejlehčí vlastně na všechno.
Takže moc děkuji, jiný recept už zkoušet ani nepotrebuji 🙂
Lucka
23 listopadu, 2024
Dobrý den, Moniko, držím palce s kvašením kimchi, ať se povede na jedničku s hvězdičkou ❤️ Ale určitě bude skvělé!
Tohle tzv. mak kimchi je jednodušší na přípravu, protože není nutné připravovat rýžovou kaši a promazávat ji mezi listy nenakrájeného zelí. Ale i tak se skvělým výsledkem 🙂
Karel
29 listopadu, 2024
Zdravim! Začal jsem dělat kimchi podle Vašeho receptu a zjistil jsem, že je to tak dobré, že pokaždé musím dělat větší a větší dávku.. Až návykové, řekl bych. Mockrát děkuji a ať se daří..
Lucka
29 listopadu, 2024
Zdravím Vás, Karle 🙂 Děkuji, že jste si našel čas a vložil komentář. Udělal jste mi radost, že se Vám kimchi daří a že Vám chutná. To, že se k receptu opakovaně vracíte, beru jako velkou pochvalu, díky ❤️
Jiří
1 ledna, 2025
Dobrý den Lucko,
včera jsem naplnil sklenice podle Vašeho návodu, ale ani po více jak dvanácti hodinách se bublinky neobjevují. Bojím se, že jsem směs moc utlačil. Je to problém? Dojde vůbec ke kvašení? Pootevřené sklenice mám v teplotě 20 – 20,6 °C. Předem děkuji za rychlou odpověď.
Lucka
1 ledna, 2025
Dobrý den, Jiří. Já bych se vůbec nebála. Vážně. Důkladné upěchování kvašení nebrání. Bublinky jsou pidi, takže je člověk velmi snadno přehlédne. Jen koukněte na tu fotku. Kdyby tam nebyl kroužek, ani si té bublinky nevšimnete. Navíc 20 stupňů je poměrně nízká teplota (což je dobře), takže kvašení může trvat déle.
Vůbec se toho nebojte. Klidně zkuste za pár hodin stlačit povrch vidličkou (pokud to půjde, tak už jsou uvnitř bublinky) a také ochutnat. Držím palce ❤️
Josef
6 ledna, 2025
Dobrý den, minule jsem kimchi pokazil množstvím chilli, myslím že teď jsem použil 10g chilli prášku a je to zase moc – proč tam máte 20g? je to pálivé jako čert – kdyby bylo v receptu chilli podle chuti tak fajn, jinak ok, pěkný den Matěj
Josef
6 ledna, 2025
Zdravím, je to ve sklenicích – ale chilli to dělá nejedlým – a to jsem dal cca 10g na 2 kg zelí – jsem jediný komu se to zdá extra pálivé?díky JM
Josef
6 ledna, 2025
recept máte pěkný a o chilli píšete taky, nicméně kdyby to bylo v záhlaví, určitě bych to tam nedal – hvězdičky jsou jako malými písmy dodatky – nikdo to nečte
Lucka
7 ledna, 2025
Dobrý den, Matěji, to mě moc mrzí, že se kimchi nepovedlo podle vašich představ 🙁
V seznamu surovin je uvedeno korejské chilli gochugaru, které méně pálí. Je to pak více rozepsané v poznámkách, na jejichž důležitost upozorňuji v poznámce hned za seznamem surovin. Ale chápu, že tyhle dodatky je pro někoho už nuda číst. Proto to ještě více zdůrazním v samotném receptu.
Dávkování gochugaru je uvedeno pro tento druh chilli a to ještě v množství, nad kterým by se někteří Korejci hodně zasmáli. Protože typické kimchi správně je pikantní a pálivé, takže by tam gochugaru dali mnohem víc. Ale uvidíte po vykvašení – pálivost se fermentací o něco sníží, tak třeba bude vaše kimchi “jedlejší” 🙂
“Podle chuti” bych mohla psát u veškerých dochucovacích surovin (třeba i česneku nebo zázvoru). Tohle je hodně o osobních preferencích a chuťových pohárcích. Recept jsem sepsala podle rad a tipů, které jsem získala přímo v Koreji, a tak jak mi chutná. Věřím, že když dáte receptu ještě jednu šanci a vyzkoušíte tradiční korejské gochugaru, budete také spokojený ❤️
PS: Pokud byste chtěl “zachránit” vaši aktuální várku kimchi, udělejte další, kam nedáte chilli a smíchejte je. Tím se pálivost ještě více sníží. Moc držím palce.
E.kralova
11 ledna, 2025
Dělala jsem přesně podle receptu (s výjimkou chilli, použila jsem normální + sladká paprika). Vypadá přesně tak, jak má, bublinkuje tak, jak má, žádná plíseň ani nic podobného.
Ale stejně těžce nedávám tu vůni/zápach, ani chuť. Muž říká, že mu přijde ok, já to moc nedávám. Měla jsem 2,5 dne při pokojové teplotě, dnes jsem přesunula do lednice, protože už je akorát kyselé. Ta kyselost mi nevadí, ale ten “charakteristický puch” asi nebude pro mě. Zatím jsem měla kimchi vždy v nějakém teplém receptu, tak se to asi ztratilo… Zkažené nevypadá, vše pohledově fakt ok. Asi to bude mnou.
Je nějaká šance, že si člověk zvykne?
Možná to dělá rybí omáčka?(normálně ji používám do vaření, ale většinou jen menší množství). Nebo prostě mi nesedí tento typ fermentace?
Chtěla jsem podpořit mikrobiom a tohle mi přišlo jako skvělý způsob. Jen to asi holt nebude pro mě
Lucka
12 ledna, 2025
Myslím, že nejste ani první ani poslední, komu “vůně” kimchi úplně nesedí 🙂 Ona je to kombinace česneku, rybí omáčky a kvašení jako takového. Nicméně zkuste kimchi ochutnat po pár dnech v lednici. Po vychlazení a ukončení bouřlivého kvasného procesu se chuť i vůně trošku “zklidní”.
V teplých receptech se někdy používá i nekvašené čerstvé kimchi, kterému tahle typická silná vůně chybí. Ale je pravda, že tepelnou úpravou nejen zmizí probiotické vlastnosti, ale i typická “vůně”.
Zda si člověk zvykne? Může, a nemusí 🙂 Na výslednou chuť a vůni má vliv hodně věcí. Vstupní suroviny (někomu opravdu rybí omáčka nesedí – můžete ji při případném dalším pokusu zkusit vynechat, ale na ni bych to netipovala, když ji jinak používáte), teplota kvašení (při každé teplotě pracují trochu jiné bakterie a výsledek může být chuťově jiný – nejlepší je pomalé kvašení za nižších teplot) a také původ surovin (zní to asi divně, ale jeden a ten samý druh zeleniny může kvasit pokaždé trochu jinak v závislosti na ročním období, místě a způsobu pěstování, zralosti atd.). Kvašení je tak trochu domácí chemicko-biologická laboratoř 😀
Mikrobiom můžete podpořit i jinými kvašenými surovinami, nemusí to být přímo kimchi. Já osobně třeba miluju kvašenou ředkev nebo kedlubnu s řepou, cuketu, dýni s cibulí nebo kvašené ředkvičky https://paleosnadno.cz/recept/kvasene-redkvicky-ze-svezi-kucharky/ Tak případně můžete něco v malém množství vyzkoušet, zda to nebude lepší než s kimchi. Moc držím palce ❤️
Jitka
18 ledna, 2025
Zdravím Vás, Lucko. I já se přidávám s díky za perfektní s přehledný recept. Zatím jsem pouze na začátku – a to po nacpání do sklenice. Neměla jsem sice štěstí a korejské chilli jsem v asijském obchodě nesehnala, ale pro příští pokus dořeším (asi tedy z nějakého eshopu). Aktuálně jsem použila mix krásně červené papriky a trochy morugy pro pikantnost – a zatím to působí velice slibně. Takže ještě jednou děkuji a budu si držet palce.
Je to první kimchi pokus a zároveň první jídlo-pokus v tomto roce. Tak kvašení zdar 🙂
Lucka
19 ledna, 2025
Pěkný den, Jitko 🙂 Děkuju za milý komentář a pochvalu receptu ❤️
Korejské chilli gochugaru je pro autentickou chuť hodně důležité, proto ho opravdu vřele doporučuji sehnat (online už se dá koupit celkem běžně). Ale obešla jste to skvěle a věřím, že budete s výsledkem spokojená. Budu moc ráda, když dáte vědět, jak Vaše kimchi dopadlo a jak chutnalo 🙂
Držím palce!
Jana
3 února, 2022
Dobrý den, Lucie. Již dlouho se na kimči chystám, ale stále jsem se toho bála -z podobných důvodů, jako Vy. Teď, po přečtení Vašeho fotoseriálu si troufnu. Jen mám dotaz na sklenice. Musí být nějaká speciální nebo i obyčejná zavařovací?