🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 1000+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

Korejská vejce Mayak Gyeran se sezamovým špenátem

Korejská vejce Mayak Gyeran se sezamovým špenátem

  ,   , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Korejská vejce Mayak Gyeran se sezamovým špenátem
5.0 1

V korejské kuchyni hrají vejce důležitou roli - jako snadno dostupný a levný zdroj bílkovin bývají v různých podobách součástí mnoha tradičních jídel. Těmto nakládaným v marinádě ze sójové omáčky, octa a dalších surovin se v korejštině říká Mayak Gyeran (마약계란), což znamená "drogová vejce". Ne, nebojte, žádné drogy v nich nenajdete 😀 Ale jsou tak dobrá, že na nich snadno získáte závislost. Proto je vyzkoušejte jen na vlastní nebezpečí 😀

  • Příprava: 2 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 2 hodin 10 minut

    10 minut

    2 hodin 20 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

MARINOVANÁ VEJCE

6 vajec

6 lžic kvalitní sójové omáčky nebo coconut aminos

1 lžíce rýžového nebo bílého vinného octa

4 lžíce vody

SEZAMOVÝ ŠPENÁT

300 g čerstvého špenátu

1 velký stroužek česneku

2 lžíce oleje z praženého sezamu

sůl

SERVÍROVÁNÍ

3 porce květákové rýže

50 g lahůdkové cibulky

10 g sezamových semínek

chilli vločky (volitelně)

1000+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 2 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 2 hodin 10 minut

    10 minut

    2 hodin 20 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

MARINOVANÁ VEJCE

Uvařte vejce nahniličko. Vložte je opatrně (aby neklepla o dno a nepraskla) do vroucí vody s přidanou solí nebo octem a vařte 7 minut.

Po stanovené době je co nejrychleji zchlaďte pod tekoucí ledovou vodou nebo ve vodní lázni s ledem, abyste zabránili dodatečnému provaření žloutku.

Zchlazená vejce oloupejte a naložte do marinády připravené ze sójové omáčky nebo coconut aminos, octa, vody a případně i dalších surovin (viz v TIPY).

Na naložení vajec použijte co nejmenší nádobu, aby byla vejce co nejvíce ponořená. Během marinování je občas v nálevu obraťte, aby se okořenila rovnoměrně ze všech stran.

Vejce uložte do lednice a nechte marinovat minimálně 2 hodiny, maximálně 5 dní. Nálev bude od krajů prostupovat vejcem a ochutí ho. Zároveň s tím se také bude měnit jeho struktura (bílek se více zpevní, žloutek zgelovatí).

SEZAMOVÝ ŠPENÁT

Listy špenátu vhoďte do prudce se vařící výrazně osolené vody, po 15 vteřinách rychle slijte a dlouze propláchněte ledovou vodou. Druhou variantou je vložení špenátu do kovového síta, důkladné prolití vroucí vodou a následné zchlazení vodou ledovou.

Zchlazený špenát důkladně vymačkejte od přebytečné tekutiny, nakrájejte na menší kousky a smíchejte s utřeným česnekem a sezamovým olejem. Podle chuti jemně osolte.

Ochucený špenát můžete hned podávat (ať už studený či jemně ohřátý), nebo zakrytý uložit do lednice, kde vydrží několik dní.

SERVÍROVÁNÍ

Teplou, předem připravenou květákovou rýži nasypte do misek a doplňte rozkrojenými marinovanými vejci a sezamovým špenátem (ten můžete volitelně ohřát).

Vše posypte najemno nakrájenou cibulkou a sezamovými semínky (ty můžete pro intenzivnější chuť krátce zprudka opéct nasucho na pánvi).

Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte i špetku chilli vloček.

TIPY

Marinovat lze i vejce uvařená natvrdo (včetně křepelčích), ale pro nejlepší výslednou chuť a konzistenci jsou ideální vejce s alespoň částečně tekutým žloutkem.

Pro bohatší chuť můžete do marinády přidat nakrájenou chilli papričku nebo chilli vločky, nahrubo rozdrcený česnek, nadrobno nakrájenou zelenou část jarní cibulky, plátky zázvoru, trošku sladidla podle vašeho stravovacího stylu, sezamová semínka a/nebo sezamový olej.

Nelekněte se výrazně slanosti marinády. Část přejde do vajec a ochutí je. Proto by nálev měl mít intenzivní chuť. Nicméně přesné množství přidané sójové omáčky či coconut aminos se může mírně lišit podle použitého druhu. Proto ho případně upravte podle sebe.

Prvních 30 minut vejce obracejte v marinádě co nejčastěji, abyste zabránili usazení žloutku těsně u okraje.

Abyste zajistili působení marinády i na tu část vajec, která není ponořená, zakryjte je kouskem gázy nebo plátýnka. Látka do sebe natáhne nálev a bude tak alespoň částečně marinovat i bílek vyčnívající nad hladinu.

Během cca 7 dnů můžete marinádu použít opakovaně. Je potřeba ji ale vždy mírně dochutit sójovou omáčkou nebo coconut aminos, protože obsažená sůl a chuť již částečně přešla do naložených vajec.

Marinádou lze vejce při podávání jemně pokapat, případně ji použít na dochucení květákové rýže.

Ochucená vejce lze použít na doplnění asijské polévky s křupavým bůčkem nebo do ramen misky.

Marinovaná vejce spotřebujte do 5 dnů. Sůl a ocet působí na bílkoviny ve vejci a mění jejich strukturu. Při delším uložení v nálevu začne bílek "hrudkovatět".

Skvělá volba! Hledáte další inspiraci?

Vyzkoušejte mou mobilní aplikaci. Najdete v ní více než 1000 receptů – stačí si jen vybrat.

Základní verze pro všechny vždy ZDARMA. Nainstalujte do svého telefonu přímo z Obchod Play či App Store a už nikdy nemusíte řešit, co dobrého uvařit.

Aplikace mě zajímá

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota380 kcal / 1590 kJ
Sacharidy14 g
Tuky22 g
Bílkoviny25 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

5 Recenzí / komentářů

Michaela

11 dubna, 2025

Mayak vejce miluju, nekdy si dam samotne jen pro chut. Na ryzi nejradsi. I s tim špenátem. Dobře jsi se inspirovala. Jeste dělám vejce arabská. Chces recept?
p.s vložit foto k rc nejde. Skoda.

Lucka

11 dubna, 2025

Že ano! Také je miluju ❤️ Mayak vejce jsou tak trochu závislost. Ne nadarmo se jim říká “drogová” 😀
Ano, za tip na arabská vejce budu moc ráda!

Michaela

11 dubna, 2025

Lucko, kam ti muzu poslat ten rc i s fotkou, jen do mailu? Jinak mayak se spenatem podle tebe mi dnes vytunil den!! Vylovila jsem ze sklenice i mala, krepelci vajicka, talíř byl jak malovaný! Genialni varianta toho spenatu. Primlouvam se za kapku sojove smetany nebo neceho mlecneho do spenatu, kvuli stavelanum.

Michaela

11 dubna, 2025

Mám i trochu jiny rc na mayak, ale to neresim, jiste je varinat víc.

Lucka

12 dubna, 2025

Recept klidně napiš i sem. Věřím, že bude zajímat i další lidi 🙂 Fotka sem bohužel vložit nejde. Tu mi případně pošli e-mailem.
Křepelčí vajíčka v téhle úpravě miluju! Akorát na lžíci a do pusy ❤️
Máš pravdu, že na Mayak Gyeran existuje spoustu receptů, každá korejská rodina má svůj. Někdo přidává hromadu cukru (ten jsem záměrně vynechala, s ohledem na zaměření svých stránek a také osobní preferenci v nesladké variantě, korejská kuchyně na cukru hoooodně ujíždí 😀 ), jiný chce pálivou variantu s gochugaru, další do nálevu strouhá cibuli…
Díky za připomenutí šťavelanů – souhlasím, že přidání vápníku ke špenátu může být prospěšné. Proto se špenát často kombinuje se sýry či smetanou. V tomto receptu jsem se držela tradiční korejské úpravy, kde se mléčné výrobky nepoužívají. Šťavelany se při ní částečně odstraní spařením ve vodě. Sójová smetana, pokud by nebyla obohacená o vápník, v tomto ohledu příliš nepomůže. Ale abychom tu zbytečně čtenáře neděsily – nutno podotknout, že vzhledem ke zkonzumovanému množství a v kombinaci dalšími surovinami je zdravotní riziko téměř nulové (samozřejmě s přihlédnutím k osobním zdravotním omezením konkrétního člověka).

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0