Houbová polévka s dýní nakyselo
Houbová polévka s dýní nakyselo
Polévky, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Primal, Vegetariánské bylinky, česnek, cibule, dýně, houby, kysaná smetana
2024-01-25
Ohodnotit receptPokud bych si musela vybrat a už navždy jíst jen jeden druh jídla, byly by to určitě polévky. Miluju je! ❤️ Nabízí se tolik možností, z čeho je uvařit a jak je dochutit. Nemůžete se s nimi začít nudit. Pokaždé můžou chutnat úplně jinak. Dnes se mnou vyzkoušejte tuhle skvělou a krásně hustou polévku z hub a dýně. Když přidáte navíc i bylinky, zaručuju vám, že talíře budou rychle prázdné a ještě budete požádáni o nášup.
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 6 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
500 g čerstvých hub (žampióny, hlíva a/nebo lesní)
1 zarovnaná lžička sladké nebo pálivé papriky
500 g dýně máslové nebo hokaido
pár snítek čerstvého kopru nebo petrželky
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 6 porcí
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno a jemně osolte.
V hrnci nechte rozpustit máslo s polovinou oleje.
Přisypte cibuli a za častého promíchání ji opečte jemně dorůžova.
Přidejte nakrájené houby a špetičku soli.
Houby nechte pustit šťávu, a tu vyvařte.
Podle potřeby přidejte zbytek olivového oleje a houby s cibulí opečte dozlatova.
Vmíchejte rozdrcený česnek a nechte krátce rozvonět.
Základ polévky jemně poprašte sladkou nebo pálivou paprikou a pár vteřin prohřejte.
Přisypte na malé kostky nakrájenou očištěnou dýni a otrhané stonky kopru nebo petrželky.
Vše zalijte vodou. Vařte do změknutí dýně.
Vyjměte stonky bylinek. Část polévky (včetně hub a dýně) odeberte stranou, rozmixujte co nejvíce dohladka a nalijte zpět.
Vmíchejte většinu zakysané smetany a podle chuti i ocet. Krátce prohřejte.
Polévku ochuťte solí a pepřem.
Podávejte ji doplněnou zbytkem zakysané smetany a posypanou nasekanými lístky bylinek.
Polévka uložená v lednici vydrží několik dní. Pro zamrazení se spíše nehodí.
TIPY
Místo dýně (nebo spolu s ní) můžete použít i brambory (pokud se jim nevyhýbáte), tuřín, kedlubnu nebo ředkev. Zeleninu krájejte na malé kostky, aby se rychleji uvařila a nebylo nutné ji na talíři krájet lžící. Pokud budete kombinovat více druhů, přidávejte je do polévky postupně podle toho, jak rychle se provaří.
Pro intenzivnější chuť můžete základ polévky místo vody zalít vývarem. Ale pokud dostatečně opečete dozlatova cibuli a houby, dodá to polévce potřebnou výraznou chuť.
Nepoužívejte smetanu s nižším obsahem tuku než 15 % (naopak úplně ideální je creme fraiche s 30 %). Nízkotučné zakysané smetany mají tendenci se po prohřátí srážet. Jsou také více kyselé, proto případně upravte množství použitého octa.
Pro větší sytivost můžete polévku na talíři doplnit také ztraceným nebo natvrdo uvařeným vejcem.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..