Recept na porchettu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

porchetta0

Porchetta

porchetta0

Porchetta

  ,   , , , , ,   

Říjen 13, 2015

Hodnotit recept
Porchetta
0.0 0

Porchetta (čti porketa) je typická italská specialita. V každém kraji najdete jiný „jediný pravý zaručený“ recept, někde hraje prim dochucení fenyklovými semínky, jinde třeba muškátovým oříškem nebo rozmarýnem. Původně se porchetta připravovala z vykostěného selete, to je ale přece jen na „běžné poměry“ trochu složitější varianta. My si vystačíme s běžně dostupnými surovinami, takže je nemusíte nijak složitě shánět.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 4 hodin 30 minut
  • 30 minut

    4 hodin 30 minut

    5 hodin

  • Množství: 4-6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1,5 kg libovějšího bůčku nebo vepřového ramínka

250 g vepřové panenky

2 stroužky česneku

2 hrsti čerstvých bylinek (petrželka, tymián, rozmarýn…)

2 lžíce piniových oříšků nebo kešu ořechů

1 lžíce olivového oleje

1 hrst čerstvé šalvěje

2 jablka

1 velká cibule

sůl

pepř

Postup

Sežeňte si nízký libovější bůček, popřípadě poproste svého řezníka, aby vám vyšší kousek připravil na roládu.

Anebo (pokud jste jen trošku šikovní ;-)) vemte ostrý nůž, vyšší kus masa rozřízněte po kratší straně a otevřete ho jako knihu.

Maso otočte sádlem nahoru a jeho povrch nařízněte do mřížky.

V hmoždíři (nebo na prkénku pomocí nože) rozmělněte na pastu česnek, bylinky, oříšky (kešu předem namočte na cca 4 hodiny do vody), olivový olej, sůl a pepř.

Vzniklou pastou potřete z vnitřní strany bůček.

Vepřové panence ukrojte tenčí konce, aby vznikl váleček, který bude svou délkou kopírovat šířku bůčku.

Připravenou panenku položte na jeden konec bůčku a pevně zarolujte.

Abyste měli jistotu, že vám bude roláda perfektně držet pohromadě, můžete ji převázat potravinářským provázkem.

Roládu z vnější strany hojně osolte a pak vložte do pekáčku na vrstvu nahrubo pokrájené cibule, jablek a šalvěje.

Vše vložte (nezakryté) do trouby vyhřáté na 100°C a pečte cca 4 hodiny.

Během této doby maso občas zkontrolujte, promíchejte cibuli, jablka a výpek a v případě potřeby mírně podlijte (většinou to není nutné, maso pustí dostatek šťávy).

Po 4 hodinách maso vyjměte z pekáčku, slijte veškerý výpek s cibulí a jablky.

Porchettu vraťte do pekáčku a vložte do trouby.

Zvedněte teplotu na 200°C a pečte cca 30 minut, dokud se na bůčku nevypeče křupavá kůrka.

Mezitím, co se porchetta dopéká, si rozmixujte dohladka výpek s jablky a cibulí. V případě potřeby ho trošku nařeďte vodou.

Jako přílohu můžete uvařit kousky dýně, nebo ji přidat na cca 20 minut do trouby k masu. Masu ale bude „slušet“ i libovolné zeleninové pyré.

Jakmile bude porchetta krásně upečená, s křupavou kůrkou, vyndejte ji z trouby a nechte chvíli odpočinout (cca 10 minut).

Pak ji zbavte provázku a nakrájejte ji na plátky.

Podávejte s přílohou podle vaší volby, jemně politou omáčkou z upečených jablek a cibule.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation