Pomalu pečená kachna s perníkovým zelím
Pomalu pečená kachna s perníkovým zelím
Hlavní jídla, Maso, Přílohy Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 cibule, hlávkové zelí, jablka, kachna
2023-11-29
Ohodnotit receptNěkterým druhům masa pomalé, dlouhé pečení za nízké teploty vyloženě svědčí. Třeba právě kachně. Když ji v pekáčku pěkně uvelebíte, hezky přikryjete a šoupnete do vyhřáté, ale ne horké trouby, odvděčí se vám tak neskutečně šťavnatým a měkoučkým masem, že se vám o tom ještě dlouho bude zdát. A když ji navíc doplníte perníkovým zelím, tak vám zaručuju, že ty sny budou pěkně barevné a voňavé ❤️
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 7 hodin 20 minut
-
10 minut
7 hodin 20 minut
7 hodin 30 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
POMALU PEČENÁ KACHNA
1,6 kg kachny (v celku, bez drobů)]
PERNÍKOVÉ ČERVENÉ ZELÍ
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 7 hodin 20 minut
-
10 minut
7 hodin 20 minut
7 hodin 30 minut
- Množství: 4 porce
Postup
POMALU PEČENÁ KACHNA
Kachnu zevnitř i zvenku posypte kmínem a solí.
Oloupané cibule překrojte v půlce (tak aby vám zůstala spojená kolečka) a rozložte je na dno uzavíratelného pekáčku.
Na ně položte kachnu, které jste ohnuli křídla dospod. Obojí pomůže, aby kachna neležela přímo na dně pekáčku.
Bez podlití kachnu zakryjte a vložte do trouby. Teplotu nastavte na 120 °C a kachnu bez nutnosti kontroly pečte 6-7 hodin.
Pak pečicí nádobu otevřete a odeberte část tuku z povrchu výpeku (použijete ho v následujících krocích).
Podle velikosti kachny a její míry propečenosti pekáč případně opět zakryjte a pečte další cca 1 hodinu.
Na závěr v troubě zvedněte teplotu na 200 °C, kachnu odkryjte a pečte cca 15 minut, dokud její kůže nebude krásně křupavá a zlatavá.
PERNÍKOVÉ ČERVENÉ ZELÍ
Hlávku rozřízněte na čtvrtiny a vyřízněte tuhý středový košťál.
Zelí nakrouhejte na tenké nudličky (nožem nebo pomocí krouhacího nástavce robota či food procesoru).
Nakrájené zelí nasypte do velkého síta a důkladně promněte se solí. Za občasného promíchání nechte pár minut odpočinout.
Až zelí změkne a jeho objem se zmenší přibližně o polovinu, prolijte ho důkladně horkou vodou.
V hrnci rozehřejte cca 20 g sádla, které jste odebrali zpod kachny (mělo by jít opravdu o čistý tuk, bez výpeku).
Orestujte na něm do tmavě zlatavé barvy cibuli nakrájenou na kostičky. Jemně ji osolte, aby se opekla o něco rychleji.
Přisypte zkřehlé zelí a vmíchejte nastrouhané nebo rozmixované oloupané jablko.
Zelí zakryjte a duste na nízký výkon plotýnky 30-40 minut. Občas zkontrolujte a promíchejte. Zelí zbytečně nepodlévejte. Měla by stačit zbylá vlhkost po prolití vodou a z přidaného jablka.
Až bude zelí příjemně měkké, ochutnejte ho a podle potřeby osolte.
Přidejte perníkové koření a balzamikový ocet. Zvyšte teplotu plotýnky a za stálého míchání 2 minuty prohřejte.
Zelí ochutnejte a podle potřeby případně oslaďte (neplatí pro Whole30). Pokud jste ale zvolili sladší odrůdu jablka, nemělo by to být potřeba.
Pokud budete chtít zelí zahustit, můžete ho trošku odebrat a rozmixovat co nejvíce dohladka se čtvrtinou cibule zpod upečené kachny.
Rozmixovanou hladkou směs přidejte zpět do zelí a krátce prohřejte.
PODÁVÁNÍ
Upečenou kachnu naporcujte a na talíři doplňte dušeným zelím a přílohou podle své volby (na fotce dýně upečená s troškou kachního tuku, v troubě současně s dopékáním kachny). Budou se hodit i různé zeleninové placky (například dýňové nebo celerové).
Vše polijte výpekem z kachny, který jste zbavili přebytečného tuku (viz TIPY).
TIPY
U kachny se nebojte použít o trošku více soli, než jste jinak zvyklí. Její výrazná chuť potřebuje více prosolit než třeba kuře.
Pokud nemáte k dispozici vhodný uzavíratelný pekáček, vyšší pečicí nádobu několikrát zabalte do alobalu, aby neunikala vznikající pára a maso zůstalo krásně šťavnaté.
Výpek doporučuji zbavit přebytečného tuku. Za tepla ho můžete přelít do užší nádoby a pomocí lžíce odebrat tuk, který se bude držet v horní vrstvě. Další, pohodlnější ale delší variantou, je uložení výpeku do lednice a po ztuhnutí sebrání tuku z jeho povrchu.
Sebraný tuk (z 1 kg kachny ho je okolo 100 g) můžete použít na přípravu dalších jídel při restování na pánvi. Bude mít krásně výraznou chuť a vůni po mase a použitém koření.
V takovém případě celkové množství sebraného tuku odečtěte z výživových hodnot (například při 120 gramech odebraného tuku, které pak použijete na přípravu jiných jídel, se výživové hodnoty na 1 porci změní na cca 620 kcal a 40 g tuku).
Pokud se vám doma stává, že se všichni vrhnou na stehýnka a prsíčka a z kachny pak zůstane "torzo", do kterého se už nikomu moc nechce, udělejte to pro jednou jinak. Zbytky rozporcované kachny uvařte (cca 30 minut, samotné kosti pak klidně i déle), oberte a maso i kůži spolu se sebraným tukem a částí výpeku rozmixujte co nejvíce dohladka s troškou rozmarýnu, pepře a soli. Můžete přimixovat i část cibule, která se pekla pod kachnou. Pro kontrastní chuť lze do směsi vmíchat i trošku nasekaných sušených brusinek. Vznikne úžasná "paštika", za kterou vám doma utrhají ruce. A pokud budete chtít, můžete podobně připravit i klasickou paštiku - stačí s s obraným masem rozmixovat kachní nebo kuřecí játra, která jste na kachním sádle opekli dorůžova s troškou česneku. Rozmixovanou paštiku pak zjemněte troškou smetany. Ze slitého vývaru pak připravte silnou polévku se zeleninou. Zkrátka ani kostička nazmar 🙂
Bližší informace k výživovým hodnotám najdete v TIPECH.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..