Ke každé objednávce nad 390 Kč získáte dárek (kalendář, notes nebo ebook) 🛍 Nakupit a vybrat dárek
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kaštanová polévka se slaninovou pěnou

Kaštanová polévka se slaninovou pěnou

  ,   , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Kaštanová polévka se slaninovou pěnou
0.0 0

Od října do listopadu je to správné období vyzkoušet nějaký recept z jedlých kaštanů. V tomto čase se totiž na trhu začínají objevovat čerstvé plody kaštanovníku setého, které dříve bývaly běžnou součástí podzimního a zimního jídelníčku našich dědů a babiček. Pozor – nepleťte si to ale s kaštany, které najdete běžně v parku a ze kterých si děti vyrábějí ve školce zvířátka. To jsou plody jírovce maďalu a jíst se vážně nedají 😉

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 30 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

400 g jedlých kaštanů

200 g řapíkatého celeru

1 cibule

1/2 jablka

2 lžíce olivového oleje

1/2 lžičky mletého zázvoru

1/4 lžičky mletého bílého pepře

sůl

200 ml smetany ke šlehání (v Paleo či Whole30 verzi 200 ml kokosového mléka nebo rozmixované kešu ořechy)

100 g slaniny (ve Whole30 verzi podle vašeho uvážení)

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 30 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Polévka

Nejdříve si připravte kaštany. Je to ta nejtěžší část celého receptu a velmi závisí na kvalitě koupených plodů. Pokud budete mít štěstí a pořídíte opravdu dobré, čerstvé kaštany, půjde vám práce snadno od ruky. Pokud ale budete mít smůlu, připravte se na úmorné loupání. Nenechte se ale odradit, výsledná chuť opravdu stojí za tu námahu. Jak jednou ochutnáte, pochopíte 🙂

Kaštany nařízněte na „bříšku“ do kříže (cca 2-3 cm řezy, cca 2-3 mm do hloubky).

Rozložte je na pečící plech, řezem nahoru.

Plech trošku zalijte vodou a dejte péct do trouby na 200°C na cca 30 minut. Kaštany by se vám měly na řezu krásně rozevřít.

Po uplynutí stanovené doby plech vyndejte z trouby a kaštany zakryjte vlhkou utěrkou.

Postupně si je vyndavejte a loupejte.

Jedlé kaštany mají 2 vrstvy slupky – ta první jde snadno, s tou druhou bývají občas problémy.

Pokuste se oloupat obě vrstvy. Pokud vám to nepůjde, můžete částečně druhou vrstvu ponechat. Budete ale muset polévku na závěr přecedit přes jemné sítko. Takže čím méně jí tam zbude, tím lépe.

Na oleji si v hrnci zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.

Po chvíli přidejte na kostičky nakrájené řapíky celeru.

Až zelenina trošku změkne, přihoďte ještě nadrobno pokrájenou polovinu jablka (můžete včetně slupky).

Krátce osmahněte, zalijte 1 litrem vody nebo vývaru, osolte a opepřete.

Nakonec do polévky přidejte zázvor a oloupané kaštany (4 si nechte stranou na ozdobení při podávání).

Vše povařte cca 20 minut.

Slaninová pěna

Mezitím si na suché pánvičce osmahněte slaninu, nakrájenou na malé kousky.

Až bude slanina opečená, nasypte ji do 1 dcl smetany (nebo kokosového mléka či rozmixovaných kešu ořechů) a rozmixujte dohladka.

Vzniklou pěnu si zatím dejte stranou.

Po 20 minutách varu polévku rozmixujte dohladka.

Pokud vám na kaštanech zůstalo příliš slupek, anebo prostě chcete mít polévku co nejvíce jemnou, ještě ji propasírujte přes jemné sítko.

Nakonec přidejte 1 dcl smetany (nebo kokosového či kešu mléka) a krátce povařte.

Dosolte podle chuti.

Polévku podávejte horkou, ozdobenou lžící slaninové pěny a posypanou nadrobno nakrájenými kaštany.

Při nákupu kaštanů dávejte pozor na jejich kvalitu – plody by měly být co nejvíce lesklé, pevné na dotek, bez dírek od červů a známek plísně. Kvalitní kaštany se dají sehnat na trzích anebo v nabídce farmářských bedýnek. V supermarketu bohužel většinou narazíte na méně kvalitní plody. Kaštany lze také zakoupit již oloupané a tepelně upravené. Jen pozor na aditiva.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Top
0