Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

  , , ,   , , , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Lilkový tatarák
5.0 3

Hovězí nebo telecí tatarský biftek miluju, i ten z lososa. Ale ne vždy je k dispozici čerstvé kvalitní maso, nebo na něj není prostě chuť. V takové chvíli by mohl přijít k chuti tenhle ryze vegetariánský recept, který ale nadchne svou plnou a výraznou chutí, která se velmi blíží své originální předloze. Tedy aspoň já jsem si opravdu pochutnala a brzy si to zopakuji 😉

  • Příprava: 1 hodina 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 1 hodina 20 minut

    1 hodina

    2 hodin 20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

2 lilky

5 lžic olivového oleje

4 stroužky česneku

3 jarní cibulky

4 lžičky rajčatového protlaku

1 lžíce coconut aminos, případně kvalitní sójové omáčky (zvolte podle vašeho stravovacího stylu)

1 lžička (zarovnaná) sladké papriky

špetka chilli

sůl

pepř

  • Příprava: 1 hodina 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 1 hodina 20 minut

    1 hodina

    2 hodin 20 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Lilky omyjte a nakrájejte na plátky silné cca 0,5 cm.

Rozložte je na tác nebo pečící plech a osolte. Nechte je cca 10 minut „vypotit“, pak všechny plátky otočte, opět osolte a znovu nechte 10 minut pustit vodu. Tímto způsobem se lilek zbaví případné hořkosti a bude přijemně nasládlý.

Po 20 minutách plátky lilku opláchněte, vložte je do do vhodné pečící uzavíratelné nádoby, přidejte 4 neoloupané stroužky česneku, zalijte 5 lžícemi olivového oleje a dobře promíchejte.

Nádobu zakryjte a vložte na 1 hodinu do trouby vyhřáté na 150°C (během pečení alespoň jednou vše promíchejte).

Po 1 hodině pečení, kdy lilek krásně změkne, ho vyndejte z trouby, nakrájejte na co nejmenší kousky (hlavně části se slupkou) a smíchejte s kořením (paprika, chilli, sůl, pepř, případně coconut aminos), rajčatovým protlakem, drobounce pokrájenou cibulkou a do směsi vymačkejte upečené stroužky česneku.

Vše dobře promíchejte, dochuťte podle potřeby solí či pepřem a dejte vychladit (alespoň na 1 hodinu, nejlépe přes noc, jedině tak se chutě krásně propojí).

Podávejte vychlazené, například se sezamovými krekry nebo opečenými plátky jogurtového pečiva.

Lilkový tatarák si můžete samozřejmě ochutit, tak jak jste zvyklí, třeba s drceným čerstvým česnekem. Já preferuji tuto variantu s česnekem pečeným, protože je lépe stravitelný a nedráždí tolik žaludek či žlučník.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




9 Recenzí / komentářů

cuprumov

16 února, 2016

Jsem gastrosexuál a nestydím se za to!

Díky za další tip!

Lucie

16 února, 2016

😀 Tenhle výraz jsem si musela najít. Ale úplně to chápu 😉

cuprumov

16 února, 2016

Detailní objasnění: https://www.youtube.com/watch?v=NFZLrfiBTm8 🙂

Hana Hrabovská

26 února, 2018

Výborný,děkuji 🙂

Lucie

27 února, 2018

To já děkuju 🙂 Za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám radost, že chutnalo. Můj oblíbený recept.

eva

18 srpna, 2018

Je úžasný,moc děkuji. Mám aspoň něco do seznamu jídel pro syna- vegana

Lucie

18 srpna, 2018

Mám radost, že chutná 🙂 Moje oblíbené jídlo <3

Kamila

27 září, 2019

Úžasný, Luci!!! Ostatně jako vše, co tady máte!!! Ani bych nespočítala kolik receptu od vás vařím. A spoustu z nich milují i moje děti

Lucka

27 září, 2019

Kamilo, moc děkuju <3 Dělá mi obrovskou radost číst, že někomu chutná. Děkuji za vložení komentáře a zkoušení receptů <3 Doufám, že bude chutnat i nadále 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0