🔥 Zažijte v roce 2025 RESTART. Akce, která se nebude opakovat. 40% sleva do 31.1.2025 👉 Zjistit více

Letní křupan (z kalendáře 2023)

Letní křupan (z kalendáře 2023)

    , , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Letní křupan (z kalendáře 2023)
5.0 1

Tento tradiční a léty prověřený dezert je takový malý kuchařský zázrak - jeho příprava je super jednoduchá, vystačíte si s pár surovinami, připravíte ho z různých druhů ovoce, nemusíte se trápit konzistencí těsta a ani se piplat s výsledným vzhledem. Přitom vás výsledek nadchne! ❤️ V každém soustu si vychutnáte úžasný kontrast horkého a chladivého, měkkého a křupavého, sladkého a příjemně kyselého.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

600 g malin, jahod, ostružin a/nebo borůvek

1/2 citrónu

150 g směsi oblíbených ořechů

20 g strouhaného kokosu

30 g másla nebo kokosového oleje *

1 bílek *

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Ukázkový recept z kalendáře 2023


Kalendář pro rok 2023

Prohlédnout si kalendář

POSTUP

Ovoce očistěte, jahody nakrájejte.

Vše nasypte ve vyšší vrstvě do vhodné pečicí nádoby a promíchejte se šťávou a najemno nastrouhanou kůrou z citrónu.

Ořechy rozdrťte na konzistenci hrubého písku a spolu se strouhaným kokosem, mírně změklým máslem nebo kokosovým olejem a bílkem vypracujte do hrubého lepivého těsta.

To rovnoměrně rozprostřete na připravené ovoce a jemně upěchujte.

Nezakryté vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut. Ovoce by mělo začít bublat a ořechová vrstva zezlátnout.

Dezert podávejte horký a na talířku (nebo mističce, protože ovoce pustí hodně šťávy) doplňte pro kontrast a vyvážení chuti domácí smetanovou zmrzlinou nebo vychlazeným vanilkovým krémem (například v podobě domácího pribináčku, mascarpone se smetanou a vanilkou atd.). Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, bude se hodit i vyšlehaná tuhá část vychlazeného kokosového mléka.

Křupan chutná nejlépe čerstvě upečený. Lze ho ale případně připravit dopředu a před podáváním rozpéct v troubě.

TIPY

Pokud máte k dispozici jen kyselejší ovoce, citrónovou šťávu vynechte a ovocnou směs dochuťte například špetkou mletého kardamomu.

Mimo sezónu můžete dezert připravit z mraženého ovoce.

Část ořechů lze nahradit slunečnicovými semínky.

Pokud se vyhýbáte vejcím, můžete bílek vynechat. Bude to fungovat i bez něj. S ním je ale výsledek o něco křupavější.

Místo strouhaného kokosu lze v polovičním množství použít kokosovou mouku.

Pokud krém či zmrzlinu při podávání vynecháte, ořechovou směs mírně oslaďte a ochuťte vanilkovým extraktem. Nicméně to, co dělá tento dezert tak unikátním a skvělým, je právě trojkombinace horkého ovoce, křupavých ořechů a chladivého krému.

V paleo či bezmléčné verzi použijte kokosový olej.
Pokud se vyhýbáte vejcím, bílek můžete zcela vynechat.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste novoroční restart 2025. Recepty, hubnutí, VIP členství v aplikaci a desítky e-kuchařek.

Chutnější, zdravější a jednodušší vaření? Stovky receptů, jídelníčky a VIP členství. Co vám ještě chybí ke změně? Vaše šance končí 31.1. Klikněte, dokud můžete.

Restart mě zajímá

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota320 kcal / 1340 kJ
Sacharidy12 g
Tuky25 g
Bílkoviny7 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

2 Recenzí / komentářů

Šárka R.

11 září, 2022

Už vím, co bude na snídani 🙂 zase dobry napad…je neděle, tak se trochu hřešit může 🙂

Lucka

12 září, 2022

Šárko, mám radost, že vás recept zaujal ❤️ Už jste zkoušela? Povedlo se a chutnalo? 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0