Korejská vejce Mayak Gyeran se sezamovým špenátem
Korejská vejce Mayak Gyeran se sezamovým špenátem
Hlavní jídla, Ostatní Bez lepku, Bez masa, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské česnek, jarní cibulka, květák, sezamová semínka, špenát, vejce
2023-04-20
Ohodnotit receptV korejské kuchyni hrají vejce důležitou roli - jako snadno dostupný a levný zdroj bílkovin bývají v různých podobách součástí mnoha tradičních jídel. Těmto nakládaným v marinádě ze sójové omáčky, octa a dalších surovin se v korejštině říká Mayak Gyeran (마약계란), což znamená "drogová vejce". Ne, nebojte, žádné drogy v nich nenajdete 😀 Ale jsou tak dobrá, že na nich snadno získáte závislost. Proto je vyzkoušejte jen na vlastní nebezpečí 😀
- Příprava: 2 hodin 10 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
2 hodin 10 minut
10 minut
2 hodin 20 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
MARINOVANÁ VEJCE
6 lžic kvalitní sójové omáčky nebo coconut aminos
1 lžíce rýžového nebo bílého vinného octa
SEZAMOVÝ ŠPENÁT
2 lžíce oleje z praženého sezamu
SERVÍROVÁNÍ
3 porce květákové rýže
10 g sezamových semínek
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 2 hodin 10 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
2 hodin 10 minut
10 minut
2 hodin 20 minut
- Množství: 3 porce
Postup
MARINOVANÁ VEJCE
Uvařte vejce nahniličko. Vložte je opatrně (aby neklepla o dno a nepraskla) do vroucí vody s přidanou solí nebo octem a vařte 7 minut.
Po stanovené době je co nejrychleji zchlaďte pod tekoucí ledovou vodou nebo ve vodní lázni s ledem, abyste zabránili dodatečnému provaření žloutku.
Zchlazená vejce oloupejte a naložte do marinády připravené ze sójové omáčky nebo coconut aminos, octa, vody a případně i dalších surovin (viz v TIPY).
Na naložení vajec použijte co nejmenší nádobu, aby byla vejce co nejvíce ponořená. Během marinování je občas v nálevu obraťte, aby se okořenila rovnoměrně ze všech stran.
Vejce uložte do lednice a nechte marinovat minimálně 2 hodiny, maximálně 5 dní. Nálev bude od krajů prostupovat vejcem a ochutí ho. Zároveň s tím se také bude měnit jeho struktura (bílek se více zpevní, žloutek zgelovatí).
SEZAMOVÝ ŠPENÁT
Listy špenátu vhoďte do prudce se vařící výrazně osolené vody, po 15 vteřinách rychle slijte a dlouze propláchněte ledovou vodou. Druhou variantou je vložení špenátu do kovového síta, důkladné prolití vroucí vodou a následné zchlazení vodou ledovou.
Zchlazený špenát důkladně vymačkejte od přebytečné tekutiny, nakrájejte na menší kousky a smíchejte s utřeným česnekem a sezamovým olejem. Podle chuti jemně osolte.
Ochucený špenát můžete hned podávat (ať už studený či jemně ohřátý), nebo zakrytý uložit do lednice, kde vydrží několik dní.
SERVÍROVÁNÍ
Teplou, předem připravenou květákovou rýži nasypte do misek a doplňte rozkrojenými marinovanými vejci a sezamovým špenátem (ten můžete volitelně ohřát).
Vše posypte najemno nakrájenou cibulkou a sezamovými semínky (ty můžete pro intenzivnější chuť krátce zprudka opéct nasucho na pánvi).
Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte i špetku chilli vloček.
TIPY
Marinovat lze i vejce uvařená natvrdo (včetně křepelčích), ale pro nejlepší výslednou chuť a konzistenci jsou ideální vejce s alespoň částečně tekutým žloutkem.
Pro bohatší chuť můžete do marinády přidat nakrájenou chilli papričku nebo chilli vločky, nahrubo rozdrcený česnek, nadrobno nakrájenou zelenou část jarní cibulky, plátky zázvoru, trošku sladidla podle vašeho stravovacího stylu, sezamová semínka a/nebo sezamový olej.
Nelekněte se výrazně slanosti marinády. Část přejde do vajec a ochutí je. Proto by nálev měl mít intenzivní chuť. Nicméně přesné množství přidané sójové omáčky či coconut aminos se může mírně lišit podle použitého druhu. Proto ho případně upravte podle sebe.
Prvních 30 minut vejce obracejte v marinádě co nejčastěji, abyste zabránili usazení žloutku těsně u okraje.
Abyste zajistili působení marinády i na tu část vajec, která není ponořená, zakryjte je kouskem gázy nebo plátýnka. Látka do sebe natáhne nálev a bude tak alespoň částečně marinovat i bílek vyčnívající nad hladinu.
Během cca 7 dnů můžete marinádu použít opakovaně. Je potřeba ji ale vždy mírně dochutit sójovou omáčkou nebo coconut aminos, protože obsažená sůl a chuť již částečně přešla do naložených vajec.
Marinádou lze vejce při podávání jemně pokapat, případně ji použít na dochucení květákové rýže.
Ochucená vejce lze použít na doplnění asijské polévky s křupavým bůčkem nebo do ramen misky.
Marinovaná vejce spotřebujte do 5 dnů. Sůl a ocet působí na bílkoviny ve vejci a mění jejich strukturu. Při delším uložení v nálevu začne bílek "hrudkovatět".
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..