🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 1000+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

Hovězí burger v zeleninových plackách

Hovězí burger v zeleninových plackách

  ,   , , , ,   , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Hovězí burger v zeleninových plackách
5.0 6

Skvělý burger i bez housky? Ano, jde to. Buď zcela housku vynecháte, anebo ji nahradíte kolečky zeleniny či listy salátu. Ale co třeba udělat ze zeleniny placky a mezi ně pak vložit šťavnatý kousek mletého hovězího? Budete překvapení, jak skvěle to funguje! ♥️

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 15 minut

    30 minut

    45 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

PLACKY

250 g alespoň 2 druhů kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel, pastinák, čerstvá řepa atd.)

2 vejce

3 g sezamových semínek

BURGER

60 g slaniny, pancetty nebo sušené šunky

sádlo, olivový olej nebo ghee (podle potřeby)

100 g cibule

250 g kvalitního mletého hovězího masa

1 lžíce ledové vody

100 g rajčete

1 hrst rukoly, polníčku nebo listového salátu

volitelně - plátkový sýr, majonéza, guacamole atd.

sůl

pepř

1000+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 15 minut

    30 minut

    45 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

ZELENINOVÉ PLACKY

Oloupanou kořenovou zeleninu nastrouhejte najemno.

Smíchejte ji s vejci, směs osolte a opepřete.

Na plechu vyloženém pečicím papírem ze směsi vytvořte 4 placky vysoké 1-2 cm (cca 90 g směsi na 1 placku) a 2 posypte sezamovými semínky.

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte cca 30 minut dozlatova. Pár minut před koncem placky opatrně z papíru odlepte a otočte.

BURGERY

Rozehřejte pánev, vložte plátky slaniny, pancetty nebo sušené šunky a nechte je pustit tuk.

Opečte dokřupava, pak vyjměte a dejte stranou.

Podle potřeby přidejte do pánve další tuk. Za častého promíchání v něm dozlatova osmažte lehce osolenou cibuli nakrájenou na slabounké proužky.

Opečenou cibuli vyberte z pánve a nechte stranou.

Mleté maso smíchejte s ledovou vodou, solí a pepřem. Dobře propracujte vychlazenýma rukama.

Z masové směsi vytvořte 2-3 cm vysoké burgery podle počtu porcí. Jejich průměr by měl být o něco větší než mají placky, protože se maso na pánvi stáhne.

Do pánve po cibuli přidejte podle potřeby trošku tuku a rozehřejte ho na vyšší teplotu.

Do rozpáleného tuku vložte připravené burgery a jemně je přitiskněte ke dnu pánve.

Nechte opéct výrazně dohněda, pak burger otočte a opečte i z druhé strany.

Doba pečení závisí na druhu, kvalitě a době zrání masa, ale také na tom, jakou úroveň propečení máte rádi. Většinou ale stačí z každé strany 3-5 minut. Po vyjmutí z pánve nechte maso alespoň 5 minut odpočinout.

Pak burgery zkompletujte. Zeleninovou placku (bez sezamu) volitelně pomažte guacamole nebo majonézou, doplňte opečenou cibulí a rukolou, polníčkem nebo listy salátu. Navrch položte plátky rajčete, odpočinuté burgery a křupavou slaninu, pancettu nebo sušenou šunku. Přikryjte plackou se sezamovými semínky.

Hned podávejte, volitelně doplněné hranolky, například z celeru nebo batátů.

TIPY

Pokud bude nastrouhaná zelenina vodnatá, lehce ji vymačkejte. Ale u vyššího poměru celeru to většinou není nutné.

Na burgery je nejlepší maso s 20 % tuku, rozhodně ne libová svíčková nebo hovězí zadní. Pokud chcete opravdu krásně šťavnatý burger, namelte si třeba hovězí přední. Nejlépe sami doma, anebo navštivte svého oblíbeného řezníka. Rozhodně ale nepoužívejte maso dlouho skladované nebo rozmražené. K burgeru přistupujte jako ke kvalitnímu steaku.

Na přípravu burgerů si maso do poslední chvíle nechte chladit v lednici.

Maso na pánvi obraťte jen jednou (ne vícekrát). Po otočení ho již netiskněte ke dnu pánve a během pečení do něj také nepíchejte vidličkou – zbytečně by pustilo šťávu.

Pokud do burgerů chcete přidat i plátek sýru (neplatí pro bezmléčnou, paleo či Whole30 variantu), položte ho na téměř hotové maso na pánvi. Pak burger se sýrem při odpočívání zakryjte například otočenou miskou. Ta udrží se vlhkost a teplo, sýr se rychleji a rovnoměrně rozpustí.

Máte raději burgery více propečené? Pak vyzkoušejte tzv. smashed úpravu. Ochucené mleté maso vypracujte do kuliček po cca 100 g. Rozpalte pánev na maximum a pak lehce potřete olejem nebo kouskem sádla. Na pánev položte kuličku masa a ihned ji silně přimáčkněte plochou stěrkou (nebo dnem hrnku přes pečicí papír) do tenké placičky (cca 5-10 mm). Nechte smažit bez hýbání asi 2 minuty – musí se vytvořit křupavá kůrka. Pak placku obraťte a osmažte i z druhé strany 1-2 minuty. Při kompletaci burgerů pak do každého vložte 2-3 masové placky, ideálně proložené plátky sýru.

Aby rajče nepustilo příliš šťávy a burger nerozmočilo nebo v něm neklouzalo, je dobré nakrájené plátky osolit, nechat odpočinout a pak otřít od uvolněné tekutiny.

Recept prošel dodatečnou textovou úpravou.

Skvělá volba! Hledáte další inspiraci?

Vyzkoušejte mou mobilní aplikaci. Najdete v ní více než 1000 receptů – stačí si jen vybrat.

Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.

Aplikace mě zajímá

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu (1 burger)
Energetická hodnota570 kcal / 2380 kJ
Sacharidy13 g
Tuky34 g
Bílkoviny46 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

15 Recenzí / komentářů

Michaela

16 února, 2016

Naprosto dokonalý recept na burger! Díky za něj, placky jsou výborné!

lucie

14 března, 2016

Jsem moc ráda, že burger chutnal. Každá takováhle zpětná vazba mě ohromně motivuje k vymýšlení dalších receptů. Diky

Janka

2 dubna, 2016

Skvelý recept 🙂

maticka90

13 dubna, 2016

Kdo by potřeboval housku, když má zeleninové placky? Recept by měl mít v hlavičce uvedeno: POZOR – harmonie chutí způsobuje gastroorgasmus. Naprosto delikátní!

Lucie

13 dubna, 2016

Naprosto dokonalý popisek. Díky 😀

Ptolemai

4 května, 2016

Díky za recept, já bych tyhle placičky mohla nahusto 🙂 klidně bez masa 😀

Lucie

6 května, 2016

Upřímně? Já taky 😀 A taky to tak často dělám.

Josef Abrahám

25 srpna, 2017

Až lidé pochopí, že jíst zdravě je mooooc chutné, tak nám bude fajn. Kam se hrabou ty podivné burgry z nejmenovaných rychlých občerstvení. Tento burgr je ten skutečný, vynikající a naprosto zdravý. A nejlepší vizitkou je, že ho snědla i 10 letá dcerka. A víte, jak jsou děti náročné.

Děkuji Luci za další báječný recept.

Pepa

Lucie

26 srpna, 2017

Ano, přesně tak, děti jsou nejpřísnější kritici 😀 Mám radost, že chutnalo <3

Petra Kundrtová

26 února, 2018

Skvělý recept, skvělé propojení chutí. Byla u nás na obědě tchýně a moc jí chutnalo a to je co říct.

Lucie

27 února, 2018

To mám mega radost! Děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂

Jana

11 dubna, 2019

Moc diky za Vas web a inspiraci,zatim zacinam,tak moc odzkouseneho nemam,ale burgr byl velmi chutny a pritom nic sloziteho. Moc diky!

Lucie

13 dubna, 2019

Těší mě, že se vám stránky a recepty líbí. Moc děkuju za komentář. Mám radost, že chutnalo ❤️

Tereza

2 května, 2025

Naprosto luxusní, dnes jsme si jídlo maximálně užili

Lucka

3 května, 2025

Mám velkou radost, že jste si pochutnali! ❤️ Díky za milý komentář a doufám, že se spolu potkáme i u nějakého dalšího receptu.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0