Porchetta
Porchetta
Hlavní jídla, Maso Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 bůček, bylinky, česnek, cibule, jablka, ořechy, vepřová panenka, vepřové
2015-10-13
Ohodnotit receptPorchetta (čti porketa) je typická italská specialita. V každém kraji najdete jiný „jediný pravý zaručený“ recept, někde hraje prim dochucení fenyklovými semínky, jinde třeba muškátovým oříškem nebo rozmarýnem. Původně se porchetta připravovala z vykostěného selete, to je ale přece jen na „běžné poměry“ trochu složitější varianta. My si vystačíme s běžně dostupnými surovinami, takže je nemusíte nijak složitě shánět.
- Příprava: 30 minut
- Vaření / pečení: 4 hodin 30 minut
-
30 minut
4 hodin 30 minut
5 hodin
- Množství: 4-6 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
1,5 kg libovějšího bůčku nebo vepřového ramínka
2 stroužky česneku
2 hrsti čerstvých bylinek (petrželka, tymián, rozmarýn…)
2 lžíce piniových oříšků nebo kešu ořechů
1 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 30 minut
- Vaření / pečení: 4 hodin 30 minut
-
30 minut
4 hodin 30 minut
5 hodin
- Množství: 4-6 porcí
Postup
Sežeňte si nízký libovější bůček, popřípadě poproste svého řezníka, aby vám vyšší kousek připravil na roládu.
Anebo (pokud jste jen trošku šikovní ;-)) vemte ostrý nůž, vyšší kus masa rozřízněte po kratší straně a otevřete ho jako knihu.
Maso otočte sádlem nahoru a jeho povrch nařízněte do mřížky.
V hmoždíři (nebo na prkénku pomocí nože) rozmělněte na pastu česnek, bylinky, oříšky (kešu předem namočte na cca 4 hodiny do vody), olivový olej, sůl a pepř.
Vzniklou pastou potřete z vnitřní strany bůček.
Vepřové panence ukrojte tenčí konce, aby vznikl váleček, který bude svou délkou kopírovat šířku bůčku.
Připravenou panenku položte na jeden konec bůčku a pevně zarolujte.
Abyste měli jistotu, že vám bude roláda perfektně držet pohromadě, můžete ji převázat potravinářským provázkem.
Roládu z vnější strany hojně osolte a pak vložte do pekáčku na vrstvu nahrubo pokrájené cibule, jablek a šalvěje.
Vše vložte (nezakryté) do trouby vyhřáté na 100°C a pečte cca 4 hodiny.
Během této doby maso občas zkontrolujte, promíchejte cibuli, jablka a výpek a v případě potřeby mírně podlijte (většinou to není nutné, maso pustí dostatek šťávy).
Po 4 hodinách maso vyjměte z pekáčku, slijte veškerý výpek s cibulí a jablky.
Porchettu vraťte do pekáčku a vložte do trouby.
Zvedněte teplotu na 200°C a pečte cca 30 minut, dokud se na bůčku nevypeče křupavá kůrka.
Mezitím, co se porchetta dopéká, si rozmixujte dohladka výpek s jablky a cibulí. V případě potřeby ho trošku nařeďte vodou.
Jako přílohu můžete uvařit kousky dýně, nebo ji přidat na cca 20 minut do trouby k masu. Masu ale bude „slušet“ i libovolné zeleninové pyré.
Jakmile bude porchetta krásně upečená, s křupavou kůrkou, vyndejte ji z trouby a nechte chvíli odpočinout (cca 10 minut).
Pak ji zbavte provázku a nakrájejte ji na plátky.
Podávejte s přílohou podle vaší volby, jemně politou omáčkou z upečených jablek a cibule.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..