📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kimči (kimchi, 김치)

Kimči (kimchi, 김치)

    , , , , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Kimči (kimchi, 김치)
5.0 32

Tradiční kvašený pikantní korejský salát z pekingského zelí získal oblibu po celém světě. I já se do něj během návštěv Jižní Koreje zamilovala ❤️ Možná ho máte také rádi, nebo vás láká ho ochutnat. Pak není nic snazšího, než si ho připravit doma. Recept jsem pro vás sepsala hodně podrobně, abyste měli všechny potřebné informace a kimči se vám opravdu povedlo. Samotná příprava je ale velmi jednoduchá, takže není čeho se bát.

  • Příprava: 23 hodin 55 minut
  • 23 hodin 55 minut

    23 hodin 55 minut

  • Množství: 20 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

ZÁKLAD

1 kg pekingského zelí

50 g soli *

500 ml studené vody

ZELENINA

60 g mrkve

150 g ředkve *

60 g lahůdkové cibulky

PASTA

80 g jablka *

20 g česneku

20 g čerstvého zázvoru

45 g rybí omáčky *

20 g chilli koření, nejlépe korejské gochugaru *

* POZNÁMKA

Pro všechny suroviny, u kterých je ve výpisu uvedena hvězdička, najdete v níže tipech důležité doplňující informace a možnosti nahrazení.

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 23 hodin 55 minut
  • 23 hodin 55 minut

    23 hodin 55 minut

  • Množství: 20 porcí

Postup

ZÁKLAD

Z pekingského zelí odstaňte vrchní povadlé nebo poničené listy.

Hlávku rozkrojte po délce na čtvrtiny a ve spodní části odřízněte tvrdý košťál.

Zelí nakrájejte na čtverečky cca 4x4 cm nebo proužky o šířce 2-3 cm.

Nakrájené zelí nasypte do velké mísy a promněte se solí.

Pak ho zalijte studenou vodou a promíchejte.

Nechte odstát 90-120 minut. Občas promněte a znovu promíchejte.

Listy pekingského zelí změknou prakticky hned, žebrování by ve výsledku mělo zesklovatět a pokud ho ohnete proti jeho přirozenému zaoblení, nemělo by prasknout.

Takto připravené zelí slijte z nálevu a propláchněte čerstvou vodou. Ochutnejte a pokud vám bude připadat hodně slané, znovu ho propláchněte a slijte. Znovu ochutnejte.

Slité a příjemně slané zelí nechte lehce okapat.

ZELENINA

Zatímco zelí odpočívá v solném nálevu, očistěte a nakrájejte zeleninu.

Oloupanou mrkev a ředkev nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké julienne nudličky, cibulku na kolečka nebo delší proužky.

PASTA

Oloupané jablko, česnek a zázvor nakrájejte - jablko a česnek nahrubo, zázvor na tenké plátky přes vnitřní vlákna.

Vše rozmixujte co nejvíce dohladka spolu s rybí omáčkou a chilli kořením (pokud použijete chilli vločky, nejdříve je rozemelte najemno, více v TIPECH).

KIMCHI

Okapané zelí důkladně promíchejte s nakrájenou zeleninou a kořenicí pastou.

Připravte si uzavíratelné sklenice (na 1 kg pekingského zelí vychází cca 2 sklenice o objemu 750 ml) a propláchněte je vroucí vodou.

Nechte je okapat a pak několik centimetrů pod okraj naplňte připravenou okořeněnou zeleninovou směsí.

Kimchi co nejvíce upěchujte, abyste vytlačili případné vzduchové kapsy.

Sklenice jen zlehka uzavřete (víčko neutahujte, ať může ucházet vznikající plyn), podložte miskou nebo hlubokým talířem (aby měl případně kam unikát lák při "pracování" obsahu) a nechte stát v nižší pokojové teplotě (mimo dosah slunce).

Pak už jen zbývá počkat, až "hodné" bakterie odvedou svou práci. Přibližně po 12 hodinách (v závislosti na teplotě prostředí) se ve směsi začnou tvořit bublinky a povrch kimchi se bude vzdouvat.

V ten okamžik se nebojte směs promíchat, zase upěchovat a pomalu začít i ochutnávat. Až směs začne chutnat příjemně kysele a ztratí se nadbytečná slanost, máte téměř hotovo (počítejte přibližně s 1-3 dny).

Pak sklenice už můžete pevněji uzavřít a uložit do lednice. Zde bude proces kvašení dále pokračovat, ale už výrazně pomaleji.

Osobně mi nejvíce chutná kimchi po 2 dnech kvašení v teplotě okolo 20 °C a minimálně dalších 2 dnech v lednici. Ale to je hodně o osobní chuti, takže si najděte tu svou správnou dobu.

Korejský pikantní salát vydrží uložený v lednici až několik měsíců. S prodlužující se dobou bude stále více zrát a jeho chuť bude intenzivnější.

Kimchi podávejte jako doplněk k různým jídlům. Hodí se zejména k tučným masům, protože napomáhá jejich lepšímu trávení. Lze ho ale použít i na vaření. Korejci s ním například připravují skvělou smaženou rýži nebo obdobu naší zelňačky Kimchi Jjigae.

DŮLEŽITÉ DALŠÍ INFORMACE A TIPY

Během celé přípravy dbejte na dostatečnou hygienu. Myjte si často ruce i používané náčiní, sklenice pro kvašení vymyjte vroucí vodou. Díky působení chilli a zázvoru ale na rozdíl od jiných druhů kvašené zeleniny nemá kimchi tendenci chytat křís nebo plíseň. I proto není nutné povrch kvašeného zelí nějak zakrývat.

Na přípravu kimchi (kimči, kimčchi - korejsky 김치) se snažte používat spíše hrubší sůl (lépe narušuje strukturu zeleniny, která pak rychleji a snadněji kvasí) a také co nejméně zprocesovanou (tzn. nejlépe mořskou, himálajskou, bez přídavku jódu či fluoru aj.). Není to ale vyloženě podmínkou.

Nesnižujte obsah soli v receptu. Možná vám bude směs během přípravy připadat na první ochutnání až moc slaná, ale to se kvašením zmírní a odpovídající množství soli chrání zeleninu před množením nežádoucích bakterií.

Ředkev můžete nahradit stejným množstvím kedlubny, vodnice, případně i ředkvičkami.

Přidání jablka pomáhá nastartovat kvasný proces a také zlepšuje konzistenci kořenicí pasty. Lze ho ale případně zcela vynechat, nebo naopak nahradit nějakou méně aromatickou sladkou hruškou (tradičně se do kimchi občas přidává korejská hruška nashi). Někdy se také můžete setkat s přidáním rozmixované kuchyňské cibule. Nicméně to osobně příliš nedoporučuji, protože ta klasická žlutá má tendenci při mixování hořknout.

Pokud se z jakýchkoliv důvodů vyhýbáte použití rybí omáčky (například při W30, nebo pokud jste vegetarián), lze místo ní přidat do pasty trošku soli (45 g rybí omáčky nahraďte 9 g soli). Nicméně se tak ochudíte o tzv. chuť umami, která je pro mnohá (nejen) asijská jídla tak typická a oblíbená. Do tradičního kimchi se za tímto účelem velmi často navíc přidávají i solené fermentované krevetky či sépie. Částečně můžete tuto chuť doplnit přidáním trošky sójové omáčky nebo coconut aminos (ani jedno ale není tradiční surovina).

Velmi zásadní surovinou pro výslednou chuť kimchi je použité chilli, ať už jeho druh nebo množství. Pokud budete chtít kimchi připravovat častěji (nebo se chcete co nejvíce přiblížit tradiční chuti), doporučuji si sehnat korejské chilli "gochugaru" (čtěte gočugaru). To má trošku jinou chuť než to běžně prodávané (méně pálí a má výraznou rudou barvu díky odstraněným semínkům před mletím, je sladší, s příjemně kouřovou chutí). Lze objednat přes internet nebo osobně koupit například v Praze v korejských prodejnách V Celnici a na Korunní ulici, případně třeba v Makru. Množství chilli v receptu je uvedené pro tradiční korejské gochugaru, které méně pálí. Při použití běžného chilli koření nebo chilli vloček proto množství upravte podle sebe, nebo případně menší část nahraďte sladkou paprikou. Nicméně počítejte s tím, že kvašením se pálivá chuť o něco zmírní a tradiční kimchi by mělo být pikantní 🙂 Navíc působení chilli napomáhá bezproblémovému kvašení, takže ho určitě nevynechávejte.

Na kvašení nepoužívejte kovové nádoby a nejlépe se vyhněte i těm z plastu. Ideální je sklo, keramika nebo porcelán.

Pokud budete pikantní korejský salát připravovat častěji, můžete pro nastartování fermentace do nové várky přimíchat i trošku staršího kimchi.

PÁR ZAJÍMAVOSTÍ NAVÍC

V Koreji se obecně jako kimchi označují různé druhy fermentované zeleniny (zdaleka to není jen kvašené pálivé pekingské zelí, tak jak to vnímá většina světa). Najdete tu stovky různých receptů, od kvašené ředkve Kkakdugi, přes pikantní plněné okurky Oi Sobagi, až po jemné a svěží růžové vodní kimchi Nabak. Kimchi připravovanému z pekingského zelí se říká "baechu kimchi" (beču kimči).

Velmi často najdete v receptech na baechu kimchi rýžovou moukou, ze které se vaří kaše a následně se míchá s kořenicí pastou. U tohoto receptu na tzv. mak kimchi (jednoduché kimchi z krájeného pekingského zelí) to ale není potřeba. Rýžová mouka (případně jiný typ škrobu) se používá do tzv. pogi kimchi, tedy kimchi připravovaného z celých hlávek pekingského zelí, aby pasta lépe držela mezi listy.

Pokud nejste na kvašenou zeleninu zvyklí, ze začátku začněte s konzumací kimchi jen v menším množství (cca 1-2 lžíce denně) a postupně zvyšujte. Fermentovaná zelenina je skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a také bakterií prospěšných pro naši střevní mikroflóru. Proto ji zejména v zimě a třeba po užívání antibiotik zařaďte pravidelně do jídelníčku.

Pro lepší představu celé přípravy koukněte na fotky z jednotlivých kroků.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/20 podle receptu (cca 70 g)
Energetická hodnota21 kcal / 88 kJ
Sacharidy3 g
Tuky0 g
Bílkoviny1 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

103 Recenzí / komentářů

Jana

3 února, 2022

Dobrý den, Lucie. Již dlouho se na kimči chystám, ale stále jsem se toho bála -z podobných důvodů, jako Vy. Teď, po přečtení Vašeho fotoseriálu si troufnu. Jen mám dotaz na sklenice. Musí být nějaká speciální nebo i obyčejná zavařovací?

Lucka

3 února, 2022

Dobrý den, Jano. Vůbec se toho nebojte 🙂 U kimchi je obrovskou výhodou, že nemusíte řešit pečlivé ponoření zeleniny do nálevu, protože před nežádoucími bakteriemi ho chrání vyšší množství chilli.
Na kvašení můžete použít jakékoliv sklenice, i ty zavařovací. Jen se vyhněte kovovým nádobám a nejlépe také plastovým. Sklo je úplně optimální.
S kimchi držím palce! dejte pak vědět, jak se povedlo 🙂

Lubica Gulasova

9 února, 2022

Dobry den.
Rada by som kimchi vyskusala…Nemam ale skusenosti s rybacou omackou…Kde ju viem kupit? Zalezi na jej druhu? Viete mi odporucit nejaku konkretnu? Dakujem

Lucka

10 února, 2022

Dobrý den, rybí omáčka má hodně specifickou a na první zkušenost ne úplně příjemnou vůni. Ale dodává jídlům nezaměnitelnou umami chuť, která je pro asijská jídla tak typická.
Proto si nejdříve sežeňte menší lahvičku a vyzkoušejte ji. Ne každý si na ni zvykne, ale hodně lidí ji naopak miluje.
Pokud nejste až tak striktní co se týká složení, vyhovující rybí omáčka je tato https://omacky.heureka.cz/squid-brand-rybi-omacka-60ml/#prehled/
Top složení (ale mnohem hůře se shání) má Red Boat https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=rybi+omacka+red+boat

Klára Fusková

19 května, 2022

Lucko Grusová, nikdo na světě nedokáže tak dokonale popsat v receptech postup, ingredience, jejich případnou náhradu a konečný efekt jako ty. Jsi prostě úžasně precizní, důsledná a dokonalá! Děkuji!
Já dělám něco velice podobné z čerstvého bílého zelí, podle rodinného receptu minimálně z dob Rakousko-Uherska. Nepřidávám vodu, ale nasolenou zeleninu nechám postát, dokud nezačne měknout. Pak ji několikrát opakovaně promačkávám, až se z ní začne uvolňovat šťáva. Poté ji již jenom přikryju a zatížim (třeba nádobou, nebo plastovým pytlíkem s vodou) a nechám projít blahodárným mléčným kvašením. Když to kvašení začne být cítit a jsou viditelné bublinky (přibližně po 1-2 dnech), tak se je snažím vyhnat/ vytlačit speciálně k tomu určeným dřevěným pěchovadlem, které je k dostání na farmářských trzích. Zeleninu znovu zatížím. Tento postup opakuji v následujících dnech ještě několikrát, dokud kvašení neskončí. Pak obsah přendám do zavařovacích sklenic (přebytečnou tekutinu vypiju, nebo použiju jako zálivku na salát), uzavřu a skladuji v lednici i několik týdnů dokud se nespotřebuje.
Co se týká ingrediencií, babička tam dávala jako základ to bílé zelí a pak všechnu zeleninu, která jí na zahradě zrovna přebývala. My děti sme milovaly zejména jednoduchou nasládlou kombinaci se strouhanou mrkví. Děda zase verzi s čerstvou paprikou, cibulí, okurkou a květákem. Pro lepší trávení přidávala též pár zrníček hořčice a koriandru.

Lucka

20 května, 2022

Kláro, moc děkuju za milou pochvalu! ❤️ Někdy je mi to moje “románové” psaní receptů vyčítáno 😀 Ale já se prostě jen snažím, aby se při přípravě v receptech nikdo neztratil, aby se jídlo vždy povedlo a hlavně chutnalo. Tak moc děkuju za milá slova. Potěšila 🙂
Také moc děkuju za úžasný tip a skvěle popsaný popsaný postup přípravy kvašeného zelí se zeleninou. Úplně se mi sbíhají sliny, jen to čtu ❤️

Olga Whittaker

2 října, 2022

Dobrý den, po dlouhém váhání jsem se do toho pustila. Výsledek zdá se být dobrý, jen jsem tam dala asi nějaké ostřejší chilli. Pálí to teda dost a ti mi normálně ostré nedělá problémy. Dá se to ještě nějak upravit, stáhnout tu ostrost/pálivost?

Lucka

2 října, 2022

Dobrý den, kimchi už máte zkvašené? Kvašením se pálivost o něco sníží.
Pokud už je prokvašené a přesto příliš pálí (ale správné kimchi by mělo být pikantní), moc s tím už nic nenaděláte. Jedině připravit další várku s nižším množstvím chilli a následně je smíchat.
Jestliže jste použila klasické chilli (ne to korejské), je potřeba ho dát o něco méně. Je to více rozepsané v poznámkách. Ale pro větší přehlednost jsem to ještě více zvýraznila.

Tereza

3 října, 2022

Dobry vecer, diky moc za dobre prehledny recept, prave cekam az mi zeli zmekne, a ta pasta voni neskutecne krasne. Hledala jsem nejaky dobre srozumitelny recept dlouho a Vas se mi libil nejvic. Jestli se mi povede, chystam se pro kolegyni na vegan verzi, supr ze tu mate uvedene alternativy. Tesim se az bude hotovo 🙂

Lucka

4 října, 2022

Dobrý den, doufám, že se vše povedlo a kimchi už čeká na první bublinky 🙂
Držím palce, ať vše vyjde ❤️ Budu moc ráda, když pak dáte vědět 🙂

Miroslav

8 října, 2022

Tip na gochugaru…Korea Mart, Gorazdova 3, nebo Evropská 92, u stanice Na Pískách

Rena

8 října, 2022

Výborný a podrobný popis receptu. Děkuji

Lucka

8 října, 2022

Miroslave, díky za tipy na nákup gochugaru ❤️

Lucka

8 října, 2022

Děkuji za milý komentář a pochvalu 🙂 Doufám, že se vám podle receptu kimchi povede a pochutnáte si ❤️

Jirka

30 října, 2022

Lucko jste můj třetí pokus. První dva šly do koše, bohužel směs mi nezačal kvasit, mám podezření na rýžovou mouku tak snad už si konečně pochutnám

Lucka

31 října, 2022

Jirko, tak to nám držím společně palce! Ale věřím, že se tohle kimchi povede ❤️ Pokud nic výrazně nezměníte, není důvod, aby to neklaplo.
Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se kimchi podařilo 🙂

Tereza

23 listopadu, 2022

Od toho rijna uz delam podle Vaseho receptu asi 5. davku, je skvele a mizi neskutecne rychle 😀 mam uz nactenych i par knizek od korejcu ale vas recept vede 🙂 do davky co jsem dneska delala jsem pouzila porek misto cibulky, to jsem nacetla a jsem zvedava jestli to zmeni chut. delala jsem podle vas i kvasenou redkev a pecka. Dik za jednoduchy recept co me popostrcil 🙂

Lucka

23 listopadu, 2022

Jeee, to mám radost, že kimchi tak chutná! ❤️ Je to láska, že?
Pórek bude myslím skvěle fungovat. Oni Korejci ostatně stejně používají malilinko jinou zeleninu než my. Snad až na to zelí, to je stejné 🙂 Ale pórek bude skvělá varianta.
Děkuju za milý komentář. Jsem moc ráda, že vás recept popostrčil a že vám kimchi chutná ❤️

Vilma

24 listopadu, 2022

Ahoj Lucko, zkusila jsem první várku, povedla se, ale bylo méně šťávy. Teď jsem v druhé varce nechala více vody, ale už je to pět dnů a zelí je hodně slané. Můžu tu slanost něčím snížit? Moc díky

Lucka

24 listopadu, 2022

Ahoj, Vilmo. To mě mrzí, že kimchi úplně nevyšlo 🙁 Zelí je potřeba slít a propláchnout. Pokud se použije přímo ten lák, ve kterém se zelí namáčí, chápu, že je to moc slané.
Je slané přímo zelí, nebo jen ten lák? Jediné, co mě napadá, je přidání čisté vody, nebo udělání druhé dávky, která nebude tak výrazně slaná, a následné promíchání.

Aleš Milec

5 prosince, 2022

Co myslíte? Dají se použít i zelená rajčata?

Lucka

6 prosince, 2022

Myslím, že by to mohlo fungovat 🙂 Zelená rajčata jsem sice nikdy kvasit nezkoušela, ale vím, že Korejci dělají i rajčatové kimchi a zelená rajčata se běžně kvasí, tak by to mělo jít.
Pokud zkusíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak to dopadlo ❤️
https://www.zkvaseno.cz/nezrala-rajcata

Terka

11 prosince, 2022

Dobrý den
kde v celnici je ta korejská prodejna? Nějak si vybavuji jenom SIA – restaurace. A lze tam sehnat i tu rybí omáčku?
Děkuji a kimchi zdar!

Lucka

12 prosince, 2022

Dobrý den, prodejna K-food je kousek před Sia restaurací (směrem od Nám. Republiky) https://goo.gl/maps/ceCmqXQTtzvuNjU79
Rybí omáčku mají také 🙂

Adam

15 prosince, 2022

Dobrý den, chystám se na přípravu kimchi podle vašeho receptu, který mě zaujal nejvíce. Mám na to připravenou dózu která je přímo určena na kimchi/kvašení/fermentaci (viz odkaz)
https://www.amazon.com/Authentic-Crazy-Korean-Cooking-Container/dp/B00NO8SXKE
Je ale z plastu a tak se ptám proč plastovou nádobu nedoporučujete?
Děkuji 🙂

Lucka

15 prosince, 2022

Dobrý den, Adame, zastávám názor, že plast není dostatečně odolný proti dlouhodobému působení kyselého prostředí při kvasném procesu (podobně jako kov). Proto spíše doporučuji použití skleněné nádoby.
Ale je pravda, že Korejci běžně v plastových nádobách kimchi kvasí. Takže záleží na vás 🙂

Jirka

30 prosince, 2022

Dobrý den, v popisu není napsáno, že se má kimchi po vměstnání do sklenice zalít vodou. Tedy se voda nepoužívá či se uvolní ze zelí? Dle těch obrázků to vypadá jako by tam bylo více pasty/vody, než odhaduji dle toho množství. Tak se jen chci před prvním pokusem zeptat 🙂 A ještě jeden dotaz, je možno použít sušený/granulovaný zázvor?

Lucka

30 prosince, 2022

Dobrý den, kimchi se vodou nezalívá 🙂 Šťávy se vytvoří dostatek z namočeného změklého zelí a z kořenicí pasty.
Granulovanému zázvoru bych se spíše vyhnula. Netvrdím, že to s ním nepůjde, ale čerstvý zázvor má nejen lepší chuť, ale pomáhá kimchi, aby lépe zkvasilo.
Držím palce s prvním kimchi, ať se povede a chutná ❤️

Marek

23 ledna, 2023

Dobrý den Lucko,

absolutní špička – děkuji mockrát.

Už to jedu poněkolikáté – už zpaměti.
téměř totožné s “kyblíkovým kimchi” (kupovaným 🙂 )

– možná i lepší! (nehledě na finanční úsporu)

Moc děkuji
S pozdravem Marek

Lucka

24 ledna, 2023

Dobrý den, Marku,
to já děkuju! Mám velkou radost, že se vám kimchi podle receptu povedlo a chutná vám ❤️
Díky za milý komentář, Lucka

Kačka

6 února, 2023

Dobrý den,
mohu se zeptat jak uchovat větší množství sklenic mimo lednici? Je nutné kimchi například zavařit nebo vydrží i několik měsíců mimo lednici?
Děkuji za odpověď.

Lucka

6 února, 2023

Dobrý den, Kačko 🙂 Myslím, že bohužel to úplně dobře nepůjde. Kimchi by se mělo uchovávat v chladu, protože v teple bude dál kvasit. Ono tedy kvasí i v chladu, ale zdaleka ne tak rychle. Kvašením se bude měnit chuť na výrazně kyselou a také hrozí (díky vznikajícímu plynu), že vám sklenice bouchnou.
Ani zavaření bych nevolila. Vyšší teplota zničí vše, co dělá kimchi tak zdraví prospěšným.

Pavel

12 února, 2023

Dobrý den, dnes dělám podle vašeho receptu kimchi, postup perfektně popsán. Dám vědět za pár dnů jak chutná, už se těším až bude v asijské polévce, tu dělám samozřejmě domácí ne kupovanou.

Lucka

13 února, 2023

Dobrý den, Pavle, s kimči držím palce. Doufám, že se perfektně povede a pochutnáte si ❤️ Budu se těšit na zprávu.

Zdenka

16 února, 2023

Perfektní, Lucinko! Také jsem se kimchi bála, ale podle vás vařím ráda, takže jsem do toho šla. Je výborné a já jsem na sebe pyšná.

Lucka

17 února, 2023

Zdenko, moc děkuju za milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že se vám kimči povedlo a pochutnala jste si. Beru jako velkou pochvalu, že jste obavy překonala a pustila se se mnou do jeho přípravy 🙂 Máte na co být pyšná! ❤️

Roman

11 března, 2023

No já ho poprvé dělal podle jiného receptu a vůbec se nepovedlo… Teď to zkouším podle Vašeho receptu, zatím to chutná mnohem lépe než to předešlé. Jen to vůbec nemám červené, jen tak trošku nádech. Použil jsem normální Chili kousky.

Lucka

11 března, 2023

Tak to moc doufám, že druhý pokus vyjde na jedničku s hvězdičkou a na kimči si pochutnáte ❤️
Pokud jste nepoužil klasické korejské chilli, které je hodně barevně výrazné, a dal klasické v menším množství, stejně rudé barvy nedosáhnete. Ale na výsledné kvašení by to vliv mít nemělo 🙂 Pokud vám domácí kimči zachutná, vřele doporučuji korejské gochugaru pořídit. Nejen že je krásně barevné, ale i příjemně chutná ❤️

Mike

20 března, 2023

Výborný recept. Kimchi jsme si poprvé koupili přes net, ať známé tu chuť odjinud. Poté jsme si řekli, že zkusíme udělat po domácku. Zprvu jsme udělali podle jiného receptu a nebylo to vůbec špatný. Poté jsme narazili na tenhle a musím říct, že to předčilo jak první domácí výrobu ale zároveň i zakoupené kimchi přes net. Velká chvála, tohle se bude těžko překonávat.

Lucka

20 března, 2023

Děkuju za komentář a pochvalu receptu. Mám velkou radost, že se vám domácí kimchi povedlo a pochutnali jste si ❤️

Drahomíra Habalová

16 května, 2023

Dobrý den, tak jsem v hodině 12+48+48 Moc děkuji za opravdu důkladně rozepsaný recept
Myslím, že povedlo… alespoň manžel je spokojený. Já bohužel toužím po nějaké záměně zázvoru (I když jinak mi zázvor nevadí), bohužel mi prostě v receptu chuťově nesedí. Můžu ho něčím nahradit? Moc děkuji za odpověď. Drahomíra

Lucka

17 května, 2023

Dobrý den, Drahomíro, děkuji vám za komentář. Mám radost, že recept byl pro vás inspirací a pustila jste se podle něj do přípravy kimči.
Zázvor je pro správné kimči zásadní surovinou. Pokud vám ale chuťově vadí, zkuste příště snížit jeho množství, nebo ho zcela vynechte. Ničím bych ho vyloženě nenahrazovala.

Lenka

12 června, 2023

Dobrý den, líbí se mi váš recept, určitě ho zkusím, jen jsem se chtěla zeptat, jestli můžu použít i čerstvé chilli papričky (nakrájené) a pokud ne, jestli to chilli musí být mleté. Sama si chilli pěstuji, mám hodně nasušených papriček, nestačilo by je tam jen tak rozdrobit?

Lucka

13 června, 2023

Dobrý den, pokud jste zvyklá na silnou chuť chilli, určitě to použít půjde (jak nakrájené papričky, tak i rozemleté) a věřím, že si pochutnáte. Ale chuť už bude zkrátka trošku někde jinde. Korejské chilli má specifickou chuť (je sladší, mírně kouřové, ne až tak pálivé, protože se mele bez semínek) a jemnou konzistenci.
Osobně bych asi zkusila čerstvé chilli (zbavené semínek) rozmixovat 🙂

Eva

22 srpna, 2023

Děkuji za perfektně podrobný recept. Včera jsem založila, dnes promíchala, ochutnala a mám jen obavu, abych po dvou dnech kvašení venku s dvou v lednici ještě měla co ochutnávat. Je skvělé už teď. Děkuji.

Lucka

23 srpna, 2023

Evo, děkuji za komentář. Mám velkou radost, že vám kimči chutná ❤️ Také se na něj zítra chystám. Tak možná založíme novou várku společně? 🙂

Alan

30 září, 2023

Recept zajisté dobrý,ale hrubá chyba je v něm uvádět mezi ingredience 500ml vody.Voda není v receptu použita jako ingredience,ale jako proplach zelí.Pokud vodu přidáte mezi ingredience,tak chutě rozředíte a prakticky to můžete vyhodit a znova.Vodu bych minimálně ve výpisu ingrediencí vymazal,nebo důkladně označil jako pouhý proplach.Není důvod ji tam vůbec zmiňovat, stačí formulovat stylem (zelí propláchneme studenou vodou a necháme okapat).

Lucka

30 září, 2023

Množství vody je záměrně uvedeno přesně. Nejedná se ale o vodu určenou na proplach, nýbrž o tekutinu potřebnou na vytvoření namáčecího láku s přesnou salinitou, konkrétně 10%. Pokud by bylo vody na namáčení zelí použito méně nebo více (při stejném množství soli), nemělo by to dle mé zkušenosti stejný efekt. Proto jsem použité množství soli a vody přesně specifikovala. Vodu potřebnou na proplach ve výčtu surovin neuvádím.

Alan

30 září, 2023

Chápu jak to myslíte,ale v receptu by bylo lepší uvést,že zelí by mělo být naloženo v 10% láku po nějaký časový úsek.Není uvedeno jak dlouho má být zelí smícháno pouze se solí a jak dlouho má být v tom “nezmíňeném” 10% láku.Nehledě na to, že každá hlávka jako kus pustí jiné množství vody, čímž lák ještě více rozředí.Pokud se bude zelí koupat pouze se solí 50g/kg 120minut a pak se přidá voda,tak to bude chutnat jinak než 10% lák ihned od začátku macerace.Recept pokud má být jednoduše pochopitelný,bych formuloval tak, že zelí má být naloženo na 1kg zelí /500ml 10% solného roztoku po dobu 90-120minut.Jinak to někdo třeba osolí,pak tam dle libosti třeba po 1,5hodině nalije 0,5 vody a pak to opláchne a zelí bude maximálně vyčerpané solí a bude slané jak mrtvé moře Ale jinak recept je dobrý,jen s tou vodou a solným lákem bych to více a lépe zmínil, má to dost vliv na výsledek a jednoduchost pochopení.

Lucka

1 října, 2023

Děkuji za vaše tipy na větší srozumitelnost receptu. Většinou mi lidi píší, že mám recepty až příliš podrobné a měla bych je zkrátit. Nikoliv že bych je měla doplnit 🙂
V receptu je uvedeno, že se zelí má promnout se solí, PAK zalít vodou a nechat takto namáčet 90-120 minut. Přijde mi to dostatečně srozumitelné. Proto text postupu nechávám, tak jak je, bez úprav. Ale i tak děkuji za vaše postřehy a doporučení. Přeji pěkný den.

František Zach

5 října, 2023

Tak jsem o víkendu zkoušel Kimchi dle Vašeho receptu a jedním slovem VYNIKAJÍCÍ.Příjemně pikantní no prostě není co dodat. Kdysi jsem si koupil hotové kimchi v jednom supermarketu a to se nedalo sníst jak to bylo škaredé. Toto je VÝBORNÉ .Jiné už dělat nebudu než toto. Děkuji Vám za recept.

Lucka

5 října, 2023

Františku, děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že se kimchi povedlo a pochutnal jste si ❤️
Osobně jsem zatím také na moc běžně prodávaných a dobrých kimchi nenarazila. A když už, tak jen v asijských prodejnách.
Ještě jednou děkuji za krásnou pochvalu receptu a přeji vám krásný den 🙂

Kimchi2023 Roman

9 října, 2023

Tak mohu váš recept na kimchi doporučit,naloženo mám den a půl a stále ochutnáváme a to mě baví je fakt luxusní přidal jsem do pasty ještě křen malinko sojovky a worchesteru,dlouho to nevydrží protože to dřív sníme

Lucka

10 října, 2023

Děkuji za pochválení receptu 🙂 Mám velkou radost, že vám kimči chutná ❤️

Ivana

13 října, 2023

Dobrý den chtěla bych se zeptat, zda je možné místo chilli koření gochugaru použít gochugaru pastu a pokud ano, tak jaké množství.
Předem moc děkuji za opověď.

Lucka

13 října, 2023

Dobrý den, zřejmě máte na mysli chilli pastu gochujang. Ve zkratce – ano, můžete, ale…
Pasta gochujang neobsahuje jen chilli gochugaru, ale také další přísady, jako je fermentovaná sója, rýže, kukuřičný sirup atd. Chutná proto jinak, je více sladká.
Nicméně občas se do kimchi tato pasta používá. Korejci s ní ale spíš dělají čerstvé nekvašené kimchi a různé dušené pokrmy atd.
Osobně jsem pasu gochujang na kimchi nepoužila, takže vám nemůžu potvrdit výsledek a správné dávkování. Asi bych jí ale dala cca stejně a během přípravy ochutnávala.

Ivana

13 října, 2023

Moc děkuji za odpověď, dám vědět jak to dopadlo. 🙂

Janka

15 října, 2023

Dlho som sa na kimci chystala.
A keď Lucka posielala korenie za poštovné (na IG), už som si povedala, že sa vážne musím do toho pustiť. Ako vždy, Lucka potvrdila svoje majstrovstvo – podrobne rozpísaný recept, priložená fotodokumentácia, nedalo sa nič pokaziť. Robili sme ho spolu s manželom, mali sme v kuchyni normálne kultúru obaja sme si to užili…Práve kimči po dvoch dňoch ochutnávam a musím napísať iba jednu obrovskú pochvalu. Fantastická chuť. Toto je najlepšie kimči aké som doteraz jedla…recept odporúčam všetkými desiatimi!

Lucka

16 října, 2023

Janka, moc děkuju za úžasný komentář a krásnou pochvalu ❤️ Mám velkou radost, že jste si s manželem užili přípravu kimči a že vám chutná! A děkuju za úžasnou fotku na Instagramu ❤️

Jana

16 října, 2023

Skutečně nejlepší recept. Kimchi jsem dělala po třetí, protože ho zbožňuju a tento recept je opravdu nejdokonalejší a chuť výborná. Děkuji moc.

Lucka

16 října, 2023

Moc děkuji za milý komentář ❤️ Mám radost, že se kimči povedlo a že vám chutná 🙂

Jana

21 října, 2023

Dobry den:) chcem sa spytat, dostali sme kimchi v sklenenej nadobe, ale zistili sme ze je otvorene (este som nevedela, ze sa nezavara). Na 20 min som teda nadobu dala ho vody a zavarila, kedze sme ho chceli odlozit neneskor. Teraz si nie som ista, ci som kimchi neublizila, a teda ci je este vhodne na konzumaciu 🙁
Vdaka za radu.:)

Lucka

21 října, 2023

Dobrý den, kimchi určitě sníst můžete, nijak si neublížíte. I sami Korejci kimchi často vaří a dusí. Nicméně teplem se zahubí zdraví prospěšné laktobacily. Je to stejné, jako když podusíte kysané zelí.

Eva

28 října, 2023

Dobrý deň Lucka, môžem dať kvasiť Kimči aj do sudku na kyslú kapustu a potom skladovať v pivnici vedľa súdu s kvasenou kapustou?

Lucka

29 října, 2023

Dobrý den, Evo, pekingské zelí, které se na přípravu kimči používá, měkne a kvasí výrazně rychleji než hlávkové, tak ho jen víc hlídejte, ale dle mého to fungovat bude 🙂

Veronika

3 listopadu, 2023

Děkuji za skvěle popsány recept. Jen co budu mít to koření, hned se do kimchi pustím a pak dám vědět, jak se povedlo. Hezký den. Veronika

Lucka

4 listopadu, 2023

Pěkný den, Veroniko, budu se těšit na zprávy o kimchi ❤️ A děkuju za pochvalu receptu 🙂

David

18 listopadu, 2023

Děkuji za skvělý jednoduchý recept. Dnes jsem dělal už potřetí a rovnou ze čtyřnásobné dávky, tj. na velkou část zimy. Místo části ředkviček jsem dal červenou řepu. 😀

Lucka

19 listopadu, 2023

Jsem moc ráda, že se vám recept na kimchi líbí a že se k němu tak často vracíte. To beru jako velkou pochvalu ❤️
Červená řepa je skvělá obměna! I ty ředkvičky za ředkev. Oboje kvasí velmi ochotně, tak výsledek musí být super 🙂

Tomas

28 listopadu, 2023

Prva davka uspesne vykvasena a zjedena, perfektny, detailny recept. Vcera urobena nova varka z 3 kg kapusty, usetrili ste mi kopu penazi na kimchi kupovane z obchodu, dakujem 🙂

Lucka

29 listopadu, 2023

Moc děkuju za komentář 🙂 Mám radost, že se vám podle receptu kimči daří a že vám chutná ❤️

Markéta

2 prosince, 2023

Dobrý den, tak jsem dnes zkusila udělat. Krásně napsané, akorát nevím jestli se to musí nějak zatížit

Lucka

2 prosince, 2023

Dobrý den, tak to držím palce! Ale věřím, že se vám první kimči povede a pochutnáte si ❤️ Zatížit není potřeba. Pokud jste opravdu dobře dbala na hygienu přípravy a použila odpovídající množství chilli (působí trochu jako ochrana), tak to vyjde i bez zatížení.

Magdalena

26 prosince, 2023

Bála jsem se do toho pustit, protože mi vždycky všechno zplesniví. Ale povedlo se! Ani po uložení do lednice se tomu nic nestalo. Pěstuji doma habanero, tak jsem použila to (hned po sklizni ukládáme do mrazáku). Na můj vkus bylo kimči moc česnekové, takže příště uberu. Těším se, že si udělám další várku.

Lucka

26 prosince, 2023

Mám velkou radost, že se vám i přes počáteční obavy a výraznější česnekovou chuť kimči povedlo a pochutnala jste si ❤️ Díky za milý komentář a vysoké hodnocení 🙂

Petr

27 prosince, 2023

Dobrý den, kimchi sem dělal podle vás (už po několikáté) a je moc dobré, jen by mě zajímalo, zda jde udělat kimchi i bez zázvoru, kamarádka by ho ráda zkusila, ale je alergická na zázvor, vím, že to nebude už ono, ale spíš by mě zajímalo, zda se tím, že vynechám zázvor vůbec začne správně kvasit atd.

Lucka

27 prosince, 2023

Dobrý den, mám radost, že vám kimchi chutná a že se k receptu vracíte ❤️
Pro kamarádku zázvor vynechte. Zkvasí to i bez něj. Chuťově to bude malinko jinde, ale pořád skvělé 🙂

Pavla

6 ledna, 2024

Dobrý den, vynikající recept, je můj oblíbený, díky moc!

Lucka

6 ledna, 2024

Dobrý den, Pavlo, děkuju za milý komentář. Mám velkou radost, že vám kimchi chutná ❤️

Petr

13 ledna, 2024

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli kimchi můžu naložit do zeláku a nechat ho probublávat jako zelí pak místo lednice ho nechat ve sklepě.
Děkuji

Lucka

14 ledna, 2024

Dobrý den, nemám to osobně vyzkoušené, takže jen odhaduji 🙂 Korejci tradičně kimchi kvasili ve velkých hliněných nádobách. Proto předpokládám, že zelák bude fungovat skvěle. Ohledně uložení do sklepa – bude velmi záležet na konkrétní okolní teplotě. Pokud bude vyšší než 6 °C, kimchi bude dále poměrně prudce kvasit. Pak je nutné počítat s tím, že se ztratí jeho křupavost a také bude výrazně kyselé. Nemluvě o tom, že kvašené kimchi má hodně výraznou vůni, takže sklep po něm bude cítit.

Petr

30 ledna, 2024

Dobrý večer, tak jsem to zkoušel v tom zeláku a myslím, že to funguje úplně v pohodě. Zkusil jsem pro začátek dávku asi 4 kila dohromady a a a už není. Takže budu dělat ještě jednu ale min. dvojitou dávku. Je to hodně návykový
Děkuji za recept ️

Lucka

31 ledna, 2024

Dobrý den, moc vám děkuji za doplňující komentář s potvrzením, že zelák funguje 🙂 Mám velkou radost, že se kimči povedlo a že jste si na něm pochutnal ❤️ A naprosto souhlasím – je to návykové! 😀

Martin

15 února, 2024

Dobrý večer, mám naloženo, přesně podle tvého receptu, včetně orig. Gochugaru. Teplota v komoře 20 st. C. Nicméně po 24 hodinách ani stopy po bublinkách a viditelných známkách kvašení. Kde by mohla být chyba? Díky za posudek! Martin

Lucka

15 února, 2024

Dobrý večer, Martine 🙂 Ony jsou ty bublinky někdy ze začátku vážně mini, že si toho člověk skoro ani nevšimne. Ani to nezačíná vonět po kvašení?
Ale zkusila bych kimchi přesunout někam s mírně vyšší teplotou. To by mělo proces nastartovat. Pokud jsi do směsi nepřidal třeba ocet, není důvod, proč by to nezačalo kvasit.
Držím palce, ať to začne žít 🙂 A budu se těšit na zprávu, jak se kimchi povedlo ❤️

Svetlana

27 února, 2024

Dobry den, idem sa pochvalit – aj ja som si urobila kimchi.. zohnala som ale rybiu omacku zo sardel.. hadam to nebude problem.. a dnes mam kimchi uz v chladnicke po 2 dnoch na linke a trochu mi to na linke aj smrdelo.. dufam, ze to nie je problem.. rodina ma prosila ze nech to uz niekde upracem ze smrdi cely byt..chutovo vyborne.. palivost akurat.. uvidim co to bude este robit v chladnicke.. ale tesim sa na to..

Lucka

27 února, 2024

Dobrý den, také že si pochvalu zasloužíte! ❤️ Ne každý najde odvahu a do přípravy kimči se pustí. Ale podle vašeho popisu to zní, že se vaše kimči povede na jedničku s hvězdičkou ❤️
Sardelky (ančovičky) jsou nejčastěji používanou surovinou při výrobě rybí omáčky, takže jste koupila správně.
Je pravda, že kimči je trochu cítit (právě i díky té omáčce) a snadno “zavoní” celý byt 😀 V lednici se kimči trochu zklidní, ale pokud nebude velmi důkladně odizolované (zavřené třeba ještě navíc v plastové krabici), tak bude cítit i tam. Není divu, že Korejci mají doma více lednic a jednu vyloženě jen na kimči 😀
Dejte pak vědět, jak vaše kimči dopadlo 🙂 Ale věřím, že bude fantastické ❤️

Kristina

28 února, 2024

Dobrý den, Lucie.
Recept je super. Kimchi dělám jak se sójovou tak i s rybí omáčkou. Pokaždé nějak záhadně rychle zmizí. Díky za recept.
K.

Lucka

28 února, 2024

Pěkný den, Kristino 🙂 Děkuju za milý komentář. Jsem moc ráda, že se vám kimči daří a má doma takový (zasloužený) úspěch ❤️

Markéta

16 března, 2024

Recept je opravdu vynikající. Jen na mě je to moc ostré a to jsem dala víc jak o polovinu chili míň. Co s tím? Píšete, že chili se vynechat nesmí

Lucka

16 března, 2024

Použila jste korejské chilli gochugaru? Nebo to klasické? Korejské chilli koření totiž pálí mnohem méně a dávkování je uvedeno pro něj.
Netvrdím, že se vyloženě nesmí vynechat 🙂 Ale už to holt nebude tradiční kimchi. Bude také potřeba důkladněji směs hlídat, aby byla všechna ponořená pod nálevem.

Markéta

16 března, 2024

Děkuji moc za rychlou odpověď.
Použila jsem klasické, ale dala jsem tam míň jak polovinu. Zkusím udělat bez chili, nebo dám jen malinko a uvidím
Hezký víkend

Lucka

17 března, 2024

Pokud vyzkoušíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak se povedlo ❤️ Krásný zbytek víkendu 🙂

Renata

13 dubna, 2024

Zdravím. Kimči dle Vašeho receptu dělám opakovaně a to pro celou rodinu. Všichni si ho chválí. Mám korejské chilli ve formě pasty, lupínky nešli sehnat. Dávám do 4l sklenky. Zatezuju sáčkem s vodou. Nevím či je to nutné,bojím se to nechat jenom zavíčkované. V teple 7dni a pak do menších sklenek.
Teď již dělám z 2,7kg zelí

Lucka

14 dubna, 2024

Pěkný de přeji 🙂 Děkuji za milý komentář. Mám radost, že vám kimči chutná a že jste si našla svůj ověřený postup ❤️
Zatížení sáčkem není dle mé zkušenosti potřeba. Ale rozhodně tím nic nezkazíte, naopak máte tak větší jistotu.

Mirek

25 dubna, 2024

Epochální recept, epochální výsledek. Díky moc.

Lucka

26 dubna, 2024

Já díky za komentář a pochvalu receptu ❤️ Mám upřímnou radost, že se vám kimči daří a chutná.

Markéta

29 dubna, 2024

Tak jsem zkusila úplně bez chili. Moc nám chutnalo , ale je pravda, že i přesto, že to mám v lednici, tak se to asi trochu zkazilo

Lucka

30 dubna, 2024

Děkuju za zprávu, jak to dopadlo s kimči bez chilli 🙂 U téhle verze bude potřeba důkladně dbát na to, aby všechna zelenina byla kompletně ponořená pod lákem. Pokud by ho bylo málo, hned na začátku bych přidala více slané vody (na 100 ml vody cca 2 g soli).

Vítek

18 května, 2024

Dobrý den Lucko,
dříve jsem ochutnal nějaké kimchi a nyní jsem se po menších obavách pustil do výroby kimchi podle Vašeho receptu. Musím Vás moc a moc pochválit, protože takhle krásně zpracovaný recept je pro mě nejlepší Není opravdu čeho se bát a vše je jen o krájení správného množství, které udělá po dokončení tu správnou chuť! Pochválil mě za toto kimchi i kolega z práce a to je co říct Jsem moc rád za Vaší skvělou práci a chuť předávat zkušenosti dalším lidem. Máte můj obdiv

Lucka

18 května, 2024

Dobrý den, Vítku,
děkuji Vám za milý komentář a pochvalu. Moc ráda čtu, že se Vám podle receptu kimchi dobře připravovalo a povedlo se ❤️
Doufám, že se potkáme i u nějakého dalšího receptu 🙂

Jiří

19 května, 2024

Dobrý den. před 2roky jsem dělal kimchi podle vyprávění povedlo se ted budu děat podle Vašeho receptu už se těším jenom mi nikdo přesně neodpověděl jestli mohu kimchi na žlučníkové kamínky odkládám stále operaci. Jinak já mrkev ředkvičky zázvor strouhám. Rád si předčtu od Vás i další recepty .Přeji hodně zdraví.

Lucka

20 května, 2024

Dobrý den, tak to moc držím palce, ať se vám kimči povede a hodně si pochutnáte 🙂
O tom, že by se kvašené potraviny nemohly jíst při obtížích se žlučníkem, nic nevím. Spíš bych se obávala té pikantnosti 🙂
Děkuji za přání a taktéž vám přeji pevné zdraví. Budu se těšit na viděnou u nějakého dalšího receptu.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky