📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květákový hummus

Květákový hummus

  , , ,   , , , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Květákový hummus
5.0 2

Musím přiznat, že hummusu jsem se dlouho vyhýbala. Ten název ve mně nevzbuzoval zrovna důvěru 😀 Nicméně po prvním ochutnání to byla láska na celý život ❤️ Kombinace našlehané hebké cizrny a tahini je dokonalá. Jak ale na tuhle dobrotu bez použití luštěnin? Samozřejmě že výsledek není stejný jako u originálního receptu, ale i tahle varianta z květáku je skvělá a poslouží jako zajímavý dip.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 15 minut

    45 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

600 g květáku

60 g mrkve, případně dýně či batátů (volitelně)

cca 3 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

1/2 citrónu

50 g tahini

voda podle potřeby

1 lžička mletého římského kmínu

1/2 lžičky uzené, sladké nebo pálivé papriky

sůl

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 15 minut

    45 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce

Postup

Květák rozeberte na malé růžičky.

Nasypte je na plech vyložený pečicím papírem, přidejte na kousky nakrájenou mrkev, dýni či batáty (volitelně, jen pro chuť a barvu) a promíchejte s troškou olivového oleje.

Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 45 minut, dokud květák nezměkne. Občas během pečení zeleninu prohrábněte, aby se nespálila.

Úderem přes plochu nože rozdrťte nahrubo neoloupaný česnek a zalijte ho šťávou z citrónu.

Nechte odležet, než se upeče zelenina, a pak ho promáčkněte přes lis (česnek není nutné loupat). Tento způsob drcení napomůže, aby si česnek zachoval vůni, ale jeho chuť nebyla až tak štiplavá.

Upečenou zeleninu rozmixujte dohladka spolu s rozdrceným česnekem a pár kapkami citrónové šťávy.

Přidejte tahini (viz TIP níže), římský kmín a sůl. Podle potřeby přilijte i po troškách vodu a vše rozmixujte.

Dejte si opravdu záležet, ať je směs co nejhladší a jemně nadýchaná. Počítejte s tím, že to chvíli zabere (samozřejmě v závislosti na výkonu vašeho mixéru).

Průběžně ochutnejte a přidejte podle potřeby vodu, citrón, sůl a římský kmín.

Nakonec vmixujte i trošku olivového oleje. Počítejte s jeho hořkostí, proto dejte ze začátku jen pár kapek a později případně přidejte.

Květákový hummus podávejte v pokojové teplotě, pokapaný olivovým olejem, posypaný římským kmínem, špetkou uzené, sladké či pálivé papriky a lístky petrželky nebo koriandru. Na stole ho doplňte hromadou čerstvé zeleniny a případně i nějakými oblíbenými krekry, například lněnými s parmazánem (podávání s krekry neplatí pro Whole30).

TIP

Pro někoho je tahini příliš hořké. Proto ho můžete z části nebo zcela nahradit kešu máslem, které má více sladkou chuť.

Květákový hummus můžete ochutit různými surovinami a vytvořit si tak několik chuťových a barevných variant – například vmixovat čerstvý koriandr, uzenou papriku, osmaženou cibulku, trošku uvařené řepy atd.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota215 kcal / 900 kJ
Sacharidy8 g
Tuky17 g
Bílkoviny6 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

8 Recenzí / komentářů

Hana

10 listopadu, 2020

Skvělé !!! Překvapilo !!! Udělány i lněné krekry. Prostě jak na fotce a opravdu výborné !

Lucka

11 listopadu, 2020

Moc děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář ❤️ Udělalo mi velkou radost číst, že se povedlo a chutnalo 🙂

Madla

15 února, 2021

Z květáku mě to nenapadlo, hned zítra to zkusím. Dělám ho úplně stejně z červené řepy a to je snad moje nejoblíbenější jídlo.

Lucka

16 února, 2021

Doufám, že nechytnete v obchodě nějaký hořký květák, a že se hummus podaří a bude chutnat ❤️

Jídlo na cestách

26 prosince, 2022

Hummus mám hodně rád. Když budete mít cestu do Jeruzaléma, zkuste se zastavit zde:
https://www.jidlonacestach.cz/bistro-ben-sira-hummus-jeruzalem/
Skutečně nejlepší hummus, jaký jsem kdy v životě jedl.

Lucka

27 prosince, 2022

Díky za osobní tip na super hummus 🙂

Helena

22 ledna, 2023

Naprosto luxusní. Udělala jsem ho i do práce na narozeninovou oslavu a velmi se ujal. Moc děkuji.

Lucka

22 ledna, 2023

Děkuji za vyzkoušení receptu a milý komentář ❤️ Mám radost, že jste si i s kolegy pochutnala. Dodatečně přeji vše nejlepší k narozeninám. Ať už vám, nebo jinému oslavenci ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0