📖 Nová Svěží kuchařka 170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa. Prozkoumat kuchařku
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vánoční perník

Vánoční perník

  ,   , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Vánoční perník
0.0 0

Protože vánočních nápadů není nikdy dost, bude se třeba hodit tento na přípravu perníku v podobě vánočních stromečků. Není to sice typické cukroví, ale Vánoci voní už na dálku. Do přípravy zapojte i děti, zdobení je bude bavit.

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 45 minut

    30 minut

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

200 g uvařené nebo upečené červené řepy

3 vejce

30 g ghee, másla nebo kokosového oleje

100 g mandlové mouky

20 g hořkého kakaa

1/2 lžičky strouhané citrónové kůry

2 lžičky perníkového koření

cca 50 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

5 g prášku do pečiva (s vinným kamenem)

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 45 minut

    30 minut

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Rozmixujte dohladka oloupanou červenou řepu, vejce, tuk, mandlovou mouku, kakao, citrónovou kůru a perníkové koření.

Podle chuti oslaďte a ještě promixujte s práškem do pečiva.

Řidší těsto nalijte do kulaté formy o průměru cca 22 cm vyložené pečícím papírem, který jste si pro snazší manipulaci nejdřív zmačkali a navlhčili.

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 30 minut. Přesná doba se může hodně měnit podle průměru formy, počtu porcí a tudíž výšky těsta.

Pro zjištění, zda už je korpus propečený, zapíchněte do jeho středu špejli a zkontrolujte, zda vyjde čistá. Pokud ano, máte dopečeno.

Korpus vyjměte z trouby, nechte vychladnout a pak nakrájejte na dílky.

Perník můžete hned podávat, zakrytý vydrží v chladu několik dní.

TIPY

Mandlovou mouku můžete nahradit rozemletými oblíbenými ořechy, například lískovými či vlašskými.

Pro vánoční ozdobení jednotlivé dílky napíchněte na ploché špejle a podle fantazie a chuti polijte nebo pocákejte rozpuštěnou čokoládou s troškou smetany, posypte rozdrcenými ořechy, poprašte kokosovou moukou či sypkým sladidlem, ozdobte malými kousky obarveného ořechového či kokosového másla (třeba šťávou z řepy, špenátu, kurkumy, různého ovoce aj.). Zkrátka si hrajte a zapojte i děti, které to bude bavit.

Výživové údaje platí při použití erythritolu nebo při vynechání sladidla. Nejsou do nich započítané suroviny použité na vánoční ozdobení perníku.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota200 kcal / 850 kJ
Sacharidy6 g
Tuky17 g
Bílkoviny9 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

2 Recenzí / komentářů

Pavlína

21 března, 2022

Dobrý den, mám na Vás prosbu. Peču dle Vás už asi čtvrtý recept a pokaždé, když je v receptu mandlová mouka, tak mi buchta “nevyleze” a je z ní taková mazlavá zdrclá věc. Dávám množství přesně podle receptu a v moment, kdy Vy píšete, že by se mělo těsto vylít na plech, tak já z něj mám jednu hutnou a mazlavou kouli těsta. Ta má opravdu velmi daleko do vylití. Čím by to prosím mohlo být způsobené? V některém receptu je tekutá složka jen dvě vejce, to mi pak nejde do hlavy, jak to má téct. Už to začínám pomalu vzdávat děkuji moc za odpověď

Lucka

22 března, 2022

Dobrý den, myslím, že bude zádrhel v použité mouce. Nekupujete ji náhodou v DM drogerii? Jejich mouka je totiž odtučněná a chová se úplně jinak, než ta běžně prodávaná, neodtučněná. Mnohem více saje, je ve výsledku sušší, takže je jí potřeba používat mnohem méně. Osobně ji při pečení nemám ráda a nepoužívám, takže dávkování přesně neporadím. Ale zkusila bych jí dát cca poloviční množství, než je uvedeno v receptu.
Dejte mi prosím vědět, zda opravdu máte odtučněnou mouku. Moc by mě to zajímalo, protože tyhle nezdařené výsledky receptů mi nedávají spát. Sdílím opravdu jen to, co mně se samotné povedlo a chutnalo.
Obsah tuku případně zjistíte na obale. U neodtučněné mouky by se to mělo pohybovat někde okolo 50 g tuku na 100 g výrobku.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky
Ještě nemáš žádné nabídky!

Zkontrolujte později, zda jsou k dispozici nějaké nabídky.