Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

  , ,   , , , ,   ,

Hodnotit recept
Lilkový tatarák
5.0 2

Hovězí nebo telecí tatarský biftek miluju, i ten z lososa. Ale ne vždy je k dispozici čerstvé kvalitní maso, nebo na něj není prostě chuť. V takové chvíli by mohl přijít k chuti tenhle ryze vegetariánský recept, který ale nadchne svou plnou a výraznou chutí, která se velmi blíží své originální předloze. Tedy aspoň já jsem si opravdu pochutnala a brzy si to zopakuji 😉

  • Příprava: 1 hodina 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 1 hodina 20 minut

    1 hodina

    2 hodin 20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

2 lilky

5 lžic olivového oleje

4 stroužky česneku

3 jarní cibulky

4 lžičky rajského protlaku

1 lžíce coconut aminos (volitelně)

1 lžička (zarovnaná) sladké papriky

špetka chilli

sůl

pepř

10 ks sezamových krekrů

  • Příprava: 1 hodina 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 1 hodina 20 minut

    1 hodina

    2 hodin 20 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Lilky omyjte a nakrájejte na plátky silné cca 0,5 cm.

Rozložte je na tác nebo pečící plech a osolte. Nechte je cca 10 minut „vypotit“, pak všechny plátky otočte, opět osolte a znovu nechte 10 minut pustit vodu. Tímto způsobem se lilek zbaví případné hořkosti a bude přijemně nasládlý.

Po 20 minutách plátky lilku opláchněte, vložte je do do vhodné pečící uzavíratelné nádoby, přidejte 4 neoloupané stroužky česneku, zalijte 5 lžícemi olivového oleje a dobře promíchejte.

Nádobu zakryjte a vložte na 1 hodinu do trouby vyhřáté na 150°C (během pečení alespoň jednou vše promíchejte).

Po 1 hodině pečení, kdy lilek krásně změkne, ho vyndejte z trouby, nakrájejte na co nejmenší kousky (hlavně části se slupkou) a smíchejte s kořením (paprika, chilli, sůl, pepř, případně coconut aminos), rajčatovým protlakem, drobounce pokrájenou cibulkou a do směsi vymačkejte upečené stroužky česneku.

Vše dobře promíchejte, dochuťte podle potřeby solí či pepřem a dejte vychladit (alespoň na 1 hodinu, nejlépe přes noc, jedině tak se chutě krásně propojí).

Podávejte vychlazené se sezamovými krekry a salátem z rukoly.

Lilkový tatarák si můžete samozřejmě ochutit, tak jak jste zvyklí, třeba s drceným čerstvým česnekem. Já preferuji tuto variantu s česnekem pečeným, protože je lépe stravitelný a nedráždí tolik žaludek či žlučník.

00:00

7 Recenzí / komentářů

cuprumov

Únor 16, 2016

Jsem gastrosexuál a nestydím se za to!

Díky za další tip!

Lucie

Únor 16, 2016

😀 Tenhle výraz jsem si musela najít. Ale úplně to chápu 😉

cuprumov

Únor 16, 2016

Detailní objasnění: https://www.youtube.com/watch?v=NFZLrfiBTm8 🙂

Hana Hrabovská

Únor 26, 2018

Výborný,děkuji 🙂

Lucie

Únor 27, 2018

To já děkuju 🙂 Za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám radost, že chutnalo. Můj oblíbený recept.

eva

Srpen 18, 2018

Je úžasný,moc děkuji. Mám aspoň něco do seznamu jídel pro syna- vegana

Lucie

Srpen 18, 2018

Mám radost, že chutná 🙂 Moje oblíbené jídlo <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.