🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Kuřecí korma

Kuřecí korma

  ,   , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Kuřecí korma
5.0 2

Pokud máte rádi indická jídla nebo se prostě jen nebojíte na talíři trošku experimentovat, tenhle recept určitě vyzkoušejte. Kuřecí korma patří mezi nejoblíbenější druhy indických curry. Možná i díky tomu, že není vůbec pálivá a proto chutná i těm, kteří se jinak pikantním indickým jídlům vyhýbají.

  • Příprava: 12 hodin
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 12 hodin

    30 minut

    12 hodin 30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

MASO

600 g kuřecího masa (stehenní či prsní řízky)

100 ml kokosového mléka

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička sladké papriky

2 lžičky koření garam masala

volitelně - chilli koření podle chuti

sůl

CURRY

40 g loupaných mandlí

25 g ghee

300 g cibule

4 stroužky česneku

20 g čerstvého zázvoru

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička mletého římského kmínu

0,5 lžičky mletého kardamomu

400 ml kokosového mléka

voda nebo vývar podle potřeby

SERVÍROVÁNÍ

4 porce květákové rýže

20 g loupaných mandlí (nejlépe plátky)

1 hrst čerstvého koriandru

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 12 hodin
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 12 hodin

    30 minut

    12 hodin 30 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

MASO

Alespoň na 30 minut (ideálně přes noc) naložte na kousky nakrájené maso do marinády připravené z kokosového mléka, kurkumy, sladké papriky, garam masala a případně i trošky chilli.

Těsně před přidáním na pánev směs osolte a dobře promíchejte.

CURRY (OMÁČKA)

Ideálně si předem na 8-12 hodin namočte mandle do mírně osolené vody. Nejen že budou lépe stravitelné, ale půjdou i lépe rozmixovat. Pokud na to nemáte čas, použijte případně do omáčky čisté mandlové máslo nebo mandle nahraďte kešu ořechy, které jsou měkčí a jdou snadněji rozmixovat dohladka (kešu ořechy by měly být v ideálním případě namočené 4 hodiny).

V široké pánvi rozehřejte na vyšší teplotu ghee a zprudka v něm orestujte namarinované maso. Nemělo by se dusit ve vlastní šťávě, ale hezky opéct dozlatova. Proto ho nedávejte do nedostatečně rozehřátého tuku a také ho raději opečte v dávkách a ne všechno najednou.

Opečené kousky masa vyjměte z pánve a dejte zatím stranou.

V tuku, který v pánvi zbyl, za častého promíchání dohněda opečte nadrobno nakrájenou a osolenou cibuli. Nepospíchejte, ať se nespálí, ale restujte dostatečně dlouho, aby měla by mít výraznou karamelovou barvu a dodala pak omáčce chuť.

K opečené cibuli přidejte rozdrcený česnek a drobounce nakrájený nebo nastrouhaný zázvor. Za stálého míchání nechte rozvonět.

Přisypte kurkumu, mletý římský kmín a kardamom. Velmi krátce orestujte.

Do pánve přilijte kokosové mléko, ve kterém jste co nejvíce dohladka rozmixovali slité namočené mandle (případně kešu nebo mandlové máslo).

Obsah pánve nechte pár minut projít varem a pak ještě jednou pomocí ponorného mixéru rozmixujte.

Omáčku podle potřeby případně nařeďte troškou vody nebo vývaru.

Osolte podle chuti.

Přisypte opečené kostky masa a krátce prohřejte.

SERVÍROVÁNÍ

Kuřecí kormu podávejte s předem připravenou květákovou rýží a na talíři posypte nasucho opraženými kousky mandlí a lístky koriandru.

Recept prošel dodatečnou úpravou, proto se komentáře nemusí shodovat s jeho aktuální verzí.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota740 kcal / 2950 kJ
Sacharidy21 g
Tuky50 g
Bílkoviny40 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

8 Recenzí / komentářů

Petra Lysková

26 dubna, 2017

Dobrý den Lucie,
tak jsem včera kormu podle Vašeho receptu vařila a byla výborná, i muži chutnalo 🙂 Jako přílohu jsem zvolila kolečka mrkve v páře a ladilo to krásně. Jen jsem teda dala o lžičku méně kurkumy a i tak mi to přišlo dost. O kurkumě vím, že je nahořklá a občas ji při vaření používám, takže pro nás tato chuť není úplně nová. Není možné, že bych měla kurkumu staršího data, která by byla tím pádem hořčejší než obvykle? 🙂
Děkuji za další báječný recept a přeji mnoho štěstí 🙂

Lucie

26 dubna, 2017

Dobrý den, Petro. Mám radost, že se recept vydařil a chutnalo.
S tou kurkumou máte pravdu, že je asi trošku naddimenzovaná 😉 Když ono je to u toho dávkování na lžičky u koření hrozně těžké – každý má doma lžičku jinak velkou, jednou ji naberete vrchovatou, jindy zarovnanou. A ejhle, hned to udělá rozdíl několika gramů, což je u koření sakra znát. Nicméně, máte pravdu, že každá kurkuma (to ostatně všechno koření) časem ztrácí svoji původní chuť a mění se chuťově i barevně.

Veru

29 června, 2018

Daly by se prosím u tohoto receptu určit výživové hodnoty? Já se přiznám, že u takto složeného jídla si nejsem vůbec jistá, jak to spočítat na jednu porci. Děkuji

Lucie

1 července, 2018

Doplněno 🙂

Veru

2 července, 2018

děkuji moc 🙂 už se moc těším na aplikaci na ios

Lucie

2 července, 2018

Moc rádo se stalo 🙂 Ani nevíte, jak moc se těším já.

Marie

12 října, 2023

Dobry den,
vím, ze to je mimo paleo, ale našla jsem Váš recept a moc se mi líbí.
Zajímá mě, jestli mohu stejným způsobem připravit syr halloumi ? (Naložit, restovat,..) Nebo byste aplikovala jiný postup?
Dekuji, Marie

Lucka

13 října, 2023

Dobrý den, Marie, halloumi má pro mě osobně do tohoto jídla příliš intenzivní slanou chuť. Ale fungovat to bude (můžete ho orestovat, upéct i uvařit přímo v curry).
Pro bezmasou verzi je úplně ideální použití tradičního indického panýru, který si můžete snadno připravit i doma. Svařte mléko, vysrážejte pomocí trošky citrónové šťávy, sceďte, propláchněte, vymačkejte a nechte ztuhnout v lednici napevno zabalené do utěrky (vytvarujte do bločku).

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0