Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Broskvové čatní (chutney)

Broskvové čatní (chutney)

    , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Broskvové čatní (chutney)
0.0 0

Čatní (čtěte čatný) je původně indická pikantní omáčka s výraznou sladkokyselou chutí, připravovaná nejčastěji z různých druhů ovoce. Je skvělým doplňkem mnoha jídel, které dokáže neuvěřitelně ozvláštnit a chuťově pozvednout. Hodí se dokonale například ke grilovanému masu či tuňákovému tataráku, lze jí ochutit pečené kuře či na talíři doplnit podávaný sýr. Můžete ji
třeba přimíchat do majonézy a získáte netradiční dip k pečené zelenině.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 20 plných lžic po 30 gramech
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

1 lžíce olivového oleje nebo ghee

80 g cibule

3 malé stroužky česneku

20 g čerstvého zázvoru

1 lžíce jablečného nebo vinného octa

500 g čerstvých broskví nebo nektarinek

chilli papričky podle chuti

250 ml vody

špetka soli

volitelně citrónová šťáva, sladidlo, želatina

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 20 plných lžic po 30 gramech

Postup

V širším hrnci nebo pánvi rozehřejte na nižší střední teplotu olivový olej. Za častého míchání na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

Přidejte rozdrcený česnek a nadrobno nasekaný čerstvý zázvor. Kostičky by měly být opravdu co nejmenší, aby se narušila tuhá vlákna, která by jinak kazila strukturu hotového čatní. Případně můžete zázvor nastrouhat.

Vše nechte krátce rozvonět. Obsah pánve zalijte octem a ten částečně vyvařte.

Broskve vypeckujte a oloupejte. Dužinu nakrájejte na kousky a ty nasypte do pánve. Podle chuti přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky zbavené semínek (pokud máte rádi extra pálivé, můžete je ponechat).

Obsah pánve zalijte vodou. Přidejte i špetku soli. Ovocnou směs povařte na mírném plameni za občasného promíchávání přibližně 30 minut. Pak výkon plotýnky zvyšte a za stálého míchání nechte čatní zhoustnout do požadované konzistence.

Další postup velmi záleží na tom, jak zralé ovoce jste měli k dispozici, a také na vašich chuťových pohárcích. Některé broskve mají natolik dokonale vyváženou chuť, že hotové čatní není potřeba nijak dál upravovat. U velmi sladkého ovoce můžete přidat trošku citrónové šťávy, u kyselejšího zase trošku vhodného sladidla (to neplatí pro Whole30).

Stejně tak záleží, jakou máte u omáček a dipů rádi konzistenci. Pokud se chcete co nejvíce přiblížit džemu či marmeládě, můžete do teplého čatní přimíchat 2–3 g želatiny. Tu připravte podle návodu na obalu. Většinou ale bohatě stačí směs vyvařit do požadované hustoty.

Hotové a ještě horké čatní přelijte do uzavíratelných skleniček vypláchnutých vroucí vodou. Uskladněná v temnu a chladu vydrží tato pikantní ovocná omáčka několik týdnů. Po otevření uložte sklenici do lednice a obsah spotřebujte do několika dnů.

Kromě broskví můžete čatní připravit i z mnoha dalších druhů ovoce, jako jsou meruňky, švestky, mango, jablka, fíky, ale také třeba třešně či maliny. Na dochucení lze použít i rozličná koření – skořici, hořčičná semínka, badyán, kardamom… Popusťte uzdu fantazii, zkoušejte a kombinujte. Tuhle omáčku si zamilujete!

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1 plná lžíce (30 g)
Energetická hodnota20 kcal / 80 kJ
Sacharidy3 g
Tuky1 g
Bílkoviny0 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0