Budapešťská pomazánka
Budapešťská pomazánka
Pomazánky, Snacky, Snídaně, Video recepty Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské cibule, máslo, paprika, tvaroh
2024-04-21
Ohodnotit receptTaké se vám k některým jídlům pojí určité vzpomínky? Já to tak rozhodně mám! Třeba budapešťská pomazánka mě vrací do dob, kdy jsem chodila na gymnázium a jako tradiční puberťák trávila všechen volný čas s kamarády. Místo "nudných" obědů ve školní jídelně jsme pravidelně chodili do místního mléčného baru (pamětníci ví, mladí se asi diví 😀 ) a dávali si různé saláty a pomazánky. A právě budapešťská patřila k mým oblíbeným. Jenže později se mi ji nikdy nepovedlo připravit stejně dobře, jako chutnala tehdy. Až teď! Jedna drobnost všechno změnila - pečená paprika ❤️
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
15 minut
25 minut
40 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
1 vrchovatá lžička sladké papriky
500 g měkkého tvarohu (tučného nebo polotučného)
volitelně mletý kmín, chilli koření, uzená a/nebo pálivá paprika
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
15 minut
25 minut
40 minut
- Množství: 4 porce
Postup
Máslo vyjměte z lednice, nakrájejte na plátky a nechte na lince změknout.
Papriku v celku (bez zakrytí či podlití) vložte do trouby vyhřáté na maximální teplotu - minimálně na 230 °C, optimálně až 300 °C.
Za občasného otočení ji pečte 20-30 minut, dokud její slupka ze všech stran nezčerná.
Ještě horkou papriku vložte do misky a zakryjte například talířkem. Zapaří se a půjde pak snadněji oloupat.
Po pár minutách z papriky odstraňte jádřinec a slupku. Dužinu nakrájejte nadrobno a nechte vychladnout.
Změklé máslo utřete dohladka se solí, pepřem a sladkou paprikou.
Směs důkladně promíchejte s tvarohem a následně i s nadrobno nakrájenou upečenou paprikou a cibulí.
Volitelně přidejte i trošku mletého kmínu, chilli koření, uzené a/nebo pálivé papriky.
Podávejte s oblíbeným pečivem (například jogurtovým chlebem či mandlovými houstičkami), nebo nakrájenou zeleninou. Pomazánkou můžete také naplnit vydlabaná rajčata, papriku nebo uvařená rozkrojená vejce.
Uložená v lednici vydrží několik dní. Pro zamrazení se nehodí.
TIPY
Papriku lze místo trouby upéct na grilu nebo pomocí vhodných kleští či roštu přímo na ohni nebo plynovém hořáku.
Místo upečené papriky můžete také použít kupovanou sterilovanou papriku (tady pozor na složení, téměř vždy je s přidaným cukrem), nebo co nejvíce nadrobno nasekanou papriku čerstvou (chuťový výsledek ale není úplně stejný). Zajímavou možností je přidání i trošky ajvaru (pro tyto účely zvyšte podíl másla, aby výsledná pomazánka nebyla příliš tekutá).
Tvaroh lze nahradit za smetanový krémový sýr s přidáním trošky zakysané smetany, případně za domácí lučinu.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..