Tiramisu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Tiramisu

Tiramisu

    , , , , ,   , , , , ,

Červen 17, 2017

Hodnotit recept
Tiramisu
5.0 6

Tiramisu patří jako jedno z mála k mým oblíbeným dezertům. Vyhovuje mi kombinace hořké a sladké chuti. Většina kupovaných ale bývá na můj vkus příliš přeslazená, proto si ho raději občas připravím doma sama. Cukrářské piškoty oproti klasickému receptu nahrazuji drtí z korpusu, připraveného z oříškového másla. Díky tomu je dezert krásně nadýchaný, ale po upěchování a dostatečném uležení zároveň i dost pevný, aby se dal krájet na dílky.

  • Příprava: 4 hodin 30 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 4 hodin 30 minut

    20 minut

    4 hodin 50 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Korpus

200 g ořechů nebo ořechového másla (pekany, vlašské ořechy, lískové atd.)

3 vejce L nebo 4 vejce M

3 lžičky jemně mleté kávy (pro děti lze nahradit kakaem)

1 vrchovatá lžička vinného kamene

2 lžíce rumu (lze případně vynechat)

Krém

60 g sladidla podle vaší volby (med, xylitol, erythritol atd.)

2 vejce

špetka soli

400 g mascarpone

Na posypání

2 lžičky hořkého kakaa

  • Příprava: 4 hodin 30 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 4 hodin 30 minut

    20 minut

    4 hodin 50 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Ořechy rozdrťte ve vhodném mixéru na pastu nebo použijte přímo oříškové máslo. Smíchejte je se 3 nebo 4 vejci (podle velikosti), vinným kamenem a najemno umletou kávou. Pokud máte k dispozici jen kávu spíše hrubší, raději ji ještě samostatně umelte, aby pak nekřupala mezi zuby.

Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete na placku vysokou 2-3 cm. Vložte ji do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte přibližně 20 minut. Těsto při pečení hodně nabude a jeho povrch jemně popraská.

Hotový korpus nechte vychladnout (důležitá podmínka) a pak ho jemně mezi prsty rozdrobte na malé kousky.

Zvolené sladidlo vyšlehejte se 2 žloutky. Jakmile se rozpustí, přimíchejte mascarpone.

Z bílků vypracujte tuhý sníh. Ten pak opatrně a po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Pracujte opravdu jemně, aby sníh nespadl a krém tak neztratil nadýchanost.

Připravte si vhodnou nádobu. Lze použít i samostatné mističky nebo skleničky, skleněnou mísu či formu na dort. Na dno udělejte vrstvu z najemno rozdrobeného korpusu, pokapejte ji rumem a dobře upěchujte. Další vrstvou bude mascarpone s vejci, pak zase rozdrobený korpus pokapaný rumem a jemně upěchovaný, pak zase mascarpone.

Poslední vrstvou by měl být krém, který posypte přes sítko hořkým kakaem.

Tiramisu nechte přes noc uležet v lednici (minimálně 4 hodiny) a pak už jen slastně mlsejte 🙂

Výživové údaje jsou spočítány pro verzi za použití erythritolu či podobného sladidla. Po přidání medu se kalorická hodnota změní na 640 kcal na porci a sacharidy stoupnou na 13 g.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie600 kcal*
Bílkoviny11 g
Tuky60 g
Sacharidy5 g*

18 Recenzí / komentářů

Iva

Červen 17, 2017

Lucko, moc děkuji za další sladkou inspiraci! Tiramisu vypadá prostě úžasně! V případě použití stévie- krupicd mám množství sladidla snížit? Nejsem si jistá.. Děkuji

Lucie

Červen 17, 2017

Nejen vypadá, ono tak i chutná 😉 Se stévií bohužel neporadím, nepoužívám ji. Zkuste krém ochutnat s menším množstvím sladidla a podle potřeby ho případně přidejte.

Jana

Červen 23, 2017

vyzkoušeno … a můžu říct, že je to opravdu bomba!!! Jen se zaprášilo 🙂 moc děkuji za skvělý recept. Jen jsem míň sladila, ale to už každý dle chuti 🙂

Lucie

Červen 23, 2017

To mám obrovskou radost, že chutnalo. Čím jste sladila?

Jana

Červen 24, 2017

medem 🙂 a dnes jsem dělala znovu :)))

Lucie

Červen 24, 2017

Já si to myslela. On med sladí hodně, toho stačí míň. Mám radost, že tak chutná 😉

Eva

Červen 30, 2017

šlo by použí jako sladidlo čekankový sirup? a jaké si myslíte, že je nejlepší použít ořechy ( 1 druh?) 🙂 děkuji velmi

Lucie

Červen 30, 2017

Podle mě čekankový sirup použít půjde, ale osobní zkušenost nemám, nepoužívám ho. Nejvíc mi do tohoto těsta chutnají pekany. Šly by použít i vlašáky, ale jsou víc hořké.

Hanka Novotná

Červenec 21, 2017

Vypadá to hezky ale mám obavu ze syrových vajec.

Lucie

Červenec 21, 2017

Chápu, u některých receptů to tak prostě je (třeba u majonézy), že člověk podstupuje určité riziko. Nicméně, pokud používáte vejce z kontrolovaného chovu, pravděpodobnost je opravdu minimální.

Petra

Srpen 8, 2017

To vypada vyborne! Muzu se jen zeptat na prumer pouzite dortove formy?

Lucie

Srpen 9, 2017

Tenhle konkrétně jsem dělala do 17 cm formy.

Martina

Srpen 24, 2017

Naprosto geniální, jednoduchý, úžasný!!!! Moc děkuji za recept!

Lucie

Srpen 24, 2017

Já moc díky za vyzkoušení receptu. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Jana

Srpen 28, 2017

Mlska veliká :D, ste veľmi šikovná a inšpiratívna Lucka, ďakujem 😀

Lucie

Srpen 29, 2017

Mám radost, že chutnalo <3 Díky za pochvalu 🙂

Alžbeta

Říjen 1, 2017

Parádny recept. Super jednoduché, rýchle.. len to čakanie je na nevydržanie 😀 a teda, zdá sa mi, že hrooozne sladké 😉 ale môjmu neLC mužovi sa nezdalo 🙂 ďakujeme za recept 🙂

Lucie

Říjen 2, 2017

Já díky moc za vyzkoušení receptu a za zprávu 🙂 Oslazení je nutné upravit podle vlastní chuti. Každý ji máme posunutou kousek někde jinde 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation