🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Guacamole

Guacamole

  , , ,   , , , , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Guacamole
5.0 2

Jednoduché, rychlé a taaaaak dobré – to je guacamole, typická mexická omáčka z avokáda. Hodí se skvěle nejen k masu, ale také jako dip k čerstvé zelenině.

  • Příprava: 10 minut
  • 10 minut

    10 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

40 g cibule

1 hrst čerstvého koriandru

1 paprička jalapeňo nebo chilli

40 g rajčat

200 g avokáda

1 limetka

sůl

pepř

volitelně - česnek, mango aj. (viz TIPY)

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • 10 minut

    10 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Cibuli, koriandr (včetně stonků) a papričku zbavenou semínek nakrájejte nadrobno.

Rajče zvolte zralé, ale co nejpevnější, ať se po zamíchání s avokádem příliš nerozpadá. Z toho důvodu jsou ideální cherry rajčata. Nakrájejte na malé kostičky a jemně vymačkejte v ruce nebo sítku od přebytečné šťávy. Klasické rajče překrojte, lžičkou vydlabejte vodnatý střed a dužinu nakrájejte nadrobno.

Avokádo po délce rozkrojte napůl. Do pecky zasekněte nůž a pootočte jím, čímž se pecka uvolní.

Pomocí lžíce vydlabejte obě půlky avokáda, dužinu rozmačkejte vidličkou a smíchejte s připravenými nakrájenými surovinami (cibulí, koriandrem, papričkou a rajčaty).

Dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou (přidávejte postupně).

Podávejte například s kousky masa jako náplň tortil, doplněk k mandlovým nachos, pomazánku na oblíbené pečivo atd.

Guacamole připravujte těsně před konzumací. Delší skladování mu příliš nesvědčí. Pokud přece jen potřebujete guacamole alespoň na pár hodin uložit, umístěte ho do lednice a jeho povrch co nejlépe přikryjte několika vrstvami potravinové fólie (je nutné zabránit přístupu vzduchu, jinak avokádo zhnědne). Někde se uvádí, že změně barvy zabrání přidání avokádové pecky přímo do guacamole, ale mně se to nepotvrdilo 🙂

TIPY

Na přípravu guacamole použijte krásně zralé, příjemně měkké, ale nerozbředlé avokádo, ideálně odrůdy Hass (tmavé, s hrbolatou slupkou). Ač se to nezdá, tak zrovna tento krok je na celém receptu nejsložitější. Ze začátku chvíli trvá, než se naučíte poznat to "pravé" avokádo, a i tak to občas nevyjde. Ale vodítkem by vám měla být pevnost/měkkost avokáda - nemělo by být jako šutr, ale ani pod slupkou mazlavé. Někdo volí jako ukazatel odloupnutí "stopky" a řídí se barvou odhaleného povrchu (což ale znehodnotí plod pro případné další kupující). Osobně kupuji avokáda podle jemného stisku (opravdu stačí jen jemně, ať se plod zbytečně nepomačká). Ideální konzistence se na omak podobá namočenému (ne úplně čerstvě rozbalenému) pevnému mýdlu.

Pokud jste zakoupili příliš tvrdé nedozrálé avokádo, nechte ho pár dní dozrát v pokojové teplotě. Pokud potřebujete zrání o něco uspíšit, avokádo vložte do papírového sáčku spolu s banány (ty produkují plyn urychlující zrání).

Bohužel se občas stane, že je avokádo sice na omak ideální, ale po rozkrojení je nehezky zhnědlé. Pokud je na něm takových míst jen pár, můžete je vyříznout. Jinak ale takové avokádo nepoužívejte - nemá moc příjemnou chuť.

Pokud při rozkrojení avokáda budete muset použít sílu, bohužel jste zvolili nedozrálý plod a z toho není guacamole vůbec dobré - má mírně mýdlovou chuť. V takovém případě raději avokádo nekrájejte a zkuste ho nechat dozrát spolu s banány (viz výše).

Jako u mnoha receptů, i u guacamole existuje tolik obměn a variant, že se v tom člověk občas ztrácí. Ale co jsem zjistila, tak úplně původní tradiční aztécké guacamole bylo velmi jednoduché, jen z avokáda utřeného do pasty (pomocí speciální misky a tloučku) spolu s troškou soli. To je vše 🙂 Dnes se nejčastěji přidává klasická kuchyňská cibule (někdy ta červená, bílá, jarní nebo šalotka), rajčata, koriandr a chilli serrano, někdy také česnek a špetka římského kmínu. Najdete i další varianty, například s přidáním nadrobno nakrájeného manga. Což je úžasná letní kombinace, zejména k rybám a mořským plodům. Doporučuji vyzkoušet.

Avokádo se do guacamole nejčastěji rozmačkává vidličkou, ve větším množství lze použít i mixér. Nejlépe ale chutná varianta, kde se kombinuje extra jemná struktura s malými kousky avokáda. Zkuste schválně někdy polovinu připraveného avokáda nejprve rozmačkat vidličkou a pak lžící utřít do opravdu jemné konzistence. Přidejte druhou polovinu avokáda a to už jen rozmačkejte vidličkou. Nakonec vmíchejte ostatní suroviny. Lahoda 🙂

Pokud chcete dosáhnout co nejlepšího ochucení v každém soustu, polovinu nakrájené cibule, koriandru a papričky (případně i česneku) rozmělněte spolu se solí na pastu (například v hmoždíři, ve větším množství pomocí mixéru). Pak ji spolu se zbytkem nakrájených surovin vmíchejte do rozmačkaného avokáda.

Málokterá bylinka dělí lidi na 2 nesmiřitelné tábory - MILUJU a NENÁVIDÍM. Nic mezi tím. Pokud patříte do té druhé skupiny a koriandr u vás neprojde, raději ho v guacamole kompletně vynechejte, než abyste ho nahrazovali jinou bylinkou. Buď koriandr nebo nic.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota190 kcal / 790 kJ
Sacharidy6 g
Tuky16 g
Bílkoviny3 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

4 Recenzí / komentářů

Míša

6 ledna, 2018

Je to skvělá věc, to guacamole!!! Moc mi to chutnalo. Taková zdravější tatarka

Lucie

7 ledna, 2018

Ani na tatarce není nic špatného, když si ji člověk připraví doma 🙂 Mám radost, že chutnalo. Avokádo je skvělá surovina.

Blanka Malá

27 července, 2019

Výborně, jak návody, recepty rady, zatím se tu velice dobře orientují, abych mohla od 1.8.zacit,dekuji

Lucie

28 července, 2019

To mám radost, že se vám moje stránky líbí a že pro vás jsou inspirací. Moc držím palce <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0