📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pekáčkový guláš

Pekáčkový guláš

  ,   , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Pekáčkový guláš
5.0 4

Určitě jste někdy slyšeli o kotlíkovém guláši. Jedná se původně o jídlo trampů připravované v kotlíku nad ohněm, ze surovin co příroda dala. Pojďte vyzkoušet trošku upravenou variantu s přípravou v troubě, ze surovin co dá vaše lednice… Anebo nejbližší obchod 🙂

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 15 minut

    3 hodin

    3 hodin 15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

500 g hovězí kližky

100 g kvalitní slaniny

400 g cibule

4 stroužky česneku

400 g rajčat

200 g čerstvé papriky (nejlépe červené)

200 g čerstvých žampiónů

2 lžíce sladké papriky

2 lžíce uzené papriky

1 lžíce majoránky

1 l vody nebo vývaru

sůl

pepř

pálivá paprika (podle chuti)

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 15 minut

    3 hodin

    3 hodin 15 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Kotlíkový guláš se připravuje v kotlíku nad ohněm (anebo méně romanticky v hrnci na plotně), suroviny se přidávají postupně, obsah se často promíchá. My si práci zjednodušíme – guláš upečeme v troubě, suroviny vložíme do pekáčku najednou a 3 hodiny si jich víceméně nebudeme všímat.

Hovězí maso nakrájejte na kostky (cca 3×3 cm), cibuli na slabé proužky, česnek na plátky, slaninu, rajčata a papriku na kostičky, žampiony na větší kousky.

Rajčata není nutné loupat, slupka se během vaření z větší části rozpadne. Pokud by vám ale kousky v guláši vadily, rajčata si oloupejte (nařízněte je na povrchu do kříže, zalijte vařící vodou, pak ponořte do ledové vody, nechte chvíli zchladit a pak oloupejte).

Všechny suroviny včetně koření vložte do pekáčku, zalijte 1 l vody nebo vývaru a promíchejte.

Se solí, pepřem a pálivou paprikou zatím šetřete, omáčka během přípravy zhoustne, proto ji finálně dochuťte až na závěr.

Pekáček zakryjte, vložte do trouby rozpálené na 160°C a pečte 3-4 hodiny (do úplného změknutí masa).

Jednou za čas guláš zkontrolujte a promíchejte.

Na posledních 30 minut můžete pekáček odkrýt a zvednout teplotu na 180 °C.

Na závěr dosolte a opepřete podle chuti. Kdo má rád pálivá jídla, přidá trošku pálivé papriky nebo chilli.

Podávejte samotné nebo s nějakými zeleninovými plackami (cukeťáky, dýňovými, květákovými, batátovými) či upečenými batáty.

TIPY

Pro výraznější chuť a barvu můžete cibuli orestovat na sádle dohněda a do základu přidat i trošku rajčatového protlaku.

Pokud omáčka vyjde příliš řídká, lze ji zahustit rozmixováním části upečené zeleniny.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota360 kcal / 1520 kJ
Sacharidy17 g
Tuky17 g
Bílkoviny34 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

10 Recenzí / komentářů

Olga

25 září, 2018

Luxusni dobrota.. delala jsem z jehneciho masa a kosti a dopadl na jednicku. I manzel si pochvaloval. Dekuji za vyborny recept.

Lucie

26 září, 2018

Mňam, jehněčí je skvělá volba! Úplně tu dobrotu cítím až sem 🙂

Ptolemai

19 února, 2019

Každý měsíc musí být aspoň jednou 🙂

Lucie

19 února, 2019

Tak to je pocta, děkuji! 🙂

Andrea

18 dubna, 2019

Dal by se pouzit i pomalý hrnec?

Lucie

19 dubna, 2019

Určitě ano

Lucka

16 června, 2019

Dobry den Luci! Moc dekujuu za velke usnadneni prace. V jednoduchosti je krasa a Tve recepty jsou uzasne ve sve jednoduchosti! Vareni me zase bavi, protoze u Tvych receptu nemusim travit more casu, ktery s malymi detmi nemam a presto muzu varit dobroty ☺️

Lucie

16 června, 2019

Dobrý den, Luci. To já moc děkuju! Protože číst podobné komentáře mi dělá velkou radost <3 Vědět, že všechna ta práce má smysl, že někomu aspoň trošku pomáhá a že mu chutná, je super pocit. Takže moc moc díky 🙂

Renča

2 dubna, 2022

dnes jsem uvařila gulášek dle vašeho receptu. Lucie je vynikající, polovinu zeleniny jsem tedy vyndala a rozmixovala abych jej zahustila a moji kluci (synové a manžel) se olizovali až za ušima. Prý je to luxusní gulášek a mám je okamžitě přidat ke svým receptům 🙂 Lucie velice děkuji za super recept, jeho výhodou je také, že vše našupáte do pekáčku a vše se vaří samo. Díky, Díky

Lucka

3 dubna, 2022

Renčo, moc děkuju za komentář. Mám velkou radost, že jste si doma všichni pochutnali a že jste od vašich kluků sklidila zaslouženou pochvalu ❤️ Až jste mi popisem přípravy udělala chutě ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0