Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pórková polévka s lososem

Pórková polévka s lososem

  , ,   , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Pórková polévka s lososem
5.0 2

Recept na tuto polévku v sobě ukrývá 2 snahy: 1) Jak nasytit z jedné porce lososa více lidí? Přeci jen se nejedná o nejlevnější ingredienci. 2) Jak uvařit krémovou polévku bez použití smetany, kokosového mléka (mám ho ráda, ale ne všude se hodí) anebo vajec (někteří už jsou vajec přejezení nebo na ně mají intoleranci či dokonce alergii)? Někdy si něčím lámete hlavu delší dobu a pak „problém“ odložíte jako neřešitelný. A za pár dní vám najednou, jen tak sám od sebe, bleskne hlavou jednoduchý nápad, který funguje 😉

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 2 hodin

    30 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

150 g čerstvého lososa

1 velký pórek

50 g kešu ořechů (nepražených, nesolených)

pár lístků čerstvé bazalky

2 lžíce ghee

bílý pepř

sůl

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • 2 hodin

    30 minut

    2 hodin 30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Několik hodin předem (minimálně 2 hodiny) si namočte kešu ořechy do vody. Pak je slijte.

Pórku odkrojte spodní kořenovou část a vrchní tmavě zelené listy. Rozřízněte ho podélně napůl, očistěte od případné hlíny a nakrájejte ho na půlkolečka.

V hlubším hrnci si nechte rozehřát ghee a něm pak za občasného míchání na středním plameni nechte zesklovatět pórek. Během míchání přidejte i trošku soli a bílého pepře.

Jakmile je pórek krásně měkký (trvá to cca 10 minut), zalijte ho cca 0,8 l vody, vsypte namočené kešu ořechy a nechte přivést k mírnému varu.

Mezitím si připravte lososa.

Pokud budete chtít polévku posypat vypečenou křupavou kůžičkou (zkuste to, je to vážně lahoda 😉 ), oškrábejte z ní pečlivě všechny šupiny.

Lososa ze všech stran osolte a jemně opepřete. Vložte ho kůží nahoru do trouby vyhřáté na 200°C a pečte cca 15 minut (pokud pečete vyšší filet, dobu pečení mírně prodlužte).

Maso by se mělo oddělovat po plátcích, mělo by být krásně lesklé a šťavnaté, ale ne nedopečené (tmavě růžové).

Pokud budete chtít polévku posypat vypečenou kůžičkou, stáhněte ji vcelku z lososa (pokud ji na polévku dávat nebudete, stáhněte ji také a vyhoďte, ale je to škoda, to mi věřte 😉 ), posypte ji solí a vraťte na kousku pečícího papíru do trouby. Zvyšte teplotu na maximum a pečte cca 5 minut (kůžičku pečlivě hlídejte, ať se nespálí).

Mezitím, co se losos peče, dodělejte polévku. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte pečlivě dohladka a nechte ještě chvíli prohřát.

Polévku podávejte s kousky upečeného lososa, volitelně posypanou vypečenou kůžičkou a ozdobenou lístkem čerstvé bazalky.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




6 Recenzí / komentářů

maticka90

20 června, 2016

Všechny polévky od Vás jsou opravdu skvělé. U receptů mě vždycky nadchne nějaká ta vychytávka, třeba tady využití křupavé kůžičky jako krutonů. Nikdy by mě to nenapadlo a o hodně bych přišla. Super recept, zase se na něj chystám.

Lucie

20 června, 2016

Polévky jsou můj oblíbený druh jídla. Takže se při jejich vymýšlení a vaření opravdu vyžívám 🙂 Ta křupavá kůžička je bomba, že? Občas se směju, že ji budu od ostatních vykupovat, když zjišťuji, že ji při přípravě lososa vyhazují.

Klára

16 března, 2018

Moc dobrá polévka, zajímavé spojení chutí. A jak píšete, kůže úplně skvělá 🙂

Lucie

16 března, 2018

Mám radost, že chutnalo. Kůže je lahůdka 🙂

Petra

18 února, 2019

Dobrý den, mohu nahradit něčím ghee?

Lucie

19 února, 2019

Dobrý den, ghee bylo zvoleno záměrně, aby recept vyhovoval pravidlům W30. Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, lze použít i klasické máslo. A pokud vám nevadí chuť olivového oleje, tak i ten.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0