🚚 Dopravci slibují doručení do 🎄Vánoc u objednávek dokončených do 20.12., 📦 Česká pošta do 16.12.
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Omáčka Romesco

Omáčka Romesco

  ,   , , , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Omáčka Romesco
5.0 2

Různé omáčky a dipy dokážou obyčejnou pečenou zeleninu nebo maso pozvednout na úplně jinou úroveň. A vážně to nemusí být jen tatarka nebo kečup 🙂 Zkuste si třeba připravit tuhle úžasnou španělskou omáčku z pečených paprik, rajčat a pražených mandlí. Skvěle chutná, vydrží v lednici až několik týdnů a lze jí použít nejen za studena jako dip, ale klidně také teplou jako omáčku k cuketovým těstovinám nebo grusetkám. Samá pozitiva, nemyslíte? 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 20 minut

    40 minut

    1 hodina

  • Množství: 10 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

800 g čerstvé červené papriky

400 g rajčat

10 stroužků česneku

1 chilli paprička (volitelně)

4 lžíce olivového oleje

100 g loupaných mandlí

2 lžíce vinného octa

1 lžička uzené papriky

sůl

pepř

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 20 minut

    40 minut

    1 hodina

  • Množství: 10 porcí

Postup

Na plech s pečicím papírem nebo do pekáčku vložte celé papriky.

Do samostatné pečicí nádoby nasypte rajčata (větší kusy překrojte napůl) a jemně je polijte olivovým olejem.

Přihoďte i 4 neoloupané stroužky česneku a chilli papričku (volitelně).

Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na maximum.

Pečte přibližně 40 minut (přesná doba hodně záleží na velikosti paprik a rajčat a také výkonu vaší trouby), dokud paprikám nezčerná slupka.

Nebojte se opravdu černého spáleného povrchu. Kůži paprik později sloupnete a dužina pod ní bude mít krásně kouřovou chuť, která omáčku romesco dělá tak dobrou.

Během pečení papriky alespoň jednou obraťte, aby se opekly ze všech stran, a rajčata promíchejte.

Zatímco se zelenina peče, opražte mandle za střední teploty v pánvi na sucho. Mandle mohou být celé i sekané, vždy ale loupané (slupky by výsledné omáčce zbytečně dodaly hořkost) .

Upečené papriky přendejte do mísy a přikryjte. Zapaří se a jejich opečená kůže půjde lépe sloupnout.

Upečený česnek vymáčkněte ze slupky. Chilli papričku zbavte stopky a případně i semínek, pokud nemáte rádi příliš pálivá jídla.

Zapařené papriky po pár minutách vyndejte z mísy, zbavte je stopky a jádřince. Dužinu oloupejte.

Rozmixujte dohladka oloupané papriky, upečená rajčata a chilli, vymačkaný upečený česnek, oloupaný čerstvý česnek, opražené mandle, olivový olej, vinný ocet a uzenou papriku.

Ochuťte solí a pepřem, případně i špetkou chilli vloček.

Omáčka chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí. Můžete ji podávat teplou i studenou. Hodí se skvěle k upečené zelenině, grilovanému masu, rybám či krevetám. Lze si do ní namáčet domácí pečivo, oblíbené krekry nebo sýrové chipsy (neplatí pro Whole30).

Omáčku uchovávejte v chladu, kde vydrží několik dní až týdnů.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/10 podle receptu
Energetická hodnota140 kcal / 586 kJ
Sacharidy6 g
Tuky10 g
Bílkoviny4 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




8 Recenzí / komentářů

Pavla

24 září, 2019

Dobrý den, Lucinko, na kolik stupňů v té troubě péct? Moc děkuji za Váš čas.

Lucka

24 září, 2019

Dobrý den, Pavli, to záleží na troubě. Ale ideálně tak kolem 230 °C.

Zdeňka

10 října, 2019

Dobrý den,chci se zeptat,jakto,že mohu domácí pečivo a sýrové chipsy? Držím Whole30. Děkuji

Lucka

10 října, 2019

Dobrý den, nemůžete. Tento tip na servírování neplatí pro W30. Samotný recept je do programu vhodný, ale samozřejmě další použití je nutné upravit podle konkrétního stravovacího stylu. Pro přehlednost to do receptu doplním.

Markéta

10 ledna, 2020

Dobrý den,
výborná omáčka a úžasná vůně po celém domě při pečení 🙂

Děkuji

Lucka

12 ledna, 2020

Dobrý den,
moc děkuji za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂
Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Dana

16 dubna, 2020

Dobrý den,
myslíte, že by šla omáčka zamrazit?
Díky

Lucka

16 dubna, 2020

Dobrý den, přiznám se, že jsem to nikdy nezkoušela, ale fungovat by to podle mého mělo. Maximálně bych omáčku po rozmrazení krátce promixovala, pokud by nebyla hladká.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0