Tiramisu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Tiramisu

Tiramisu

    , , , ,   , , , , ,

Červen 17, 2017

Hodnotit recept
Tiramisu
5.0 2

Tiramisu patří jako jedno z mála k mým oblíbeným dezertům. Vyhovuje mi kombinace hořké a sladké chuti. Většina kupovaných ale bývá na můj vkus příliš přeslazená, proto si ho raději občas připravím doma sama. Cukrářské piškoty oproti klasickému receptu nahrazuji drtí z korpusu, připraveného z oříškového másla. Díky tomu je dezert krásně nadýchaný, ale po upěchování a dostatečném uležení zároveň i dost pevný, aby se dal krájet na dílky.

  • Příprava: 4 hodin 30 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 4 hodin 30 minut

    20 minut

    4 hodin 50 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Korpus

200 g ořechů nebo ořechového másla (pekany, vlašské ořechy, lískové atd.)

3 vejce L nebo 4 vejce M

3 lžičky jemně mleté kávy (pro děti lze nahradit kakaem)

1 vrchovatá lžička vinného kamene

2 lžíce rumu (lze případně vynechat)

Krém

60 g sladidla podle vaší volby (med, xylitol, erythritol atd.)

2 vejce

špetka soli

400 g mascarpone

Na posypání

2 lžičky hořkého kakaa

Postup

Ořechy rozdrťte ve vhodném mixéru na pastu nebo použijte přímo oříškové máslo. Smíchejte je se 3 nebo 4 vejci (podle velikosti), vinným kamenem a najemno umletou kávou. Pokud máte k dispozici jen kávu spíše hrubší, raději ji ještě samostatně umelte, aby pak nekřupala mezi zuby.

Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete na placku vysokou 2-3 cm. Vložte ji do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte přibližně 20 minut. Těsto při pečení hodně nabude a jeho povrch jemně popraská.

Hotový korpus nechte vychladnout (důležitá podmínka) a pak ho jemně mezi prsty rozdrobte na malé kousky.

Zvolené sladidlo vyšlehejte se 2 žloutky. Jakmile se rozpustí, přimíchejte mascarpone.

Z bílků vypracujte tuhý sníh. Ten pak opatrně a po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Pracujte opravdu jemně, aby sníh nespadl a krém tak neztratil nadýchanost.

Připravte si vhodnou nádobu. Lze použít i samostatné mističky nebo skleničky, skleněnou mísu či formu na dort. Na dno udělejte vrstvu z najemno rozdrobeného korpusu, pokapejte ji rumem a dobře upěchujte. Další vrstvou bude mascarpone s vejci, pak zase rozdrobený korpus pokapaný rumem a jemně upěchovaný, pak zase mascarpone.

Poslední vrstvou by měl být krém, který posypte přes sítko hořkým kakaem.

Tiramisu nechte přes noc uležet v lednici (minimálně 4 hodiny) a pak už jen slastně mlsejte 🙂

Výživové údaje jsou spočítány pro verzi za použití erythritolu či podobného sladidla. Po přidání medu se kalorická hodnota změní na 640 kcal na porci a sacharidy stoupnou na 13 g.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie600 kcal*
Bílkoviny11 g
Tuky60 g
Sacharidy5 g*

4 Recenzí / komentářů

Iva

Červen 17, 2017

Lucko, moc děkuji za další sladkou inspiraci! Tiramisu vypadá prostě úžasně! V případě použití stévie- krupicd mám množství sladidla snížit? Nejsem si jistá.. Děkuji

Lucie

Červen 17, 2017

Nejen vypadá, ono tak i chutná 😉 Se stévií bohužel neporadím, nepoužívám ji. Zkuste krém ochutnat s menším množstvím sladidla a podle potřeby ho případně přidejte.

Jana

Červen 23, 2017

vyzkoušeno … a můžu říct, že je to opravdu bomba!!! Jen se zaprášilo 🙂 moc děkuji za skvělý recept. Jen jsem míň sladila, ale to už každý dle chuti 🙂

Lucie

Červen 23, 2017

To mám obrovskou radost, že chutnalo. Čím jste sladila?

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x