📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Mrkvovo-fenyklová polévka

Mrkvovo-fenyklová polévka

  ,   , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Mrkvovo-fenyklová polévka
5.0 5

Sice už se nezadržitelně blíží jaro a já mám čím dál tím častěji chuť na čerstvou tepelně neupravenou zeleninu, ale večery bývají stále docela studené, takže v takových chvílích se polévka stále hodí. Navíc můžete v tomto receptu vyzkoušet přehlíženou zeleninu, na kterou narazíte už téměř ve všech obchodech OVOZEL, v českých kuchyních ale zatím příliš nezdomácněla. Pojďme to změnit 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

6 větších mrkví

2 bulvy fenyklu

2 cibule

2 stroužky česneku

400 ml kokosového mléka

olivový olej nebo ghee

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Očistěte si zeleninu (oškrábejte mrkev, oloupejte cibuli a česnek, fenykl zbavte vrchních listů, nať z fenyklu si ponechte na ozdobení při servírování).

Veškerou zeleninu nakrájejte na menší kousky a dejte opéct na rozehřátý tuk do vyššího hrnce. Za častého míchání zeleninu opékejte cca 15-20 minut.

Druhou variantou je pečení v troubě – sice trvá trošku déle, ale nemusíte být stále u plotny a nižší teplota je na úpravu i zdravější. Nakrájenou zeleninu promíchejte s tukem a pečte na 160°C cca 45 minut (česnek přidejte až cca na posledních 15 minut). Občas zkontrolujte a promíchejte.

Upečenou zeleninu zalijte cca 1/2 litrem vody nebo vývaru, osolte, opepřete a vařte cca 15 minut, dokud zelenina úplně nezměkne (hlavně kontrolujte mrkev, té to trvá nejdéle).

Na závěr přidejte kokosové mléko, rozmixujte ponorným mixérem dohladka a podle potřeby krém nařeďte troškou vody, dosolte či dopepřete (můžete přidat i špetku chilli) a chvíli nehcte prohřát.

Podávejte s čerstvou fenyklovou natí a případně i troškou opečené zeleniny, kterou jste si před mixováním polévky dali stranou (na obrázku je polévka doplněná opečenými kousky masa a dochucená pár kapkami balsamica).

V Primal variantě můžete místo kokosového mléka použít smetanu či zakysanou smetanu.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

14 Recenzí / komentářů

Marie P.

9 května, 2016

Tak jsem si vyhlídla tuhle polévku, že ji dneska zkusím – zároveň můj první pokus s fenyklem. Ale už jsem si nějak zapomněla pohlídat, abych měla i mrkev 🙂 takže jsem se jen lehce inspirovala částí receptu o pečení zeleniny – dala jsem fenykl, cibuli, česnek, zbylý kousek batátu a celer, a upekla s olivovým olejem a čerstvým rozmarýnem a zítra si to dám jako přílohu k masu. Polívku zkusím ze zbylé části fenyklu koncem týdne, až dokoupím mrkev 🙂
PS: musím moc pochválit tyto stránky, pro mě je to úžasná inspirace pro primal/paleo vaření
PS: docela bych uvítala recept na sezónní rebarboru 😉 znám jen tvarohový koláč s drobenkou a to není moc košer 🙂

Lucie

11 května, 2016

Hezky jste se inspirovala, pečená zelenina nikdy nezklame 🙂
Moc děkuji za pochvalu stránek. Mám radost, že vás inspirují při vaření.
Bohužel s rebarborou vám neporadím. Sladké příliš nejím a rebarboru jsem zatím v žádném receptu nepoužila.

Kateřina

21 února, 2021

Naprosto fantastická

Lucka

22 února, 2021

❤️ Díky za komentář. Mám radost, že chutnalo 🙂

Lidka

18 dubna, 2021

Jedla jsem jí u kamarádky a moc mi chutnala 🙂

Lucka

18 dubna, 2021

Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️ Děkuji za vložení komentáře 🙂

Bára

7 listopadu, 2021

Lucinko, vůbec jsem neměla zkušenost s fenyklem. Ale jelikož mám malou holčičku a v obchodě na mě z regálů vykoukl fenykl, říkala jsem si, co z něj pro ní a sebe udělám. Našla jsem Vaší polévku a udělala jsem nejlíp jak jsem mohla. Je opravdu fantastická, za mě jednička s hvězdičkou. Děkuji za inspiraci. Bára a Eminka

Lucka

8 listopadu, 2021

Báro a Eminko, dvě věci mi dělají obrovskou radost – když někdo spolu s receptem objeví novou surovinu, kterou dříve přehlížel, a když si pochutná ❤️
Takže moc ráda čtu, že se to povedlo právě u vás a pochutnaly jste si ❤️
Děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář 🙂

Pavel

24 června, 2022

Ahoj čekal jsem větší pecku, když tak jsou tak dobré ingredience.zlara dýňová polevka.Bohuzel víckrát uz delat nebudu.

Lucka

24 června, 2022

Ahoj, to mě mrzí, že se polévka nepovedla a nepochutnal jste si 🙁 Netuším, v čem by mohl být zádrhel. Ale chápu, že žádný recept nechutná úplně všem.

Janča

2 července, 2023

Zkoušela jsem poprvé se smetanou, a teď s kokosovým mlékem, s tím kokosovým mlékem je úplně famózní. Opravdu vynikající a kvůli té polévce jsem fenykl zařadila mnohem častěji . Děkuji za recept!

Lucka

3 července, 2023

Vaše nadšení mi udělalo hezčí den. Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️

J.

27 října, 2023

Díky za recept, je to překvapivě dobré.
Nemám moc zkušenost s fenyklem, ale takhle kombinace chutí funguje.

Lucka

29 října, 2023

Děkuju za milý komentář. Mám radost, že jste si pochutnala ❤️
Fenykl má za syrova hodně výraznou pendrekovou chuť, což hodně lidí odradí (i kdysi mě). Ale po upečení se tahle chuť ztratí a je krásně sladký. Určitě mu dejte šanci i v dalších receptech 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0