Celerová polévka s nivou a ořechy
Celerová polévka s nivou a ořechy
Polévky, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Primal, Vegetariánské celer, niva, ořechy, smetana, vývar
2014-12-02
Ohodnotit receptMusím se přiznat, že na tuhle polévku mě už dávno upozornila moje nejlepší kamarádka a já tomu nevěnovala příliš pozornosti. Teď jsem ji vyzkoušela a musím říct, že polévka je naprosto skvělá a já se k ní ráda budu vracet. A kamarádce M. tímto opožděně děkuju za skvělý tip ❤️
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 4 porce
Postup
Oloupejte celer a nakrájejte ho na kostičky.
V hrnci za střední teploty rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájený celer. Často ho míchejte, ať se nepřipálí. Měl by se ale opéct do světle hnědé barvy, která mu dodá chuť. Bude to trvat přibližně 10 minut.
Opečený celer osolte a opepřete. Obsah hrnce zalijte vývarem nebo vodou a celer nechte vařit do změknutí.
Přidejte smetanu a větší část sýru, vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Podle chuti polévku osolte a opepřete.
V pánvi (nebo pár minut v troubě rozehřáté na 200 °C) nasucho opražte rozlámané ořechy, dokud nezačnou krásně vonět.
Hotovou polévku podávejte horkou, posypanou zbytkem rozdrobeného modrého sýru, opraženými ořechy a volitelně také osmaženými lístky šalvěje (viz TIPY).
TIPY
Loupání a krájení celeru jde nejlépe tak, že bulvu nakrájíte na plátky, ty po obvodu zbavíte slupky, nakrájíte je na proužky a ty následně na malé kousky.
Místo nivy lze použít i jiné druhy sýrů s modrou plísní, například rokfór nebo gorgonzolu.
K celeru a nivě se skvěle hodí osmažená a úžasně křupavá šalvěj. Pokud máte k dispozici lístky čerstvé bylinky, rozhodně to vyzkoušejte. V malé pánvi či menším hrnci rozehřejte na vyšší střední teplotu tuk. V přibližně centimetrové vrstvě rozehřátého tuku pak postupně, po pár lístcích, osmažte šalvěj. Bude jí stačit opravdu jen pár vteřin. Jakmile přestane syčet, hned ji z tuku vyndejte, ať se nespálí. Opečenou šalvěj položte na papírový ubrousek, který vytáhne přebytečný tuk, a jemně ji osolte.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
26 Recenzí / komentářů
Lucie
16 února, 2016
Určitě stojí za vyzkoušení. Ráda si ji zase brzy udělám, moc mi chutná 🙂
Nina
1 dubna, 2016
Strašně dobrá polévka, mám ráda všechny použité ingredience, ale ta kombinace by mě v životě nenapadla!
Lucie
1 dubna, 2016
Ani mě ne 😀 Nezvyklá kombinace, ale funguje skvěle 🙂
Marie P.
9 dubna, 2016
Výborný recept, ani jsem nečekala, že to bude tak dobré. Posypala jsem ještě petrželkou, jarní cibulkou a kousky kvalitní šunky. Super!
Lucie
9 dubna, 2016
Také jsem poprvé nečekala, že mě to až tak nadchne 🙂
Jiri
28 května, 2018
Dobrý den Lucie,
já se toho celeru docela obával, ale že to bude až tak dobré to jsem teda nečekal.
Mnohokrát děkuji za recept i celé stránky!
Už je to 14 dní co jsem začal s low carb stravováním a vařím téměř jen podle vašich receptů
a musím říct, že si to náramně užívám a sladké mi vůbec nechybí:)
Ještě jednou Vám děkuji!
Lucie
29 května, 2018
Dobrý den, Jiří, to já děkuju! Protože přečíst takovýhle komentář člověka přesvědčí, že to, co dělá, má smysl 🙂 Takže j moc díky. Mám radost, že vám chutná a že si novou stravu užíváte.
Alena
29 dubna, 2019
Milá Lucie, polévka je skvělá, chutná i dceři, která celer nemusí. Musím Vás také pochválit za Voňavou kuchařku, kterou jsem si musela opatřit – je skvělá a těším se na další vydání.
Lucie
4 května, 2019
Aleno, moc děkuji za milý komentář, který mi udělal velkou radost. Když někomu chutná, je to vždycky pro mě ta nejlepší odměna. Zároveň mě moc těší, že se vám líbí i kuchařka <3 Moc díky!
Zdenka Watzingerová
5 října, 2019
60minut opékat celer? To jako fakt?
Lucka
5 října, 2019
Ajaj, chybička se vloudila, omlouvám se. Při doplňování časomíry byl špatně zadán čas. Správně je 10 minut. Opraveno. Děkuji za upozornění 🙂
Romana
8 ledna, 2021
Výborná polévka kombinace celerového krému se sýrem niva prostě mňamózní zaležitost !!! ❤
Lucka
8 ledna, 2021
Moc děkuji za vyzkoušení receptu a milý komentář. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️
Eva Radoska
22 října, 2021
Zeler mám rada. Túto rozhodne vyskúšam. Už sa mi slinky zbiehajú. Bez polievky som hladná, musím ju mať každý deň.
Lucka
22 října, 2021
Pokud polévku vyzkoušíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak se polévka povedla. Ale věřím, že si pochutnáte ❤️
Lucada
24 října, 2021
. myslite ze by tam mohlo ist aj kokosove mlieko?
Lucka
25 října, 2021
Kokosové mléko se sem úplně nehodí. Pro chuť je velmi zásadní niva, bez ní to nebude ono. Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, zkuste spíše tuto verzi celerové polévky.
Tereza
18 ledna, 2023
Moc ráda se k Vám vracím pro inspirace, vaše recepty nikdy nezkamou. Moc děkuji za to, co děláte 🙂
Lucka
19 ledna, 2023
Terezo, děkuju! Díky vám budu dnes o něco hezčí den 🙂 I vám přeji krásný den a budu se moc těšit na viděnou u nějakého dalšího receptu ❤️
Lusesita
19 prosince, 2023
Polévková nejsem. Ale po téhle šahám, když se pro ní rozhodnu. Navíc tohle je recept díky kterému jsem začala jíst celer. Taky jak by to mohlo nebýt dobré. Jak říká Joey. Smetana – dobrý. Niva – dobrý. Pekany – dobrý. Polévka – DOBRÝ!!
Lucka
20 prosince, 2023
Dobré je za 3 😀
Děkuju za komentář a vysoké hodnocení receptu. Mám radost, že vám polévka chutná, i když jinak polévková moc nejste ❤️
Lusesita
20 prosince, 2023
Jde o to, jak se to “dobrý” podá. Takhle je jasný, že to za 3 neni
https://youtu.be/TSFgDZJVYbo?si=CBngNHGEH9PaL1ta
Lucka
20 prosince, 2023
❤️ Pravda! Takhle je to úplně jiná 😀
Ivana
26 října, 2024
Luci, jdu vám vyseknout poklonu !! Polívka je naprosto mňamózní (i navzdory tomu, že jsem neměla šlehačku ani smetanu, ošulila jsem to a dala jen tavený sýr). Ale, pochopte, já jsem ji přece MUSELA zkusit 🙂
Doteď jsem si celerovku dělala jednoduše, celer, taveňák, muškát, sůl a prohnat tyčákem.
Díky a ať se vám daří.
Ivana
Lucka
27 října, 2024
Ivano, moc děkuju za úžasný komentář! Mám mega radost, že jste si pochutnala ❤️
A tomu taveňáku rozumím! Když člověk musí, tak prostě musí! 😀
Ještě jednou děkuju za komentář a přeju vám krásný den. Těším se na viděnou u nějakého dalšího receptu 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Lukáš Kopecký
16 února, 2016
Vypadá výborně, hned zítra zkusím!