Květáková kaše
Květáková kaše
Přílohy Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské, Whole30 batáty, česnek, dýně, kešu, krémový sýr, květák, mrkev, smetana, špenát
2018-02-08
Ohodnotit receptBramborovou kaši zná naprosto každý. Představuje oblíbenou a tradiční přílohu k mnoha jídlům. Brambory ale zdaleka nejsou jedinou surovinou, ze které se dá tahle pochoutka připravit. Zkuste ji jednou uvařit třeba z květáku. Myslím, nebo spíš jsem o tom přímo přesvědčená, že si tuhle pochoutku zamilujete a stane se stálicí na vašem jídelníčku.
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
ZÁKLADNÍ RECEPT
550 g květáku
VARIANTY
30 g másla * nebo ghee
40 g smetany ke šlehání *
25 g kešu
50 g krémového sýru (Philadelphia, Goldessa, Lučina atd.) *
4 g česneku
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Tohle bude trošku oříšek popsat, ale jdeme na to 🙂
Nejdřív květák zbavte košťálu, rozlámejte ho na růžičky a ty pak uvařte doměkka v osolené vodě. Květák by se měl vyloženě rozpadat.
Pokud chcete připravit oranžovou variantu kaše, dejte s květákem vařit i vybranou zeleninu.
Uvařený květák slijte a vymačkejte přes síto, nebo v bavlněné utěrce. Nemusí být úplně do sucha, jako třeba u kroketek, ale čím méně vody v něm zůstane, tím více můžete přidat třeba smetany a bude chuťově výraznější.
Vymačkaný květák (a případně další zeleninu), osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Dál pokračujte jednou z níže uvedených variant.
Pro základní verzi bohatě stačí ke květáku přidat ghee nebo máslo.
Klasičtější kaši připravíte použitím smetany.
Úžasnou variantou je rozmixování květáku s krémovým sýrem.
Pro ty, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům (například v paleo či Whole30), je tu i varianta s kešu ořechy. Možná to zní bláznivě, ale funguje to skvěle. Stačí ořechy namočit alespoň 2 hodiny předem do vlažné vody, pak je slít a opravdu pečlivě rozmixovat s květákem do dokonale hladké kaše.
Do bílé kaše (ať už jen s máslem, smetanou, sýrem či kešu ořechy) můžete rozmixovat i špenát, který jste nechali zavadnout na pánvičce, kde jste si na malém množství tuku krátce orestovali rozdrcený česnek.
Pro efekt můžete připravit 2 barvy kaše a ty pak na talíři krouživým pohybem nepatrně promíchat.
* Tyto suroviny neplatí pro paleo či Whole30 varianty receptu. Použijte místo nich kešu ořechy (podrobněji na konci receptu).
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
75 Recenzí / komentářů
Lucie
9 února, 2018
Tak to jsem moc ráda, že se recept líbí. Dejte vědět, jak se povedlo a chutnalo.
Štěpánka
24 února, 2018
Jak je tohle whole30, když je tam sýr a smetana? 🙁
Lucie
24 února, 2018
Základní varianta je W30, žádné mléčně výrobky v ní použité nejsou. V receptu je pak uvedena verze pro ty, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům (tedy paleo a Whole30) s použitím kešu ořechů.
Lucie
24 února, 2018
Pro lepší přehlednost jsem to ještě více zvýraznila.
Arlet
1 března, 2018
Tak tohle je luxus, vysloveně pokrm králů :-).
Květák jsem dělala na páře, vůbec jsem nemusela vymačkávat přebytečnou vodu. S trochou smetany, másla a dvěma lžičkama parmazánu nemá chybu.
No, musím kaši schovat co nejdál do lednice, jinak nebudu mít zítra v práci co jíst 😀
Lucie
3 března, 2018
Super pojmenování – pokrm králů! 🙂 Mám radost, že chutnalo <3
Šárka
28 března, 2018
Dobrý den Lucie, můžu se zeptat, rozpis je na jednu porci – jak je cca ta porce velká? 100 g? Děkuji
Lucie
29 března, 2018
Dobrý den, Šárko, je to uvedené u nutričních hodnot – je to polovina kaše připravené podle základního receptu s přidaným ghee. Takže cca 270 g (nikdy jsem to přesně nevážila, jen vstupní suroviny). Takže uvaříte podle receptu, uvařenou kaši rozdělíte na 2 porce a ta jedna odpovídá uvedeným hodnotám.
Lenka Smolíková
17 dubna, 2018
Výborná.kaše,děkuji moc za recept a budu se těšit na další
Lucie
19 dubna, 2018
Já díky za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám radost, že chutnalo.
Kamila Lendacka
17 května, 2018
Moc dobra
Lucie
17 května, 2018
To mám radost, že chutnalo 🙂
Barbara Filkorn
12 června, 2018
Proč jsem tento recept nevyzkoušela dříve?! Luxusní, děkuji Vám Lucko 🙂
Lucie
13 června, 2018
Mně neděkujte, já vám doma neuvařila 😀 Mám radost, že chutnalo <3
Modruse
21 června, 2018
Dobry den, velmi dekuji za tento recept. Jsem tyden na keto diete a hlady a chutemi na sladke silham:)). Poprve za 4 dny jsem se poradne s chuti najedla aniz bych porusila keto stravu. Dala jsem na 1 mensi kvetak 2 lzice oleje z ostropestrce. Ten ma vynikajici maslovou chut. Bylo to TAK dobre! Zaradim do pravidelneho nizkosacharidoveho jidelnicku. Navic je to supersnadne. Obdivuji Vasi chut k vareni. Asi si ji budu muset taky vypestovat, protoze na nizkosacharidove diete to jinak nepujde:).
Lucie
22 června, 2018
Dobrý den, mám velkou radost, že chutnalo. Máte pravdu, já vaření naprosto miluju. Je můj způsob relaxu. Nevydržím být mimo kuchyni déle jak 2 dny 😉
Až začnete vařit z čerstvých základních surovin přijde to samo, uvidíte 🙂
Jana
27 června, 2018
Vaše recepty mě opravdu inspirují, díky, že se o ně s námi dělíte!
Lucie
27 června, 2018
Lepší komentář jsem si nemohla přát! Moc děkuju <3 Udělala jste mi velkou radost.
Lada
5 července, 2018
Poprvé v životě jsem si udělala květákovou kaši a tedy doplnila jsem ji kouskem dýně (ale nevím jaké) a trochou namočených kešu ořechů a kouskem ghee…. Jako nechápu, že jsem tohle nezkusila dříve, je to naprostá lahoda, budu určitě dělat častěji. Dokonce mě překvapilo, že chuť květáku skoro není cítit (znám lidi, kterým to vadí a proto květák nejí). Děkuji za inspiraci 🙂
Lucie
6 července, 2018
Kombinace květáku s dýní je skvělá varianta. Zvolila jste velmi dobře 🙂
Máte pravdu, že hodně lidí se květáku vyhýbá kvůli specifické vůni a chuti. Nicméně ta se dá správnou přípravou hodně potlačit.
Mám velkou radost, že chutnalo <3
Petra
15 července, 2018
Dnes jsem si udělala květákovo-mrkvové pyré s menší obměnou. Na ghee sem ještě osmažila cibulku, pak do ní dala utřený česnek, nechala rozvonět a hodila pak do hotové kaše. Kaše výborná!!!! Chutnala i všežravcům, což mě potěšilo. Celý web chválím, držím whole30 jako mezistupeň ke GAPS, pomáhá mi to zbavit se chutí na sladké a překonat tak lépe úvodní fázi diety. Váš web mi moc pomáhá, recepty máte krásné a hlavně krásně nafocené, což člověka láká. Ještě jednou děkuji za Vaši práci.
Lucie
16 července, 2018
U pyré se člověk může vyřádit 🙂 Vaše obměna zní fantasticky <3
Mám radost, že se stránky líbí. Vždycky je fajn si přečíst, že všechna ta práce má význam, děkuju <3
Lilly Franz
23 července, 2018
Jednoduché a nečekaně úúúúúžasné! Děkuji moc
Lucie
25 července, 2018
Já díky za vaše nadšené reakce 🙂 Mám velkou radost, když někomu chutná <3
Dana Z.
25 července, 2018
Dobrý den, kaše je výborná, jen prosím poraďte mi nějaký opravdu zaručený způsob, jak z uvařeného květáku v ružičkách vymačkat tu vodu. Scezeni asi nestačí, ale prostě nevím, jak na to. Děkuju moc a Luci, máte úžasné nápady, chutě a recepty – prostě paráda!
Lucie
26 července, 2018
Dobrý den, Dani, úplně nejlépe funguje vymačkání v bavlněné utěrce smotané do uzlu.
Moc děkuju za pochvalu <3 Udělala mi velkou radost 🙂
Dana Šifrová
6 srpna, 2018
Dobrý večer, Lucie,
Omlouvám se, že zase reaguju na další z Vašich receptů, ale když to se prostě nedá …. tohle je tak jednoduché a přitom božské chuti, ze to není ani možné…❤️ Než jsme s manželem zaútočili na DIA těžkou palbou LCHF, tak držet stravu tak, aby byl v normě, bylo prostě peklo . Ale s vašimi recepty mu konečně nic nechybí, moc rad zkouší nové suroviny, takže pro mě je radost mu vařit podle Vašich receptů. A tahle kaše – to je doslova Božská mana !!
P
Dělala jsem na páře a k smetaně přidala parmezan.
Díky díky díky díky !!!
Lucie
7 srpna, 2018
Dobrý den, Dano,
to se vůbec neomlouvejte. Jen víc takových komentářů! 🙂
Mám velkou radost, že se vám recepty líbí, že podle nich chutná a hlavně, že pomáhají. Nic nemůže potěšit víc <3
Takže já moc děkuju 🙂
Kacka
23 srpna, 2018
Luxusni !!! I me mamince moc chutnala. Ani by to pry nepoznala od br. kase. Moc dekuji za Vase recepty. Jste skvela
Lucie
26 srpna, 2018
To mám velkou radost, že doma kaše chutnala 🙂
Děkuji za komentář a pochvalu <3
Modruse
28 srpna, 2018
Jiz jednou jsem psala k tomuto receptu a chtela jsem po nekolika tydnech doplnit, že se stal pravidelnou součástí mého jídelníčku. Muj pětiletý syn se nad kaší sice ošklibá, ale ten se oškliba nad vším co neni sušenka. Je to parádní příloha a už bych si bez ní jídelníček nedokázala představit. Hodne mi v ní chutná kmín. Když jsem mohla začít používat máslo a šlehačku, po přidání je to úplně nová kategorie chutí. Ať žije květák! Ještě poznámka:Vaše kuchařka by byla úžasná v papírové podobě. Ale chápu že není jednoduché takovou kuchařku vydat. Škoda. Fandim! A mela jste pravdu, že mě vaření začalo nakonec bavit, protože co si uvařím to si taky sním!
Lucie
28 srpna, 2018
Mám velkou radost, že se kaše stala stálou položkou na vašem jídelníčku.
Tištěná kuchařka bude 🙂 V nejbližších týdnech bude spuštěný předprodej, hotová bude během listopadu.
Naďa
19 září, 2018
Kaše je naprosto úžasná. Nechápu jak jsem bez ní mohla být. Nevěřila bych, že nebude vůbec cítit kvetákem. Do kaše jsem přidala jen trochu másla a smetany a rozetřela stroužek česneku.
Lucie
20 září, 2018
Má velkou radost, že tak chutná 🙂 Moc díky za komentář.
Petra
28 září, 2018
Kaše je naprosto výborná. Ráda bych ji ale prostřídala i s jinou zeleninou.. Mohla by být čistě jen z Hokkaidó dýně? Aby bylo zachováno LCHF?
Lucie
29 září, 2018
Určitě lze použít i jinou zeleninu. Z dýně bude kaše hodně sladká, ale je výborná 🙂 U toho, zda to stále bude LCHF, hodně záleží na tom, na jaké množství máte nastavený denní příjem sacharidů. Pro někoho už to bude moc, pro jiného úplně v pohodě 🙂
Hana Hrabovská
5 října, 2018
Výborná..
Lucie
6 října, 2018
To ráda čtu, díky za komentář 🙂
Eva
8 října, 2018
Lucko ja Vas zboznuju!
Predem hlasim, ze kvetak, kedlubnu a podobne veci nesnasim.
Kvetak, ktery jsem dneska koupila na tento recept, byl asi muj treti v zivote (je mi 34 let) a to v ramci meho zacatku s Low carb.
Kvetak jsem na rady dam z komentaru varila v pare a pote pridala maslo a smetanu na slehani. Plus sul a nejake bylinky (bambova sul,cesnekove koreni a vegetu natura) a musim rict, ze tam ta typicka pachut kvetaku temer vubec neni…
A kdyby se mi nekdo zeptal, jak chutna kvetakova kase, rekla bych ze jako jemna bramborova (diky smetane) s nadechem do sladka a la nejaka zelenina :)…ale kvetak bych tam nejspis ani nepoznala…
Diky, ze tu pro nas jste!
Velka dobrota !
Vase verna priznivkyne Eva
Lucie
9 října, 2018
Evi,moc děkuju za komentář! To se tak krásně čte <3 To já děkuju. Bez podpory těch, kteří podle mě vaří a dají vědět, že jim chutná, by to bylo jen psaní receptů do šuplíku.
Moje stránky nejsou jen moje dílo. Ale i všech, který se začínají dívat na stravu jinýma očima a zkouší nové suroviny, postupy, recepty. Moc díky <3
Olga Krajčíková
30 října, 2018
dobrý den, udělala jsem s máslovou dýní, lučinou a sádlem a neuvěřitelná dobrůtka 🙂
Lucie
30 října, 2018
Dobrý den, to zní skvěle 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo. Díky za komentář.
Iva
3 listopadu, 2018
Květáková kaše je opravdu výborná,vařím v napařovacím košíku,nejdříve dám vařit košťál a po 10minutach zbytek a přidávám máslo a smetanu. Je to super příloha.
Lucie
3 listopadu, 2018
Květák je úžasná, univerzální surovina. Jde z ní připravit spousta věcí. Mám radost, že kaše chutná 🙂
irena
1 ledna, 2019
vypadá výborně určitě skusím. doma děláme kaši z brambor, celeru, mrkve a cibule 🙂
Lucie
3 ledna, 2019
Věřím, že vám bude chutnat 🙂 Díky za tip na další zajímavou přílohu.
Jaromír Kepl
28 ledna, 2019
Škoda že u vašich receptu neuvádíte gramáž na danou porci.. 🙁 Ale veřím že to bude sedět na Vámi dané rozdělení. Ikdyž mi příjde že dost řasto po odvaření to tak být nemůže.
Lucie
28 ledna, 2019
Gramáž neuvádím záměrně, protože výsledné množství může být mírně jiné v závislosti na tom, kolik vody se člověku z některých pokrmů vyvaří.
Takže jediný správný a relevantní údaj je porce. Ta obsahuje stejné množství kalorií a jednotlivých živin, i když v ní někomu zůstane více vody a porce pak váží třeba 450 g, jako když se někomu té vody vyvaří víc a výsledná porce váží 400 g. Kalorie a výživové hodnoty se vyvařením vody nezmění.
Kateryna
25 dubna, 2019
Je znamenita! Dekuji Vam za recept! A to jsem se s kasi – z nedostatku casu – vubec nemazlila. Uvarila jsem kvetak v celku, jen vyrizla kostal, pak jsem to nechala trochu okapat a rozmixovala jen s maslem – hotovo. Uz se tesim, jak si priste dam vice zalezet a vyzkousim slozitejsi variace.
P.S. Vecer ji vyzkousim na manzelovi :-))) verim, ze bude spokojen, pokud vubec pozna, ze to je kvetak :-)))
Lucie
28 dubna, 2019
Já děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám velkou radost, že chutnalo. Co manžel? Poznal květák? 🙂
Vlasta Szőkeová
15 května, 2019
Dnes jsem byla u lékařky kvůli cholesterolu a jelikož jsem diabetička, tak mi zakázala veškeré přílohy ( chleba, rohlíky, brambory, rýži, těstoviny ) a tak jsem se jí ptala, co tedy mám jíst? a ona mi řekla : zeleninu. Tak jsem náhodou přišla na Váš blog a ejhle, můžu si udělat květákovou kaši a k tomu přírodní plátek masa. Teď jsem si dala na cibulku mraženou polévkovou zeleninu, nepodlévala jsem a mám zeleninovou kaši a vařenou vepřovou kost. moc jste mi pomohla, veliké díky !!!
Lucie
16 května, 2019
Mám radost, že jste u mě na stránkách našla inspiraci. Držím palce se změnou stravování a přeji ať se dobře daří a chutná vám 🙂
Ondrej
28 srpna, 2019
Lucie, mel jsem k tomuto receptu neduveru, ale je to opravdu bajecne! Dekuji.
Lucie
29 srpna, 2019
Ondřeji, to já děkuju 🙂 Mám radost, že jste i přes počáteční nedůvěru recept vyzkoušel a že chutnalo <3
Zdena
31 srpna, 2019
Dnes jsem zkusila poprvé ,,je výborná opravdu mnamka
Lucie
1 září, 2019
Děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂
Hanka
3 března, 2020
Skvělá příloha, děkuji za inspiraci.
Lucka
3 března, 2020
Já děkuju za komentář. Mám radost, že chutnalo 🙂
Petra
5 dubna, 2020
Dobrý den, přes velkou nedůvěru jsem dnes květákovou kaši uvařila ( k hovězímu ragú) – podle rady z blogu květák v páře, rozmixovala se solí a velkou lžící mascarpone a i můj mlsný manžel si pochutnal, dokonce si bere porci zítra do práce. Díky za recept a nápad.
Začali jsme zhubnout s keto stravováním (jsme každý-20kg) a nějak nám low carb styl zůstal. Ještě nemám moc vaření vychytané a přílohy opravdu dost chybí… Jste moc šikovná, těším se na vyzkoušení vašich dalších receptů.
Lucka
6 dubna, 2020
Dobrý den, mám velkou radost, že jste si po překonání počáteční nedůvěry nakonec doma pochutnali 🙂
Velká gratulace k tak úžasným výsledkům v hubnutí! Mínus 20 kg je zatraceně skvělý výsledek. Klobouček ❤️
Doufám, že u mě na stránkách najdete i další inspiraci na přílohy a že podle nich bude podobně chutnat 🙂
Ilja Hynek
16 září, 2020
Dneska jsem to uvařil a je to skvělé!!! Brambory adié..
Lucka
17 září, 2020
To moc ráda čtu, že chutnalo 🙂 Díky za vyzkoušení receptu a čas věnovaný komentáři ❤️
Katka
7 listopadu, 2020
Krásný a jednoduchý recept, nikdy by mne nenapadlo, že jde kaše z květáku i když mi mamka dělávala květákový mozeček, který miluju.. klasika byla vždy jen bramborová kaše. Já přidala máslo a lučinu a úžasné krémová květáková kaše. Děkuji Luci
Lucka
7 listopadu, 2020
Katko, to já děkuju ❤️ Vždycky mi udělá velkou radost číst, že někdo objevil něco nového, něco, na čem si pochutnal, něco, co ho potěšilo. Přesně proto to všechno dělám. Takže číst podobné komentáře mě vždycky utvrdí v tom, že to má smysl, že to někoho inspiruje. Takže to já moc děkuju vám 🙂
Petra
17 listopadu, 2020
Opět musím chválit, nedovedla jsem si představit, jaké to bude a ejhle, super. Podruhé jsem vařila v páře (podle rady z komentářů) a rozmixovaka s mozzarellou, nemá to chybu a nemusím vymačkávat. Vaše recepty mi pomáhají přejít od nastavené klasiky k lepšímu stravování. Díky.
Lucka
18 listopadu, 2020
Ani nevíte, jak velkou radost mi dělá číst, že chutná a že recept inspiruje k vlastním obměnám ❤️ Moc děkuju za milý komentář a sdílení tipu na přípravu.
Bára
16 března, 2021
Květák jsem nikdy nemusela, právě kvůli té divné vůni, co bývala cítit ještě ve školní jídelně za dávných časů. Dnes jsem dělala pyré z květáku s batáty, a bylo tak moc dobré, že bych snědla celý hrnec sama, a že té kaše bylo… Moc děkuji za skvěle popsaný recept!
Lucka
16 března, 2021
Naprosto chápu! Ta “vůně” byla děsná 😀
S velkou radostí čtu, že jste si pochutnala a že recept přinesl inspiraci ❤️ Moc děkuju za jeho vyzkoušení a za milý komentář.
Petra
25 března, 2021
Dobrý den,
děkuji za báječné recepty, květákovou kaši jsem si oblíbila, jen mi vždycky přišla moc bledá, mezi ostatními z rodiny, kteří jedli bramborovou, no vyřešila to troška kurkumy – najednou jsem se neodlišovala, Super. Petra
Lucka
26 března, 2021
Dobrý den, Petro, skvěle jste si poradila ❤️
Také moc ráda používám na barvení jídla kurkumu. Třeba aktuálně na velikonoční vajíčka nebo do kvašené zeleniny.
Stanislav
11 srpna, 2021
Malý trik, místo smetany používám sušené mléko! Kaše je pak hutnější 😉
Lucka
12 srpna, 2021
Zajímavý tip, díky ❤️
Láďa
1 února, 2024
Mate to špatně zařazené pod whole 30
Lucka
1 února, 2024
Není to špatně zařazené 🙂 U másla, smetany a sýru je uvedena poznámka, že neplatí pro W30 variantu. Ve Whole30 lze kaši připravit jejich náhradou za kešu ořechy (viz třetí odstavec odspodu).
Pro lepší přehlednost to více zvýrazním.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hana Dudková
8 února, 2018
Výborný recept zítra zkusím udělat. Už se těším.