Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Tiramisu

Tiramisu

    , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Tiramisu
5.0 9

Tiramisu patří jako jedno z mála k mým oblíbeným dezertům. Vyhovuje mi kombinace hořké a sladké chuti. Většina kupovaných ale bývá na můj vkus příliš přeslazená, proto si ho raději občas připravím doma sama. Cukrářské piškoty oproti klasickému receptu nahrazuji drtí z korpusu, připraveného z oříškového másla. Díky tomu je dezert krásně nadýchaný, ale po upěchování a dostatečném uležení zároveň i dost pevný, aby se dal krájet na dílky.

  • Příprava: 4 hodin 30 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 4 hodin 30 minut

    20 minut

    4 hodin 50 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

Korpus

200 g ořechů nebo ořechového másla (pekany, vlašské ořechy, lískové atd.)

3 vejce L nebo 4 vejce M

3 lžičky jemně mleté kávy (pro děti lze nahradit kakaem)

1 vrchovatá lžička prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 1 lžičku běžného

2 lžíce rumu (lze případně vynechat)

Krém

60 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

2 vejce

špetka soli

400 g mascarpone

Na posypání

2 lžičky hořkého kakaa

  • Příprava: 4 hodin 30 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 4 hodin 30 minut

    20 minut

    4 hodin 50 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Ořechy rozdrťte ve vhodném mixéru na pastu nebo použijte přímo oříškové máslo. Smíchejte je se 3 nebo 4 vejci (podle velikosti), vinným kamenem a najemno umletou kávou. Pokud máte k dispozici jen kávu spíše hrubší, raději ji ještě samostatně umelte, aby pak nekřupala mezi zuby.

Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete na placku vysokou 2-3 cm. Vložte ji do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte přibližně 20 minut. Těsto při pečení hodně nabude a jeho povrch jemně popraská.

Hotový korpus nechte vychladnout (důležitá podmínka) a pak ho jemně mezi prsty rozdrobte na malé kousky.

Zvolené sladidlo vyšlehejte se 2 žloutky. Jakmile se rozpustí, přimíchejte mascarpone.

Z bílků vypracujte tuhý sníh. Ten pak opatrně a po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Pracujte opravdu jemně, aby sníh nespadl a krém tak neztratil nadýchanost.

Připravte si vhodnou nádobu. Lze použít i samostatné mističky nebo skleničky, skleněnou mísu či formu na dort. Na dno udělejte vrstvu z najemno rozdrobeného korpusu, pokapejte ji rumem a dobře upěchujte. Další vrstvou bude mascarpone s vejci, pak zase rozdrobený korpus pokapaný rumem a jemně upěchovaný, pak zase mascarpone.

Poslední vrstvou by měl být krém, který posypte přes sítko hořkým kakaem.

Tiramisu nechte přes noc uležet v lednici (minimálně 4 hodiny) a pak už jen slastně mlsejte 🙂

* Výživové hodnoty jsou rozpočítané pro použití erythritolu nebo při úplném vynechání sladidla.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota600 kcal / 2 510 kJ *
Sacharidy5 g *
Tuky60 g
Bílkoviny11 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




34 Recenzí / komentářů

Iva

17 června, 2017

Lucko, moc děkuji za další sladkou inspiraci! Tiramisu vypadá prostě úžasně! V případě použití stévie- krupicd mám množství sladidla snížit? Nejsem si jistá.. Děkuji

Lucie

17 června, 2017

Nejen vypadá, ono tak i chutná 😉 Se stévií bohužel neporadím, nepoužívám ji. Zkuste krém ochutnat s menším množstvím sladidla a podle potřeby ho případně přidejte.

Jana

23 června, 2017

vyzkoušeno … a můžu říct, že je to opravdu bomba!!! Jen se zaprášilo 🙂 moc děkuji za skvělý recept. Jen jsem míň sladila, ale to už každý dle chuti 🙂

Lucie

23 června, 2017

To mám obrovskou radost, že chutnalo. Čím jste sladila?

Jana

24 června, 2017

medem 🙂 a dnes jsem dělala znovu :)))

Lucie

24 června, 2017

Já si to myslela. On med sladí hodně, toho stačí míň. Mám radost, že tak chutná 😉

Eva

30 června, 2017

šlo by použí jako sladidlo čekankový sirup? a jaké si myslíte, že je nejlepší použít ořechy ( 1 druh?) 🙂 děkuji velmi

Lucie

30 června, 2017

Podle mě čekankový sirup použít půjde, ale osobní zkušenost nemám, nepoužívám ho. Nejvíc mi do tohoto těsta chutnají pekany. Šly by použít i vlašáky, ale jsou víc hořké.

Hanka Novotná

21 července, 2017

Vypadá to hezky ale mám obavu ze syrových vajec.

Lucie

21 července, 2017

Chápu, u některých receptů to tak prostě je (třeba u majonézy), že člověk podstupuje určité riziko. Nicméně, pokud používáte vejce z kontrolovaného chovu, pravděpodobnost je opravdu minimální.

Petra

8 srpna, 2017

To vypada vyborne! Muzu se jen zeptat na prumer pouzite dortove formy?

Lucie

9 srpna, 2017

Tenhle konkrétně jsem dělala do 17 cm formy.

Martina

24 srpna, 2017

Naprosto geniální, jednoduchý, úžasný!!!! Moc děkuji za recept!

Lucie

24 srpna, 2017

Já moc díky za vyzkoušení receptu. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Jana

28 srpna, 2017

Mlska veliká :D, ste veľmi šikovná a inšpiratívna Lucka, ďakujem 😀

Lucie

29 srpna, 2017

Mám radost, že chutnalo <3 Díky za pochvalu 🙂

Alžbeta

1 října, 2017

Parádny recept. Super jednoduché, rýchle.. len to čakanie je na nevydržanie 😀 a teda, zdá sa mi, že hrooozne sladké 😉 ale môjmu neLC mužovi sa nezdalo 🙂 ďakujeme za recept 🙂

Lucie

2 října, 2017

Já díky moc za vyzkoušení receptu a za zprávu 🙂 Oslazení je nutné upravit podle vlastní chuti. Každý ji máme posunutou kousek někde jinde 🙂

Jiří Sázel

31 prosince, 2017

Poslušně hlásím, že jsem tyramisu dělal do formy s průměrem 25 cm, což je oproti Lucčině 17 cm, jeden a půl násobek. Při tomto poměru mi přišlo, že ve výsledném tiramisu bylo málo krému a doporučil bych udělat trochu více krému (pokud vím tak Mascarpone se prodává po 250 g a taky bych to udělal prostě ze třech balení v případě formy 25 cm).

Možná, že krému nebylo dost protože jsem jej neměl tak nadýchyný jako Lucka. Koukal jsem na internetu na různá videa, ale nikdo krém neumí dělat tak nadýchaný. Rád bych se Lucky zeptal jak je možné takto nadýchaný krém udělat?

Jinak můj výtvor zde: https://www.facebook.com/jiri.sazel/posts/10213226149280838

Lucie

31 prosince, 2017

Nějak nechápu 🙂 Jak víte, že mám extra nadýchaný krém? Přijde mi naprosto úplně stejný, jako ten váš. Jen jste možná dostatečně neupěchoval drť, takže vám přišlo, že poměr krému a korpusu nesedí.
Za mě je vaše tiramisu dokonalé. Jen na to jdete možná moc odborně 🙂

Noemi

24 února, 2018

Dnes jsem poprvé zkoušela tento skvost. Použila jsem vlašské ořechy a sladidlo xylitol. Měla jsem klasickou dortovou formu a chladila jsem jen minimální dobu 4 hodiny, nevím kde byla chyba, ale trochu se roztékal 😀 Chuťově výborný. Zbyla ještě jedna polovina, tak třeba do zítřka víc ztuhne. Díky za tvé skvělé recepty 😉

Lucie

24 února, 2018

Ono hodně záleží i na značce mascarpone, mělo by být samo o sobě tuhé a ne tekuté. Osobně používám to z Lidlu. A pak také sníh je nutno mít opravdu vyšlehaný do tuhého sněhu. Ale ani jedno na chuti nijak neubere 🙂 Mám velkou radost, že ti tiramisu chutná a moc děkuju za pochvalu <3

Magda

4 května, 2018

Muzu necim nahradit vinny kamen?

Lucie

4 května, 2018

Práškem do pečiva

Šárka

4 června, 2018

Mohu prosím něčím nahradit tu kávu zrníčka? Zalít třeba silným malým espressem? Děkuji

Lucie

6 června, 2018

To espresso bude muset být extra malé, aby voda těsto moc nenaředila. Nebo použijte trošku kvalitní instantní kávy.

Jarka

9 června, 2018

Krásný den , Lucie,
vypadá to skvěle a sliny se sbíhají, jen dotaz, lze použít křupavé máslo z mandlí místo ořechů, děkuji moc

Lucie

9 června, 2018

Krásný den, Jarko, osobně toto máslo neznám, ale fungovat by to mělo.

Jana

22 prosince, 2018

Vcera jsem udelala a manzel mi rika, ze je to nejlepsi „zdravej“ dezert co jsem kdy udelala…tak zitra delam znova, dneska jsme ho meli ke snidani. Je luxusni!!!! Doma na me ceka vase kucharka…za 3 tydny letim do Ceska a pak si ji privezu sem do Statu a budu kralovna vsech kuchyni!!! Podle webu varim hodne podle vas! Dekuji!!!!!

Lucie

26 prosince, 2018

Jani, mám velkou radost, že tiramisu chutnalo a že se ke mně na stránky vracíte pro vyzkoušení nových receptů. To je ta největší pochvala, jakou můžu dostat. Takže to já děkuji <3
Doufám, že podobně bude chutnat i podle tištěné kuchařky. Mějte se moc krásně a ještě jednou děkuju 🙂

Alenka D.

17 ledna, 2019

Vyzkoušeno, píšu si do svého notýsku. Naprosto skvělý dezert. Manžel mě vyplísnil, že měl jen kousek, že jsem mu nic nenechala 😀 Ale krém se mi trochu roztékal. Chuti to ovšem neubralo.

Lucie

17 ledna, 2019

To mám radost, že se tiramisu povedlo a chutnalo <3
Co se týká krému – hodně záleží na teplotě a druhu mascarpone. Některé jsou bohužel tekutější. Dobrou zkušenost mám s mascarpone z Lidlu.

Jana

18 prosince, 2019

Jake pouzit mnozstvi kypriciho prasku, prosim, kdyz ho pouziji misto vinneho kamene?

Lucka

19 prosince, 2019

Přibližně polovinu. Dala bych plnou lžičku.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0