Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
73 Recenzí / komentářů
Lucka
3 února, 2022
Dobrý den, Jano. Vůbec se toho nebojte 🙂 U kimchi je obrovskou výhodou, že nemusíte řešit pečlivé ponoření zeleniny do nálevu, protože před nežádoucími bakteriemi ho chrání vyšší množství chilli.
Na kvašení můžete použít jakékoliv sklenice, i ty zavařovací. Jen se vyhněte kovovým nádobám a nejlépe také plastovým. Sklo je úplně optimální.
S kimchi držím palce! dejte pak vědět, jak se povedlo 🙂
Lubica Gulasova
9 února, 2022
Dobry den.
Rada by som kimchi vyskusala…Nemam ale skusenosti s rybacou omackou…Kde ju viem kupit? Zalezi na jej druhu? Viete mi odporucit nejaku konkretnu? Dakujem
Lucka
10 února, 2022
Dobrý den, rybí omáčka má hodně specifickou a na první zkušenost ne úplně příjemnou vůni. Ale dodává jídlům nezaměnitelnou umami chuť, která je pro asijská jídla tak typická.
Proto si nejdříve sežeňte menší lahvičku a vyzkoušejte ji. Ne každý si na ni zvykne, ale hodně lidí ji naopak miluje.
Pokud nejste až tak striktní co se týká složení, vyhovující rybí omáčka je tato https://omacky.heureka.cz/squid-brand-rybi-omacka-60ml/#prehled/
Top složení (ale mnohem hůře se shání) má Red Boat https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=rybi+omacka+red+boat
Klára Fusková
19 května, 2022
Lucko Grusová, nikdo na světě nedokáže tak dokonale popsat v receptech postup, ingredience, jejich případnou náhradu a konečný efekt jako ty. Jsi prostě úžasně precizní, důsledná a dokonalá! Děkuji!
Já dělám něco velice podobné z čerstvého bílého zelí, podle rodinného receptu minimálně z dob Rakousko-Uherska. Nepřidávám vodu, ale nasolenou zeleninu nechám postát, dokud nezačne měknout. Pak ji několikrát opakovaně promačkávám, až se z ní začne uvolňovat šťáva. Poté ji již jenom přikryju a zatížim (třeba nádobou, nebo plastovým pytlíkem s vodou) a nechám projít blahodárným mléčným kvašením. Když to kvašení začne být cítit a jsou viditelné bublinky (přibližně po 1-2 dnech), tak se je snažím vyhnat/ vytlačit speciálně k tomu určeným dřevěným pěchovadlem, které je k dostání na farmářských trzích. Zeleninu znovu zatížím. Tento postup opakuji v následujících dnech ještě několikrát, dokud kvašení neskončí. Pak obsah přendám do zavařovacích sklenic (přebytečnou tekutinu vypiju, nebo použiju jako zálivku na salát), uzavřu a skladuji v lednici i několik týdnů dokud se nespotřebuje.
Co se týká ingrediencií, babička tam dávala jako základ to bílé zelí a pak všechnu zeleninu, která jí na zahradě zrovna přebývala. My děti sme milovaly zejména jednoduchou nasládlou kombinaci se strouhanou mrkví. Děda zase verzi s čerstvou paprikou, cibulí, okurkou a květákem. Pro lepší trávení přidávala též pár zrníček hořčice a koriandru.
Lucka
20 května, 2022
Kláro, moc děkuju za milou pochvalu! ❤️ Někdy je mi to moje „románové“ psaní receptů vyčítáno 😀 Ale já se prostě jen snažím, aby se při přípravě v receptech nikdo neztratil, aby se jídlo vždy povedlo a hlavně chutnalo. Tak moc děkuju za milá slova. Potěšila 🙂
Také moc děkuju za úžasný tip a skvěle popsaný popsaný postup přípravy kvašeného zelí se zeleninou. Úplně se mi sbíhají sliny, jen to čtu ❤️
Olga Whittaker
2 října, 2022
Dobrý den, po dlouhém váhání jsem se do toho pustila. Výsledek zdá se být dobrý, jen jsem tam dala asi nějaké ostřejší chilli. Pálí to teda dost a ti mi normálně ostré nedělá problémy. Dá se to ještě nějak upravit, stáhnout tu ostrost/pálivost?
Lucka
2 října, 2022
Dobrý den, kimchi už máte zkvašené? Kvašením se pálivost o něco sníží.
Pokud už je prokvašené a přesto příliš pálí (ale správné kimchi by mělo být pikantní), moc s tím už nic nenaděláte. Jedině připravit další várku s nižším množstvím chilli a následně je smíchat.
Jestliže jste použila klasické chilli (ne to korejské), je potřeba ho dát o něco méně. Je to více rozepsané v poznámkách. Ale pro větší přehlednost jsem to ještě více zvýraznila.
Tereza
3 října, 2022
Dobry vecer, diky moc za dobre prehledny recept, prave cekam az mi zeli zmekne, a ta pasta voni neskutecne krasne. Hledala jsem nejaky dobre srozumitelny recept dlouho a Vas se mi libil nejvic. Jestli se mi povede, chystam se pro kolegyni na vegan verzi, supr ze tu mate uvedene alternativy. Tesim se az bude hotovo 🙂
Lucka
4 října, 2022
Dobrý den, doufám, že se vše povedlo a kimchi už čeká na první bublinky 🙂
Držím palce, ať vše vyjde ❤️ Budu moc ráda, když pak dáte vědět 🙂
Miroslav
8 října, 2022
Tip na gochugaru…Korea Mart, Gorazdova 3, nebo Evropská 92, u stanice Na Pískách
Rena
8 října, 2022
Výborný a podrobný popis receptu. Děkuji
Lucka
8 října, 2022
Miroslave, díky za tipy na nákup gochugaru ❤️
Lucka
8 října, 2022
Děkuji za milý komentář a pochvalu 🙂 Doufám, že se vám podle receptu kimchi povede a pochutnáte si ❤️
Jirka
30 října, 2022
Lucko jste můj třetí pokus. První dva šly do koše, bohužel směs mi nezačal kvasit, mám podezření na rýžovou mouku tak snad už si konečně pochutnám
Lucka
31 října, 2022
Jirko, tak to nám držím společně palce! Ale věřím, že se tohle kimchi povede ❤️ Pokud nic výrazně nezměníte, není důvod, aby to neklaplo.
Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se kimchi podařilo 🙂
Tereza
23 listopadu, 2022
Od toho rijna uz delam podle Vaseho receptu asi 5. davku, je skvele a mizi neskutecne rychle 😀 mam uz nactenych i par knizek od korejcu ale vas recept vede 🙂 do davky co jsem dneska delala jsem pouzila porek misto cibulky, to jsem nacetla a jsem zvedava jestli to zmeni chut. delala jsem podle vas i kvasenou redkev a pecka. Dik za jednoduchy recept co me popostrcil 🙂
Lucka
23 listopadu, 2022
Jeee, to mám radost, že kimchi tak chutná! ❤️ Je to láska, že?
Pórek bude myslím skvěle fungovat. Oni Korejci ostatně stejně používají malilinko jinou zeleninu než my. Snad až na to zelí, to je stejné 🙂 Ale pórek bude skvělá varianta.
Děkuju za milý komentář. Jsem moc ráda, že vás recept popostrčil a že vám kimchi chutná ❤️
Vilma
24 listopadu, 2022
Ahoj Lucko, zkusila jsem první várku, povedla se, ale bylo méně šťávy. Teď jsem v druhé varce nechala více vody, ale už je to pět dnů a zelí je hodně slané. Můžu tu slanost něčím snížit? Moc díky
Lucka
24 listopadu, 2022
Ahoj, Vilmo. To mě mrzí, že kimchi úplně nevyšlo 🙁 Zelí je potřeba slít a propláchnout. Pokud se použije přímo ten lák, ve kterém se zelí namáčí, chápu, že je to moc slané.
Je slané přímo zelí, nebo jen ten lák? Jediné, co mě napadá, je přidání čisté vody, nebo udělání druhé dávky, která nebude tak výrazně slaná, a následné promíchání.
Aleš Milec
5 prosince, 2022
Co myslíte? Dají se použít i zelená rajčata?
Lucka
6 prosince, 2022
Myslím, že by to mohlo fungovat 🙂 Zelená rajčata jsem sice nikdy kvasit nezkoušela, ale vím, že Korejci dělají i rajčatové kimchi a zelená rajčata se běžně kvasí, tak by to mělo jít.
Pokud zkusíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak to dopadlo ❤️
https://www.zkvaseno.cz/nezrala-rajcata
Terka
11 prosince, 2022
Dobrý den
kde v celnici je ta korejská prodejna? Nějak si vybavuji jenom SIA – restaurace. A lze tam sehnat i tu rybí omáčku?
Děkuji a kimchi zdar!
Lucka
12 prosince, 2022
Dobrý den, prodejna K-food je kousek před Sia restaurací (směrem od Nám. Republiky) https://goo.gl/maps/ceCmqXQTtzvuNjU79
Rybí omáčku mají také 🙂
Adam
15 prosince, 2022
Dobrý den, chystám se na přípravu kimchi podle vašeho receptu, který mě zaujal nejvíce. Mám na to připravenou dózu která je přímo určena na kimchi/kvašení/fermentaci (viz odkaz)
https://www.amazon.com/Authentic-Crazy-Korean-Cooking-Container/dp/B00NO8SXKE
Je ale z plastu a tak se ptám proč plastovou nádobu nedoporučujete?
Děkuji 🙂
Lucka
15 prosince, 2022
Dobrý den, Adame, zastávám názor, že plast není dostatečně odolný proti dlouhodobému působení kyselého prostředí při kvasném procesu (podobně jako kov). Proto spíše doporučuji použití skleněné nádoby.
Ale je pravda, že Korejci běžně v plastových nádobách kimchi kvasí. Takže záleží na vás 🙂
Jirka
30 prosince, 2022
Dobrý den, v popisu není napsáno, že se má kimchi po vměstnání do sklenice zalít vodou. Tedy se voda nepoužívá či se uvolní ze zelí? Dle těch obrázků to vypadá jako by tam bylo více pasty/vody, než odhaduji dle toho množství. Tak se jen chci před prvním pokusem zeptat 🙂 A ještě jeden dotaz, je možno použít sušený/granulovaný zázvor?
Lucka
30 prosince, 2022
Dobrý den, kimchi se vodou nezalívá 🙂 Šťávy se vytvoří dostatek z namočeného změklého zelí a z kořenicí pasty.
Granulovanému zázvoru bych se spíše vyhnula. Netvrdím, že to s ním nepůjde, ale čerstvý zázvor má nejen lepší chuť, ale pomáhá kimchi, aby lépe zkvasilo.
Držím palce s prvním kimchi, ať se povede a chutná ❤️
Marek
23 ledna, 2023
Dobrý den Lucko,
absolutní špička – děkuji mockrát.
Už to jedu poněkolikáté – už zpaměti.
téměř totožné s „kyblíkovým kimchi“ (kupovaným 🙂 )
– možná i lepší! (nehledě na finanční úsporu)
Moc děkuji
S pozdravem Marek
Lucka
24 ledna, 2023
Dobrý den, Marku,
to já děkuju! Mám velkou radost, že se vám kimchi podle receptu povedlo a chutná vám ❤️
Díky za milý komentář, Lucka
Kačka
6 února, 2023
Dobrý den,
mohu se zeptat jak uchovat větší množství sklenic mimo lednici? Je nutné kimchi například zavařit nebo vydrží i několik měsíců mimo lednici?
Děkuji za odpověď.
Lucka
6 února, 2023
Dobrý den, Kačko 🙂 Myslím, že bohužel to úplně dobře nepůjde. Kimchi by se mělo uchovávat v chladu, protože v teple bude dál kvasit. Ono tedy kvasí i v chladu, ale zdaleka ne tak rychle. Kvašením se bude měnit chuť na výrazně kyselou a také hrozí (díky vznikajícímu plynu), že vám sklenice bouchnou.
Ani zavaření bych nevolila. Vyšší teplota zničí vše, co dělá kimchi tak zdraví prospěšným.
Pavel
12 února, 2023
Dobrý den, dnes dělám podle vašeho receptu kimchi, postup perfektně popsán. Dám vědět za pár dnů jak chutná, už se těším až bude v asijské polévce, tu dělám samozřejmě domácí ne kupovanou.
Lucka
13 února, 2023
Dobrý den, Pavle, s kimči držím palce. Doufám, že se perfektně povede a pochutnáte si ❤️ Budu se těšit na zprávu.
Zdenka
16 února, 2023
Perfektní, Lucinko! Také jsem se kimchi bála, ale podle vás vařím ráda, takže jsem do toho šla. Je výborné a já jsem na sebe pyšná.
Lucka
17 února, 2023
Zdenko, moc děkuju za milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že se vám kimči povedlo a pochutnala jste si. Beru jako velkou pochvalu, že jste obavy překonala a pustila se se mnou do jeho přípravy 🙂 Máte na co být pyšná! ❤️
Roman
11 března, 2023
No já ho poprvé dělal podle jiného receptu a vůbec se nepovedlo… Teď to zkouším podle Vašeho receptu, zatím to chutná mnohem lépe než to předešlé. Jen to vůbec nemám červené, jen tak trošku nádech. Použil jsem normální Chili kousky.
Lucka
11 března, 2023
Tak to moc doufám, že druhý pokus vyjde na jedničku s hvězdičkou a na kimči si pochutnáte ❤️
Pokud jste nepoužil klasické korejské chilli, které je hodně barevně výrazné, a dal klasické v menším množství, stejně rudé barvy nedosáhnete. Ale na výsledné kvašení by to vliv mít nemělo 🙂 Pokud vám domácí kimči zachutná, vřele doporučuji korejské gochugaru pořídit. Nejen že je krásně barevné, ale i příjemně chutná ❤️
Mike
20 března, 2023
Výborný recept. Kimchi jsme si poprvé koupili přes net, ať známé tu chuť odjinud. Poté jsme si řekli, že zkusíme udělat po domácku. Zprvu jsme udělali podle jiného receptu a nebylo to vůbec špatný. Poté jsme narazili na tenhle a musím říct, že to předčilo jak první domácí výrobu ale zároveň i zakoupené kimchi přes net. Velká chvála, tohle se bude těžko překonávat.
Lucka
20 března, 2023
Děkuju za komentář a pochvalu receptu. Mám velkou radost, že se vám domácí kimchi povedlo a pochutnali jste si ❤️
Drahomíra Habalová
16 května, 2023
Dobrý den, tak jsem v hodině 12+48+48 Moc děkuji za opravdu důkladně rozepsaný recept
Myslím, že povedlo… alespoň manžel je spokojený. Já bohužel toužím po nějaké záměně zázvoru (I když jinak mi zázvor nevadí), bohužel mi prostě v receptu chuťově nesedí. Můžu ho něčím nahradit? Moc děkuji za odpověď. Drahomíra
Lucka
17 května, 2023
Dobrý den, Drahomíro, děkuji vám za komentář. Mám radost, že recept byl pro vás inspirací a pustila jste se podle něj do přípravy kimči.
Zázvor je pro správné kimči zásadní surovinou. Pokud vám ale chuťově vadí, zkuste příště snížit jeho množství, nebo ho zcela vynechte. Ničím bych ho vyloženě nenahrazovala.
Lenka
12 června, 2023
Dobrý den, líbí se mi váš recept, určitě ho zkusím, jen jsem se chtěla zeptat, jestli můžu použít i čerstvé chilli papričky (nakrájené) a pokud ne, jestli to chilli musí být mleté. Sama si chilli pěstuji, mám hodně nasušených papriček, nestačilo by je tam jen tak rozdrobit?
Lucka
13 června, 2023
Dobrý den, pokud jste zvyklá na silnou chuť chilli, určitě to použít půjde (jak nakrájené papričky, tak i rozemleté) a věřím, že si pochutnáte. Ale chuť už bude zkrátka trošku někde jinde. Korejské chilli má specifickou chuť (je sladší, mírně kouřové, ne až tak pálivé, protože se mele bez semínek) a jemnou konzistenci.
Osobně bych asi zkusila čerstvé chilli (zbavené semínek) rozmixovat 🙂
Eva
22 srpna, 2023
Děkuji za perfektně podrobný recept. Včera jsem založila, dnes promíchala, ochutnala a mám jen obavu, abych po dvou dnech kvašení venku s dvou v lednici ještě měla co ochutnávat. Je skvělé už teď. Děkuji.
Lucka
23 srpna, 2023
Evo, děkuji za komentář. Mám velkou radost, že vám kimči chutná ❤️ Také se na něj zítra chystám. Tak možná založíme novou várku společně? 🙂
Alan
30 září, 2023
Recept zajisté dobrý,ale hrubá chyba je v něm uvádět mezi ingredience 500ml vody.Voda není v receptu použita jako ingredience,ale jako proplach zelí.Pokud vodu přidáte mezi ingredience,tak chutě rozředíte a prakticky to můžete vyhodit a znova.Vodu bych minimálně ve výpisu ingrediencí vymazal,nebo důkladně označil jako pouhý proplach.Není důvod ji tam vůbec zmiňovat, stačí formulovat stylem (zelí propláchneme studenou vodou a necháme okapat).
Lucka
30 září, 2023
Množství vody je záměrně uvedeno přesně. Nejedná se ale o vodu určenou na proplach, nýbrž o tekutinu potřebnou na vytvoření namáčecího láku s přesnou salinitou, konkrétně 10%. Pokud by bylo vody na namáčení zelí použito méně nebo více (při stejném množství soli), nemělo by to dle mé zkušenosti stejný efekt. Proto jsem použité množství soli a vody přesně specifikovala. Vodu potřebnou na proplach ve výčtu surovin neuvádím.
Alan
30 září, 2023
Chápu jak to myslíte,ale v receptu by bylo lepší uvést,že zelí by mělo být naloženo v 10% láku po nějaký časový úsek.Není uvedeno jak dlouho má být zelí smícháno pouze se solí a jak dlouho má být v tom „nezmíňeném“ 10% láku.Nehledě na to, že každá hlávka jako kus pustí jiné množství vody, čímž lák ještě více rozředí.Pokud se bude zelí koupat pouze se solí 50g/kg 120minut a pak se přidá voda,tak to bude chutnat jinak než 10% lák ihned od začátku macerace.Recept pokud má být jednoduše pochopitelný,bych formuloval tak, že zelí má být naloženo na 1kg zelí /500ml 10% solného roztoku po dobu 90-120minut.Jinak to někdo třeba osolí,pak tam dle libosti třeba po 1,5hodině nalije 0,5 vody a pak to opláchne a zelí bude maximálně vyčerpané solí a bude slané jak mrtvé moře Ale jinak recept je dobrý,jen s tou vodou a solným lákem bych to více a lépe zmínil, má to dost vliv na výsledek a jednoduchost pochopení.
Lucka
1 října, 2023
Děkuji za vaše tipy na větší srozumitelnost receptu. Většinou mi lidi píší, že mám recepty až příliš podrobné a měla bych je zkrátit. Nikoliv že bych je měla doplnit 🙂
V receptu je uvedeno, že se zelí má promnout se solí, PAK zalít vodou a nechat takto namáčet 90-120 minut. Přijde mi to dostatečně srozumitelné. Proto text postupu nechávám, tak jak je, bez úprav. Ale i tak děkuji za vaše postřehy a doporučení. Přeji pěkný den.
František Zach
5 října, 2023
Tak jsem o víkendu zkoušel Kimchi dle Vašeho receptu a jedním slovem VYNIKAJÍCÍ.Příjemně pikantní no prostě není co dodat. Kdysi jsem si koupil hotové kimchi v jednom supermarketu a to se nedalo sníst jak to bylo škaredé. Toto je VÝBORNÉ .Jiné už dělat nebudu než toto. Děkuji Vám za recept.
Lucka
5 října, 2023
Františku, děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že se kimchi povedlo a pochutnal jste si ❤️
Osobně jsem zatím také na moc běžně prodávaných a dobrých kimchi nenarazila. A když už, tak jen v asijských prodejnách.
Ještě jednou děkuji za krásnou pochvalu receptu a přeji vám krásný den 🙂
Kimchi2023 Roman
9 října, 2023
Tak mohu váš recept na kimchi doporučit,naloženo mám den a půl a stále ochutnáváme a to mě baví je fakt luxusní přidal jsem do pasty ještě křen malinko sojovky a worchesteru,dlouho to nevydrží protože to dřív sníme
Lucka
10 října, 2023
Děkuji za pochválení receptu 🙂 Mám velkou radost, že vám kimči chutná ❤️
Ivana
13 října, 2023
Dobrý den chtěla bych se zeptat, zda je možné místo chilli koření gochugaru použít gochugaru pastu a pokud ano, tak jaké množství.
Předem moc děkuji za opověď.
Lucka
13 října, 2023
Dobrý den, zřejmě máte na mysli chilli pastu gochujang. Ve zkratce – ano, můžete, ale…
Pasta gochujang neobsahuje jen chilli gochugaru, ale také další přísady, jako je fermentovaná sója, rýže, kukuřičný sirup atd. Chutná proto jinak, je více sladká.
Nicméně občas se do kimchi tato pasta používá. Korejci s ní ale spíš dělají čerstvé nekvašené kimchi a různé dušené pokrmy atd.
Osobně jsem pasu gochujang na kimchi nepoužila, takže vám nemůžu potvrdit výsledek a správné dávkování. Asi bych jí ale dala cca stejně a během přípravy ochutnávala.
Ivana
13 října, 2023
Moc děkuji za odpověď, dám vědět jak to dopadlo. 🙂
Janka
15 října, 2023
Dlho som sa na kimci chystala.
A keď Lucka posielala korenie za poštovné (na IG), už som si povedala, že sa vážne musím do toho pustiť. Ako vždy, Lucka potvrdila svoje majstrovstvo – podrobne rozpísaný recept, priložená fotodokumentácia, nedalo sa nič pokaziť. Robili sme ho spolu s manželom, mali sme v kuchyni normálne kultúru obaja sme si to užili…Práve kimči po dvoch dňoch ochutnávam a musím napísať iba jednu obrovskú pochvalu. Fantastická chuť. Toto je najlepšie kimči aké som doteraz jedla…recept odporúčam všetkými desiatimi!
Lucka
16 října, 2023
Janka, moc děkuju za úžasný komentář a krásnou pochvalu ❤️ Mám velkou radost, že jste si s manželem užili přípravu kimči a že vám chutná! A děkuju za úžasnou fotku na Instagramu ❤️
Jana
16 října, 2023
Skutečně nejlepší recept. Kimchi jsem dělala po třetí, protože ho zbožňuju a tento recept je opravdu nejdokonalejší a chuť výborná. Děkuji moc.
Lucka
16 října, 2023
Moc děkuji za milý komentář ❤️ Mám radost, že se kimči povedlo a že vám chutná 🙂
Jana
21 října, 2023
Dobry den:) chcem sa spytat, dostali sme kimchi v sklenenej nadobe, ale zistili sme ze je otvorene (este som nevedela, ze sa nezavara). Na 20 min som teda nadobu dala ho vody a zavarila, kedze sme ho chceli odlozit neneskor. Teraz si nie som ista, ci som kimchi neublizila, a teda ci je este vhodne na konzumaciu 🙁
Vdaka za radu.:)
Lucka
21 října, 2023
Dobrý den, kimchi určitě sníst můžete, nijak si neublížíte. I sami Korejci kimchi často vaří a dusí. Nicméně teplem se zahubí zdraví prospěšné laktobacily. Je to stejné, jako když podusíte kysané zelí.
Eva
28 října, 2023
Dobrý deň Lucka, môžem dať kvasiť Kimči aj do sudku na kyslú kapustu a potom skladovať v pivnici vedľa súdu s kvasenou kapustou?
Lucka
29 října, 2023
Dobrý den, Evo, pekingské zelí, které se na přípravu kimči používá, měkne a kvasí výrazně rychleji než hlávkové, tak ho jen víc hlídejte, ale dle mého to fungovat bude 🙂
Veronika
3 listopadu, 2023
Děkuji za skvěle popsány recept. Jen co budu mít to koření, hned se do kimchi pustím a pak dám vědět, jak se povedlo. Hezký den. Veronika
Lucka
4 listopadu, 2023
Pěkný den, Veroniko, budu se těšit na zprávy o kimchi ❤️ A děkuju za pochvalu receptu 🙂
David
18 listopadu, 2023
Děkuji za skvělý jednoduchý recept. Dnes jsem dělal už potřetí a rovnou ze čtyřnásobné dávky, tj. na velkou část zimy. Místo části ředkviček jsem dal červenou řepu. 😀
Lucka
19 listopadu, 2023
Jsem moc ráda, že se vám recept na kimchi líbí a že se k němu tak často vracíte. To beru jako velkou pochvalu ❤️
Červená řepa je skvělá obměna! I ty ředkvičky za ředkev. Oboje kvasí velmi ochotně, tak výsledek musí být super 🙂
Tomas
28 listopadu, 2023
Prva davka uspesne vykvasena a zjedena, perfektny, detailny recept. Vcera urobena nova varka z 3 kg kapusty, usetrili ste mi kopu penazi na kimchi kupovane z obchodu, dakujem 🙂
Lucka
29 listopadu, 2023
Moc děkuju za komentář 🙂 Mám radost, že se vám podle receptu kimči daří a že vám chutná ❤️
Markéta
2 prosince, 2023
Dobrý den, tak jsem dnes zkusila udělat. Krásně napsané, akorát nevím jestli se to musí nějak zatížit
Lucka
2 prosince, 2023
Dobrý den, tak to držím palce! Ale věřím, že se vám první kimči povede a pochutnáte si ❤️ Zatížit není potřeba. Pokud jste opravdu dobře dbala na hygienu přípravy a použila odpovídající množství chilli (působí trochu jako ochrana), tak to vyjde i bez zatížení.
Jana
3 února, 2022
Dobrý den, Lucie. Již dlouho se na kimči chystám, ale stále jsem se toho bála -z podobných důvodů, jako Vy. Teď, po přečtení Vašeho fotoseriálu si troufnu. Jen mám dotaz na sklenice. Musí být nějaká speciální nebo i obyčejná zavařovací?