Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Omáčka Romesco

Omáčka Romesco

    , , , , , , , ,   , ,

Hodnotit recept
Omáčka Romesco
0.0 0

Různé omáčky a dipy dokážou obyčejnou pečenou zeleninu nebo maso pozvednout na úplně jinou úroveň. A vážně to nemusí být jen tatarka nebo kečup 🙂 Zkuste si třeba připravit tuhle úžasnou španělskou omáčku z pečených paprik, rajčat a pražených mandlí. Skvěle chutná, vydrží v lednici až několik týdnů a lze jí použít nejen za studena jako dip, ale klidně také teplou jako omáčku k cuketovým těstovinám nebo grusetkám. Samá pozitiva, nemyslíte? 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 20 minut

    40 minut

    1 hodina

  • Množství: 10 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g čerstvé červené papriky

400 g rajčat

10 stroužků česneku

1 chilli paprička (volitelně)

4 lžíce olivového oleje

100 g loupaných mandlí

2 lžíce vinného octa

1 lžička uzené papriky

sůl

pepř

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 20 minut

    40 minut

    1 hodina

  • Množství: 10 porcí

Postup

Na plech s pečicím papírem nebo do pekáčku vložte celé papriky.

Do samostatné pečicí nádoby nasypte rajčata (větší kusy překrojte napůl) a jemně je polijte olivovým olejem.

Přihoďte i 4 neoloupané stroužky česneku a chilli papričku (volitelně).

Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na maximum.

Pečte přibližně 40 minut (přesná doba hodně záleží na velikosti paprik a rajčat a také výkonu vaší trouby), dokud paprikám nezčerná slupka.

Nebojte se opravdu černého spáleného povrchu. Kůži paprik později sloupnete a dužina pod ní bude mít krásně kouřovou chuť, která omáčku romesco dělá tak dobrou.

Během pečení papriky alespoň jednou obraťte, aby se opekly ze všech stran, a rajčata promíchejte.

Zatímco se zelenina peče, opražte mandle za střední teploty v pánvi na sucho. Mandle mohou být celé i sekané, vždy ale loupané (slupky by výsledné omáčce zbytečně dodaly hořkost) .

Upečené papriky přendejte do mísy a přikryjte. Zapaří se a jejich opečená kůže půjde lépe sloupnout.

Upečený česnek vymáčkněte ze slupky. Chilli papričku zbavte stopky a případně i semínek, pokud nemáte rádi příliš pálivá jídla.

Zapařené papriky po pár minutách vyndejte z mísy, zbavte je stopky a jádřince. Dužinu oloupejte.

Rozmixujte dohladka oloupané papriky, upečená rajčata a chilli, vymačkaný upečený česnek, oloupaný čerstvý česnek, opražené mandle, olivový olej, vinný ocet a uzenou papriku.

Ochuťte solí a pepřem, případně i špetkou chilli vloček.

Omáčka chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí. Můžete ji podávat teplou i studenou. Hodí se skvěle k upečené zelenině, grilovanému masu, rybám či krevetám. Lze si do ní namáčet domácí pečivo, oblíbené krekry nebo sýrové chipsy.

Omáčku uchovávejte v chladu, kde vydrží několik dní až týdnů.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/10 podle receptu
Kalorie140 kcal
Bílkoviny4 g
Tuky10 g
Sacharidy6 g

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.