Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Porchetta

Porchetta

  ,   , , , , ,   

Hodnotit recept
Porchetta
0.0 0

Porchetta (čti porketa) je typická italská specialita. V každém kraji najdete jiný „jediný pravý zaručený“ recept, někde hraje prim dochucení fenyklovými semínky, jinde třeba muškátovým oříškem nebo rozmarýnem. Původně se porchetta připravovala z vykostěného selete, to je ale přece jen na „běžné poměry“ trochu složitější varianta. My si vystačíme s běžně dostupnými surovinami, takže je nemusíte nijak složitě shánět.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 4 hodin 30 minut
  • 30 minut

    4 hodin 30 minut

    5 hodin

  • Množství: 4-6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1,5 kg libovějšího bůčku nebo vepřového ramínka

250 g vepřové panenky

2 stroužky česneku

2 hrsti čerstvých bylinek (petrželka, tymián, rozmarýn…)

2 lžíce piniových oříšků nebo kešu ořechů

1 lžíce olivového oleje

1 hrst čerstvé šalvěje

2 jablka

1 velká cibule

sůl

pepř

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 4 hodin 30 minut
  • 30 minut

    4 hodin 30 minut

    5 hodin

  • Množství: 4-6 porcí

Postup

Sežeňte si nízký libovější bůček, popřípadě poproste svého řezníka, aby vám vyšší kousek připravil na roládu.

Anebo (pokud jste jen trošku šikovní ;-)) vemte ostrý nůž, vyšší kus masa rozřízněte po kratší straně a otevřete ho jako knihu.

Maso otočte sádlem nahoru a jeho povrch nařízněte do mřížky.

V hmoždíři (nebo na prkénku pomocí nože) rozmělněte na pastu česnek, bylinky, oříšky (kešu předem namočte na cca 4 hodiny do vody), olivový olej, sůl a pepř.

Vzniklou pastou potřete z vnitřní strany bůček.

Vepřové panence ukrojte tenčí konce, aby vznikl váleček, který bude svou délkou kopírovat šířku bůčku.

Připravenou panenku položte na jeden konec bůčku a pevně zarolujte.

Abyste měli jistotu, že vám bude roláda perfektně držet pohromadě, můžete ji převázat potravinářským provázkem.

Roládu z vnější strany hojně osolte a pak vložte do pekáčku na vrstvu nahrubo pokrájené cibule, jablek a šalvěje.

Vše vložte (nezakryté) do trouby vyhřáté na 100°C a pečte cca 4 hodiny.

Během této doby maso občas zkontrolujte, promíchejte cibuli, jablka a výpek a v případě potřeby mírně podlijte (většinou to není nutné, maso pustí dostatek šťávy).

Po 4 hodinách maso vyjměte z pekáčku, slijte veškerý výpek s cibulí a jablky.

Porchettu vraťte do pekáčku a vložte do trouby.

Zvedněte teplotu na 200°C a pečte cca 30 minut, dokud se na bůčku nevypeče křupavá kůrka.

Mezitím, co se porchetta dopéká, si rozmixujte dohladka výpek s jablky a cibulí. V případě potřeby ho trošku nařeďte vodou.

Jako přílohu můžete uvařit kousky dýně, nebo ji přidat na cca 20 minut do trouby k masu. Masu ale bude „slušet“ i libovolné zeleninové pyré.

Jakmile bude porchetta krásně upečená, s křupavou kůrkou, vyndejte ji z trouby a nechte chvíli odpočinout (cca 10 minut).

Pak ji zbavte provázku a nakrájejte ji na plátky.

Podávejte s přílohou podle vaší volby, jemně politou omáčkou z upečených jablek a cibule.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.