Dýňová smetanová “rýže” se skořicí
Dýňová smetanová “rýže” se skořicí
Dezerty, Snídaně Bez lepku, Bez masa, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské dýně, kokosové mléko, smetana, žloutek
2018-08-26
Ohodnotit receptJá moc na dezerty nejsem a nikdy jsem nebyla. Ale na čem jsem dřív občas ujížděla, byla mléčná rýže 🙂 Proto jsem ji zkusila udělat po "našem". A musím říct, že to vyšlo víc než dobře! Falešná skromnost stranou, že jo 😀
- Příprava: 2 hodin
- Vaření / pečení: 25 minut
-
2 hodin
25 minut
2 hodin 25 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
150 g + 50 g smetany ke šlehání nebo kokosového mléka
2 hvězdičky badyánu
1 zarovnaná lžička mleté skořice
20 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
1 žloutek
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 2 hodin
- Vaření / pečení: 25 minut
-
2 hodin
25 minut
2 hodin 25 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Dýni omyjte, zbavte měkkého středu se semínky, nakrájejte na kostky a rozdrťte v sekáčku nebo robotu na zrníčka velikosti rýže. Nepoužívejte ponorný mixér, vznikne vám kaše (i když i ta bude dobrá 🙂 ).
V hrnci smíchejte dýňovou rýži, 150 g smetany nebo kokosového mléka, vodu, koření a případné sladidlo (množství upravte podle sebe).
Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum a hrnec zakryjte poklicí.
Nechte jemně probublávat asi 15 minut.
Pak poklici odkryjte a na 5 minut mírně zvedněte teplotu, aby se vypařila přebytečná tekutina.
V malé misce rozmíchejte žloutek (ideálně ho zbavte poutka s bílkem). Přidejte k němu lžíci horké směsi z hrnce a promíchejte.
Hrnec se smetanovou dýňovou rýží odstavte z plotýnky a za stálého míchání do něj přilijte žloutkovou směs. Ta rýži zahustí do pudinkové konzistence.
Skleničky naplňte vychlazenou dýňovou rýží (odstraňte badyán) , ozdobte lžící šlehačky ze zbytku smetany či kokosového mléka a jemně poprašte skořicí.
PS: Kdo nemá rád skořici, nebo chce zkusit jiné příchutě, skvěle bude fungovat i vanilka, kakao nebo trošku rozpuštěné hořké čokolády.
* Uvedené výživové hodnoty platí při použití erythritolu, případně při vynechání sladidla.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
36 Recenzí / komentářů
Lucie
28 srpna, 2018
Díky moc za pochvalu 🙂
Zajímavý nápad 🙂 Pokud by skleničky byly uchovávané v chladu, mohla by “rýže” pár dní vydržet. Ale ne moc dlouho.
Modruse
29 srpna, 2018
Tak tohle je bomba. Ovsem pro me i kaloricka. Priste zkusim delat z 12%smetany.Skoda, ze jsem si u toho vareni omylem rozpustila viko od sekacku na plotne. Ale to jsem jakz takz opravila a s pocitem vitezstvi jsem si odskotačila vychutnat tuhle dobrotu.
Lucie
29 srpna, 2018
Fungovat bude i méně tučná smetana 🙂 Nehoda v kuchyni mě mrzí.
Monika
3 září, 2018
Ahoj, musí být hokkaido? Zrovna mám přebytečnou máslovou dýni doma tak bych ji využila na tohle 🙂
Lucie
3 září, 2018
Ahoj, nemusí 🙂 Bude fungovat i máslová. Jen hokkaido je víc “moučná” a lépe napodobuje škrobovitost rýže.
Soňa
6 září, 2018
Ahoj Luci, musím pochválit. Opravdu výborný “desert” . Já jsem si do studeného ještě nastrouhala mozzarelu, nechala odležet do druhého dne a bylo to totálně delikatesní. Kam se hrabe mléčná rýže.
Lucie
6 září, 2018
Ahoj, Soňo, mám velkou radost, že chutnalo <3
Modruse
11 září, 2018
Po nejake dobe bych rada dodala, ze tento recept varim stale dokola.
Skutecne to chutna jako mlecna ryze, kterou jsem mela za” sacharidovych casu” velmi rada. Delam to ted uz jen z 12% smetany a nemam si na co stezovat. Dekuji za tento recept. Mate bezesporu veliky talent na vymysleni receptu. Jeste dodam ze dyne se mi spatne krajela, prece jen je tuzsi a tak jsem vytahla nikdy nepouzity 16 let stary sekacek na maso a sekam o sto šest. Dyne je ted moji nejoblibenejsi zeleninou, protoze je tolik variabilni a plnohodnotne mi nahrazuje prilohy i sladka jidla. Bez Vas bych ji nikdy neobjevila.
Lucie
11 září, 2018
To má velkou radost, že chutná <3
Dýně je skvělá! Od konce léta do pozdní zimy patří k mým velkým oblíbencům. Přesně jak píšete – je neuvěřitelně variabilní.
Vilí
16 září, 2018
Dobrý den. Recept vypadá úžasně a chci ho vyzkoušet. Mam jen technickou otázku… nikdy jsem dýni nedělala, vůbec žádnou. Musí se také oloupat?
Lucie
16 září, 2018
Dobrý den, hokaido se loupat nemusí, máslová dýně ano.
Mám radost, že se recept líbí. Dejte pak vědět, jak chutnalo 🙂
Tereza
16 září, 2018
Dýni hokaido mám moc ráda. Právě zkouším rýži, budu ji mít na snídani. Dýni jsem nastrouhala na struhálku. Vypadá to moc dobře 🙂 zase trošku změna v jídle.
Lucie
17 září, 2018
Tak to pak dejte vědět, jak chutnalo 🙂
Alena
1 listopadu, 2018
Dobrý den Lucie, dnes vařím tenhle recept potřetí. První verze se mi moc nepovedla, měla jsem dýni na moc velké kousky , dala jsem málo skořice (nevím, kolik jsou 3g skořice – to má váha přesně zvážit neumí 🙂 Na druhý pokus jsem si recept trochu upravila, dala jsem méně smetany a žádnou vodu, takže jsem mohla vynechat závěrečné vypařování vody. konzistence byla asi spíš podobná kaši než mléčné rýži, ale mne to tak vyhovovalo víc. Taky jsem si nasekala dýni na menší kousky než prvně. A dala jsem víc skořice (1/2 čajové lžičky). Zázvor jsem dala strouhaný čerstvý. Jsem moc ráda, že jsem tomu dala druhou šanci. Výsledek byl vynikající. Dokonce ji snědla i moje tříletá dcerka, která všechny moje pokusy o nízkosacharidové i jiné kaše zatím odmítla. A říkala : “mňam” Myslím, že je to výborná alternativa sladké snídaně. Víte na mne jsou oříškové kaše nějak moc oříškové a málo zeleninové. Tohle je super. Díky.
Lucie
2 listopadu, 2018
Dobrý den, Aleno, máte pravdu, že údaj 3 gramy je matoucí. Už jsem to opravila na 1 zarovnanou lžičku.
Mám radost, že se recept na třetí pokus povedl a že chutná. Díky moc za sdílení zkušeností s úpravou receptu <3
Barča
6 prosince, 2018
Dobrý den, myslíte, že by dýně šla vzít robotem na hrubším struhadle? Mixér mi vždycky udělá dole kaši a nahoře kusy ať míchám jak míchám…
Lucie
6 prosince, 2018
Dobrý den, nebude to úpně ono, ale bude to pořád lepší než kaše 🙂 Ideální je elektrický sekáček (břity se točí vodorovně kolem středové osy). Bývá součástí ponorného mixéru jako náhradní nádoba s břity, nebo jako nástavec na robota či samostatný spotřebič. Klasický stolní mixér se moc nehodí.
Petra
3 ledna, 2019
Dobrý den Lucie,
děkuji za Vaše stránky. LC jsem objevila teprve předevčírem, ale filozofie tohoto životního stylu mě oslovila. Potýkám se dlouhodobě s obezitou nejvyššího stupně a ne a ne s tím něco udělat 🙁 Rozhodnutí ale přišlo ve chvíli, kdy jsem se podívala na staršího syna a objevila na něm první příznaky zvětšujících se tuhových zásob. Stačilo 14 dní vánoční pohodičky, bez sportů a se spoustou cukroví 🙁
Přechod na LC celé rodiny asi nebude zrovna jednoduchý, ale prvním krokem je naučit se chutně vařit jinak a z jiných surovin, pak bude vše jednodušší. První pokus byla tato skvělá dýňová rýže. 14 měsíční prcek ji se mnou posnídal absolutně bez problémů. Kéž by to bylo takto jednoduché i se zbytkem rodiny.
Děkuji za Vaše stránky, za inspiraci, kterou zde poskytujete. Nepotřebuji kalorické tabulky a váhu, ale potřebuji recepty, které se dají jíst, a ty jsem tady u Vás našla. (Brokolicové karbanátky na zítřejší oběd už jsou v troubě.)
Lucie
4 ledna, 2019
Dobrý den, Petro,
mám radost, že se vám stránky líbí a že vám alespoň trošku pomůžou s novým způsobem stravování.
On ten přechod není úplně nejjednodušší, to máte pravdu. Ale osobně doporučuji volit taková jídla, která se od těch “původních” až zas tak moc neliší. Chvíli trvá, než si člověk na nové chutě zvykne a přijme je.
Každopádně držím palce <3
Eva
14 dubna, 2019
Dobrý den, nainstalovala jsem si aplikaci paleo snadno a spoustu receptů, co jsou tady, tak ve vyhledávání nemohu najít. Tudíž si je ani přidat mezi oblíbené a příště je lépe najít. Nemohlo by se fungování aplikace zlepšit? Moc děkuji, Eva
Lucie
14 dubna, 2019
Dobrý den, aplikace funguje správně, nicméně zatím neobsahuje úplně všechny recepty ze stránek. Jsou přidávané postupně. Jaký konkrétní recept prosím třeba nemůžete najít?
Petra
14 června, 2019
Dobrý den,
chci pochválit Vaše stránky a recepty.
Čerpám z nich inspiraci při změně stravovacího stylu.
Zkoušela jsem tento recept a neměla po ruce dýni….vyzkoušela jsem obměnit za cuketu…nahoru nastrouhala čokoládu, přidali lžící mascarpone a borůvky….luxusní…díky Vám
Lucie
14 června, 2019
Dobrý den, moc děkuji za pochvalu stránek a receptů. Mám velkou radost, když jsou užitečné a přinášejí inspiraci. Díky za komentář a za sdílení nápadu na obměnu receptu <3
Jiřina
6 září, 2019
Kdo ještě nezkusil, nechť se nebojí a jde do toho 🙂 je to fakt luxusní dobrota. Dělala jsem to bez sladidla a snědla to teplý 🙂 a opravdu jsem si pochutnala. Takže děkuji Lucce za další skvělý recept!!
Pavla
6 září, 2019
Další luxusní Luckou vymazlený recept 😀 a lepší než mléčná rýže 😀 😀 😀
Lucie
7 září, 2019
Pavlo, moc děkuju za milý komentář <3 Mám velkou radost, že chutnalo 🙂
Marie Adámková
26 ledna, 2022
Výborný recept. Udělala jsem si k snídani a na ozdobu jsem přidala lžičku zakysané smetany
Lucka
26 ledna, 2022
Úplně tu chuť cítím, mňam! ❤️ Díky za komentář a vyzkoušení receptu.
Šárka R.
4 července, 2022
Luci, tak jsem právě dodělala dýňové brouwnies (zatim se chladí, trochu jsem to upravila…navrh jsem dala třešně, což sice není až tak LC, ale “jeden kousek”… navrh šlehačkou směs (ricota, tvaroh, šlehačka, zakysanka)…. a ze zbytku dýně jsem dotvořila dýňovou rýži (naprosto luxusní snídaňový dezertik). Nevěděla jsem v jakem sekačku drtit, tak jsem ji na hrubo nastrouhala. Jedno lepší jak druhé diky
Šárka R.
4 července, 2022
A to jsem dle vas dnes ještě udělala závitky se zelím…
Lucka
5 července, 2022
To vytuněné dýňové brownies zní skvěle!
Mám velkou radost, že jste si na dýňové rýži pochutnala. Nastrouhání (pokud není k dispozici food procesor) je skvělá volba.
Moc děkuju, že se mnou s takovou radostí vaříte ❤️
Šárka R.
20 července, 2022
Hezký večer Luci, tak jsem si dala repete dýňové rýže, je moc dobrá, jen se mi trochu teď zdála řidší (třeba ještě do rána v ledničce ztuhne?) ale chci se zeptat, jak dlouho může rýže vydržet? V ledničce samozřejmě snad týden ano? Diky moc
Lucka
21 července, 2022
Pěkný den, Šárko 🙂 Ráda čtu, že se k receptu vracíte a chutná vám. Pokud byla řidší, může za to možná aktuální vlna veder a v lednici “rýže” malinko zhoustne. Jak dlouho v ní vydrží, pouze odhaduji, protože za mě je nejlepší do 2 dnů od přípravy. Ale odhadem by měla zvládnout cca 5 dní, týden už mi přijde asi moc.
Lusesita
25 listopadu, 2023
Jako takhle. Na tom receptu je totálně špatně to, že je toho málo! Rozhodně jsem z toho nedělala 3 porce. Celý jsem to snědla sama. A i tak toho bylo málo. Udělejte si větší porci, věřte mi
Lucka
26 listopadu, 2023
Ten začátek vašeho komentáře mě nejdřív pěkně vyděsil, Lucko 😀 Uznávám, že množství porcí je někdy u některých receptů značně podhodnoceno 😀
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Renata
28 srpna, 2018
Vypadá to fantastický… Jako vše od vás! Ještě jsem nezkoušela, ale jak vidím tu skleničku a jsem teď v zavařovacím módu, myslíte, že by to šlo zavřit a vzít tak sebou pár skleniček na dovolenou? Tam jen doplnit šlehačkou.