Recept na lilkový tatarák » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

lilkovy-tatarak

Lilkový tatarák

lilkovy-tatarak

Lilkový tatarák

  , ,   , , , ,   ,

Květen 10, 2015

Hodnotit recept
Lilkový tatarák
0.0 0

Hovězí nebo telecí tatarský biftek miluju, i ten z lososa. Ale ne vždy je k dispozici čerstvé kvalitní maso, nebo na něj není prostě chuť. V takové chvíli by mohl přijít k chuti tenhle ryze vegetariánský recept, který ale nadchne svou plnou a výraznou chutí, která se velmi blíží své originální předloze. Tedy aspoň já jsem si opravdu pochutnala a brzy si to zopakuji 😉

  • Příprava: 1 hodina 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 1 hodina 20 minut

    1 hodina

    2 hodin 20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

2 lilky

5 lžic olivového oleje

4 stroužky česneku

3 jarní cibulky

4 lžičky rajského protlaku

1 lžíce coconut aminos (volitelně)

1 lžička (zarovnaná) sladké papriky

špetka chilli

sůl

pepř

10 ks sezamových krekrů

Postup

Lilky omyjte a nakrájejte na plátky silné cca 0,5 cm.

Rozložte je na tác nebo pečící plech a osolte. Nechte je cca 10 minut „vypotit“, pak všechny plátky otočte, opět osolte a znovu nechte 10 minut pustit vodu. Tímto způsobem se lilek zbaví případné hořkosti a bude přijemně nasládlý.

Po 20 minutách plátky lilku opláchněte, vložte je do do vhodné pečící uzavíratelné nádoby, přidejte 4 neoloupané stroužky česneku, zalijte 5 lžícemi olivového oleje a dobře promíchejte.

Nádobu zakryjte a vložte na 1 hodinu do trouby vyhřáté na 150°C (během pečení alespoň jednou vše promíchejte).

Po 1 hodině pečení, kdy lilek krásně změkne, ho vyndejte z trouby, nakrájejte na co nejmenší kousky (hlavně části se slupkou) a smíchejte s kořením (paprika, chilli, sůl, pepř, případně coconut aminos), rajčatovým protlakem, drobounce pokrájenou cibulkou a do směsi vymačkejte upečené stroužky česneku.

Vše dobře promíchejte, dochuťte podle potřeby solí či pepřem a dejte vychladit (alespoň na 1 hodinu, nejlépe přes noc, jedině tak se chutě krásně propojí).

Podávejte vychlazené se sezamovými krekry a salátem z rukoly.

Lilkový tatarák si můžete samozřejmě ochutit, tak jak jste zvyklí, třeba s drceným čerstvým česnekem. Já preferuji tuto variantu s česnekem pečeným, protože je lépe stravitelný a nedráždí tolik žaludek či žlučník.

00:00

3 Recenzí / komentářů

cuprumov

Únor 16, 2016

Jsem gastrosexuál a nestydím se za to!

Díky za další tip!

Lucie

Únor 16, 2016

😀 Tenhle výraz jsem si musela najít. Ale úplně to chápu 😉

cuprumov

Únor 16, 2016

Detailní objasnění: https://www.youtube.com/watch?v=NFZLrfiBTm8 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation