Bílá kapustová polévka » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Bílá kapustová polévka

Bílá kapustová polévka

    , , , , ,   , , , , , ,

Leden 28, 2017

Hodnotit recept
Bílá kapustová polévka
5.0 1

Kapusta nepatří zrovna mezi nejoblíbenější zeleninu. A to je taková škoda! Když se totiž dobře připraví, je chuťově naprosto jedinečná. Navíc se jedná o surovinu, kterou seženete levně i během zimního období, kdy se cena ostatních druhů dovážené zeleniny šplhá do závratných výšek. O výživových hodnotách ani nemluvě - i tady místní kapusta vyhrává na celé čáře 🙂

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 2 hodin

    30 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 4-6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)

1 lžička hořčice

1 lžíce sádla

2 střední cibule

4 stroužky česneku

400 g kapusty

250 g batátů

40 g nesolených nepražených kešu

1/2 lžičky mletého kmínu

sůl

pepř

Postup

Nejprve si minimálně 2 hodiny předem namočte kešu ořechy do vlažné vody. Před samotným použití je slijte a propláchněte čerstvou vodou. Tenhle krok můžete přeskočit, ale díky němu se stanou kešu lépe stravitelné. Na výslednou chuť to ale vliv nemá.

Smíchejte mleté maso s lžičkou hořčice, troškou soli a pepře. Dobře propracujte. Z hmoty vytvořte 20 kuliček a dejte je zatím stranou.

Na sádle si nechte na střední teplotu zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zprůhlední, přidejte k ní masové kuličky, mírně zvyšte teplotu a kuličky osmahněte ze všech stran. Použijte co nejširší hrnec, aby byly kuličky v jedné vrstvě. Nepoužívejte nic na promíchávání, mohli byste kuličky nechtěně rozdrobit (čím více vepřového masa obsahují, tím jsou křehčí, na druhou stranu budou ale o to šťavnatější). Stačí když hrncem občas zatřesete, aby se kuličky pootočily.

Až se kuličky opečou ze všech stran dozlatova, přidejte do hrnce rozdrcený česnek a mletý kmín a nechte je rozvonět. Přisypte na tenké nudličky nakrájenou kapustu, ze které jste odstranili košťál a tuhé žebrování. Obsah hrnce osolte, opepřete, promíchejte a zalijte 1,5 litrem vody nebo vývaru. Nechte vařit přibližně 20 minut, dokud kapusta nezačne měknout. Pak přidejte na kostičky nakrájený oloupaný batát a vařte dalších 5 minut.

Jakmile jsou batáty i kapusta měkké, odeberte z hrnce část polévky (včetně zeleniny, ale bez masových kuliček) a rozmixujte ji naprosto dohladka spolu s opláchnutými kešu ořechy. Směs nalijte zpět do polévky a krátce prohřejte. Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem.

00:00

4 Recenzí / komentářů

Terka

Březen 5, 2017

Nosím si ořechy do práce, namáčím mandle a lískáče přes noc, u kešu mně to přišlo zbytečné…asi tedy není? Je OK máčet ve studené přes noc? Není to tedy dlouho? Moc díky, jiank kapusta je u nás drahá (mně přijde…40,- za kus..hm), ale určo vyzkouším. Vypadá to supr.

Lucie

Březen 5, 2017

Všechny ořechy by se měly namáčet pro lepší stravitelnost. I kešu (i když to vlastně nejsou ořechy). Stačí jim ale tak 2-4 hodiny.
40 Kč za kapustu mi nepřijde moc. Z jedné kapusty se v pohodě nají 4 lidi 🙂

Terka

Březen 6, 2017

OK, no přiznávám, že jsem kapustu koupila snad jednou a je fakt, že jsem pak netušila, co s ní budu dělat 🙂 Jj, to bych asi musela vstávat v noci, nevím 🙂 Teď jsem mega líná, tak nenamáčím, ale ok, budu. Děkuju.

Terka

Březen 9, 2017

Tak si je namáčím v práci a po 4 hodinách vyndavám 🙂 Akorát mi prosím poraď, co s kolegyněmi, které se na ty ořechy poté vrhají 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co zdravého zase vařit. Nová zimní KUCHAŘKA od Lucky!

x